Ovako....situacija je prilično komplicirana. Pokušat ću objasniti što točnije i što jednostavnije.
Po struci sam prof. geografije (PMF, Zg), radim u dvije SŠ, ali na nepunoj normi, na jednoj školi imam 15, a na drugoj 3 sata nastave. Znači fale mi 4 sata nastave do pune satnice. Ove školske godine sam i tehnološki višak, jer sam izgubila 3 sata nasteve, pa sam od Ureda državne uprave dobial potvrdu s kojom me upućuju na ta 3 sata u školu u kojoj je prof. otišla u mirovinu. Škola dakle ima potrebe za "cijelom sobom", 22,5 sata nastave na neodređeno. U Uredu su mi rekli da ravnatelj ima pravo mene zaposliti na cijelu satnicu.....tu se situacija tek počinje pravo komplicirati, JER postoji još nekoliko (oko 10-ak meni poznatih) ljudi zainteresiranih za taj posao, a ravnatelj je pod razno raznim utjecajima, priča se da je posao obećao raznima itd.....klasično, dakle.
U toj situaciji, meni kao osobi koja nema "veza" ravnatelj nije ni najmanje sklon i jedva me je primio i na ta 3 sata kojliko po zakonu mora, pri čemu sam ja u situaciji 3 škole i nepuna norma. To je riješeno u četvrrtak, a na ostatak satnice se još NE ZNA šta će biti!!!! Nastava počinje SUTRA!!!! Ustvari, službeno se nezna, ja ne znam, iako priča koju slušam već pola godine je da je to radno mjesto namijenjeno curi koja je diplomirala pred godinu dana i ima mjesec dana radnog iskustva u toj školi - mijenjala je nastavnicu PRIRODE. Dakle, ništa osim diplome i to iz Zadra, filozofija i geografija.
Očekujem da sutra dok dođem u školu ona bude primljena na 60 dana po odluci ravnatelja, na što on ima pravo, iako možda i ne bude tako, ali 99% sam sigurna da će tako biti.
Dakle, ono što mene zanima je kakva je moja pravna pozicija i kakva su moja prava kad konačno dođe do raspisivanja natječaja unutar tih 60 dana. Znači ja ću biti sa aleko boljim kvalifikacijama, zaposlena u školi, na 3 sata , neodređeno, aona na 60 dana.
Inače, ta cura ima debele stranačke veze, preko tatice i gradonačelnika, tako da je čak taj isti ravnatelj zavo jednu drugu školu i tražio da mene tamo prime, samo da bi se ja maknula s puta, ali ja to nisam htjela prihvatiti. Izluđuje me ta nepravda, pogotovo kad ja nisam jedina sa strukom i iskustvom, ima nas još nekoliko.....
Kontaktirala sam pravnu službu sindikata, ali još čekam odgovor.