MM je u petak išao dati krv i žana mu je rekla da ima manjak željeza i da nemre dati krv.
Pa mu je rekla da je cikla dobra za željezo.
Koja je još namirnica ili nešto dobro za popraviti žaljezo?
MM je u petak išao dati krv i žana mu je rekla da ima manjak željeza i da nemre dati krv.
Pa mu je rekla da je cikla dobra za željezo.
Koja je još namirnica ili nešto dobro za popraviti žaljezo?
Zavisi koliko je nisko i može li se samo uz pomoć hrane popraviti..proguglaj o željezu
Peršin, žumanjak, jetrica, tamno meso peradi, brokula, svježe voće i povrće... Dobro je uvijek kombinirati sa obrokom nešto sa vitaminom C, jer on pomaže apsorpciji željeza iz hrane (znači sok od nekog voća bogatog C vitaminom ili samo voće kao desert).
Ovdje sve piše:
http://www.mojdoktor.hr/default.aspx...9&article=3547
Ali bi svakako trebao otići kod dr.a da vidi mora li piti željezo.
Mljeveni sezam je izuzetno bogat željezom, dvije-tri čajne žličice staviti u mlinac za kavu i zavrtiti tek toliko da ljuska pukne, ne smije se pretvoriti u prah (isto vrijedi i za mljeveni lan) i s time neka si posipa hranu. Lagano, brzo i jednostavno.
Super trik ovo sa sezamom, nisam znala. Znam da je i slanutak dobar za željezo. Inače, obožavam hummus koji se bazira upravo na tim dvjema namirnicama pa bi onda svakako moja preporuka bila konzumirati ga što češće u borbi protiv nedostatka željeza. Ako se odlučite pripremati hummus, onda nemojte koristiti slanutak iz konzervi nego ga radije namočite preko noći pa onda sutradan skuhajte u express-loncu.Također bih preporučila i spirulinu.
Prije svega ovoga, trebao bi do svoje doktorice, izvaditi krv, pa da vidi cega mu i koliko fali.
Spirulina preporučujem! Poboljšanje u roku par dana...
Spirulina, Floradix, sezam, kupinovo vino - kako što od toga dohvatim...
Joj, samo ne spirulina
Ako je čovjek mesojed i ima manjak željeza prvo treba ustanoviti od čega je bolestan jer zdravi mesojedi ne mogu imati manjak željeza.
da se i ja jednom s Davorom složim
prvo otići napraviti kks, fe, uibc, tibc
pa onda vidjeti treba li što dalje
Kako pripremiti hranu bogatu željezom. Koliko kuhati, kako željezo učiniti što dostupnijim (osim uz C vitamin), spriječiti njegov gubitak iz obroka.
Kako npr. domaću salatu od cvekle "poboljšati" za uzimanje željeza. Da li je možda učinkovitije napraviti salatu od svježe cvekle ili ne smeta kuhanje. Pitam jer lično više volim kuhanu, ali zdravlje je zdravlje.
Osobno mislim da je priča s c vitaminom dio problem-reakcija-rješenje mentaliteta koji tijekom procedure napravi više štete od koristi. Ne mogu zamisliti niti jedan slučaj u kojem bi trebalo dodavati sintetski c vitamin, osim eventualno u svojstvu konzervansa gdje služi u ulozi manjeg zla.
Cikla je cikla i dobra je na sve načine![]()
Ja sam isto neki dan vadila krv i zeljezo mi je skroz na donjoj granici.
Doktorica mi je dala Ferum lek, ali ja to ne mogu zvakati.
Posto sam trudnica zanima me sto bi mi bilo najbolje uzimati od hrane da malo popravim stanje.
Kupinovo vino je bas vino ili? Jel moze nekakav sok od kupine?
Cini mi se da je dobar i sok od bobica bazge. Gdje bi njega mogla sada nabaviti?
A ja Ferum lek zgnječim i onda popijem s vodom. Čini mi se da je isto zgnječila ja tabletu zubima ili žlicom.
Ne mora biti da ima manjak željeza, može biti i da samo nema dovoljno za dobrovoljno davanje krvi. Tako su meni na transfuziji objasnili (jednom su me odbili, inače sam redovni davatelj). Oni traže dosta visoke razine željeza u krvi, svakako veće od donje granice. Znam da za žene oni traže hemoglobin minimalno 135 (tako su im one otopine u koju kapnu krv napravljene), a to je puno više od donje granice. Neka napravi ove pretrage koje a70v spominje, pa će tek onda znati na čemu je.
U slučaju niske razine željeza, osim navedenog od A70, treba kontrolirati i feritin koji govori o zalihi željeza u jetri. Kad se krene sa terapijom, svakako kontrolirati i B12 jer ga željezo crpi u apsorpciji, pa može doći do naglog pada. C vitamin je isto tako važan za apsorpciju, pa je sasvim ok, iscijediti pol limuna ili sl. pola sata nakon uzimanja željeza. Slažem se, nema potrebe za sintetikom... Isto tako nije loše vidjeti i folnu kiselinu,
Od terapije se mani uspješno pokazao francuski lijek tot hema, kojeg kod nas nema ali ima u Bosni i Srbiji. On osim željeza sadrži i bakar i mangan (važni za izgradnju koštane srži), u jako lijepom omjeru, toplo preporučam, učinkovit a blag za želudac. Osim unosa željeza kroz hranu, važan je boravak na friškom zraku... po mogućnosti planinskom.
Za poboljšanu apsorpciju željeza iz hrane, kažu da je dobar Captafer.
Sve navedeno, uključujući terapiju je odredio i odobrio moj hematolog.![]()
Ma pitanje se i ticalo prirode. Od sintetike ću se vjerovatno odlučiti za tothemu. Ono, interesovalo me ako ću jesti porciju crvenog mesa da li postoji razlika u raspoloživosti željeza u pečenom bifteku i lešo dinstanim šniclama ili bureku od faširane junetine?
Kako sam čitala namirnice sa kalcijem smanjuju apsorpciju željeza iz povrća. To bi značilo da iz zeljanice ne izvučem ništa (s obzirom da špinati ide sa mliječnim proizvodima)?
Od mesnih šnicela konjetina ima najveću količinu željeza... pa sad tko može.![]()
O iskoristivosti željeza iz mesa ne znam ništa jer jedem samo puretinu, domaću piletinu i ribu... i to tek zadnje dvije godine. Prije toga sam bila nedisciplinirani vegetarijanac...
Željeza u zeljanici, obzirom na dugotrajnu termičku obradu i nema bog zna koliko.Radije ti taj špinat, kratko skuhaj na pari ili u dva prsta vode, mrvicu maslinovog ulja i mljac! Ili napravi sok. Kad piješ sok, bilo od špinata, cikle,mrkve, jabuke... što god, treba ga piti polako, gutljaj po gutljaj... svaki gutljaj mučkati u ustima da se natopi slinom pa nakon toga progutati.
Ako kreneš s tot-hemom, to su ampule, koje treba rastvoriti u tekućini za koju je poželjno da ima vit C, npr. limunadi... ili bar cedeviti, pa onda lagano, gutljaj po gutljaj piti na slamku, ali pazi da ti ne dođe u dodir sa zubima (da ih ne oboji).
Posljednje uređivanje od Mojca : 27.09.2011. at 21:25
slažem se za feritin, ali to ne spada u osnovnu obradu
ako kks, fe, uibc, tibc budu ok (a to su pretrage koje se rade u laboratorijima domova zdravlja) nema potrebe za dodatnim pretragama
a i ako se kod muškarca utvrdi manjak hemoglobina, željeza, eritrocita, onda je to rijeđe hematološki, a puno češće neki gastroenterološki problem (ulkus želuca, dvanaestnika, polipi, hemoroidi....)
a za ciklu sam slušala (na radiju, ne na faxu) da ju je dobro ispeći
opranu i očišćenu staviti u rernu i ispeći (ne znam koliko dugo) i onda napraviti na salatu, tako se ne gube sastojci koji kuhanjem idu u vodu
a najbolje je sirova, naribati sirovu ciklu u salatu od crvenog kupusa
na jedan kupus se jedna cikla neće osjetiti
možeš probati i naribati malu ciklu, mrkvu, staviti žličicu meda i sok od limuna
pa to pojesti
ja nisam, oni koji su jeli su mi rekli da je ok za pojesti
od mesa crveno meso
Koliko je meni poznato povećanje apsorpcije non-hem željeza (koje nije iz mesa) pomoću vitamina c je dokazano samo za željezni sulfat i uz velike koncentracije vitamina c. Istovremeno sintetsko željezo suzbija dobre i pospješuje razvoj loših bakterija i protozoa u crijevnoj flori. Ako uzmeš da mesojedi dobivaju na pretek hem željeza, a za vegetarijance je normalno da se barem donekle znaju pobrinuti za željezo - kome uopće treba sintetsko željezo?
A ako uzmemo u obzir da ima vegetarijanaca koji se donekle ne znaju pobrinuti za željezo...
Ako ne jedeš meso to automatski ne znači i da se pravilno hraniš i da nadoknađuješ ono iz mesa.
sintetsko željezo treba npr. onima koji ga gube više nego na pravilnom prehranom mogu unjeti
kao što je rekla mojca, često ženama s jako obilnim menstruacijama (kojima je često uzrok miom) gdje se gubitak jednostavno ne može unjeti prehranom
možda jedino ako bi žena jela svaki dan po kile konjetine na naglo i po nekoliko sirovih cikli, uz zaljevanje s po litre kupinovog vina
Zamjena teza. Zdravi se hrane, a bolesni se liječe. Zdravima sintetsko željezo može samo štetiti jer ne povećava dobrobit, ali kvari crijevnu floru.o
O bolesnima brinu njihovi liječnici, a ne javni forum.
Konjetina na naglo nije moguća opcija kod mene ni u najluđem snu... sirova cikla, odnosno njen sok ubrzo dosadi... zapravo počinjem imati odbojnost prema tome... isto kao i kupinovo vino. A osim toga, cikla ako nije friška gubi na svojstvima, a bilo bi poželjno i da je kontroliranog porijekla... što je već teže.
Nisam pobornik kemije, ali ponekad je neizbježna.![]()
Ima neki povrtni sok s povećanom količinom željeza... u Brežicama sam ga kupovala. Nakon njega sam baš osjećala kako mi se snaga vraća.
http://www.najlekarna.si/samozdravlj...ut-plus.html?0
Čaj od koprive, friška kopriva kratko skuhana, to su isto dobri izvori željeza... zaboravih prije dodati.
onaj tko ima anemiju je bolestan
i ako je to sideropenična anemija, odnosno anemija zbog nedostatka željeza, liječi se sintetskim željezom
a koliko se sjećam na početku ove teme smo se složili da se treba javiti liječniku koji će odrediti pretrage i eventualnu terapiju
ne znam tko bi zdravom čovjeku davao sintetsko željezo ako mu ono nije potrebno
Ima li ikakve (is)koristi(vosti) ako kratko prokuham jabuku ili zaleđene višnje i onda kad se to ohladi i voće pusti svoje dam to djetetu piti. Ima li tu ikakvih vitamina, posebice C ???
zašto bi prokuhavala jabuku?
što ne može dijete od 11 mj jesti sirovu naribanu jabuku ili grickati komade jabuke?
ili iscjediti sok iz naribane jabuke pa mu dati
(davno sam izašla iz tablice nadohrane)
Zapravo vitamin c stradava na temperaturama iznad 90°C i ukoliko se hrana ne pregrije većina ga preživi.
Da, ali ne značajno. U principu ga vrlo efikasno uništava i smrzavanje, ali ni to nije presudna stvar. Bitno je da ga se s koliko-toliko raznovrsnom prehranom dobije sasvim dovoljno, a to hoće li podgrijavanjem stradati 10% ili 20% ne čini bitnu razliku.
Za ovaj topic je bitno samo to da se vitamin c razvikao kao supstanca od presudne važnosti za apsorpciju željeza, dočim u stvarnosti to nije posebno bitno. Danas željezo dolazi u brojnim kemijskim varijantama radi bolje apsorpcije i malo je vjerojatno da će c vitamin napraviti ikakvu razliku.
Moja mama je imala bas nisku razinu zeljeza nekih 1.5 i dobila je hrpu lijekova koji njoj nisu odgovarali,bilo joj je muka i tako je odustala od njih i vise se nije vracala doktoru,posto je bilo vrijem spremanja zimnice jedan doktor(poznanik) joj je rekao da jede kiseli kupus,kad je posle 2 mjeseca zbog prehlade vadila nalaze doktorica nije mogla da vjeruje zeljezo 30 pa je onda prepisal teblete za snizavanje sto je moja mama naravno odbila,jer nije bas luda za tabletama i sad joj je zeljezo ok oko 20....naravno da ne znaci da djeluje na svima al et ni ne skodi...![]()
adal, možeš, molim te, provjeriti s mamom koje su to tablete za snižavanje željeza?
(željezo 30 je gornja granica, ali još u referentnim vrijednostima)
Kiselo zelje ima i veliku količinu C vitamina, eto prirodne kombinacije željeza i C vitamina. Nije ni čudo da se ja ubijam zimi u njemu... organizam zna što je dobro.
Slanutak je isto dobar, naročito u obliku humusa (s maslinovim uljem i limunom).
Također čaj od koprive.
Nažalost, rezultate treba dugo čekati i biti uporan.
Vidiš... slanutak je moja omiljena grahorica.Uvijek me zadivi kako tijelo zna!
I da... suhe šljive!!!!
MM je vegetarijanac (lakto-ovo) već 19 godina i nikad nije bio anemičan. Ja sam bila anemični svejed dok se nisam počela hraniti istom hranom kao on + ponekad neko meso. Iz vlastitog iskustva mogu reći da je djelotvorniji izvor željeza zeleno lisnato povrće, cikla, sezam, orašasto voće i 100% prirodni sokovi od bobica (kao što mi avatar kaže - jako volim šumskovoće) nego bilo koji dodatak prehrani. Sada sam u 6. mjesecu blizanačke trudnoće, ne pijem dodatke željeza, a nalazi laba kažu da je sve u super stanju.
I btw i meni se nekad na dobrovoljnom darivanju znalo odbit krv jer "nemam dovoljno željeza" ilitiga kapljica nije potonula u otopinu, a na laboratorijskim pretragama sam bila unutar granica... Još kad sam pridodala slučajeve kad su me odbili jer nemam 58 kila ili jer mi je nizak krvni tlak odlučila sam prestat pokušavat darivati krv.
Posljednje uređivanje od Sumskovoce : 28.09.2011. at 12:14