Pokazuje rezultate 1 do 50 od 70

Tema: Manjak željeza

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    MalaRiba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Evo da ne otvaram novu temu. Dakle jučer sam vadila krvnu sliku (malo sam umorna ovih dana pa da provjerim), i nemam nedostatak željeza, ALI mi je na donjoj razini vrijednosti.
    Željezo treba biti od 8-30, meni je 9,5 i to me jako čudi jer SVAKI DAN jedem zeleno lisnato povrće, ili kelj, prokulice, blitvu, zelene salate i mišancije, rigu, brokulu...ne bježim ni od žutanjaka, vikendom obavezno klopamo jaja i cca svakih 10 dana jedem jetricu. Ciklu obožavam, jedem ju ukiseljenu ili sirovu naribanu na salatu. I skoro svaki dan pijem čaj od koprive koji je navodno dobar za željezo. Očekivala sam da će biti bar negdje pri sredini referentnih vrijednosti, a na na donjoj granici pa me zanima ima li koja ovakvih iskustva? U biti me zabrinulo što bi mi bilo s krvnom slikom da mi je prehrana drukčija...e da dr. nisam ni vidjela, samo mi je sestra dala nalaz i rekla sve je ok.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj MalaRiba prvotno napisa Vidi poruku
    Evo da ne otvaram novu temu. Dakle jučer sam vadila krvnu sliku (malo sam umorna ovih dana pa da provjerim), i nemam nedostatak željeza, ALI mi je na donjoj razini vrijednosti.
    Željezo treba biti od 8-30, meni je 9,5 i to me jako čudi jer SVAKI DAN jedem zeleno lisnato povrće, ili kelj, prokulice, blitvu, zelene salate i mišancije, rigu, brokulu...ne bježim ni od žutanjaka, vikendom obavezno klopamo jaja i cca svakih 10 dana jedem jetricu. Ciklu obožavam, jedem ju ukiseljenu ili sirovu naribanu na salatu. I skoro svaki dan pijem čaj od koprive koji je navodno dobar za željezo. Očekivala sam da će biti bar negdje pri sredini referentnih vrijednosti, a na na donjoj granici pa me zanima ima li koja ovakvih iskustva? U biti me zabrinulo što bi mi bilo s krvnom slikom da mi je prehrana drukčija...e da dr. nisam ni vidjela, samo mi je sestra dala nalaz i rekla sve je ok.
    Dodaj još c-vitamin jer resorpcija željeza iz hrane je bolja uz to.

Čaj od koprive je super. To ti je dobro. Od drugih preparata - meni je godinama aronija pomagala (a imala sam željezo još i dosta niže). Nema spasa - kod žena u plodnim godinama menstruacije čine svoje.

Od hrane - dodaj još slanutak ili hummus (unutra se stavi još maslinovo ulje, sezam i limun - slanutak je pun željeza, sezam i limun potpomažu apsorpciji).

Sve pišem iz glave, bez provjere, pa nemoj zamjeriti ako štogod promašim.

Inače - ako si nedavno imala kakvu virozu ili prehladu, željezo može kratkotrajno pokazati niže vrijednosti, ali od toga se brzo oporaviš, kao i od bolesti.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj MalaRiba prvotno napisa Vidi poruku
    pa me zanima ima li koja ovakvih iskustva? U biti me zabrinulo što bi mi bilo s krvnom slikom da mi je prehrana drukčija...e da dr. nisam ni vidjela, samo mi je sestra dala nalaz i rekla sve je ok.

evo me, godinama mi je tako
    kod mene je problem i bolest štitnjače plus jake menstruacije
    znači prehrana mi je super, neda mi se nabrajati što sve jedem i pijem ali je definitivno dobra i nije problem u tome
    žlejezo zadnje vađenje 3
    ferritin (zaliha željeza u organizmu) isto prenizak
    pijem nadomjestke i ne bavim se time ozbiljnije
    jedan dan će mi biti dosta pa ću otići hematologu da se ozbiljnije pozabavi ssa mnom

najgore mi je što mi istarije dijete ima takve nalze
    željezo 6
    sestra kaže, ma sve je u redu, malo je niže???
    hello?
    prije dvije godine je završila na promatranju zbog malaksalosti i glavobolje, nalazi svi super...
    kad smo izlazili iz bolnice, liječnica USPUT veli, ma malo je željezo nisko (isto je bilo 5-6)
    ja sam ostala zaprepaštena, ali stvarno zaprepaštena
    zašto se manjku željeza pristupa tako ovlaš?
    mislim, ja kao laik znam da to može izazvati brojne tegobe i da NIJE to mačji kašalj
    a često dobijem feedback da to nije nikakav problem, malo željezo nisko, ma ništa, sve pet...
    za mene je to ne malo niže nego prenisko i jako sam zabrinuta
    upravo danas idemo liječniku pa ću vidjeti što i kak dalje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •