Manjak željeza

Tema: Manjak željeza

  1. domy avatar

    domy said:

    Početno Manjak željeza

    MM je u petak išao dati krv i žana mu je rekla da ima manjak željeza i da nemre dati krv.
    Pa mu je rekla da je cikla dobra za željezo.
    Koja je još namirnica ili nešto dobro za popraviti žaljezo?
     
  2. bubica27 said:

    Početno

    Zavisi koliko je nisko i može li se samo uz pomoć hrane popraviti..proguglaj o željezu
     
  3. Lotta avatar

    Lotta said:

    Početno

    Peršin, žumanjak, jetrica, tamno meso peradi, brokula, svježe voće i povrće... Dobro je uvijek kombinirati sa obrokom nešto sa vitaminom C, jer on pomaže apsorpciji željeza iz hrane (znači sok od nekog voća bogatog C vitaminom ili samo voće kao desert).
     
  4. Ninči avatar

    Ninči said:

    Početno

    Ovdje sve piše:

    http://www.mojdoktor.hr/default.aspx...9&article=3547

    Ali bi svakako trebao otići kod dr.a da vidi mora li piti željezo.
     
  5. Freyja avatar

    Freyja said:

    Početno

    Mljeveni sezam je izuzetno bogat željezom, dvije-tri čajne žličice staviti u mlinac za kavu i zavrtiti tek toliko da ljuska pukne, ne smije se pretvoriti u prah (isto vrijedi i za mljeveni lan) i s time neka si posipa hranu. Lagano, brzo i jednostavno.
     
  6. nina32 avatar

    nina32 said:

    Početno

    Super trik ovo sa sezamom, nisam znala. Znam da je i slanutak dobar za željezo. Inače, obožavam hummus koji se bazira upravo na tim dvjema namirnicama pa bi onda svakako moja preporuka bila konzumirati ga što češće u borbi protiv nedostatka željeza. Ako se odlučite pripremati hummus, onda nemojte koristiti slanutak iz konzervi nego ga radije namočite preko noći pa onda sutradan skuhajte u express-loncu.Također bih preporučila i spirulinu.
     
  7. tua avatar

    tua said:

    Početno

    Prije svega ovoga, trebao bi do svoje doktorice, izvaditi krv, pa da vidi cega mu i koliko fali.
     
  8. Optimist avatar

    Optimist said:

    Početno

    Kupinovo vino. Ja sam pila spirulinu.
     
  9. Rivendell avatar

    Rivendell said:

    Početno

    Spirulina preporučujem! Poboljšanje u roku par dana...
     
  10. Teica avatar

    Teica said:

    Početno

    Spirulina, Floradix, sezam, kupinovo vino - kako što od toga dohvatim...
     
  11. Davor avatar

    Davor said:

    Početno

    Joj, samo ne spirulina

    Ako je čovjek mesojed i ima manjak željeza prvo treba ustanoviti od čega je bolestan jer zdravi mesojedi ne mogu imati manjak željeza.
     
  12. aleksandra70vanja avatar

    aleksandra70vanja said:

    Početno

    da se i ja jednom s Davorom složim
    prvo otići napraviti kks, fe, uibc, tibc
    pa onda vidjeti treba li što dalje
     
  13. Strobery Shortcake avatar

    Strobery Shortcake said:

    Početno

    Kako pripremiti hranu bogatu željezom. Koliko kuhati, kako željezo učiniti što dostupnijim (osim uz C vitamin), spriječiti njegov gubitak iz obroka.

    Kako npr. domaću salatu od cvekle "poboljšati" za uzimanje željeza. Da li je možda učinkovitije napraviti salatu od svježe cvekle ili ne smeta kuhanje. Pitam jer lično više volim kuhanu, ali zdravlje je zdravlje.
     
  14. Davor avatar

    Davor said:

    Početno

    Osobno mislim da je priča s c vitaminom dio problem-reakcija-rješenje mentaliteta koji tijekom procedure napravi više štete od koristi. Ne mogu zamisliti niti jedan slučaj u kojem bi trebalo dodavati sintetski c vitamin, osim eventualno u svojstvu konzervansa gdje služi u ulozi manjeg zla.

    Cikla je cikla i dobra je na sve načine
     
  15. ani4 avatar

    ani4 said:

    Početno

    Ja sam isto neki dan vadila krv i zeljezo mi je skroz na donjoj granici.
    Doktorica mi je dala Ferum lek, ali ja to ne mogu zvakati.
    Posto sam trudnica zanima me sto bi mi bilo najbolje uzimati od hrane da malo popravim stanje.
    Kupinovo vino je bas vino ili? Jel moze nekakav sok od kupine?
    Cini mi se da je dobar i sok od bobica bazge. Gdje bi njega mogla sada nabaviti?
     
  16. Beti3 avatar

    Beti3 said:

    Početno

    A ja Ferum lek zgnječim i onda popijem s vodom. Čini mi se da je isto zgnječila ja tabletu zubima ili žlicom.
     
  17. martinaP said:

    Početno

    Citiraj domy prvotno napisa Vidi poruku
    MM je u petak išao dati krv i žana mu je rekla da ima manjak željeza i da nemre dati krv.
    Pa mu je rekla da je cikla dobra za željezo.
    Koja je još namirnica ili nešto dobro za popraviti žaljezo?
    Ne mora biti da ima manjak željeza, može biti i da samo nema dovoljno za dobrovoljno davanje krvi. Tako su meni na transfuziji objasnili (jednom su me odbili, inače sam redovni davatelj). Oni traže dosta visoke razine željeza u krvi, svakako veće od donje granice. Znam da za žene oni traže hemoglobin minimalno 135 (tako su im one otopine u koju kapnu krv napravljene), a to je puno više od donje granice. Neka napravi ove pretrage koje a70v spominje, pa će tek onda znati na čemu je.
     
  18. Optimist avatar

    Optimist said:

    Početno

    Citiraj ani4 prvotno napisa Vidi poruku
    Kupinovo vino je bas vino ili? Jel moze nekakav sok od kupine?
    Kupinovo vino ima alkohola, dakle - zaboravi. Ja sam pila sok od kupine, koji sam kupovala u dućanu organske hrane.
     
  19. Optimist avatar

    Optimist said:

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Osobno mislim da je priča s c vitaminom dio problem-reakcija-rješenje mentaliteta koji tijekom procedure napravi više štete od koristi. Ne mogu zamisliti niti jedan slučaj u kojem bi trebalo dodavati sintetski c vitamin, osim eventualno u svojstvu konzervansa gdje služi u ulozi manjeg zla.

    Cikla je cikla i dobra je na sve načine
    Ne mora biti sintetski c vitamin, limun dobro dođe u salatama - ima c vitamina, koji se ne "ubije" kuhanjem (toplinom). A pojedena hrana bogata željezom se može zaliti limunadom
    Posljednje uređivanje od Optimist : 27.09.2011. at 20:10
     
  20. Mojca avatar

    Mojca said:

    Početno

    U slučaju niske razine željeza, osim navedenog od A70, treba kontrolirati i feritin koji govori o zalihi željeza u jetri. Kad se krene sa terapijom, svakako kontrolirati i B12 jer ga željezo crpi u apsorpciji, pa može doći do naglog pada. C vitamin je isto tako važan za apsorpciju, pa je sasvim ok, iscijediti pol limuna ili sl. pola sata nakon uzimanja željeza. Slažem se, nema potrebe za sintetikom... Isto tako nije loše vidjeti i folnu kiselinu,

    Od terapije se mani uspješno pokazao francuski lijek tot hema, kojeg kod nas nema ali ima u Bosni i Srbiji. On osim željeza sadrži i bakar i mangan (važni za izgradnju koštane srži), u jako lijepom omjeru, toplo preporučam, učinkovit a blag za želudac. Osim unosa željeza kroz hranu, važan je boravak na friškom zraku... po mogućnosti planinskom.
    Za poboljšanu apsorpciju željeza iz hrane, kažu da je dobar Captafer.

    Sve navedeno, uključujući terapiju je odredio i odobrio moj hematolog.
     
  21. Strobery Shortcake avatar

    Strobery Shortcake said:

    Početno

    Ma pitanje se i ticalo prirode. Od sintetike ću se vjerovatno odlučiti za tothemu. Ono, interesovalo me ako ću jesti porciju crvenog mesa da li postoji razlika u raspoloživosti željeza u pečenom bifteku i lešo dinstanim šniclama ili bureku od faširane junetine?
    Kako sam čitala namirnice sa kalcijem smanjuju apsorpciju željeza iz povrća. To bi značilo da iz zeljanice ne izvučem ništa (s obzirom da špinati ide sa mliječnim proizvodima)?
     
  22. Mojca avatar

    Mojca said:

    Početno


    Od mesnih šnicela konjetina ima najveću količinu željeza... pa sad tko može.
    O iskoristivosti željeza iz mesa ne znam ništa jer jedem samo puretinu, domaću piletinu i ribu... i to tek zadnje dvije godine. Prije toga sam bila nedisciplinirani vegetarijanac...

    Željeza u zeljanici, obzirom na dugotrajnu termičku obradu i nema bog zna koliko. Radije ti taj špinat, kratko skuhaj na pari ili u dva prsta vode, mrvicu maslinovog ulja i mljac! Ili napravi sok. Kad piješ sok, bilo od špinata, cikle,mrkve, jabuke... što god, treba ga piti polako, gutljaj po gutljaj... svaki gutljaj mučkati u ustima da se natopi slinom pa nakon toga progutati.

    Ako kreneš s tot-hemom, to su ampule, koje treba rastvoriti u tekućini za koju je poželjno da ima vit C, npr. limunadi... ili bar cedeviti, pa onda lagano, gutljaj po gutljaj piti na slamku, ali pazi da ti ne dođe u dodir sa zubima (da ih ne oboji).
    Posljednje uređivanje od Mojca : 27.09.2011. at 21:25
     
  23. aleksandra70vanja avatar

    aleksandra70vanja said:

    Početno

    slažem se za feritin, ali to ne spada u osnovnu obradu
    ako kks, fe, uibc, tibc budu ok (a to su pretrage koje se rade u laboratorijima domova zdravlja) nema potrebe za dodatnim pretragama
    a i ako se kod muškarca utvrdi manjak hemoglobina, željeza, eritrocita, onda je to rijeđe hematološki, a puno češće neki gastroenterološki problem (ulkus želuca, dvanaestnika, polipi, hemoroidi....)

    a za ciklu sam slušala (na radiju, ne na faxu) da ju je dobro ispeći
    opranu i očišćenu staviti u rernu i ispeći (ne znam koliko dugo) i onda napraviti na salatu, tako se ne gube sastojci koji kuhanjem idu u vodu

    a najbolje je sirova, naribati sirovu ciklu u salatu od crvenog kupusa
    na jedan kupus se jedna cikla neće osjetiti
    možeš probati i naribati malu ciklu, mrkvu, staviti žličicu meda i sok od limuna
    pa to pojesti
    ja nisam, oni koji su jeli su mi rekli da je ok za pojesti

    od mesa crveno meso
     
  24. Davor avatar

    Davor said:

    Početno

    Citiraj Optimist prvotno napisa Vidi poruku
    Ne mora biti sintetski c vitamin, limun dobro dođe u salatama - ima c vitamina, koji se ne "ubije" kuhanjem (toplinom). A pojedena hrana bogata željezom se može zaliti limunadom
    Koliko je meni poznato povećanje apsorpcije non-hem željeza (koje nije iz mesa) pomoću vitamina c je dokazano samo za željezni sulfat i uz velike koncentracije vitamina c. Istovremeno sintetsko željezo suzbija dobre i pospješuje razvoj loših bakterija i protozoa u crijevnoj flori. Ako uzmeš da mesojedi dobivaju na pretek hem željeza, a za vegetarijance je normalno da se barem donekle znaju pobrinuti za željezo - kome uopće treba sintetsko željezo?
     
  25. Mojca avatar

    Mojca said:

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    a za vegetarijance je normalno da se barem donekle znaju pobrinuti za željezo - kome uopće treba sintetsko željezo?
    Evo meni... dugogodišnji vegetarijanac, u flertu s osnovama makrobiotike... stres i miomi mi pojeli željezo. Ispavna prehrana nije bila dovoljna.
     
  26. Optimist avatar

    Optimist said:

    Početno

    A ako uzmemo u obzir da ima vegetarijanaca koji se donekle ne znaju pobrinuti za željezo...

    Ako ne jedeš meso to automatski ne znači i da se pravilno hraniš i da nadoknađuješ ono iz mesa.
     
  27. aleksandra70vanja avatar

    aleksandra70vanja said:

    Početno

    sintetsko željezo treba npr. onima koji ga gube više nego na pravilnom prehranom mogu unjeti
    kao što je rekla mojca, često ženama s jako obilnim menstruacijama (kojima je često uzrok miom) gdje se gubitak jednostavno ne može unjeti prehranom
    možda jedino ako bi žena jela svaki dan po kile konjetine na naglo i po nekoliko sirovih cikli, uz zaljevanje s po litre kupinovog vina
     
  28. Davor avatar

    Davor said:

    Početno

    Zamjena teza. Zdravi se hrane, a bolesni se liječe. Zdravima sintetsko željezo može samo štetiti jer ne povećava dobrobit, ali kvari crijevnu floru.o
    O bolesnima brinu njihovi liječnici, a ne javni forum.
     
  29. Mojca avatar

    Mojca said:

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    možda jedino ako bi žena jela svaki dan po kile konjetine na naglo i po nekoliko sirovih cikli, uz zaljevanje s po litre kupinovog vina
    Konjetina na naglo nije moguća opcija kod mene ni u najluđem snu... sirova cikla, odnosno njen sok ubrzo dosadi... zapravo počinjem imati odbojnost prema tome... isto kao i kupinovo vino. A osim toga, cikla ako nije friška gubi na svojstvima, a bilo bi poželjno i da je kontroliranog porijekla... što je već teže.
    Nisam pobornik kemije, ali ponekad je neizbježna.
    Ima neki povrtni sok s povećanom količinom željeza... u Brežicama sam ga kupovala. Nakon njega sam baš osjećala kako mi se snaga vraća.
    http://www.najlekarna.si/samozdravlj...ut-plus.html?0

    Čaj od koprive, friška kopriva kratko skuhana, to su isto dobri izvori željeza... zaboravih prije dodati.
     
  30. aleksandra70vanja avatar

    aleksandra70vanja said:

    Početno

    onaj tko ima anemiju je bolestan
    i ako je to sideropenična anemija, odnosno anemija zbog nedostatka željeza, liječi se sintetskim željezom
    a koliko se sjećam na početku ove teme smo se složili da se treba javiti liječniku koji će odrediti pretrage i eventualnu terapiju


    ne znam tko bi zdravom čovjeku davao sintetsko željezo ako mu ono nije potrebno
     
  31. Strobery Shortcake avatar

    Strobery Shortcake said:

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Zamjena teza. Zdravi se hrane, a bolesni se liječe. Zdravima sintetsko željezo može samo štetiti jer ne povećava dobrobit, ali kvari crijevnu floru.o
    O bolesnima brinu njihovi liječnici, a ne javni forum.
    Ja sam "bolesna" koju liječi ljekar i došla sam se na javni forum informisati o tuđim iskustvima i o tome kako ja lječničku terapiju mogu podržati, i koja bi probala konjetinu kad bi joj došla u posjed
     
  32. Smajlich avatar

    Smajlich said:

    Početno

    Citiraj ani4 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam isto neki dan vadila krv i zeljezo mi je skroz na donjoj granici.
    Doktorica mi je dala Ferum lek, ali ja to ne mogu zvakati.
    Posto sam trudnica zanima me sto bi mi bilo najbolje uzimati od hrane da malo popravim stanje.
    Kupinovo vino je bas vino ili? Jel moze nekakav sok od kupine?
    Cini mi se da je dobar i sok od bobica bazge. Gdje bi njega mogla sada nabaviti?
    Ja sam anemična, u trudnoći sam također morala uzimati željezo, a najbolje mi je pasao Legofer sirup. Tablete su me tjerale na povraćanje. Inače, (suhe) grožđice, orašasti plodovi, crveno meso, kupine su dobar izbor od hrane za popravak stanja
     
  33. Lotta avatar

    Lotta said:

    Početno

    Ima li ikakve (is)koristi(vosti) ako kratko prokuham jabuku ili zaleđene višnje i onda kad se to ohladi i voće pusti svoje dam to djetetu piti. Ima li tu ikakvih vitamina, posebice C ???
     
  34. Mojca avatar

    Mojca said:

    Početno

    Vitamin C je termolabilan. Nema.
     
  35. Lotta avatar

    Lotta said:

    Početno

    Šteta.
     
  36. aleksandra70vanja avatar

    aleksandra70vanja said:

    Početno

    zašto bi prokuhavala jabuku?
    što ne može dijete od 11 mj jesti sirovu naribanu jabuku ili grickati komade jabuke?
    ili iscjediti sok iz naribane jabuke pa mu dati
    (davno sam izašla iz tablice nadohrane)
     
  37. Davor avatar

    Davor said:

    Početno

    Zapravo vitamin c stradava na temperaturama iznad 90°C i ukoliko se hrana ne pregrije većina ga preživi.
     
  38. Mojca avatar

    Mojca said:

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Zapravo vitamin c stradava na temperaturama iznad 90°C i ukoliko se hrana ne pregrije većina ga preživi.
    Zar ne već iznad 60°C?
     
  39. Davor avatar

    Davor said:

    Početno

    Da, ali ne značajno. U principu ga vrlo efikasno uništava i smrzavanje, ali ni to nije presudna stvar. Bitno je da ga se s koliko-toliko raznovrsnom prehranom dobije sasvim dovoljno, a to hoće li podgrijavanjem stradati 10% ili 20% ne čini bitnu razliku.

    Za ovaj topic je bitno samo to da se vitamin c razvikao kao supstanca od presudne važnosti za apsorpciju željeza, dočim u stvarnosti to nije posebno bitno. Danas željezo dolazi u brojnim kemijskim varijantama radi bolje apsorpcije i malo je vjerojatno da će c vitamin napraviti ikakvu razliku.
     
  40. adal said:

    Početno

    Moja mama je imala bas nisku razinu zeljeza nekih 1.5 i dobila je hrpu lijekova koji njoj nisu odgovarali,bilo joj je muka i tako je odustala od njih i vise se nije vracala doktoru,posto je bilo vrijem spremanja zimnice jedan doktor(poznanik) joj je rekao da jede kiseli kupus,kad je posle 2 mjeseca zbog prehlade vadila nalaze doktorica nije mogla da vjeruje zeljezo 30 pa je onda prepisal teblete za snizavanje sto je moja mama naravno odbila,jer nije bas luda za tabletama i sad joj je zeljezo ok oko 20....naravno da ne znaci da djeluje na svima al et ni ne skodi...
     
  41. aleksandra70vanja avatar

    aleksandra70vanja said:

    Početno

    adal, možeš, molim te, provjeriti s mamom koje su to tablete za snižavanje željeza?

    (željezo 30 je gornja granica, ali još u referentnim vrijednostima)
     
  42. Mojca avatar

    Mojca said:

    Početno

    Kiselo zelje ima i veliku količinu C vitamina, eto prirodne kombinacije željeza i C vitamina. Nije ni čudo da se ja ubijam zimi u njemu... organizam zna što je dobro.
     
  43. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Slanutak je isto dobar, naročito u obliku humusa (s maslinovim uljem i limunom).

    Također čaj od koprive.

    Nažalost, rezultate treba dugo čekati i biti uporan.
     
  44. Mojca avatar

    Mojca said:

    Početno

    Vidiš... slanutak je moja omiljena grahorica. Uvijek me zadivi kako tijelo zna!

    I da... suhe šljive!!!!
     
  45. Sumskovoce said:

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    za vegetarijance je normalno da se barem donekle znaju pobrinuti za željezo -
    MM je vegetarijanac (lakto-ovo) već 19 godina i nikad nije bio anemičan. Ja sam bila anemični svejed dok se nisam počela hraniti istom hranom kao on + ponekad neko meso. Iz vlastitog iskustva mogu reći da je djelotvorniji izvor željeza zeleno lisnato povrće, cikla, sezam, orašasto voće i 100% prirodni sokovi od bobica (kao što mi avatar kaže - jako volim šumskovoće) nego bilo koji dodatak prehrani. Sada sam u 6. mjesecu blizanačke trudnoće, ne pijem dodatke željeza, a nalazi laba kažu da je sve u super stanju.

    I btw i meni se nekad na dobrovoljnom darivanju znalo odbit krv jer "nemam dovoljno željeza" ilitiga kapljica nije potonula u otopinu, a na laboratorijskim pretragama sam bila unutar granica... Još kad sam pridodala slučajeve kad su me odbili jer nemam 58 kila ili jer mi je nizak krvni tlak odlučila sam prestat pokušavat darivati krv.
    Posljednje uređivanje od Sumskovoce : 28.09.2011. at 12:14
     
  46. adal said:

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    adal, možeš, molim te, provjeriti s mamom koje su to tablete za snižavanje željeza?

    (željezo 30 je gornja granica, ali još u referentnim vrijednostima)
    Sad sam se cula s mamom i kaze da se ne moze sjetiti jer je to bilo prosle godine a nije ih ni podizala iz apoteke,rekla je da ce potraziti recept pa ako ga nadje javim ti....
     
  47. Lotta avatar

    Lotta said:

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    zašto bi prokuhavala jabuku?
    što ne može dijete od 11 mj jesti sirovu naribanu jabuku ili grickati komade jabuke?
    ili iscjediti sok iz naribane jabuke pa mu dati
    (davno sam izašla iz tablice nadohrane)
    Ma jede, naravno i sirovu, nego nam je pedijatrica rekla da kupim C vitamin, a ja bi to rado izbjegla. Pošto nemam sokovnik, mislila sam to tako izvesti da kratko prokuham u malo vode da pusti sokove.
     
  48. Mojca avatar

    Mojca said:

    Početno

    Imaš ribež.
     
  49. Lotta avatar

    Lotta said:

    Početno

    Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Imaš ribež.
    Misliš da u čašu naribam na ono najsitnije i dodam malo vode? Mogla bi i to.
     
  50. Anemona avatar

    Anemona said:

    Početno

    Citiraj Lotta prvotno napisa Vidi poruku
    Misliš da u čašu naribam na ono najsitnije i dodam malo vode? Mogla bi i to.
    Ne kužim. Za što voda?
    Daj joj ribanu/gnječenu/u komadu jabuku i posebno piti vode. Što će joj voda u jabuci?