sanda, dr. P. je strucnjak za ubiti svaku nadu u zeni, ali ne daj se obeshrabriti. Nikad se ne zna i nitko ne moze reci sa sigurnoscu da je nemoguce, dok god zena ne dođe u menopauzu. U nekom prethodnom postu sam zalijepila jedan link ohrabrenja (koji svako toliko ponovno procitam pa se rasplacem od srece i od jada) i evo ga opet: http://kutak.forumotion.com/t580-trudnoca-i-povisen-fsh Sretno i ne odustaj, jer na kraju, ako i ne uspijes, bar ces biti donekle mirna jer ces znati da si probala.
cao i od mene.ja sam jedna devojka iz makedonije koja se uclanila na vas forum pa nadam se da cete me prifatiti i biti uz mene.izvinite ako lose pisem nesto ali vas i ja tesko razumem u necemu ok.Htela bi da vam ispricam ukratko moju pricu i moi problem.Imam nizak amh 0.16 a fsk mi je 9,8 imala sam dva invitra do sada naravno neuspesna levi mi jajnik vadi samo jednu folikulu naravno sa stimulacijom a desni mi uopste neradi ,ne znam sta cu dalje sanse su mi nikakve mora da mi doniraju jajce kletke i da pokusam opet sa vestackom oplodljom ,jeli i kod vas sa nizak amh isto tako malo folikula? sta mislite sta treba dalje da se uradi da pokusam opet sa mnom ili idem na donator sta mi predlazete jeli neko od vas postupio kao sto ja mislim da se vise nemucimo i idemo na donatorstvom ili sta? za veliku nesrecu moj suprug ima samo 20 posto podvizne spermatozoide .pomossssssssssssss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kaae cesitam!!!!jel to iz prirodnjaka? Da sad ne citam postove unazad...
Javljaj nam se..ocemo jos dobrih vijesti)
cresna sigurna sam da cure če več nešto odgovoriti ja nisam baš rentabilna da dajem ikakve odgovore ipak moj aih je 8,niti ja nemam baš puno vremena na bacanje,evo naša kaee je isto imala nizak amh a ostala je trudna prirodnim putem,nemora značiti da amh je jedini pokazatečj za nemogučnost začeča.
inače ja sam se doselila iz makedonije točnije od gevgelija tamo sam živjela 20godina,kad budeš imala deset postova močičeš primati i privatne poruke sretno curo
Bok....
Ne razumijem dobro stanje spermića tvoga muža.
Kod niskog AMH, znači da ti jako loše reagiraš na stimulaciju i da je u opće dobivanje jajnih stanica jako loše. Ali to ne znači da tebi organizam ne radi. Zato ovisi puno kakvo je stanje kod tvoga muža.
Ako zbog njega morate na MPO, onda nije baš lako.... Ako je njegovo stanje relativno ok, onda je sve moguće.
Ja imam isti takav AMH i vrlo sličan FSH, pa sam ostala trudna prirodno, usprkos tri razna pokušaja potpomgnute oplodnje.
Kaaei je to spontano začeće, 9.-ti mjesec otkako prate ciklus (LH trakicama i temperaturom), evo njenog topica:
http://forum.roda.hr/threads/72339-O...67#post2101467
nova sam i ne znam puno, a vidim da ste sve već prošle subspecijalizaciju iz mpo. pa da vas malo zagnjavim.
30 godina, amh 4,2, fsh 9,47 a lh 2,98.
gdje ići, što očekivati, na kojim pretragama inzistirati?
Dhar,a već imaš glavne nalaze, znači da te je neko uputio s razlogom (tako mladu) na AMH, piši šta si dosad obavila, da li su ti pogledali antralne i gdje je rađen AMH (VV? ili Vinogradska)? mislim da je Mojca bila na AMH 4, s 40 godina, uspjela iz prve i sad ima krasnu curu...
Ne znam gdje da postavim pitanje pa mi se cini ovdje najvise da ide. Vidim da ste dobro informirane, bolje nazalost od nekih lijecnika.
Ukratko, prvu M dobila sa 11, sa 13 mi je odstranjen jedan jajnik (uzrok veliki cistadenom). Pretpostavljam da jedan jajnik koji vec desetljece i po radi sam znaci i smanjenje rezervi, ali nisam sigurna koliko? 50%? Znaci li to da cu u menopauzu uci mnogo ranije? Unazad 3 godine ciklusi su mi se sa 28 skratili na 24-5 dana, i koji dan prije jos imam i spotting. Unatoc tome prirodna trudnoca nakon nekih 12 ciklusa...
Ja bih zeljela jos djece, pa sta mislite sta trebam provjeriti da bih znala koliku smijem razliku napraviti?
sanda, antralni folikuli se gledaju na UZV, nadam se da će ti na VV biti uspješnije, i da će uzet u obzir kod stimulacije AMH, a koliko sam shvatila-KBO nema baš uspjeha, ili sam u krivu?
aha....to je što idemo na folikulimetrije...?!
pa to mi je uredu...uvijek imam folikula i koji je vodeći-ima jajne stanice...ali se ne oplode....
i ja se nadam da će na vv-u biti uspješnije jer u kbo-u je problem biologinja....sve se žene žale....rijetko se oplode js,meni od 4 postupaka se samo jednom oplodilo....i onda govore kako je loša kvaliteta js,pa kada te iste žene odu dalje normalno im se oplode js...
u kbo-u radi samo jedan biolog i čini mi se preko k........da oprostiš!
kada imam punkciju ne moguje uhvatit i pitati o kvaliteti js,pa kakve su bile....
na tom jedinom transferu mi je rekla da su dobre js....ali dalje nikako da se oplode....![]()
Meni su antralce brojali na neki nasumicni broj ciklusa, s obzirom da se u to vrijeme nisam spremala u postupak bilo kakve vrste, vec je bila rijec o rutinskom pregledu kao nastavku na katastrofalan AMH.
Bok! Evo i ja pred koji dan dobila nalaze AMH i inhibin B. AMH mi je 10.2 pmol/l, a inhibinB 100.2pg/ml. Na nalazu mi uz AMH piše smanjena plodnost. Vidim da, nažalost neke ovdje imate puuuno niže vrijednosti. Jel ima netko ideju jeli moguće da moje JS zbog niskog AMH nisu dobre kvalitete? Na gonale reagiram ok, ne baš odlično, ali dobijem od 7-10 JS... samo što stanice nisu dobre kvalitete, a i embriji ne ispadnu baš odlični. Ostali hormoni su mi svi u referentnim vrijednostima, ovo je sad prvo nešto ispod granice...
tikki gdje si vadila inhibin b?!
mislim da AMH nema veze sa kvalitetom....tako mi je sada zadnje dr rekao....to je samo rezerva js....pa dobro i dobiješ js
ja sam sa stimulacijom dobila svega 3....i nisu se oplodile,ali to je sada već neka druga prića...sumnjiva
Sanda vadila sam oboje u vinogradskoj... ne ide na teret hzzo nego moraš doplatiti.
Ma i ja mislim da po tome jako dobro reagiram na stimulaciju, ali meni je problem da od 10 js imamo tipa 3 dobre od kojih se 2 oplode. Ostale su bile, kako je doktor rekao degenerirane.
joooj tebi se bar oplode....i bar ti dr kaže da su loše,a nama u kbo-u nitko ništa ne govori...
ja sa vadila amh na merkuru....na teret hzzo-a.....a inhibin ne rade....
morat ću onda za vinogradsku slati...
Ja sam danas poslala u vinogradsku za AMH i inhibin b.... olakšala sam se za šestotinjak kn...pa sad![]()
cijena 298,26kn, prije vađenja krvi nazvala 01/3787-152, radi dogovora...način slanja: HP-express...(39kn) poslati podatke(adresa, datum rođenja,dijagnoza, koji ti d.c., koji dr., tel.,mail) Mora stiči do 10 h drugog dana. Danas zvala da provjerim da li je stiglo... nalaz za tj. dana...
AMH 2,8 ; FSH preko 20. U zadnjem postupku s Klomifenom (3 dnevno) dobili 2 js, obje se oplodile, rezultate čekamo 13.04. (VV)
na pretrage me poslala primarna gin, jer je hvala Bogu paničar i prije bilo kakvog rješavanja problema voli imati sve pretrage da se nepotrebno ne gubi vrijeme na krive smjerove i postupke, al nikakve druge indikacije za ovakav rezultat nisam imala (1.m s 13, svakih 26 dana)
dosad obavila valjda sve osim (pravno psiho savjetovanja).
i mučim se s nepušenjemto me natjerala ta moja primarna gin kad sam joj javila rezultate.
veliki stres na poslu i svašta nešto.
pa je upravu si....ma meni je samo jednom bila oplođena 1 js,pa sam bila sretna...a sada što dalje idem-pitam se da li ima uopće smisla kada se ne oplode...ali ću se tješiti s onim da je problem biologinja jer i u zdravih žena se ne oplode js u kbo-u tj sa normalnim AMH-om,pa se s time tješim....![]()
@sanda1977
ja sam prva dva puta imala losu stopu fertilizacije (vidi potpis), ali se to s promjenom MPO ordinacije promijenilo.
Šok za šokom što se nas tiče...mislim znali smo da je AMH niski s obzirom da je prvi put nakon 24 gonala draga dobila 5 stanica ali bas da ce rezultat biti mizernih 3,3 (smanjena plodnost pise na nalazu) nismo ocekivali.
To se neda nikako korigirati jel tako? Sta to znaci u biti? Da draga ima smanjenu rezervi stanica ili nesto drugo?
Zajvaljujem na odgovorima.
Od pocetnih idiopata evo do cega smo dosli na kraju.![]()
Moram se baciti na citanje ovog topica ocito...
m@tt, u kojim je jedinicama amh?
Mat, polaaaako....
Sad barem znate o čemu se radi...
To se odnosi na "količinu proizvodnje jaja", znači nosi "malo jaja", doslovno tako da tažem.
Znači onaj granični TSH nije uzrok količini već ovaj AMH.
Ja sam prirodno zatrudnila sa amh 1, tako da vjerujem da vi koji ste podosta mlađi od mene možete i sa ovim.
S obzirom na dvije biokemijske, ne bi bilo loše čekirat genetske trombofilijske markere.
A što se tiče ovog AMH, znači samo da ti ženi ne paše full stimulacija, već ova kombinirana Klomići + gonal ili menopur i to bude sasvim dosta.
Neće dati 15, već 5 stanica. Dobro i to.
Sretno
M@tt potpisujem Sweety. Samo bez panike. I moj amh je znatno nizi (1 pmol/L) pa evo cekam drugu bebu.
Smanjeni amh ukazuje na smanjenu rezervu js - znaci on je samo indikator tog stanja takonda ne, na zalost se ne moze na njega utjecati da se popravi. Najznacajnija posljedica takvog amh je to sto on utjece na rezultate stimulacije - dobije se manje stanica sto se vec i sami otkrili. Stoga puna stimulacija cesto nema smisla (iako vasih 5js nije uopce lose! Kad bi se smjele sve oplodjivati...).
Razgovarajte s dr. pa ce vas uputiti, moguce da ce vam predloziti polustimulirane ali ja ne bih iskljucila ni stimulirane (pod uvjetom da se zakon olabavi) jer pet stanica moze biti pet embrija a to su vec lijepe sanse. U kombinaciji s vasim mladim godinama i tvojim ok nalazima pogotovo.
U svakom slucaju kladila bih se da se dr. nece puno iznenaditi s obzirom na proslu stimulaciju i fsh blizu 10 ako se ne varam, nego cete nastaviti kako je planirano.
Sretno!
Na
Hvala vam cure, najbolje ste... Moram pokazati dragoj poruke kad se vrati kući da se malo smiri...
M@tt, cure su sve rekle...a i stalno ponavljamo-u sklopu ostalih parametara (antralnih folikula) ovo je doktoru pokazatelj kakvu stimulaciju treba upotrijebiti (ako treba i punu jer 24 gonala nije puno), sretno!
...da se i ja pridružim....upravo stigli nalazi mog amh 5.4 pmol/L, inhibin b 86.4 pg/ml
tako nešto sam i očekivala....ali valjda još ima neke šanse.....
M@tt![]()
ajd da cas itjesim kad vam AMH bude nemjerljiv onda pocnite kukati
pusa
ajme....mari mar.....na istom smo....moj je još manji.....m@t----dok jš imamo js-ne odustajemo
m@tt, mari mar, sanda1977 - vjerujem da ste i sami pročešljali ovu temu od početka do kraja (kao i ja kad mi je ustanovljen FSH 10, nisam se usudila vaditi AMH) pa ste vjerojatno već pročitali da nizak AMH u mlađoj dobi ukazuje na smanjenu zalihu, ali ne i lošiju kvalitetu js. Ako su ovulacije redovite, onda to ni ne bi trebao biti razlog dosadašnjem neostvarivanju trudnoće.
m@tt, vi pogotovo; imate solidan odgovor na stimulaciju, i vidim da ni dosad niste gubili vrijeme.
Moguće je (ne i nužno!) da ćete morati proći više postupaka do cilja, a vjerojatno i požuriti s djetetom br. 2 (Charlie).
Znam da vam je sada grozno, ali dobro vam govori OKNP - zaista još nema mjesta razmišljanju o "zadnjoj jajnoj stanici"!
Grlim vas, da šok što prije prođe![]()
joooj vjerujem da je....ja sam plakala dva dana....mm nije znao više kako da me razveseli....komirana sam bila....izgubila svaku nadu....
ali prošlo je....
mm mi je ubrao trantinčicu i razveselio me....
nažalost i ja sam krenula zbog jajovoda da bi na kraju se pokazao AMH....a zamisli koliko postupaka i NE oplode se stanice.....to me još više komira....ali kao što sam i napisala-tješim se da je loš biolog...
Matt cure su vam sve rekle.I meni je prvi dan to bio totalni šok i dosta me bilo potreslo.ima puno parova koji su uspili s obzirom na niski amh,zbrkane ostale hormone....I naše cure na ovom forumu su ti primjer.samo polako.sada i vi i dr znadete na čemu ste i po tome ćete odredit stimulaciju.sretnooo
S AMH od 0.26 ng/l iliti 1.86 pmol/l, trudna sam iz devetog ciklusa, stopostotno prirodno u kucnoj radinosti, taman par dana prije HSG-a i otprilike mjesec dana prije dogovorene inseminacije u punoj stimulaciji. Iako mi je AMH ispao katastrofalan s 34 godine, svi ostali hormoni su ispali ok, kao i broj antralaca (dr. je prestao brojati nakon osam na jednom i cetiri na drugom jajniku jer je boljelo, a rekao je da nije ni bitno koliko ih jos ne vidi, s obzirom na prvih 12). Uglavnom, usprkos losem AMH-u, a zbog ostalih dobrih nalaza, bili bismo pokusali punu stimulaciju jer je ocekivao neki suvisao rezultat, plus sto bi cijela prica bila dobar test za daljnji IVF.
U cijeloj prici se reproduktivac vise fokusirao na muzevu blagu oligospermiju (12 milijuna) i morfologiju od 3%, nego na moj AMH jer je, prema njegovim rijecima, u mom slucaju problem bio samo u kolicini vremena koju bi nam dozvolio za kucnu radinost. Na kraju je tako i ispalo, trebalo nam je nesto vise vremena.
prijavljujem sramezljivu betu od koja se uduplala s 33 na 60. u srijedu je ponavljamo..
ne mogu vjerovati, nakon zbrckanog postupka!!
ukratko - u dogovoru s lucijem sam pocela s klomifenima dvije tablete dnevno, plus 3x2mg estrofem, 4. dan stimulacije (6dc) odem kod MPOvke da napravi UZ, jer me L narucio tek na 6. dan stmulacije, pa cisto da vidimo kako stvari stoje.
ona vidi folikel od 21x17mm. i jos jedan na desnoj strani od 10mm. endometrij 7.5
izvadi E2 koji je 263. pa naravno kad sam nakljukana estradiolom.
ona je taj 'folikel' smatrala da je zreo i predlaze mini ICSI. ma nema sanse, naravno da sam odbila, prekidamo postupak i stmulaciju, tako se dogovorim s L.
pocela sam piti vitex, jos je pocetak ciklusa, nije kasno...svejedno nista od svega. u ocekivanju uranjene ovulacije pratim ciklus s trakicama i bazalnom, ali od uranjene O nista.
kako smo tako i tako namjeravali ici na godisnji, najavim se kod L da me pregleda, pa ako ima potencijala da uradimo mini IVF. covjek napravi UZ i uhvati se za glavu.. ispod ciste (koju je ta doc drzala da je folikel) su bila jos dva folikla. jos sam se cudila kako je zenska radila UZ, mrdala ga samo lijevo-desno 10-20 stupnjava, nije ga vrtila da vidi cijeli jajnik.
na taj dan (12dc) mi luci da jedan klomifen da mi LH ne poraste, jedan gonal i navecer stopericu.
punktirane su dvije JS i prazni folikel, obadvije se oplodile i obadvije su vracene 2.dan.
uz heparin i utrice, uzimam i estrofem 2x1tbl.
na 15dpo (13.dan nakon transfera) je beta bila 33, mislila sam da je od bostera djelomicno. test je bio pozitivan, svijetla sjena..koja je vremenom pocela tamniti.
danas sam isla u bolnicu fektati betu (to je malo komplicirano zbog praznika!) i danas je 60...dakle nastavljamo terapiju, a betu vadim u srijedu.
pricala sam danas s mrvom i zamolila da ostane...nasa cura vec polazi od toga da ce dobiti seku...
eto, od postupka zbrda -zdola i ukupno 4 dana klomifena sto nastade![]()
Spodoba cvrsto drzim palceve!!!