Stranica 6 od 49 PrviPrvi ... 4567816 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 2444

Tema: Nizak AMH, visok FSH, smanjena ovarijska rezerva: iskustva, protokoli, rezultati...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo, sweety, to što pišeš je onako... čini mi se školski kako ta hormonalna slika koju si gore pejstala, unatoč tome što FSH još nije preveliki, izgleda. Sve drugo se slaže (viši estradiol, loš omjer FSH-LH, nizak AMH) i daje taj izgled u praksi - skraćivanje folikularne faze od "redovne" 14-dnevne na ranije od 10 dc (tako je, ako se dobro sjećam, bilo i rikikiki), česte ciste. FSH skakanje dolazi nešto kasnije.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I prije nego što trajno skoči, kod nekih malo "pleše" - znači, jedan ciklus 7, drugi ciklus 9... zato FSH nije sve i treba ga gledat u kontekstu, u stvari, sve te stvari. Kad se FSH povisi puno, onda ostaje trajno toliki. Opet, i u slučajevima FSH 100-tke ima prirodnih trudnoća (čokolada).

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ovaj moj g'din Amerikanac smatra moju hormonalnu sliku ok i normalnom, ali s naznakom opadanja plodnosti zbog AMH-a. Cak ga ne dira ni FSH od 9.2 jer je sve ispod 10 normalno. I kuzim ja njega, covjek je predstojnik klinike za nepolodnost. Ocito sam mu ja, osim tog AMH-a, mila majka prema onome s cim on radi.

Moj E2 na 2DC je bio 130-ak, ako se ne varam, u jedinicima koje se koriste kod nas. Taj mi je skroz dobar. LH nikad provjeravan, to ih ne zanima.

I upravo sam cula od neke cure na skroz drugom, stranom forumu da je isla u postupak samo s izvadjenim AMH-om. FSH joj nisu ni kontrolirali jer joj je AMH bio koma i tu su stali. Broj prirodnih antralaca joj je bio 5, u vrijeme prvog ICSI-ja na Gonalu (450-600 GonalF) je imala 7, ali samo dva su sazrijela. U drugom ICSI-ju isto, 7 ukupno, 5 se krenulo razvijati, dva sazrijela. U trecem postpuku, gdje je Femara u pitanju, izbrojano 7, sazrijelo 5, svih pet punktirano. 28 tjedana je trudna, imala je 34 godine u vrijeme postupka (sad joj je, jel, 35).

AMH joj je bio 0.2 ng/ml... znaci tu negdje kao i ja. Moj zadnji je 0.26 ng/ml.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da citiram zenu - FSH je bespotreban i bezvrijedan, ako je AMH takav kakav je. Vjerojatno ima nesto istine i u tome.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Da citiram zenu - FSH je bespotreban i bezvrijedan, ako je AMH takav kakav je. Vjerojatno ima nesto istine i u tome.
    Potpis da ne može veći! Super da rade i s femarom i s tim kombinacijama za low respondere. Koliko shvaćam tvog Housea i tvoju updated situaciju, bez obzira što ti osobno ne bi na IVF, ipak si IVF-kandidat, tj. ne bi te odbili samo a konto AMH-a, što meni dosta govori općenito o tvom fertilnom potencijalu, i s obzirom na ipak relativno mladu dob koja je jako važan faktor u svemu, i s obzirom na sliku jajnika i antralce.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ovo skraćivanje ciklusa i folikularne ali i lutealne faze je meni bio prvi simptoma da nekaj možda nije u redu. Hormoni su tada bili još uredni, FSH ispod 6, odnos prema LH isto OK. AMH se 2007. nije vadio.
    Kako sam iduće godine ostala trudna hormone sam opet kontrolirala tek 2010. (s 33), i tada se pokazalo (FSH 17, AMH 1)...isto tako i dalje imam ciklusa kad je FSH 7 ali kaj mi to vrijedi.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Potpis da ne može veći! Super da rade i s femarom i s tim kombinacijama za low respondere. Koliko shvaćam tvog Housea i tvoju updated situaciju, bez obzira što ti osobno ne bi na IVF, ipak si IVF-kandidat, tj. ne bi te odbili samo a konto AMH-a, što meni dosta govori općenito o tvom fertilnom potencijalu, i s obzirom na ipak relativno mladu dob koja je jako važan faktor u svemu, i s obzirom na sliku jajnika i antralce.
    Bas je to i rekao - jesam kandidat, ne moze garantirati nista, ali rekao je da ne garantira nista ni kod stimulacije zena sa savrsenim AMH-om. Ipak, ukupna slika, nakon ostalih hormona i UZV-a je takva da nema beda za ulazak u postupak.

Ne bih, tj. ne mogu reci da jedva cekam, ali vjerojatno cu otici jednom, ako uspijem izorganizirati financijsku stranu price (sto ne znam kako, jer se s osiguranjem natezem sve vise i vise i sve vise mi kompliciraju zivot). No o tom, po tom. Sad radimo na (crnoj) magiji.

tiki_a avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kaae, onda nek' bude sretno s magijom . Onako kako je tvoj dobar dr. zamislio. Vezano za FSH, i meni se čini da baš nema smisla kontrolirati ga ako je AMH nizak. Jer i meni se dogodilo da FSH nakon 9 i nešto bude oko 4,5, pohvalim se na forumu, al' cure su me prizemljile jer E2 je bio previsok za 3. d.c.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moj E2 je u granicama normale, ali... niskim? Blizu donje, ako se dobro sjecam.

32.9 po americki, sto ispada 120.78 pmol/l

Sto god to znacilo.

Hvala na lijepim zeljama!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Koliko se ja kužim Kaae skroz ti je dobar E2.

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

zaboravljate na odnos FSH:LH

citiram Nablu s foruma Kutak

1. Veći odnos između FSH i LH (fsh veci za vise od 2,5 x od lh), čak i sa normalnim nivoom FSH, jeste znak smanjene ovarijalne rezerve. Tačnije, izgleda da ovaj odnos generalno predstavlja klinički koristan indeks. Naime, LH značajno povišen u odnosu na FSH ukazuje na PCO, dok u obrnutom slučaju ukazuje na smanjenu ovarijalnu rezervu.

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo, kradem cijeli tekst ... možda će vam biti zgodno
    slike sam morala izbrisati, ali evo link na temu http://kutak.forumotion.com/t576-pov...ijalne-rezerve

1. Veći odnos između FSH i LH (fsh veci za vise od 2,5 x od lh), čak i sa normalnim nivoom FSH, jeste znak smanjene ovarijalne rezerve. Tačnije, izgleda da ovaj odnos generalno predstavlja klinički koristan indeks. Naime, LH značajno povišen u odnosu na FSH ukazuje na PCO, dok u obrnutom slučaju ukazuje na smanjenu ovarijalnu rezervu. Možda je interesantno napomenuti da će neke osobe s PCO vremenom (čitaj: starenjem) regulisati ciklus kako se smanjuju rezerve jajnih ćelija i kako se povećava nivo njihovog FSH, odnosno smanjuje nivo inhibina B.

2. Povišeni nivo estradiola (E2) trećeg dana ciklusa povezan je i sa problemima rezerve i sa uvećanom rezervom (a la PCO). One sa smanjenom rezervom imaju visok nivo E2 zbog ubrzane folikulogeneze, dok one sa PCO imaju povećan E2 zbog puno antralnih folikula jer svaka od njih luči po malo E2. Uočeno je da je povećan prekid postupka stimulacije povezan i sa malim nivoom E2 (<20 pg/ml) i sa povišenim nivoom E2 (>80 pg/ml). S obzirom da visok nivo E2 u folikularnoj fazi (>80 pg/ml) može na veštački način da obuzda FSH (izvrši supresiju) pa da se, na rezultatima, FSH pokaže u granicama referentinh vrednosti, ova dva hormona uvek treba proučavati u kombinaciji. Slikovito, FSH i E2 su kao na klackalici- sto je jedan visi to je drugi nizi.

Neke novije preporuke ili prosto konzervativniji pristup tumacenju odnosa fsh-E2 ukazuju da E2 ne bi trebalo da bude veci od 50 pg/ml jer se smatra da sve sto je preko te vrednosti utice na spustanje FSH.

3. Inhibin B! To je hormon kojeg proizvode uglavnom granuloza ćelije iz folikula koje rastu. Smatra se da pruža neposredniji uvid u ovarijalnu aktivnost nego ostali serumski testovi. Nivo ovog hormona se smanjuje s godinama, i u negativnoj korelaciji je s FSH (dok FSH raste, inhibin B opada). Nizak nivo inhibina B trećeg dana ciklusa može da ukazuje na smanjenu ovarijalnu rezervu i obično je povezan sa poremećajem ovulacije, smanjenim uspehom IVF-a, manjim procentom ostvarenih trudnoća i povećanim rizikom od spontanih pobačaja. Normalnim rezultatom, u stranim laboratorijama, se smatra sve što je iznad 45 pg/ml. Takođe, uočeno je da smanjenje nivoa inhibina B tokom folikularne faze može nastupiti i pre nego što se uoči povećanje nivoa FSH!!!

Medjutim "praksa" po forumima ukazuje da bi Inhibin B u nekim slucajevima pre mogao da ima veze s kvalitetom jc u doticnom ciklusu. Primer: Kajka sa Rode, fsh=7,8; E2=31,7; inhibin B= 17,6 (cak je u nekim ciklusima bio i 6.8), AMH=6,9. Njen AMH govori o policisticnim jajnicima i inhbin B je rezultat losije kvalitete folikula (inace imala je nekoliko spontanih pobacaja; epilog: vec je mama )

Zašto neki stručnjaci baš ne vole inhibin B kao prediktivnu meru u IVF postupku? Pokazalo se da na nivo ovog hormona utiče količina masti u organizmu žene što ukazuje na to da folikule pretilih žena ne proizvode onoliko inhibina B koliko folikule onih koje su mršavije.

4. Anti-Mullerian hormon (AMH) proizvode granuloza ćelije regrutovanih folikula. AMH je identifikovan kao regulator regrutacije koji u stvari sprečava da se ne isprazne sve primordijalne folikule odjednom iz „rezervoara”. Kao i kod inhibina B, uočeno je i da nivo ovog hormona opada s godinama. Za sada, AMH je jedini pokazatelj ovarijalne rezerve čije vrednosti mogu biti procenjivane bilo kog dana ciklusa s tim što granične vrednosti (treshold) za obe faze ciklusa (i folikularnu i lutealnu) trebaju biti standardizovane.

AMH preko 0,4 se smatra dobrim prognostickim znakom za uspeh IVF-a

Raspon AMH i njegovo znacenje izrazeno u razlicitim jedinicama

AMH izrazen u ng/ml:

<0.3 = nisko (insuficijencija ovarijuma)
    0.3-0.7 = granicno
    0.7-3.5 = normalno
    3.5-5.0 = granicno (za PCOS)

>5.0 = visoko (PCOS ili tumor granuloza celija)

AMH izrazen u pmol/L:

0.0-2.2 = vrlo nisko
    2.2-15.7 = nisko (nizak fertilitet)
    15.7-28.6 = zadovoljavajuce
    28.6-48.5 = optimalno

Konverzija jedinica za AMH: ng/ml x 7.14 = pmol/L

AMH je stabilniji i, ako oscilira, oscilira skoro minimalno. Bitno je samo da se prati da ne opada rapidno. U mnogim tekstovima se može pronaći info da je on stabilan i da vrednost ne zavisi od dana ciklusa. Međutim, iskustva ipak govore da kod nekih žena sa smanjenom rezervom AMH pred kraj ciklusa može biti u rangu granicnih vrednosti a da 3. dana ciklusa pokaze znatniji pad i upadne u onaj „low range”. Stoga je najmerodavnije analizirati ga kad se vadi i fsh.

Inhibin B se pokazuje kao hormon sa većim oscilacijama (zavisi od kolicine antralnih folikula) i vise govori o doticnom ciklusu nego o celokupnoj rezervi (za razliku od AMH-a)- zato i velike varijacije od ciklusa do ciklusa. Tek ova tri hormona zajedno (inhibin,amh i fsh), još bolje ako se u to ukljuci i UZ 2-3. dana ciklusa (da se prebroje antralne folikule) daju jasniju sliku gde se nalazimo na kontinuumu rezerve.

Ostali markeri....

5. Broj antralnih folikula (AF) i volumen jajnika su takođe dobri prediktori ovar. rezerve. Najbolji način procene AF jeste vizualizacijom preko transvaginalnog UZV. AF su mali, mirujući (uspavani) folikuli koji se mogu videti na početku ciklusa (u toku folikularne faze- podaci obično govore o trećem danu ciklusa, mada verovatno može i koji dan kasnije (proveriti s ginekologom!)). Obično se AF nazivaju folikule promera od 2-8 mm (ne postoji konsenzus oko toga, neki kažu 2-5mm a neki 2-10mm). Neslaganja postoje i oko graničnog broja (treshold) AF gde bi se sve što je ispod tog broja smatralo smanjenom ovarijalnom rezervom. Brojanje AF zavisi od subjektivnih faktora, odn. od onog koji vrši procenu. To znači da će nekoliko (obučenih) stručnjaka na UZV izbrojati različiti broj AF (neki će, recimo, izbrojati 6, a drugi, npr. 4 ili 8). No, uglavnom se smatra da je <=4 AF loš prognostički znak za ishod eventualne stimulacije jer se očekuje da će odgovor na stimulaciju biti veoma loš (ako uopšte i bude kakvog odgovora), te se predviđa prekid postupka. Dobar broj AF se smatra između 15-25, dok preko 26 se smatra znakom PCOS i postoji veći rizik od hiperstimulacije nego što se to dešava sa „prosečnim” brojem AF.
    Koja je veza između broja AF i volumena jajnika? Istraživanja pokazuju da što je veći volumen to je i veći broj AF. Većina autora se slaže da jajnici s volumenom ispod 3 ml imaju znatno manje folikula. Inace, volumen jajnika se izracunava na sledeci nacin (0.526 x duzina x visina x sirina).

U raznim studijama ispostavilo se da su i broj AF i volumen jajnika bolji indikatori nego uobičajeni endokrini markeri (to je mišljenje i stručnjaka sa Advanced Fertility Center of Chicago- www.advancedfertility.com ).

Na osnovu iskustva Advanced Fertility Center of Chicago:
    Ukupan broj AF
    Ocekivani odgovor na stimulaciju i sanse za uspeh
    Manje 4
    Ekstremno mali broj, veoma los ili nikakav odgovor jajnika na stimulaciju. Retki slucajevi trudnoce.
    4-7
    Nizak broj i moguc je los odgovor na stimulaciju. U ovom slucaju obicno su potrebne visoke doze fsh da bi se na adekvatan nacin stimulisao jajnik. I kod ovog broja AF je veliki procenat prekida stimulacije. Manji procenat trudnoca. Smanjena stopa uspeha je izrazenija kod devojaka preko 35 god.
    8-10
    Smanjen broj AF. I kod ovog broja AF postoji mogucnost prekida stimulacije zbog loseg odgovora jajnika. Nesto manje sanse za trudnocu u odnosu na prosek.
    11-14
    Normalanl (ali osrednji) broj AF, odgovor na stimulaciju moze biti nesto losiji, ali je uglavnom dobar.
    15-26
    Normalan (dobar) broj AF. S ovakvim brojem AF ocekuje se odlican odgovor na stimulaciju. Obicno su potrebne male doze fsh za stimulaciju. Postoji izvestan rizik za hiperstimulaciju. Ova grupa zena ima najvecu stopu trudnoce.
    Preko 26
    Veliki broj AF. Veliki rizik za hiperstimulaciju. Burna reakcija na niske doze fsh. Nesto manji procenat trudnoca u odnosu na prethodnu grupu zbog moguceg problema s kvalitetom jc.

Primer: xmetatronx (SC, Doktor), 27 godina, prvi fsh koji je vadila 22.6, lh=16.8, E2=41.7
    Ovakva konstelacija hormona upucuje na menopauzu.

Međutim u sledećem ciklusu bez ikakve terapije- fsh=5.6, E2=60, Inhibin B=33.85 i AMH=0.863, a pre vadjenja hormona su tvrdili da ima policisticne jajnike (ovo bi upucivalo na to da su videli dosta antralnih folikula).
    Ako bi razmatrali samo fsh i E2 mogli bi reći da je takvo variranje hormona normalna karakteristika perimenopauze. Ali vrednosti AMH pobijaju teoriju o smanjenoj rezervi, a argument koji ide tome u prilog jeste i dobar broj antralnih folikula. Njen AMH je u rangu normalnih vrednosti.
    U tom ciklusu je ostala trudna i nadam se da se već i porodila

6. Prerana luteinizacija i kratka folikularna faza takođe mogu biti znak smanjene ovar. rezerve

7. Kod žena sa smanjenom ovarijalnom rezervom povećan je rizik od spontanih pobačaja

VOLUMEN JAJNIKA
    Posto se u svakom ciklusu izlucuje vise antralnih folikula, od kojih se u prirodnom ciklusu izdvoji samo jedan (eventualno 2), dok ostale foikule propadnu, velicina jajnika se vremenom smanjuje.
    Velicina/ Volumen jajnika u grubo moze dati predstavu o “reproduktivnoj starosti” zene.

Npr., devojka od 35 godina sa malim jajnicima moze reproduktivno biti stara kao devojka od 40 godina. S druge strane, devojka od 40 godina sa velikim jajnicima moze reproduktivno izgledati kao devojka od 35.

Primer: NN devojka ima 35 godina (linija C). Prosecan volumen za njenu dob je 6 ml (visina x duzina x sirina x 0.526). Medjutim, ako je volumen njenih jajnika 5 ml, tada njena reproduktivna dob vise odgovara dobi od 40 god.
    Ili, ukoliko je vol. jajnika 11 ml tada je reproduktivno (u smislu broja AF i folikula koje moze dobiti na stimulaciji) bliza devojkama od 30 god.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj rikikiki prvotno napisa Vidi poruku
    zaboravljate na odnos FSH:LH

citiram Nablu s foruma Kutak
    Ne zaboravljamo, riki. Sweety gore smo ukazali da je baš ovo znak valjajućih promjena. A Kaae nije ni radila LH - Amerika i skupoća - procijenili nepotrebno jer imaju UZV sliku jajnika, FSH, AMH, i praćenje ciklusa preko Fertility Frienda.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 30.09.2011. at 11:57

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Rikikiki

Pitance, o klomićima....
    Ja sam na klomiće jako slabo reagirala. Jedva da je rastao jedan folikul, uz to i nepravilno.
    Na dozu od 1 (50mg) i od 2 (100mg) tablete dnevno kroz 5 dana.
    Po tome se dalo već naslutit da nešto ne štima, premda je već i prva slika odnosa LH/FSH pokazala ovo isto.
    Pitanje, ako imate ideju, kad već nisam reagirala na ovako slabu dozu klomića, bi li reagirala na još veću dozu? Ima li smisla to probat?
    Posljednje uređivanje od sweety : 30.09.2011. at 12:08

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

sweety, pitanje je kako ces reagirati na bilo koju stimulaciju? tj. da li se radi o slaboj reakciji na klomifen ili uopce slaboj reakciji zbog tvoje reproduktivne slike?
    ako bi krenula u stimulirani postupak, ne bi bilo zgorega na pocetku ciklusa cekirati broj antralaca. ako se radi o 1-2, tesko da ces puno vise i izvuci (ok, postoje i rijetki slucajevi gdje su docs i vise izvukli)..
    Posljednje uređivanje od spodoba : 30.09.2011. at 12:20

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Sad kad gledam ovaj popis pokazatelja ... vidim da ih imam sve: od točke 1 do 7 + mali volumen jajnika

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Zanimljivo kad sam 2007. i 2008. išla po doktorima da nitko nije reagirao na to što je meni ovulacije 9dc i što su mi ciklusi kraći i što ima spottinga. Osim dr. Radončića preko onog foruma... Ostali bi bacili pogled na hormone koji su bili OK i ništa.

Sweety ne znam što bih ti rekla. Nisam čula za veću dozu od 2 Klomifena dnevno. Kod koga si ti u postupcima tj. tko ti ordinira Klomifen za kućne pokušaje?
    Ja sam jednom na Klomifen imala koma reakciju (5*2 kom) tj. jedan ogromni folikul, a jednom dobru (više nego duplo manja doza ali uz UZ 3.dc prema kojem je prilagođena shema) s 3 folikula i 3 js. Znači nije uvijek isto.
    Vjerojatno je dobro pogledat antralce - ako ih nema taj ciklus na vidiku neće ih ni Klomifen izvući...sad nabadam, ali tako to ja shvaćam. Najbolje pitati svog MPO doktora.

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Sweety, ja sam jednom imala protokol sa 4 klomića, 2*2 dnevno, a reakcija mi je bila skoro ista kao i sa 2*1 dnevno tj. 2 folikula. To sam imala na SD kod dr. Baumana. U svakom slučaju ima smisla probat. Od kojeg dc si počinjala s tableticama? ... mislim da je kod nas pametnije kretati od 2. dc.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Samo potpisujem ovo sto ina kaze.

Kod mene su pretrage isle ovim redom:

- AMH (0.16, sto je undetectable zapravo) - jos na antibebi, neki bezvezan dan ciklusa (sto je ionako nevazno)

- progesteron 21 dc, prvog nakon antibebi

- E2, FSH 3 DC + ponovljen AMH (0.26, sto vise nije undetectable nego low ) - drugi ciklus nakon antibebi - 2 DC

- provjera antralnih - pocetak cetvrtog ciklusa nakon antibebi, 8 DC (rekli su da je nevazno koji dan)

Izmedju E2/FSH i provjere antralaca sam pitala za LH, Inhibin i opcenito svastanesto pa su mi rekli da LH doktor gotovo nikad ne narucuje jer u principu ne treba, pogotovo u mojem slucaju. Ni Inhibin ih, za sad, ne zanima. Valjda znaju sto rade.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Spodoba, bas sam danas gledala l-arginin u apoteci i pise da je to za muskarce za poboljsanje erektilne funkcije cak je i muski znakic nacrtan. Nisam kupila... Koja je tvoja dnevna doza? Za sad od dhea nemam nuspojava a za ucinke je jos rano reci, pijem tek 30 dana.

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    Spodoba, bas sam danas gledala l-arginin u apoteci i pise da je to za muskarce za poboljsanje erektilne funkcije cak je i muski znakic nacrtan. Nisam kupila... Koja je tvoja dnevna doza? Za sad od dhea nemam nuspojava a za ucinke je jos rano reci, pijem tek 30 dana.
    dnevna doza je 16 grama. to je aminokiselina koju mogu uzimati i zene..jos mi je prof objasnio zasto..
    uzimas mjesec i pol pa napravis pauzu od mjesec i tako redom.
    postoje i studije na temu tih 16g i IVF.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Thanks! Kod nas ima neka verzija s 3000mg ali nisam gledala detaljnije sto se jos nudi. Imas kakav link za neku studiju (a da nije na njemackom)?

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Thanks! Kod nas ima neka verzija s 3000mg ali nisam gledala detaljnije sto se jos nudi. Imas kakav link za neku studiju (a da nije na njemackom)?
    http://humrep.oxfordjournals.org/con.../1690.full.pdf
    na primjer.
    kapsule su obicno nisko dozirane. ja uzimam prasak. L-arginin HCL, narucujem preko neta..

mimi81 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Evo ja bi htjela podjeliti svoje iskustvo sa dugim protokolom u slučaju niskog amh i endometrioze...on je dobar za endometriozu ali previše zaustavlja rad jajnika pa unatoč stimulaciji nema rezultata tako da je za nizak amh bolji kratki protokol (to je kod mene kontradikcija)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mimi, ali su te stavljali na baš dugu supresiju decapeptylima i antibebi? Nizak AMH, visok FSH u pravilu vole "direktan protokol", tj. "kratki protokol", dugi baš i nije preporučljiv. Opet, ovisi i što znači "nizak", "visok", tj. koje su brojke.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.10.2011. at 19:41

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Uf, ja niti ne znam sto je dugi, a sto kratki protokol.

mimi81 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Bila sam na decapeptylima od 21. dana a u 4 i 5 mj na zoladexu. Moj amh je 2,4 pmol/l

mimi81 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

FSH je 19

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Očito morate vrtit ova prva 2 protokola kakva ste vrtili u Petrovoj, a ne ovaj 3, opet, sad je to svima jasno.

mimi81 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Da, dr mi je ponudio prirodnjake do sljedećeg kratkog i jače stimuliranog postupka

renna avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

cure moje, evo da se i ja javim u klub niskog AMH 5,4pmol/l, imala sam 2 stimul, 2 prirodna i jedan sa femarima u vinogradskoj i niti jedan transfer, sutra krecem s antibebi i 14.11 idem u Mb na stimulirani, a sta ce mi dat neznam, uglavnom sve sam mu objasnila, mislite li vi da ima neke nade????........sretno svima naravno!

renna avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj mimi81 prvotno napisa Vidi poruku
    Evo ja bi htjela podjeliti svoje iskustvo sa dugim protokolom u slučaju niskog amh i endometrioze...on je dobar za endometriozu ali previše zaustavlja rad jajnika pa unatoč stimulaciji nema rezultata tako da je za nizak amh bolji kratki protokol (to je kod mene kontradikcija)
    mimi a što je to ustvari kratki protokol??

mimi81 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Kratki protokol kreće od 1. dc, a dugi od 21. dana prethodnog ciklusa prvo sa suspresijom (npr. decapeptyl) a onda obično od 2. dc kreće stimulacija sa menopurom ili gonalom.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj renna prvotno napisa Vidi poruku
    cure moje, evo da se i ja javim u klub niskog AMH 5,4pmol/l, imala sam 2 stimul, 2 prirodna i jedan sa femarima u vinogradskoj i niti jedan transfer, sutra krecem s antibebi i 14.11 idem u Mb na stimulirani, a sta ce mi dat neznam, uglavnom sve sam mu objasnila, mislite li vi da ima neke nade????........sretno svima naravno!
    Nisi još dobila protokol? Javila si im ishode prethodnih stimulacija i vrijednost AMH-a - to je KLJUČNO?

Po meni, dat će ti protokol sa cetrotideom - javit ćeš im mengu u 11. mjesecu, reći će ti da 2 ili najkasnije 3 dc izvadiš estradiol i FSH i napraviš UZV i onda ordinirat terapiju.

Ali, BUNI ME ZAŠTO SI NA ANTIBEBI? Imaš endometriozu ili ciste?

Jesi na dugom protokolu - sad će ti krenut decapeptyl ili kako si se s njima dogovorila? Taj decapeptyl dugi protokol je obično prejaka supresija za takve jajnike.

JESI LI IM JAVILA ISHODE PRETHODNIH IVF-OVA, VRIJEDNOSTI AMH-a? Ili si to vadila naknadno pa im nisi još stigla javit? Ako je ovaj zadnji slučaj - javljaj pothitno i pitaj sestru da provjeri s nekim od liječničkog tima tvoju stimulaciju (nemoj reć Vlaisavljević jer ćeš samo bezveze zapet ako je na putu, a svi to znaju).

Ako jesi - don't worry! Na temelju nečeg (moguće i UZV-a jajnika) su možda odredili da si ti za to.

Ako nisi, javljalj pothitno.

Moraš znat na koji protokol ideš - direktni? dugi? cetrtotide? Ne možeš ovako... što će mi dat. To si trebala dogovorit već prije, ali ni sad nije kasno. Moraš sama to menadžirat, je da su oni super, ali ipak. Sori na direktnosti mojoj i potencijalnoj panici koju ti ovim dižem...
    Posljednje uređivanje od ina33 : 17.10.2011. at 17:42

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Samo da javim da kod mene i dalje nista novo, osim potvrde da smo i cetvrti put za redom nesposobni sami nesto doma iskemijati. :strikstrikstrik: (kad vec nema smajlica koji plete)

renna avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

[QUOTE=ina33;1985077]Nisi još dobila protokol? Javila si im ishode prethodnih stimulacija i vrijednost AMH-a - to je KLJUČNO?

Po meni, dat će ti protokol sa cetrotideom - javit ćeš im mengu u 11. mjesecu, reći će ti da 2 ili najkasnije 3 dc izvadiš estradiol i FSH i napraviš UZV i onda ordinirat terapiju.

Ali, BUNI ME ZAŠTO SI NA ANTIBEBI? Imaš endometriozu ili ciste?

Jesi na dugom protokolu - sad će ti krenut decapeptyl ili kako si se s njima dogovorila? Taj decapeptyl dugi protokol je obično prejaka supresija za takve jajnike.

JESI LI IM JAVILA ISHODE PRETHODNIH IVF-OVA, VRIJEDNOSTI AMH-a? Ili si to vadila naknadno pa im nisi još stigla javit? Ako je ovaj zadnji slučaj - javljaj pothitno i pitaj sestru da provjeri s nekim od liječničkog tima tvoju stimulaciju (nemoj reć Vlaisavljević jer ćeš samo bezveze zapet ako je na putu, a svi to znaju).

Ako jesi - don't worry! Na temelju nečeg (moguće i UZV-a jajnika) su možda odredili da si ti za to.

draga rekla sam mu i pokazala otpusna pisma, vidio je on to, rekao mi da dodjem 14.11 kad trebam dobit M, i spominjao je nešto što će mi dati kao da čuva ovojnicu folikula da ne propadnu , mislim da je to taj cetrotid neznam, nalaz AMH sam dobila nedavno, to nije vidio, a kupila sam antibebi tamo u MB koje trebam pit od danas il sutra kad dobijem ovu M, čudio se on, kao mlada sam ,a tako loša reakcija, neznam, vidjet cemo sve 14.11, znači predlazeš da neuzimam taj decapeptyl??, ovdje u zg sam ga stalno koristila kad sam bila pod menop ili gonalu.

renna avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

nemam cistu niti endometriozu, a antibebi mi je dao valjda da mi regulira ciklus 28 dana, jel inace je 24-26

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Renna javi obavezno za AMH i provjeri još jednom dali da uzimaš antibebi pilule dok još ne počenš piti jer nisu one za svakoga. A zašto nisi dolazila do transfera jel se nisu j.s. oplodile ili ih nisi ni imala?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Javi AMH obavezno, mejlaj ga i pitaj sestru čim prije ako mogu provjerit s nekim od liječničkog tima mijenja li nalaz dugi protokol (da li i dalje moraš ići na decapapeptyl), plus, podsjeti da ovdje nisi niti došla do trnasfera. Također, pitaj je li ti premalo kretat s tri ampule gonala. Ovdje u ZG-u nisi došla niti do transfera, a imala si svašta - to ti govori da nešto moraš mijenjati. pretpotsavljam da si ovdje kretala s tipa 2-3 ampule gonala pa ništa.

renna avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj Mali Mimi prvotno napisa Vidi poruku
    Renna javi obavezno za AMH i provjeri još jednom dali da uzimaš antibebi pilule dok još ne počenš piti jer nisu one za svakoga. A zašto nisi dolazila do transfera jel se nisu j.s. oplodile ili ih nisi ni imala?
    imala sam svaki put po 1 j.s i jednom 2 j.s, i to kad sam dobila 2 j.s , zvali me da dodjem na transfer, je dosla i kazu da je propala, zna on sve nalaze, samo nezna AMH, ovi su svi uredu, i FSH iLH, a AMH nije ni pitao, a negdje sam pročitala kao da njega to ni ne zanima, neznam, uglavnom kad dođem tamo necu otići dok nepromjeni i neodluči sta će, šta sad da radim, neznam!!!???

renna avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Javi AMH obavezno, mejlaj ga i pitaj sestru čim prije ako mogu provjerit s nekim od liječničkog tima mijenja li nalaz dugi protokol (da li i dalje moraš ići na decapapeptyl), plus, podsjeti da ovdje nisi niti došla do trnasfera. Također, pitaj je li ti premalo kretat s tri ampule gonala. Ovdje u ZG-u nisi došla niti do transfera, a imala si svašta - to ti govori da nešto moraš mijenjati. pretpotsavljam da si ovdje kretala s tipa 2-3 ampule gonala pa ništa.
    draga, nije on meni još ništa rekao za protokol, bitno je samo da počnem s antibebi , da valjda regulira M, neznam, i taj dan kad dobijem M idem na uzv kod njega i onda određuje sta i kupujem u ljekarni, sta ja znam, barem sam tako shvatila..

orline avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pa zar u MB nisu sve cure na kontraceptivnim tabletama pred postupak. Ja sam dobila bila tabelu i za to, tipa, ako dobijem ciklus od tad do tad, onda počinjem 2dc sa antibebi, a ako dobijem za neki drugi datum, onda 7.dc. I sl.
    Oni valjda tako šteluju grupe, da sve krećemo u par dana u postupak. Zar nisi ti, Ina, pila antibebi u MB? Ja sam imala dugi protokol, ali vidim da u zadnje vrijeme i oni češće rade i kratke.
    Moj AMH je radjen prije godinu i po i iznosio mizernih 0,272 nečega (ne sjećam se mjerne jedinice) a sedam osam mjeseci nakon toga u dugom protokolu sa dva Gonala i jednim Merionalom sam dobila 10 js. Oplodjenih pet, od kojih tri navodno odlična osmoćelijska vraćena treći dan. Ostala dva nisu stigla do blaste.
    Sad mi nije jasno, ako AMH samo govori o kvantitetu, a ne kvalitetu js, kako sam ja dobila dosta js, a pri tome malo dobrih embriona?

Ovdje u Srbiji, već manje obraćaju pažnju na AMH, prije dvije-tri godine su čak i vraćali žene iz državnog programa sa izrazito niskim, a sad ne vidim da se to dešava, svakog čuda za tri dana. Više obraćaju pažnje na antralce, bar u privatnim klinikama, čini mi se. Meni je logično da će žena u "izvjesnim godinama" tipa mene imati nizak, kad je po defaultu smanjena jajnička rezerva, možda prije može bit pokazatelj za POF.

renna avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

ja neznam zašto meni drT u vinog nije išao s klomifenima, vec je rekao nakon te dvije loše reakcije na gonale i mp da idem na femare( kao bolje je od klomif), i ono totalno razočarenje, niti jedna, svega 1 folik, dok sam u osijeku imala 4 ICSI s klomifenom i imala dosta folikula ali ništa, neznam

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Orline, u prvom IVF-u u Mariboru da (taj je bio pred 4 godine), u drugom i trećem - ne. U prvom sam imala normalne vrijednosti hormona i 30, godina, u drugom i trećem bliže 40 i s poremećenim hormonima. Ženina situacija se mijenja, i protokol bi se trebao prilagođavat, ako prilagodba ima smisla. Oni mijenjaju protkole, sad traže i AMH, nije to baš ono fiksno zapisano u stijeni. Ti si radila AMH, ako je bilo u Jevremovoj, po drugim tablicama, naše idu u drugim mjernim jedinicama - imaš sve na topicu kod nable, forum Kutak za društvance.

Ukratko, ovo su ref. vrijednosti:

AMH izrazen u ng/ml:

<0.3 = nisko (insuficijencija ovarijuma)
    0.3-0.7 = granicno
    0.7-3.5 = normalno
    3.5-5.0 = granicno (za PCOS)
    >5.0 = visoko (PCOS ili tumor granuloza celija)

AMH izrazen u pmol/L:

0.0-2.2 = vrlo nisko
    2.2-15.7 = nisko (nizak fertilitet)
    15.7-28.6 = zadovoljavajuce
    28.6-48.5 = optimalno

Konverzija jedinica za AMH: ng/ml x 7.14 = pmol/L

I po tim jedinicama tvoj AMH je loš, ali, kolko kužim, on mjeri samo kvantitetu. Opet, to je novi marker i nije ono tako piše tako će sto posto i biti, ali je jedno dodatno bitno usmjerenje. I ja imam dobru reakciju, a opet, embrije koji su loši. Jesu li kod tebe u podlozi u mladosti mikrocistični ili policistični jajnici?

Vidim da takvi jajnici količinski na stimulaciju još brojčano znaju i u visokoj dobi dat dobar odgovor, i u natoč tome što na UZV-u izgledaju "sasušeno". Opet, koja korist od brojki... I nije baš neka.

Glavni kunst je imat dobar embriji i postić normalnu trudnoću, a, na kraju, ako je žena u visokoj dobi ili lošem AMH-u dobila dosta js, to ništa ne znači - rubrika kuriozitet, vitalna trudnoća je ono što se pika.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 19.10.2011. at 08:23

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

renna meni nije jasno kako ti nisi dobila protokol na mail? Ja sam bila dva puta u Mb, prvi dugi, drugi kratki protokol, ali sam oba puta dobila unaprijed mailom tablicu s protokolom iz koje se mogao iščitati jel dugi ili kratki, dok recimo doza nije bila unaprijed određena već se to odredilo na prvom kontrolnom UZ prije početka stimulacije.
    Kontracepcija ti je dana pretpostavljam radi usklađivanja ciklusa s grupom, i trebale ste sve dobiti isti papir ili mail s protokolom. Barem je tako oba puta bilo u mojim grupama.
    Ina33 kad se ide bez kontracepcije ne znam jel se dobije taj papir, kad si ionako van neke grupe?

Ukratko renna bez panike ali trebaš se angažirati; prvo javi sestri Jasni mailom nalaz AMH i ako nisi dobila protokol pitaj da ti pošalje.
    Šta su ti uopće do sada rekli? Da uzimaš kontracepciju od kad do kad i javiš se kada na prvi UZ? Ako je samo tako očito neće biti dugi protokol jer bi on podrazumijevao da već prije prestanka kontracepcije počneš s Decapeptylima odnosno Dipherelinom koji se u Mb koristi.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj renna prvotno napisa Vidi poruku
    draga, nije on meni još ništa rekao za protokol, bitno je samo da počnem s antibebi , da valjda regulira M, neznam, i taj dan kad dobijem M idem na uzv kod njega i onda određuje sta i kupujem u ljekarni, sta ja znam, barem sam tako shvatila..
    Sad vidim ovo, sorry, malo sam na brzinu čitala. Po ovom sudeći ideš u kratki Cetrotide protokol, što bi uz tvoje nalaze hormona trebalo biti bolje od dugih protokola. Meni je u zadnjem postupku (i mojoj grupi bilo propisano koji dan UZ bez obzira kad dobijemo M nakon zadnje tablete, nekome je pao na 1dc, nekome na 3dc...zato mi je čudno da nemaš protokol ali dobro...). Na tom prvom UZ će pogledati jajnike i maternicu jel sve OK (bez cisti....) i odredit će ti jačinu stimulacije.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja nisam dobila papir to kad sam bila izvan grupe i bez antibebi.

renna avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Sad vidim ovo, sorry, malo sam na brzinu čitala. Po ovom sudeći ideš u kratki Cetrotide protokol, što bi uz tvoje nalaze hormona trebalo biti bolje od dugih protokola. Meni je u zadnjem postupku (i mojoj grupi bilo propisano koji dan UZ bez obzira kad dobijemo M nakon zadnje tablete, nekome je pao na 1dc, nekome na 3dc...zato mi je čudno da nemaš protokol ali dobro...). Na tom prvom UZ će pogledati jajnike i maternicu jel sve OK (bez cisti....) i odredit će ti jačinu stimulacije.
    nisam dobila taj papir za protokol niti mail, jel sam ja inzistirala da ja njega vidim u 9 mj i sve mu objasnim, a prije toga u 4 mj sam dobila ono, kao naruceni ste u prosincu i napravite jos od nalaza to,to i to...., sve sam napravcila i nazvala ju da cu doci na konzultacije i donijeti te nalaze koji trebaju, ali sam naknadno dobila nalaz AMH, ali taj nije ni trazio, eto tako otprilike je bilo

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

renna pošalji onda naknadno taj AMH i dobro da si bila kod prof. na konzultacijama. I moj savjet - na prvi UZ prije stimulacije odi k njima (iako nude i da ga napraviš kod svog ginića pa pošalješ nalaz) jer je po mom iskustvu oči-u-oči s doktorom najlakše dogovarati izmjene standardnog protokola. Inače oni šibaju sve po špranci. Sretnoooo!
    Kaae nikako da iskomentiram...žao mi je da kućna radinost još nije urodila plusićem i držim palčeve da vas u naredna dva mjeseca iznenadi jedan

orline avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

O Ti si radila AMH, ako je bilo u Jevremovoj, po drugim tablicama, naše idu u drugim mjernim jedinicama - imaš sve na topicu kod nable, forum Kutak za društvance.

Glavni kunst je imat dobar embriji i postić normalnu trudnoću, a, na kraju, ako je žena u visokoj dobi ili lošem AMH-u dobila dosta js, to ništa ne znači - rubrika kuriozitet, vitalna trudnoća je ono što se pika.
    Potpisujem boldovano. To je jedino tačno, krajnji rezultat se pika.
    Znam ja za forum Kutak, redovna sam tamo sa nablom, ali hvala u svakom slučaju.
    AMH mi je nizak po svakom osnovu, tj. mjernim tablicama, nego sam baš kao kuriozitet i napisala moj dobar kvantitet koji on mjeri a tako nizak bio- za očekivat par folikula. Antralci bili dobri i veličina jajnika, ali očito kvalitet js bedak. Godine su to.

Mene su omele nesretne dvije prirodne trudnoće, jer me niko nije shvatao ozbiljno da imam problem i dugo nije htio uputit na IVF. Tek na IVF se pokazala niska stopa oplodnje js. Zato vjerovatno nije ni opstajala trudnoća. Čvaka je što sam prošla full pretrage ( ne moš da zamisliš šta sve ne...sem NK ćelija i kamere u bedroom da vide jel' to mi OK delamo ) sve skenirano uzduž i poprijeko. Nove metode, stare metode. I kao sve OK. I jednog jutra se probudiš mator. Kad mi je prof. Vlaisavljević sad na razgovoru u MB (odgodjen mi postupak jer je de novo iskrsla hipotireoza) pričao kako ne mogu da očekujem puno zbog mojih godinica samo sam se nasmijala. Pa ja nisam došla kod dr sad. Nisu bile godinice prije devet ljeta. Al dobro sad, čovjek je OK. Profi radi svoj posao. Sredi štitnu, i cepaj tri četiri postupka u naredne dvije godine, posle donacija.

Dr endokrinolog kod koje sam išla zbog štitne mi uvela i Metformin. Kao neće da smeta, a navodno poboljšava implantaciju i kad nije PCOS. Ličila joj priča na to u startu, rani pobačaji, teško implantacija, medjutim kad je vidjela folikulometrije brojne i vrijednosti progesterona svaki mjesec da su bile OK iz pretraga od prije par godina, zbunila se. Nema pokazatelja za PCOS, uredne ovulacije, ciklusi na 26 dana uvijek. Koliko znam kod PCOS su duži. Radila i neki SHBG, snižen, tj na donjoj granici. On je kao pokazatelj insulinske rezistencije, sem insulinemija pri OGTT testu. De se sad sjetiše da me liječe, kad ja polako dižem ruke od cijele priče.
    Uh, al se raspisah.

Stranica 6 od 49 PrviPrvi ... 4567816 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •