Pozdrav cure (buduće majke),
dugo vas čitam i nisam baš aktivna u javljanju, ali sve više problema me nagnalo da vam se pridružim jer sam od vas naučila puno..puno više nego od naših dr.-ova. Moja priča je ovakva..ja imam 35 god, MM 33 god. Moj jedini problem je nizak AMH i neprododan desni jajovod. MM uvijek sve ok. Iza sebe imamo 4 stimulairana IVF-a (neupsješna, naravno), u prva tri sam dobila 3 stanice i sve tri su se dobro oplodile i vraćena tri embrija (prvi puta smo imali i blastice, ostala dva nisu tako dugo čekali, nego su vraćali 3 dan, ali bilog je rekao da su sve dobre (onakve kakve baš trebaju biti!). Taj treći puta se dogodila i biokemijska, beta je rasla 2 tj, ali nepravilno. Moj 4 IVF je bio fijasko...imala sam samo dvije stanice, na punkciji samo jedna i ta jedna se nije oplodila. To mi je užasno teško palo i prvo sam bila neopisivo ljuta jer sam bila uvjerena da je stvar u dr..dirali su mi već provjereni protokol i umjesto decapeptyla su mi dali cetrotide. Ja inače primim dosta Gonala (sve do punkcije), a ovaj put mi je dr.stopirao ljekove 9-ti dan i 11-ti me poslao na punkciju (rekao je da su folikuli bili te veličine jer sam se ja protivila tako ranoj punkciji...koliko se sjećam bili su oko 18 mm). Na kraju se ni ta jedna nije oplodila jer je bila nezrela, što se dogodilo sa onom drugom...ne znam. Uglavno, trebalo mi je puno da se pokupim sa dna i krenem dalje...kasnije sam pročešljala cijeli forum i vidjela da se takve stvari jednostavno događaju i da sam ja očigledno u toj dobi (našla sam se u forumu 39+). E sad da konačno krenem na moj sadašnji problem...u svom tom očaju pokušala sam pronaći sve što bi mi moglo pomoći za tu moju malu rezervu pa sam na svoju ruku počela piti DHEA (50 mg na dan). Gledala sam nalaze prije 2 god i bili su mi ili ispod donje granice ili na njoj. Inače sam uvijek imala problema sa aknama, ali bila sam spremna i na to...sve za krajnji cilj! Pila sam to mjesec i 10-tak dana kada sa mišla provjeriti sve hormone i sada je situacija ovakva:
LH 2,38 IU/L (2,12-10,9)
FSH 3,32 IU/L (3,85-8,78)
Estradiol 539 pmol/L (99-448)
slobodni testasteron 49,5 pmol/L (0,21-14,2)
DHEA 13,6 (0,62-7,22)
Kao što vdite testasteron i DHEA....vouuuu iznad granica (lice da ne govorim kakvo je!!)
To sam vadila 4-ti dc i u tom ciklusu sam išla i u prirodni..nema cista, radio je desni jajnik koji nije u prošloj stimulaciji dao ni jedan folikul tako da ni u ovom ciklusu nije bilo ništa..9-ti dan je vidio neki mali folikul od 11 mm i takav je ostao i 12-ti dan. Kad me pogledao dr.je prvo komentirao da izgledao kao da je ovulacija bila, hm..to me kopka..možda je i bila? Uglavnom, ja sam odmah prestala piti taj DHEA, ali nije mi jasno da je to moglo toliko narasti. Kod dr idem tek sljedeći pon. Ne znam jel to bude sad samo palo ili budem nešto opet morala nešto piti da se to unormali..ima li tko takva iskustva? Drugi problem mi je AMH...prije godinu dana bio je 8,1 pmol/L uz FSH 11,8 IU/L, a sad je 2,4 uz FSH 3,32!!! Kako je moguće da je taj FSH sad toliko mali, ispod donje granice? Jel ga mogao smanjiti taj DHEA? Sad za sve krivim DHEA Stimulacija mi je predviđena za 4 mj, a prije toga bi dr.pokušao sa Femarom (ali to je rekoa da će odlučiti tek kad vidi nalaze, sumnjam da će me sa ovim AMH htjeti više uopće pustiti u stimulaciju, jer je rekao da ako je on jako nizak da to nema više smisla). Antralne folikule mi nikad nije radio (to namjeravam odraditi u sljedećem ciklusu privatno). Eto drage moje, sad sam vas već udavila, ali to je samo skraćena verzija Molim vas utješite me neki način...mada bi rado poslušala realan stav ine33 jer sam i sama takva...sumnjam da više mogu išta postići sa ovim stanjem, a pomiriti se s tim da nikad ne bude....ne mogu! Momentalno ne mogu prihvatiti stvarnost....((((