Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
inače, vezano za temu , kad sam bila klinka jedan me susjed moje dobi inače divljak, toliko znao gnjaviti i napadati da sam stalno dolazila kući
uplakana. mama je stalno ponavljala da se maknem, da ga ignoriram, blablabla. tata mi je rekao da drugi put uzmem kamen i gađam. da ne smijem bježati od takvih.
ja poslušala, srećom prošlo bez većih posljedica, ali više nikad u mene nije ni pogledao, a kamoli me dotakao.
sad, da li je opravdan ovakav savjet, ne znam ali djelotvoran se pokazao, mada sam osobno protiv vraćanja udaraca i nastavljanja i produbljivanja takvog ponašanja. sve to u praksi.
da mi netko dijete sustavno maltretira i da ima od ikog ikakve traume- mislim da bi pokušala na lijepo, a ako ne bi upalilo vjerojatno bi cnn izvještavao
evo baš tako,
slažem se da bi u idealnom slučaju roditelji i odgajatelji morali rješavati slučajeve nasilja među djecom
bilo bi krasno da je idealno, ali jbg kad nije - baš mi je pričala susjeda kako su njenu curu maltretirali u vrtiću gdje mi sad mala ide i kako je teta samo pokušavala zataškati stvar
također je krug morao biti prekinut uzvraćanjem nasilja
U mom slučaju, jedini krug koji sam prekinula je kad sam uzvratila žestokim udarcem
nisam bila proglašena izazivačem nereda (@Zdenka) premda sam odmah sve ispričala školskom pedagogu, niti se taj kojem sam odvalila vilicu ikome žalio, stvar je jednostavno tu stala
ostali krugovi nasilja su trajali dok nismo odrasli, a ja sam cijelo djetinjstvo zaobilazila i izbjegavala jedan lijepi broj problematične djece

bude li trebalo, naravno, prvo ću pokušati ljepo, s roditeljima i nastavnicima, ali ne bih da se to predugo razvlači

i mislim da prečesto očekujemo od djece da se ponašaju kao odrasli, a oni to nisu

Recimo, Zdenka, ti govoriš o ozbiljnom nasilju a ja više o mnogo malih slučajeva koji se ponavljaju svakodnevno i koje većinom nisi ni mogao nekom prijaviti ali brate skupi se toga previše kad samo uzmičeš
sjećam se samo jednog slučaja kad sam ozbiljno tražila od mame da ode do susjeda i razgovara s njima jer su me njihova djeca počela ozbiljnije maltretirati, mama nije htjela, bilo joj je valjda neugodno, to se malo primirilo kad je nekim većim dečkima na autobusnoj stanici dodijalo to gledati svaki dan pa su namlatili zlostavljače onako pro bono
što sam bila sretna taj dan, još se toga sjećam