Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Kako naučiti držati olovku?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Kako naučiti držati olovku?

Kako pomoči djetetu da usavrši crtanje, držanje olovke,...?
    Star je 4 godine. Prošlu zimu smo intenzivno bojali vodenim bojama i slično, išlo mu je sasvim lijepo.
    Kako je došlo lijepo vrijeme uopće više nije bio zainteresiran za crtanje i slično.
    I sad sjednemo crtati, a ne zna više ni olovku držati kako treba.
    Drugi je problem što se "ljuti", jer ne zna crtati kao nećakinja (starija od njega 3 godine), a ona obično s njim crta. Ljut je jer nije najbolji. Nemam pojma odkud sad to.
    Ja objašnjavam da je to ok, hvalim ga, potičem, ali bez uspjeha.
    Nije to sad neki trenutni problem, ali bi moglo prerasti u problem.
    Kako mu pomoči?

U vrtić ne ide, tako da ne bude tamo usavršio, moram mu ja pomoči, a ne znam kako.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ne uzrujavaj se. Igrajte igre koje uključuju puno rada s prstićima : plastelin, glina, kaširanje, zabijanje čavlića, crtanje kredom, crtanje likova pjenom za brijanje ili šlagom, trganje papira na sitne komadiće, itd. Nakon što vidi što sve može učiniti s rukama, želja za crtanjem će doći sama. Nemoj praviti probleme tamo gdje ih nema

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hvala rehab, možda on meni najednom izgleda velik, pa sam očekivala više.
    Ali nekako mi se čini da je prošle zime bolje crtao.
    Radi plastelinom, zabija čavliće, radi čekićem stalno, crta kredom, crta pjenom za brijanje, novo je da crta pucaljkom na vodu, ali ovo klasićno crtanje, kao da šteka.
    Valjda je i "problem" što je u fazi da mora biti prvi i najbolji.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Imaš za kupiti onih kratkih debeljuškastih olovčica/penkalica koje izgledaju kao stožac s okruglom podlogom, a gore idu u trokut. Lijepo sjednu u šakicu i nema da ih ne prihvati pravilno. Nisam ih doduše kupila jer smo riješili problem: pomoglo je tumačenje da prva tri prsta treba spojiti u znak Mercedesa (kad ih gledaš odozdo) , a onda između umetnuti olovku. Malo smo tražili merdže po kvartu, ali tvom dečku to neće biti problem .

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala rehab, možda on meni najednom izgleda velik, pa sam očekivala više.
    Ali nekako mi se čini da je prošle zime bolje crtao.
    Radi plastelinom, zabija čavliće, radi čekićem stalno, crta kredom, crta pjenom za brijanje, novo je da crta pucaljkom na vodu, ali ovo klasićno crtanje, kao da šteka.
    Valjda je i "problem" što je u fazi da mora biti prvi i najbolji.
    Kada crta, što crta, kakve oblike?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Crta uvijek cestu i prugu kredom po asfaltu, a pjenom i pucaljkom, ono sunce, oblake, neodređeno,...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Imaš za kupiti onih kratkih debeljuškastih olovčica/penkalica koje izgledaju kao stožac s okruglom podlogom, a gore idu u trokut. Lijepo sjednu u šakicu i nema da ih ne prihvati pravilno. Nisam ih doduše kupila jer smo riješili problem: pomoglo je tumačenje da prva tri prsta treba spojiti u znak Mercedesa (kad ih gledaš odozdo) , a onda između umetnuti olovku. Malo smo tražili merdže po kvartu, ali tvom dečku to neće biti problem .
    Gdje ih ima za kupiti?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nama se "par" pokazao dobar za crtanje - razlika između moje dvije cure je nepune 4 g., i mlađa je uz nju prije 2.rođ. počela prvo šarati, pa bojati, pa onda crtati. Starija bi nešto nacrtala i dala njoj na bojanje izmišljajući priču na temu crteža, a istovremeno je samoinicijativno diskretno ispravljala kako da drži olovku ("glumila učiteljicu") i pomalo poticala da boja od crte do crte. Kako mlađa uvijek hoće biti bolja od starije, jako se trudila, a starija ju je jaaaako hvalila.
    (da sam ja sama išla poticati ili intervenirati - što nema potrebe jer još mala - vjerojatno bi bilo bezuspješno, ali kad seka kaže...)

edit: viđala sam u Mulleru, ali to sam gledala za stariju jer je imala probleme s grafomotorikom.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 25.08.2011. at 12:23

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hvala čokolada, slično i s mojim radi nećakinja, ali je trenutno kontraproduktivno, jer želi biti bolji bez truda.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Super, sasvim primjereno za njegovu dob. Opusti se i uživaj Prihvatit će se on sam olovke i papira kad mu bude gušt

frodo avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

ah, isti problem

razlika je da ide u vrtić,gdje stvarno puno crtaju,i do pred par mjeseci je sve bilo super,svladao držanje olovke i počeo sasvim lijepo crtati

neki dan uzme bojicu i papir,i krene...i nikako pravilno uhvatiti olovku,a normalno da ne može ništa "normalno"nacrtati kad mu olovka sva nakrivo

ja mu želim pokazati, on se naljuti,počne onako bijesno šarati i odustane

probali kroz par sati opet,ali opet ljutnja

vjerojatno ima veze što je sad preko ljeta doma i cijele je dane po vani i ni ne sjeti se olovke i papira

ma biti će bolje,ja ne brinem, nemoj ni ti

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Što je primjereno za koju dob?

Ima li neki link?

Moj mlađi, preko 3,5 god još amo šara, taman je počeo pisati usporedne crte i bojati, al ono, ima tek tjedan dana

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

makita i mene bi zanimalo primjereno za dob. Pronašla sam neki link, ako ga opet pronađem, stavim.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

http://www.bebe-i-mi.com/djeca/40-dj...me-godine.html
    Evo.
    Kad uspoređujem u nekim stavkama je "napredan", a u nekima "kasni".

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

1. godina - šaranje i točkice
    2. godina - ravne crte i križ
    3. godina - krug
    4. godina - kvadrat
    5. godina - trokut
    6. godina - romb

Možete nacrtati djetetu neki od ovih oblika pa pitati dijete da nacrta isto i tako vidjeti na kojoj je razvojnoj razini što se crtanja tiče. Kad dijete nacrta neki crtež, pogledajte kakvi se oblici vide na crtežu (npr. kuća sadrži trokut i kvadrat, sunce - krug, itd.).

Dragonfly avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Moja cura ima isti problem, samo što je još starija (5 god). Kupili smo te trokutaste bojice i stvarno su super. Ispravila je držanje odmah. Ona isto ne želi crtati jer misli da joj ne ide dobro, pa se razljuti i baci sve. MM se malo brine, ja mu kažem da nema potrebe, sve će doći na svoje. Ono što voli je spajanje točkica, pa sam sad počela slagati neku šablonu s točkicama, a ona ih ona spaja i oboji. Ponekad izmislimo neku priču, tipa bila jednom jedna livada, pa nacrtamo livadu, ja počnem, ona dovrši. Na livadi jedan cvijet, cvijet je obasjalo sunce, pa došao oblak i prekrio ga... u tom stilu. Nekad upali, nekad ne, ali ide na bolje.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

U mullera vam ima i gumeni kao uložak koji se može nataknuti na svaku bojicu a služi upravo za pravilno držanje olovke, s njim se jednostavno olovku ne može drugačije držati nego pravilno. Meni kolegica kupila sinu jer je isto odbijao bilo kakve aktivnosti olovkom/bojicom jer bi je nepravilno držao i bilo mu jako teško. Dijete se preporodilo, dobilo na samopouzdanju i otkrilo crtanje. Nije da sad niže neka umjetnička djela ali barem nema averziju prema tome. Nije skupo, 10-ak kuna.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    1. godina - šaranje i točkice
    2. godina - ravne crte i križ
    3. godina - krug
    4. godina - kvadrat
    5. godina - trokut
    6. godina - romb

Možete nacrtati djetetu neki od ovih oblika pa pitati dijete da nacrta isto i tako vidjeti na kojoj je razvojnoj razini što se crtanja tiče. Kad dijete nacrta neki crtež, pogledajte kakvi se oblici vide na crtežu (npr. kuća sadrži trokut i kvadrat, sunce - krug, itd.).
    A ja se moram ispraviti. Mislila sam na NAVRŠENE godine života. Dakle s 4. navršenom godinom života se počinje razvijati crtanje kvadrata, itd. Naravno, mala odstupanja su moguća i dozvoljena.
    I nemojte zaboraviti da je grafomorika i motorička i mentalna aktivnost. Dakle uvijek se nameće pitanje je li djetetov mozak dovoljno sazrio da bi dijete moglo pravilno držati olovku, postavljamo li pred djecu preteške zadatke crtanja i bojanja zbog kojih se oni osjećaju neuspješno i odbijaju tu aktivnost, jesmo li pripremili djetetov mozak i ručice za konačni cilj - pravilno držanje olovke i crtanje po papiru, itd.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •