Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Beba 15 mj slabo jede - što uzimati za "dopunu prehrani" ili poticanje apetita?

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Beba 15 mj slabo jede - što uzimati za "dopunu prehrani" ili poticanje apetita?

Dakle imam curicu od 15 mj koja slabo jede, ima 10 kg, sitna je, puna je energije, nije boležljiva ali ona jako malo jede i bojim se da bi joj uskoro moglo nešto nedostajati u organizmu. Na pregledu kod ped. je sve u redu, željezo je također u redu. Ona jede baš.... čudno, ona bude gladna i sva nervozna zbog toga ali ne bi prihvatila jelo.... bude jako stresno, a sad me zanima što da uzmem za poticanje imuniteta, ima li što od homeopatije, bachovih kapi, sirupi nekakvi za dopunu vitaminima i mineralima.... bilo kakav savjet molim!
    Jede samo voćne kašice (i to 5-8 žlica), kozje mlijeko, sir, griz.... ništa od juha, mesa, kruha.... Griz jede.... eto to bi bilo to. I da - jedno adaptirano u noći pojede. Baš se namučim s njom.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Znam da su mnogi za petrovićev med rekli da je dobar za apetit

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pokušaj joj dodavati laneno ulje ili samljevene sjemenke u jelo. Moja curica je nakon toga počela bolje jesti. Doduše i dalje je mršava, jer je stalno u pokretu i sve što pojede potroši, a i dosta je narasla u visinu zadnjih par mjeseci, pa tako sa nepune 2,5 godine ima 90 cm i samo 11,5 kg.
    Nama je u periodu od 15 mjeseci curica puno manje jela, jer su ju boljeli zubići koji su joj izbijali, ali je u to vrijeme još dojila, pa je bila tada još bucmasta... barem ju je to držalo kad već hrane nije puno pojela.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ok, hvala za Petrovićev... dajte još prijedloga... moram naći nešto da je malo potaknem da jede ko dijete a ne ko ptić.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Evo baš joj sad idem raditi kašicu, dodat ću 1 malu žlicu mljevenog lana, to je dosta zar ne?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a ne znam... meni to nije "sitno dijete".
    moja je sa 15 mjeseci imala 8 kg i uopće nije bila sitna.
    sada je među najvišima u razredu.

druga stvar je ova nervoza koju opisuješ...
    ja bih to rješavala tako da nikada ne dopustim da dođe u tu fazu pregladnjelosti.
    neka uvijek bude dostupno narezano voće i povrće (moje iskustvo sa oboje djece pokazuje kako se narezanoga pojede gomila, a u komadu... tek toliko)
    postoji li nešto što baš baš voli jesti?

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj DiLala prvotno napisa Vidi poruku
    Evo baš joj sad idem raditi kašicu, dodat ću 1 malu žlicu mljevenog lana, to je dosta zar ne?
    Probaj prvo par kapljica, osjeća se okus, pa da ti malecka ne skuži. Pa onda postepeno dodavaj još. Mislim da je dovoljno ona najmanja žličica za kavu, ali na otprilike količinu 1-1,5 dcl kašice za ručak. Mi to stavljamo samo u slankaste varijante, znači za ručak. U slučaju da kapneš previše, možeš dodati malo preprženog samljevenog sezama da popraviš okus
    Posljednje uređivanje od Nia_Zg : 07.09.2011. at 10:57

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    a ne znam... meni to nije "sitno dijete".
    moja je sa 15 mjeseci imala 8 kg i uopće nije bila sitna.
    sada je među najvišima u razredu.

druga stvar je ova nervoza koju opisuješ...
    ja bih to rješavala tako da nikada ne dopustim da dođe u tu fazu pregladnjelosti.
    neka uvijek bude dostupno narezano voće i povrće (moje iskustvo sa oboje djece pokazuje kako se narezanoga pojede gomila, a u komadu... tek toliko)
    postoji li nešto što baš baš voli jesti?
    Ma što se nervoze tiče više je do karaktera rekla bih, ona je ko i ja, kad hoće nešto to mora odmah inače se otima, baca, urla, jako je explozivna i energična, kad ogladni bude to malo pojačano. Nema ništa što baš voli, ima samo ono šta može pojesti i ono što neće ni gledati kamoli probati - odmah ispljune bez obzira na glad. Ma ne znam, kad je gledam pomislim da je u redu, zdravo izgleda, snažna je i nije mršava ali kad prebrojim količinu i način pojedenog malo se zabrinem. Voljela bih uvesti juhice, pa na pari kuhano povrće sa maslinovim no ona to tako ispljune ko da joj blato dajem. Nudim joj i našu hranu, jedino na pite slane reagira pozitivno ali to budu ptičje količine a i nije da bi me zadovoljilo da samo to voli.
    Baš bih voljela dodati nešto da joj potaknem apetit, problem je kod nje što nekad mi se čini kao da ona ne zna da će glad zadovoljiti jedenjem i to je od rođenja, stalno mislim da je to neki poremećaj. Voljela bih to srediti da njen organizam to prepozna. Možda je baš apetit posrijedi. Pedica kaže samo nuditi i nuditi i bude onda jednom. "Jednom".... širok pojam.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pusti da prođe faza i uživaj u djetetu. Moja cura s 4,5 god ima 15 kg, jela je uvijek k'o ptić, tek u zadnje vrijeme nesto bolje. Glavno da je dijete zdravo i aktivno.

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Nia_Zg prvotno napisa Vidi poruku
    Nama je u periodu od 15 mjeseci curica puno manje jela, jer su ju boljeli zubići koji su joj izbijali, ali je u to vrijeme još dojila, pa je bila tada još bucmasta... barem ju je to držalo kad već hrane nije puno pojela.
    Kao da sam ja pisala... ) mali bucko koji je manje jeo, ali zato nacicavao počešće lol

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku

ovo je super savjet, a tako jednostavan... pa suhog voća, pogotovo po zimi, tako to...

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ajmo ispočetka. Dakle, prema tvojim riječima :
    - dijete nije boležljivo
    - pedijatrijski pregled je potvrdio da je dijete zdravo
    - dijete je aktivno, eksplozivno, energično
    - ne percipira hranu kao nešto osobito (u prijevodu, jede da bi živjela, ne živi da bi jela)
    - ti smatraš da će dijete postati bolesno
    - ti smatraš da dijete nedovoljno jede, iako njen zdrav organizam i živahnost to negiraju
    - ti želiš da ona jede ono što bi ti htjela, a ne ono što njen ukus i organizam traže
    Sorry, ali mislim da stvarno nema potrebe za brigom i raznoraznim otvaračima apetita.
    Jednom sam pročitala dvije stvari koje su mi se usjekle u pamćenje. Svatko od nas ima centar gladi u mozgu koji regulira koliko nam je hrane potrebno. Nutkanjem djeteta da jede kad ono ne želi, zahtijevanjem da se pojede sve s tanjura i korištenjem raznoraznih otvarača apetita centar za glad postaje poremećen i često dovodi do toga da dijete u kasnijoj dobi ne zna kad je dosta hrane, gubi se onaj prirodni osjećaj sitosti i to dovodi do viška težine. A čak i 2-3 kg viška su opterećenje za kralježnicu i kosti, nosi uteg od 3 kg čitav dan pa ćeš vidjeti kako ćeš se osjećati na kraju dana.
    Druga stvar je da su prije ljudi jeli puno manje porcije nego danas, tanjuri su bili manji nego današnji i problem sa debljanjem nije bio toliko izražen kao danas kada su porcije hrane veće. Zato tvoja percepcija da je dijete pojelo premalo ako je pojelo nekoliko žlica iz tanjura ne mora biti točna.
    Moj ti je savjet - opusti se. Neka hrana uvijek bude dostupna, tako da dijete može samo uzeti jesti kad je gladno. Nastoj da atmosfera za stolom bude ugodna, a ne da se pretvori u napetu situaciju gdje joj svi brojite zalogaje i tjerate je da jede.

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

DiLala, jesi ti imal slicnu temu i jesam li ja opet slicno napisala da bi ti trebala poraditi na svom odnosu prema hrani?

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Rehab, sve to stoji što si napisala... ali ako je suditi po mojoj maloj, njoj je doslovno hrana zadnja stvar na svijetu. Ona je u stanju ništa ne jesti skoro cijeli dan ako je u nekoj akciji i aktivnostima da se non stop nešto događa, ali onda u jednom trenutku postane razdražljiva i to je pretpostavljam od gladi. Zato i kužim Dilalinu brigu oko hrane. Dijete mora imati neki ritam jela u isto vrijeme, doručak-ručak-večeru i još 2 užine s voćem ili jogurtom ili tako nečim. U našem slučaju smo malu baš morali posjesti za stol čak i unatoč tome što ona uglavnom kaže da ne želi jesti, jer bi se ispostavilo da može bar malo pojesti, ali treba ju "podsjetiti" i iščupati iz njenih aktivnosti. Posebno teško je bilo jelo kad je dojila do svoje 2.godine, tako da joj je to uvijek bila draža opcija od hrane.
    E sad, neka djeca su jednostavno takva, jedu tek toliko da prežive, a neka bi pojela gotovo sve do čega dođu i što im daš. Moja mala je ne mene i muža, isto smo bili mršavi i izbirljivi kao mali i jelo nam je bilo više po kazni nego užitak.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Pisala sam ja to u dohrani.... stoji to sve rehab kako si rekla no meni prolazi glavom da će joj nedostajati određen mineral ili vitamin jer jede jako jednolično.
    Ok - kad nabrojim pojede ona dosta namirnica ali ni jedno povrće nije pojela, nikakvo meso...(ajde za to još i ima vremena - ja ga nisam jela do 16g).
    Kad se sjetim sebe ko djeteta shvatim da je na mene, jela sam samo da preživim, gadila mi se sva hrana (ali sam bila i anemična). Teška je to situacija, prvo dvoje dijece su jeli zaista sve i kad god im se nudilo... a opet svi su nekako isti, nemaju ni premalo ni previše kila.
    Ne tjeram je na hranu, bude baš tako da joj često ponudim pa hoće-neće, dojila sam je do 7mj ali i to je cicala onako- kad valjda ogladni pošteno.
    Vidjet ću sa homeopaticom.... nekako najviše povjerenja imam u to, što se pripravaka i nadomjestaka tiče i ja sam skeptična ali opet bolje ikakva dopuna tim tvarima nego nikakvim. Zasad homeopatija pa javim što će mi reći na pregledu.
    Nije lako imati takvo dijete... a po naravi je "najžešća" i najenergičnija.... ko bomba je

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

DiLala, ne znam što će se dogoditi s apetitom, ali znam za energetsku bombu izvrsnu za imunitet, a efikasnu i u maloj količini. Mladi sir s lanenim uljem, sokom limuna i medom (za djecu bagremov) dobro izmiksati, dok ne dobiješ kremu (ja koristim obični štapni mikser). To su osnovni sastojci za Budwig kremu - ne znam ima li o njoj ovdje na forumu, možeš i proguglati malo o njoj. Uz to ja svojima ubacim bananu, a posebno lijep izgled dobije kad dodam malo soka od cikle (ako nema svježe cikle, znam nabaviti sok u dm-u, Biotin). Uglavnom, može se kombinirati u bezbroj varijanti. Ako su mi djeca pod virozom, ubacim i polena, propolisa - sve se da zakamuflirati u fini slatki okus. I kad su najbolesniji, par žlica te kreme progutaju, a ja budem zadovoljna i ako im to bude jedina hrana (i uvijek ozdrave - lijekovi su nam godinama nepotrebni).

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Nama se popravio apetit uz Pikovit.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Fish prvotno napisa Vidi poruku
    DiLala, ne znam što će se dogoditi s apetitom, ali znam za energetsku bombu izvrsnu za imunitet, a efikasnu i u maloj količini. Mladi sir s lanenim uljem, sokom limuna i medom (za djecu bagremov) dobro izmiksati, dok ne dobiješ kremu (ja koristim obični štapni mikser). To su osnovni sastojci za Budwig kremu - ne znam ima li o njoj ovdje na forumu, možeš i proguglati malo o njoj. Uz to ja svojima ubacim bananu, a posebno lijep izgled dobije kad dodam malo soka od cikle (ako nema svježe cikle, znam nabaviti sok u dm-u, Biotin). Uglavnom, može se kombinirati u bezbroj varijanti. Ako su mi djeca pod virozom, ubacim i polena, propolisa - sve se da zakamuflirati u fini slatki okus. I kad su najbolesniji, par žlica te kreme progutaju, a ja budem zadovoljna i ako im to bude jedina hrana (i uvijek ozdrave - lijekovi su nam godinama nepotrebni).
    Hvala, ovo mi se baš dopada.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •