II i VII su ex-kultura još jedna sedmašica
a XVI je ex-jezična
ja se tim brojkama uopće ne snalazim.. meni je mioc još uvijek mioc, i tako dalje...
II i VII su ex-kultura još jedna sedmašica
a XVI je ex-jezična
ja se tim brojkama uopće ne snalazim.. meni je mioc još uvijek mioc, i tako dalje...
VII....fakat! sve sam zaboravila![]()
jesam ja to dobro čula na TV da se može prijaviti samo u jednu školu? i da većina nema drugi rok...
i kaj ak ne upadneš?
onda si frula
evo, da se konačno javim po ovom pitanju.
danas smo svečano predale dokumente u osmu gimnaziju. nije bilo gužve, i samo smo ušle.
žena na prijemnom pita: koliko imaš bodova?
a kikica kaže: šezdeset!
odjednom sve 4 prisutne dame upere poglede u nju :shock: i BRAVO!!
pitam ja - pa zar nema takvih u ovoj školi??? kažu one - ima, ali ne puno! svaki put se divimo!
![]()
pregledale dokumente (ostavile smo i CV, nek se nađe), i pročitale mišljenje s profesionalne.
rekle su joj da je UPIS preksutra (sutrašnje rezultate nitko nije spominjao), i da joj treba upisnica. kaže kikica - znam, imam ju!
opet slijedi pogled - šok - i komentar: pa ti si dobro organizirana!!
javi se jedna (fizika) i kaže: šteta što ja nemam prve razrede, treba mi netko organiziran.
javi se druga (engleski) i kaže: ali ja imam!! (belj)
treća pita - jel dobro pjevaš??? ja vodim glazbenu sekciju!!!
onda ja pitam psihologicu za psihološku grupu -a ona kaže tek u trećem razredu! ali rekli ste da može prije (ne dam se ja hehehe), a ona kaže - pa dogovorit ćemo se! ma bolje prije nego kasnije, kažem ja (namig)...
dodajte minutu na čitanje ovog teksta - i to je vrijeme koje smo proveli u školi (moj naklon).
Čestitam na elegantno obavljenom poslu! :D
(iako je bilo napetosti oko izbora)
da dodam nešto na izbor škole...
čula sam da imaju jedan problemčić, pronašla tko ga može riješiti - i poslala mail u školu...
nakon par sati - stiže mi mail od ravnatelja:
Poštovana gospođo xxx!
Vaš mail mi je uljepšao dan!
(itd.)
:shock:
:D :D
ako je škola tako otvorena - bit će to lijepo druženje kroz ove 4 godine! jupiiiiiiiiiiii!!!!!
koja je to VIII gimnazija?
mislim, kako se zvala u naše doba?
gimnazija tituša brezovačkog. do prije 15 godina je bila pedagoška. u habdelićevoj, odmah iznad kamenitih vrata...
aaa, pedagoška - gornji grad!
Tanjads, vidim da si spomenula Tesu i da ih se može nazvati i osobno doći s njima u kontakt. Naime imam kćer u 7 razredu, koja je od početka godine u fazi da joj je sve i svi glupi i dosadni. Mogu li ja sa kćerom otići tamo pa odraditi već sada profesionalnu orijentaciju i eventualno njoj pomoći da negdje nađe svoje interese.
Mi smo rezervirali termin za profesionalnu orjentaciju krajem mjeseca.
Klinac je pomalo skeptičan prema tome, ali nije se bunio. Negoduje što će izgubiti cijelo prijepodne. Pita što će raditi: Neću valjda tamo rješavati testove?!
On za sada još ne zna što bi, a ocjene mu nisu dovoljno dobre za najjače škole. Možda mu ovi na HZZ-u bar malo pomognu u donošenju odluke.
Uvjeravamo ga da ga bez obzira na rezultate i preporuke nećemo tjerati na upis u bilo koju školu, jer smatramo da je to njegov izbor i da prisila nema smisla.
Na http://mrav.ffzg.hr/zanimanja/upitnik/upitnik.htm imate upitnik, neka ga dijete ispuni onak iskreno, i nek se onda odluči u koju školu će ići.
Međutim zbog promjena u srednjem školstvu (državna matura), ako dijete unaprijed zna koji studij preferira, moći će više pažnje posvetiti predmetima koji se traže na tom studiju i postići bolji uspjeh na državnoj maturi.
Ovdje ne govorim o obveznim predmetima, nego o izbornom modulu.
Primjerice:
* učenik želi upisati medicinu - tada bira izborni modul sa predmetima: fizika, biologija, kemija
* učenik želi studirati pravo - tada bira modul u kojemu su povijest, sociologija, filozofija
* učenik želi studirati FER - modul: matematika, fizika, informatika.
Još nije sve definirano vezano uz te module i kako će to fakulteti prihvaćati (hoće li vrijediti umjesto prijemnog), ali dobro je na vrijeme pripremati se.
A ovaj upitnik je jako dobar i za odabir srednje škole i za odabir studija.
Dobro si me podsjetila. I ja se moram time pozabaviti.Vlvl prvotno napisa
Javi kako je prošlo.
Ovaj upitnik je ok.
ja iskreno ispunila i![]()
zanimanja meterolog ili geofizičar
nastavnik
Ja ga ispunjavam već par godina barem 2x godišnje i nikada nisam ubola zanimanje niti blizu mojemu. Uglavnom sam vozač kamiona, strojovođa i rudarski inžinjer. Više ne znam kako da si namjestim odgovore.maria71 prvotno napisa
I dalje mislim da je upitnik OK.![]()
aleksandra70vanja prvotno napisa
![]()
Profesionalna orijentacija prošla uspješno, mali je njurgao prije, ali nije poslije. Nažalost, otišao je poslije s tatom, pa ja nisam čula puni izvještaj što su radili.
On se nekako odlučio za Ruđer. Nas je to malo začudilo, iako je znao spomenut tu školu, jer ga ne doživljavamo baš kao tehnički nastrojeno dijete. Ali tamo su rekli su da zadovoljava one kriterije potrebne motoričke vještine i još nešto. Ostaje još liječnički pregled i provjera.
Psihologica ga je nahvalila tako da smo svi troje htjeli propasti kroz pod, ali, u svakom slučaju, lijepo je bilo za čuti - iako sve to mi znamo.
Čini se da će mu i bodovi će biti dovoljni.
Vlvl bravo za vas :D
BTW meni je taj upitnik točno ponudio moje zanimanje (među ostalima), ali ja sam u 5. raz OŠ znala da ću raditi ovaj posao.![]()
zapravo je mene u tom upitniku iznenadilo što za neka zanimanja nisam ni znala da postoje.
Primjerice, jedan gimnazijalac iz moje škole je upisao medicinski menadžment :shock: (prvi put čula kad je on to spomenuo).
U budućnosti će to biti jako tražen posao, vezan uz medicinu, dobro plaćen, a ne moraš potrošiti 10ak godina da postaneš specijalist.
Ajmo sveznalice, pomagajte.
Dakle, neka rang lista dobrih gimnazija po mom junioru išla bi
!. MIOC
2. V.
3. I.
E sada, za prve dvije nema šanse, a za prvu možda i ima, ali što ako ne uspije???
Da li ove godine smije predati papire u jednu ili dvije škole?
Koja bi bila još dobra škola iz koje bi poslije ev. mogao na neki informatički ili sličan fax?
Ja sam bila famozna Šuvarova generacija i potpuno sam izgubljena sada s ovim silnim gimnazijama![]()
Zna li itko kakva je škola Lucijana Vranjanina na Malešnici?
čujem da je jako stroga :/maza36 prvotno napisa
ova kategorizacija V, XV, I - postoji već dugo. sigurno ima još škola koje su dobre.
kikica kaže da V ne preporuča - osim ako ti sinko ne želi živjeti u školi.
a i kolegica iz druge škole mi kaže kako k njima dolaze iz V - u sredini polugodišta, ne samo početkom godine... :/
zašto ne može upasti u mioc?
ajme meni a meni je ispali - sistemski inženjer .. o nee
sori na ot
Da malo razbijem predrasude o V. gimnaziji kao "strašnoj" školi - ja sam u toj školi uživala i doslovno se psihički oporavila od osnovne škole.sorciere prvotno napisa
Bilo je boljih i lošijih profesora, ali cjelokupna atmosfera bila je skroz pozitivna, poticajna, mislim da sam od te škole jako puno dobila i da me super pripremila za faks (iako je baš profa iz biologije bila koma, četvero iz razreda nas je upisalo i završilo biologiju bez ikakvih problema).
Istina je da treba puno učiti, ali mislim da se onaj tko se odlučuje za gimnaziju već odlučio za to![]()
(naravno, sve to ako postoji veći interes za prirodne predmete, jer V. ima jači naglasak na njima)
a možda su se vremena malo promijenila?![]()
i ja sam se začudila kad sam čula neke stvari... :?
to ti je ko na topiku o zamorcu![]()
Hihi, ja nisam baš uživala, ali oporavila se jesam, od društva iz OŠ s kojim se nije dalo pričat ni o čemu osim o razlikama između šminkera i hašomana, a onda najednom cijeli razred spreman rastezati moralna pitanja i svemirske teme. Dosta slično ovima na forumu, u stvari, tipa Što biste napravili kad biste saznali...tanja_b prvotno napisa
![]()
Al to je bilo pred 20 i kusur godina.
A moja sestrična koja je 1993. maturiirala tamo i njeni razredni kolege pružili su mi uvid u to koliko se može ne učiti a ipak imati razmjerno dobre ocjene. 8)
Ma to se sve mijenja. I nešto što jednom ne paše drugom je ok. Mislim da je važno jedino izbjegavati škole ako su na zlu glasu zbog psihičkih pritisaka i nepravednog ocjenjivanja. A u moje vrijeme i toga je bilo puno više u OŠ nego u SŠ. Faks je što se toga tiče bio melem na ranu.
kikici je osnovnjak bio mila majka... imali smo sreće da je ravnateljica odradila kraj svog mandata nakon njenog odlaska...
učiteljica iz snova, razrednica iz snova... sa svima se moglo razgovarati (ne uvijek i dogovarati), ali su bili dostupni.
kikica je sad bez ijednog dana priprema - bila 28. na gradskom natjecanju iz engleskog, a 24. na županijskom (90 od 100 bodova, 96 najviše riješeno)... dan prije županijskog je saznala da je ipak prijavljena, i da treba tamo ići.![]()
rezultati su bili objavljeni prošli tjedan u četvrtak - a danas ju je profa pitala kako je prošla :shock: ...
Ako se netko dvoumi ,moja škola je super!
Ne pretjerujem, karlovačka Gimnazija je jaaaaaaako dobra škola!![]()
@ sorcie ,ja sam cijelu nedjejlju kao i 6 prethodnih radila sa učenicima za županijsko, ne računam rad u školi.....pa ne mogu ih ostaviti na cjedilu i da izigram njihovo povjerenje....gdje bi mi išla duša..........
eh, ti....
ova profa je mjesec dana "tražila" testove, a 3 dana prije natjecanja je rekla da ih ne može naći, pa da ih valjda i nema...
kikica je rekla da ako njima nije stalo - neće ni ona učiti, nego ide s postojećim znanjem - pa kako bude... i mislim da je ostvarila izvanredan rezulatat - jer ja sam mjesec dana ponavljala gramatiku da bih na prijemnom imala 100% riješen test iz engleskog... a ona 90% bez ičega![]()
a malo si nam daleko![]()
Otkako sam i sama mama postala sam katastrofalno osjetljiva na djecu ( ako se može postati još osjetljiviji )....
Miceki mali, kako se oni trude i onda da netko prema njima bude bezobrazan i arogantan, ma glavu bi okrenula za 180 tom nekome![]()
Mali će imati 54 ili 53 boda od 60. Za mioc i V treba 60 plus dodatni bodovi s natjecanja, muzičkih i sl. Za prvu mu treba 57 ili više (prag je 54 ali se djeca ne uspiju upisati jer ih je puno s 57 i više), a ja sam iz dana u dan sve zbunjenija i lagano me hvata panika. Ne bih željela da upadne u neku školu gdje će ga željeznom čizmom gaziti, ali opet ne želim ni da to bude neka bezvezna škola. Mali je dosta povodljiv pa se bojim i u kakvo društvo bi tamo mogao upasti, a priznali mi to ili ne postoje škole gdje su djeca većinom problematična i one druge gdje je većina "normalna"
Ajde, sada me ispljujte zbog takvog stava...
Moj nije povodljiv, ali i ja razmišljam isto tako o srednjoj školi - neka zlatna sredina, s tim da je u Rijeci izbor takvih SŠ nikakav.maza36 prvotno napisa
Javljam se ovdje zapravo jer se ranije pisalo o profesionalnoj orijentaciji koju je konačno i moj mali odradio. Po rezultate nije trebao doći s roditeljem i nije dobio ništa napismeno, pa znam samo ono što mi je rekao. Navodno ima nadprosječne rezultate u svim testovima (ne znam testovi čega su to bili) i što god da izabere dobro je izabrao, ali ograničenje kod upisa će mu biti ocjene.
Malo sam razočarana cijelim postupkom. Očekivala da ću ja kao roditelj biti uključena u savjetovanje. Ništa novo nismo saznali niti on, niti ja, a opet ne mogu reći da nije bilo nikakve koristi. Ako ništa drugo, njemu su digli samopouzdanje.![]()
A njegov trenutni izbor SŠ je prilično šarolik: nutricionistički tehničar, računalni tehničar u strojarstvu, prirodoslovna gimnazija. :/
Mali je skiksao i imati će samo 52 boda![]()
Sada sam u čistoj komi.
Kuda s njim :?
ovih dana sam razgovarala s jednom predivnom mamom...
ima kćer super studenticu fer-a, a sin nije htio ni u gimnaziju - već za montera nekog grijanja... tata je friknuo, a mama je podržala dečka.
situacija je takva da je on u tom dijelu izvanredan, dobiva neke nagrade na nivou hrvatske - i izrazio je želju da nastavi školovanje (četvrti razred), te da iza toga eventualno ide na faks...
ponekad je doista važno podržati dijete u njegovim interesima. kad sam slušala ovu mamu - mogla sam samo...
Kada moj sin još ni sam ne zna što ga iše zanima matematika ili povijest.
Za matematičke škole nema dovoljno bodova, a kako mi sada izgleda nema dosta ni za gimnaziju. Pa zar sva djeca moraj biti super odlikaši u Zagrebu :? On će proći s pet, ali s 4,5 i s tiuspjehom ne može u školu u koju želi![]()
uvijek u nekim gimnazijama ostane mogućnost upisa u drugom roku, a u krajnjoj liniji - može u drugom razredu tražiti premještaj.maza36 prvotno napisa
a možda se odluči za nešto sasvim deseto.![]()
bravo za mamu!sorciere prvotno napisa
A prirodoslovna gimnazija (bivša kemijska) - prag 52 boda?maza36 prvotno napisa
http://www.psvprelog.hr/
Lako za prag, ali koliko bodova je imalo zadnje upisano dijete?
Poučena iskustvom - vjerojatno bar 55 :/
Prošle godine su:
GGG, IX, XII i XIII imale prag 50 i mjesta za drugi rok (pa pretpostavljam da se i moglo upisivati s 50),
klasična i nadbiskupska - prag 52 i mjesta za drugi rok.
Možda se odlučimo za ovu u Dobojskoj....
Sorciere, kako ste zadovoljni s VIII. gimnazijom? Ja sam završila istu pa me zanima kako je sada. Nama je bilo super. Prošli petak smo imali obljetnicu i evo važan podatak: od nas tridesetak svi smo završili neki fax osim jedne cure. Odlaze li još na Sofijin put na tjelesni?
Ne znam kako je sada, ali bila je to izvrsna školica![]()
Mali kaže da bi on u Gornjogradsku...
Probati ćemo - držite nam fige![]()
Moj netjak koji ide u petu kaže da je Lucijanka najjača od ove tri koje si navela...
Prijateljicina kćer hoće u X. i to u dvojezični program. E, sad, problem je u tome što mama misli da će, zbog učenja ključnih predmeta (matematika, fizika, kemija i etika), na engleskom dijete imati rupe u znanju koje će se pokazati loše kod upisa na faks. Mogu li djeca zaista savladati neke predmete na jeziku koji im nije materinji? Ide li nečije dijete u dvojezični program?