Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 111

Tema: Debelo dijete

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja moram priznati da sam ograničavala obroke.
    i bila napadana zbog toga.
    ali mislim da dovoljno poznajem svoju djecu da znam kada jedu jer su gladni, a kada zato da što dulje ostanu budni.
    i mislim kako je to moja odgovornost, a ne samo kompetencija djeteta.

ako znam da mi kći za doručak, užinu, ručak i užinu pojede toliko... e pa onda je čudno da bi za večeru mazala 4. šnitu kruha i putra.

ne, nije joj zlo, niti povraća.
    pa to je zdrav organizam, zdrav probavni sustav, prilično brz metabolizam.
    ali, ja ne dopuštam 4 šnite kruha, pa neka me svi proglase nemajkom i izgladnjivačicom.
    pogotovo ne kad se netko u 21:30 sjeti da je gladan.

tih epizoda više nema, ali vjerujem da ih nema i zato što sam ih utukla ukorijenu.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ja moram priznati da sam ograničavala obroke.
    i bila napadana zbog toga.
    ali mislim da dovoljno poznajem svoju djecu da znam kada jedu jer su gladni, a kada zato da što dulje ostanu budni.
    i mislim kako je to moja odgovornost, a ne samo kompetencija djeteta.

ako znam da mi kći za doručak, užinu, ručak i užinu pojede toliko... e pa onda je čudno da bi za večeru mazala 4. šnitu kruha i putra.

ne, nije joj zlo, niti povraća.
    pa to je zdrav organizam, zdrav probavni sustav, prilično brz metabolizam.
    ali, ja ne dopuštam 4 šnite kruha, pa neka me svi proglase nemajkom i izgladnjivačicom.
    pogotovo ne kad se netko u 21:30 sjeti da je gladan.

tih epizoda više nema, ali vjerujem da ih nema i zato što sam ih utukla ukorijenu.
    S ovim se potpuno sažem...Doduše, ne jedu 4. šnitu kruha s putrom, ali...Sjete se jela u recimo 22h! E pa ne može, jer ako nisu bili gladni do tada, neće sigurno ni tada jesti nego je tada vrijeme za krevet (od kada je škola i ranije). Zna se kad je večera i kad se jede.
    I recimo da su počeli shvaćati i da se drže tih nekih pravila.
    Doduše, ja nemam debeljuce niti neke prevelike izjelice. Moram priznati da su mi neki jelovnici ovdje . Osobno da toliko pojedem imala bih valjda 20 kila viška. Ok, ok, djeci treba više jer više i troše, ali..gdje im to stane? Ja bi pukla, a nisam neka mala ženska i volim papati...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja bih rekla da moji klinci puno jedu, imaju 17 mjeseci i svaki po 12 kg
    derali su se ko ludi ako bi pokušala završiti obrok prije nego što su oni ustanovili da su siti
    isključivo kuhani ručak koji se sastoji od inih kombinacija žitarica/povrća/mesa nikad nisam ograničavala, papli su koliko su željeli, no za užinu nikad nisam dala da pojede svaki više od jedne banane dok recimo kruške dam
    sve mi je zavisilo od toga što dajem
    s obzirom da su bili na AD imala sam osjećaj da bi mogli popiti pola litre svaki po obroku jer su uvijek vikali nakon što bi završili no to sam im ograničavala, i dan danas
    moji imaju čvrste obroke u smislu da se doručkuje, ruča i večera u isto vrijeme, između su užine naravno koje isto onda nekako padnu u otprilike isto vrijeme
    naučili su gledati da drugi jedu i ne traže ništa, eventualno ih odmaknem ako se počnu hvatati za stol, a jeli su prije 15 minuta, jednostavno odemo nekamo
    kod nas se ne hoda sa hranom, mi pojedemo što mislimo i idemo dalje sa igranjem, ovim ili onim, ne dam da im drugi stalno nešto guraju jer smo puno vani sa bakama, djedovima, tetama....ali ja im dajem jesti kad traže i određujem što ću im dati i koliko, kad pojedu gotovo, idemo dalje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

svatko brani svoje, a obično kod djece vrlo lako popuštamo i roditelji ne žele priznati svoju krivnju u tome - a u hranjenju kod male djece sva krivnja je na roditeljima

inače ja sam prosječna Hrvatica "metar sedamdeset+" s petnaestak kg više, volim jesti, i loše se hranim (pod ovo mislim - pojedem i zdravo i umjereno što skuham obitelji i nezdravo što mi padne pod ruku), ali djeci ne dozvoljavam duple večere, i ograničavam sve ono što je nezdravo, prekalorično i sl.

ne može pojesti pohanaca koliko hoće, ali jednu prokulicu; no za obrnuto vrijedi - komad mesa i povrća koliko hoćeš (ali naravno neće...)
    niti za doručak ne može ne znam koliko šnita kruha namazanih s omiljenim namazom (čokoldanim, mliječnim, sirnim ...)
    šaka ili dvije čokoladnih kuglica s dcl mlijeka - iako bi mali od 5 god. najradije pola kutije sa žlicom mlijeka - e pa ne može...
    ili "krađa" kulena od strane starije djece je kod nas uobičajena stvar - no sada stoji na najgornjoj polici povišenog hladnjaka iza nekih drugih namirnica

itekako ih ograničavam, no već su stekli navike i nemaju više tolikih "uleta", još mi valja jedno dijete odgojiti (i sebe preodgojiti) nadam se uspješnom rezultatu

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

rehab, otkud 15mj zna kada želi jesti? mislim, naviklo se dijete na dosta hrane...?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    rehab, otkud 15mj zna kada želi jesti? mislim, naviklo se dijete na dosta hrane...?
    Pa moj je znao. Ako nije jeo, ja bih mu sama ponudila i on bi odbio ili prihvatio. Ali uglavnom bi sam tražio kad je gladan, i to bi pokazao prstićem što želi : lonac ako želi čorbu, ormarić ako želi keks, frižider ako želi jogurt i sl.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    svatko brani svoje, a obično kod djece vrlo lako popuštamo i roditelji ne žele priznati svoju krivnju u tome - a u hranjenju kod male djece sva krivnja je na roditeljima

inače ja sam prosječna Hrvatica "metar sedamdeset+" s petnaestak kg više, volim jesti, i loše se hranim (pod ovo mislim - pojedem i zdravo i umjereno što skuham obitelji i nezdravo što mi padne pod ruku), ali djeci ne dozvoljavam duple večere, i ograničavam sve ono što je nezdravo, prekalorično i sl.

ne može pojesti pohanaca koliko hoće, ali jednu prokulicu; no za obrnuto vrijedi - komad mesa i povrća koliko hoćeš (ali naravno neće...)
    niti za doručak ne može ne znam koliko šnita kruha namazanih s omiljenim namazom (čokoldanim, mliječnim, sirnim ...)
    šaka ili dvije čokoladnih kuglica s dcl mlijeka - iako bi mali od 5 god. najradije pola kutije sa žlicom mlijeka - e pa ne može...
    ili "krađa" kulena od strane starije djece je kod nas uobičajena stvar - no sada stoji na najgornjoj polici povišenog hladnjaka iza nekih drugih namirnica

itekako ih ograničavam, no već su stekli navike i nemaju više tolikih "uleta", još mi valja jedno dijete odgojiti (i sebe preodgojiti) nadam se uspješnom rezultatu
    Sorry, ali mislim da ne možeš od djece očekivati da tebe gledaju kako jedeš na jedan način, a da oni jedu na drugi način. Ne možeš im kupovati čokoladne namaze i kuglice, pohati meso, a onda tražiti od njih da pojedu malo i gledaju u ostatak. Djeca slijede naš primjer. Ako mi nismo jaki i ne mijenjamo svoje navike, onda ne možemo očekivati to isto od djece.
    Npr. MM i ja pušimo. Naš sin to svaki dan gleda. Bilo bi licemjerno od nas da mu branimo pušenje kad naraste i da mu propovijedamo o štetnosti pušenja kroz oblak dima od naših cigareta. Jedini način bi bio da i mi prestanemo pušiti, a nadam se da hoćemo što prije.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Sorry, ali mislim da ne možeš od djece očekivati da tebe gledaju kako jedeš na jedan način, a da oni jedu na drugi način. Ne možeš im kupovati čokoladne namaze i kuglice, pohati meso, a onda tražiti od njih da pojedu malo i gledaju u ostatak. Djeca slijede naš primjer. Ako mi nismo jaki i ne mijenjamo svoje navike, onda ne možemo očekivati to isto od djece.
    Npr. MM i ja pušimo. Naš sin to svaki dan gleda. Bilo bi licemjerno od nas da mu branimo pušenje kad naraste i da mu propovijedamo o štetnosti pušenja kroz oblak dima od naših cigareta. Jedini način bi bio da i mi prestanemo pušiti, a nadam se da hoćemo što prije.
    bravo, to je to!!
    i za kretanje vrijedi isto. Pred TV i tjerat djecu na trening, hm...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisi pročitala moj prvi post, a nisi niti kod nas bila na ručku niti večeri, a bogme ne vodiš ni moj dnevnik prehrane ...

... idem zvat mujicu da mi da koji savjet u pisanju ironičnih postova ...

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

nisi pročitala moj prvi post, a nisi niti kod nas bila na ručku niti večeri, a bogme ne vodiš ni moj dnevnik prehrane ...

... idem zvat mujicu da mi da koji savjet u pisanju ironičnih postova ...
    Oprosti ako sam te uvrijedila, nije mi bila namjera. Sama si napisala da imaš problem s 15 kg viška i da djeci daješ pohance, čokoladne kuglice i sl. Da sam mislila nešto loše, ne bih dala svoj loš primjer pušenja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Oprosti ako sam te uvrijedila, nije mi bila namjera. Sama si napisala da imaš problem s 15 kg viška i da djeci daješ pohance, čokoladne kuglice i sl. Da sam mislila nešto loše, ne bih dala svoj loš primjer pušenja.

ma nisam se uvrijedila, samo mi nije uspjela ironija s pohancima, koji su, eto jadni, krivi za sve ...

još k tome ja niti ne znam pohati pa samim time djeca nemaju prilike jesti tako pripremljeno meso ...

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Moram priznati da su me iznenadile neke metode napisane ovdje, npr. uskraćivanje hrane i micanje djeteta kad drugi jedu. Napominjem da ovdje govorim o maloj djeci, ne o većoj djeci koja se prežderavaju slatkišima, smokijima, sokovima i sl. Da, moj je nekada znao pojesti i 3 tanjura čorbe ili juhe dnevno (obožava čorbe). Ne zaredom, ali da u toku dana. Meni nije normalno posjesti dijete ispred tv-a skoro čitav dan i trpati ga slatkišima i ostalim junkom. Ali mi je sasvim normalno da djetetu kojem se nudi mnogo fizičke aktivnosti (šetnje, brze igre i sl.) dam da jede onoliko koliko traži, pod uvjetom da je riječ o zdravoj hrani. Pa ako je pojeo juhu za ručak, opet traži juhu nakon što smo se vratili iz šetnje i opet za večeru, ja ću mu je dati. I ne bi mi palo na pamet opterećivati dijete svojom bojazni od debljanja. Mislim da je to dobra podloga da se i djetetu usadi strah od debljanja, što može dovesti i do poremećaja u prehrani. Ako ćemo o kompetenciji i odgovornosti, smatram da je moja odgovornost nuditi djetetu zdravu hranu, a pod djetetovu kompetenciju spada koliko i kada želi jesti.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa ako je pojeo juhu za ručak, opet traži juhu nakon što smo se vratili iz šetnje i opet za večeru, ja ću mu je dati. I ne bi mi palo na pamet opterećivati dijete svojom bojazni od debljanja. Mislim da je to dobra podloga da se i djetetu usadi strah od debljanja, što može dovesti i do poremećaja u prehrani. Ako ćemo o kompetenciji i odgovornosti, smatram da je moja odgovornost nuditi djetetu zdravu hranu, a pod djetetovu kompetenciju spada koliko i kada želi jesti.
    a ja mislim da nas dvije živimo potpuno različitim životima.
    ja nikada nemam toliko juhe da bih je mogla ponuditi za tri obroka.
    kad kuham, skuham "knap"; po tanjur svakome.
    uostalom, koliko god da mi djeca nešto vole, neće to jesti tri puta na dan pa da ih škakljaš po tabanima.

i uopće nema govora o opterećivanju djeteta debljinom; kada branim 3. i 4. šnitu kruha s putrom (napominjem, to je bilo jako davno, odavno to nikome ne pada na pamet), kažem da pričeka nekoliko minuta, da radi nešto drugo, pa ako i dalje bude gladna/gladan, neka pojede.
    ne sjećam se da se ijedno više vratilo za stol.
    e, po tome znam da nisu jeli iz gladi, nego iz obijesti.
    kao i većina nas sa nekim viškom kilograma.

moja djeca od mene neće imati loš primjer jerbo ja jedem poskrivećki

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa zar moraš povući tu temu?!?
    sada će nas još više "razapeti" - uživamo u laganom ljetnom varivu s djetetom, a kad ono u školu - po bajaderama - spremne smo za jednu Oprah-psiho seansu
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 09.09.2011. at 15:16 Razlog: tipfeler

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ha,ha možda dođe trenutak kad ćete pročitati.

ne znam što radim tu, ja imam žgoljavce i brljavce, ili one koji vole jesti, ali po malo i isključivo kad su gladni.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Al bi mogla krivo doživjeti vaš način prehrane
    Pa će Orka ovdje za tridesetak godina pisati : U našoj kući je pravilo da se ne jede juha od celera. Baka Apricot ju je stalno jela, pa muku muči sa težinom.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Al bi mogla krivo doživjeti vaš način prehrane
    Pa će Orka ovdje za tridesetak godina pisati : U našoj kući je pravilo da se ne jede juha od celera. Baka Apricot ju je stalno jela, pa muku muči sa težinom.
    Orka mi je kći, a ne unuka!
    Iako sam je rodila sa 34

Znaju djeca da ja pojedem sve slatkiše koje oni dobiju.
    I znaju da se od juhe od celera ne deblja.

Uostalom, nisam ti ja baš neka prava debeljuca, više ko Marylin Monroe

btw, danas je bila juha od mrkve, celera i blitve... znaš kako je to njami
    Posljednje uređivanje od apricot : 09.09.2011. at 18:54 Razlog: dodala današnji jelovnik

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Orka mi je kći, a ne unuka!
    Iako sam je rodila sa 34
    Vidiš što kaže - za 30 godina.
    Do tada očekujemo da ćeš biti baka

Inače, slažem se sa svima koji misle da treba ograničiti prejedanje djece, posebno kad su već pretila.
    Mene inače jako fasciniraju ljudi koji svojoj debeljuškastoj djeci kupuju smoki, štapiće i sl.
    Što uglavnom najčešće i srećemo na igralištu, na kupanju, u šetnji... rijetki su oni koji nose voće

Tko je nekad davno spominjao čačkalice - puno su bolje one male plastične vilice (party program) jer se s njima ne mogu ubosti kao s čačkalicom.
    A voća izrezanog na kockice pojedu koliko god ponesem, nabadajući tako dok se igraju.

I još nešto - moj mali ima 21 mjesec, prosječne je visine (nismo ga odavno mjerili) i ima 12 kg, ali uopće nije debel. Čak štoviše, vitak je, ali dosta čvrst. Sami mišić
    13 kg za bebu od 18 mjeseci mi se uopće ne čini puno previše. Posebno ne s obzirom na opisani meni. Mislim, toliko valjda ni ja ne pojedem u jednom danu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja ni ne kupujem te gluposti i tako rješim svoje probleme.
    Ako nam se jede, odemo baš posebno i kupimo štajaznam nutellu. Inače, šta će mi nutella doma?
    što će im doma čokoladne kuglice itd...lijepo kad se užele baš odeš, kupiš
    E, kod moje mame koja im je kupovala čokolino i ino su u 3tj dobili po skoro 2kg, usred ljeta, s turbo aktivnošću.
    Ja bi na mjestu autorice teme smanjila količine, ali bi izbacila toliko krumpira, sos koji kuham za odrasle, instant žitarice s mlijekom, jer mi se i samih 3dcl mlijeka čini ko nešto što ja jedva popijem. I ovo voće dva puta za redom popodne je stvarno dosta, nije malo. To bi bilo 4-5 komada voća dnevno ?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I mi smo to imali u dobi od godine dana. Moj stariji je jako volio papati i bio je jako okrugao, pa smo smanjili unos škroba. Pomoglo je kad je prohodao, a generalno je došao na normalnu težinu polaskom u vrtić (čak i pao ispod). Količine hrane ja bih smanjivala malo pomalo, da dijete ne osjeti da mu nešto uskraćujemo.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

zašto, pa nikakva vrsta šećera nije prezdrava u prevelikoj količini-pa ni voće?
    probaj jesti 10 voćki u danu, da vidimo

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

dve jabuke i banana dnevno-pa ne čini mi se previše

Moje dijete uopće ne želi jesti svježe voće, pa mu zmiksam s jogurtom, ili skuham kompot pa opet smiksam itd

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ne treba ti 10 voćki, dovoljno je 2-3... I ja se udebljam sad u sezoni grožđa jer ne mogu odoljeti.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa nije samo 2 banane i jabuka, nego 2 banane i jabuka u jednom obroku, pa opet za 3h griz s voćem
    ma, ja radim hrpu pogrešaka i u svojoj i u dječjoj prehrani, što se kod mene vidi više nego kod njih samo komentiram da nije ni puno voća neka super stvar
    jedan voćni međuobrok je sasvim dovoljan, po meni je ugljikohidrate u tim količinama bolje davati ujutro.
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 09.09.2011. at 15:03

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa nije dobro pretjerivati u ničemu, ali ako dijete ima potrebu puno jesti, radije bih da to bude voće (ili povrće) nego kruh i sl.

Inače, meni se isto ovaj jelovnik čini malo preobilan. Moj sin ima 16.5 kg i 21 mjesec. Dosta je krupan, da.

Ali po mom sudu on ne jede puno. Evo dajem vama da procijenite

ujutro odmah nakon buđenja: 240 ml mlijeka
    doručak oko 11: zobena kaša (pojede oko pola tanjura)
    prije spavanja možda banana (to je jedino voće koje hoće jesti) ili keks

ručak oko 15:30: obično neko varivo tipa mahune ili leća, 2x tjedno meso (meso obožava)

večera oko 18:30: jogurt +neko voće zmiksano

prije spavanja opet 240 ml mlijeka

Mogla bih mu eventualno ovo mlijeko ujutro izbaciti, ali onda bi morao ranije doručkovati, pa bi opet dobili jedan obrok ekstra.
    Nikad mu ne dajem repete jer ne traži, a vrlo često ni ne pojede do kraja ovo što mu ponudim.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

neka, to ćemo nas dvije nasamo.

hebate, pa i seksam se po skrivećki, pa ne mislim da je to licemjerno.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

vidiš , zanimljiva paralela.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dobro kad stigneš i to - barem potrošiš kalorije onih slatkiša što si skrivala po džepovima

to ti je ono - djeca na trening, a roditelji na "kauč"

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

dobro kad stigneš i to - barem potrošiš kalorije onih slatkiša što si skrivala po džepovima

to ti je ono - djeca na trening, a roditelji na "kauč"

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

što, da se skesaš javno, djeca bi ti se više seksala?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moja kcer od prvog zalogaja dohrane trpa u sebe nemilice. Moramo jako paziti kad smo u gostima jer krade hranu drugima, a i ljudi ju vole sopati nama iza ledja jer smo "grozni i branimo djetetu jesti a tako slatko jede". Dogodi se da i povrati od prejedanja u takvim situacijama. Imam ih troje malih pa je jako tesko nadgledati kad smo na nekakvim proslavama.

Sve je vise debele djece i ne mogu vjerovati kako ljudi lazu sami sebe kad ih nazivaju bucmastima.

Moja je bila totalno van kontrole u jaslicama jer je krala hranu drugoj djeci, ali smo to uspjeli rijesiti sa tetama.

Problem vecernjeg prejedanja je rijesen da npr. Dobije vocni jogurt koji pomaze praviti (ne dobiva kupovne). Tu ulozi vrijeme i energiju u pripremu. Jako je uzbudjena dok miksa, pomlati se s bratom oko toga tko ce gumb stisnuti i sl pa kad stavimo na stol bude previse uzbudjena za trpanje u sebe.
    Sve sto joj samo serviramo, trpa.obroke u cijoj izradi sudjeluje jede umjerenije. Bude jako uzbudjena i prepricava sta je sve radila.

Sad je dosta izrasla, ima dvije god, ne trazi vise hranu kasno navecer (tad bi dobila jabuku) pa joj dozvolim i par fornetica tjedno, dobije i koju krafnu mjesecno, tu i tamo koji cedevita bonbon i sl.
    Sav taj junk kupumo i pojedemo vani. Rijetko sta skladistim doma pa joj mogu iskreno reci da nemamo kad trazi.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa svako malo objavljuju price o djeci na restriktivnoj dijeti. O petogodisnjacima. To je zastrasujuce. Prvo ih sopaju, onda im govore da su debeli i da moraju na dijetu. Katastrofa!

Mi smo uveli i vaganje za djecu, ali na nacin da ne znaju sta pratimo. Sa starijim nije problem, ali i on sudjeluje. Mm ih svako par tjedana vaze i mjeri im visinu tako da biljezi na zid. Pa se zajedno divimo kako su veliki i sta sve mogu kad su taaako veliki i sl. Ne smije se djeci uopce spominjati dijeta, kontrola tezine i sl.

Ja sam u trudnoci puno junka jela pa sam to obavljala na balkonu lol

i malu obavezno micemo od stola kad mm i ja odvojeno rucamo jer se uvijek uvali.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

slažem se

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

AM, moja pojede domacu kokosju juhu s domacim (s placa ) rezancima pa se natrpa leso mesa i pirea od krumpira i mrkvice iz juhe (vise mrkve od krumpira). I trazi jos i jos.

Jucer sam joj zabranila da uzme treci tanjur mahuna. Nema tu ni zaprske ni nikakvih gluposti. Poham par puta godisnje. Ne da mi se cistiti poprskano ulje. Vecinom pravim variva ili leso i sve to moram ogranicavati.
    Kod nas je voce voce, povrce povrce. Nikad nisam nista mjesila s tjestom za palacinke. Eventualno skuham krusku sa zobenim pahuljicama bez dodatka secera. Toga moze cijeli lonac pojesti. Nije svako dijete isto.
    Moji misle da je blagdan kad im u zobene stavim javorov sirup.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    AM, moja pojede domacu kokosju juhu s domacim (s placa ) rezancima pa se natrpa leso mesa i pirea od krumpira i mrkvice iz juhe (vise mrkve od krumpira). I trazi jos i jos.

Jucer sam joj zabranila da uzme treci tanjur mahuna. Nema tu ni zaprske ni nikakvih gluposti. Poham par puta godisnje. Ne da mi se cistiti poprskano ulje. Vecinom pravim variva ili leso i sve to moram ogranicavati.
    Kod nas je voce voce, povrce povrce. Nikad nisam nista mjesila s tjestom za palacinke. Eventualno skuham krusku sa zobenim pahuljicama bez dodatka secera. Toga moze cijeli lonac pojesti. Nije svako dijete isto.
    Moji misle da je blagdan kad im u zobene stavim javorov sirup.
    Ovakav način prehrane imamo i mi, no poštujem da djeca imaju različite potrebe i pohvalno je što roditelji ulažu strpljenje i slušaju savjete kako da djetetu priskrbe zdravu prehranu
    ne ograničavaju, ali prilagođavaju
    i to nije uskraćivanje nego sve ono što sam prije navela

uostalom, ima nas svakakvih, viskoh, niskih, debljih, mržavijih, bolesnih, zdravih ...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih se vratila na riječ - uskraćivati
    ima negativnu konotaciju
    no, dopustite da takav odnos prema hrani neki zovemo - zdravo življenje, uravnotežena prehrana, pravilan prehrambeni odgoj i sl.

i ne mislim da djeca mogu sama prosuđivati koliko im treba čega, pa čak niti hrane. (ne govorim o izgladnjivanju djece...)
    ja svojima "uskraćujem" i igru i zabavu i dobre i loše stvari jer mislim da sam ja trenutno pametnija od njih i mogu bolje prosuditi što je dobro za njihov razvoj i zdrav i normalan život.

kako ćete nazvati onda ako dijete želi od jutra do sutra gledati TV, jer eto ono samo zna koliko mu treba i koliko želi?! je l ga ostavite da gleda ili mu "uskraćujete" tu "potrebu"?!
    moje jedno dijete bi dočekalo zimu brćkajući se u moru, ali eto, ja sam zla majka, pa mu to "uskraćujem". Mislim da mu je sat vremena sasvim dovoljno za jednu rundu uživanja...
    i sl.

znamo da su potrebe različite, da se djeca razlilčito razvijaju, ali ako zamislim svu tu količinu hrane iz prvog posta na jednoj hrpi, i dalje mislim da je to previše za dijete od 15 mjeseci.

ja bih jedan dan npr. umjesto grisa s voćem dala samo gris, drugi dan samo voće (i to kruške i sl., jer je banana već bila za doručak); treći dan bih malo manje napravila pa bih vidjela treba li još;
    i odista - zašto toliko čaja, soka općenito u dječjoj prehrani ... pa zar mi odrasli popijemo pola litre čaja dnevno?! zašto ne može to biti samo voda?!
    da sam ja svojima davala to, vjerujem da bi i oni danas pili sokove i sl. no nisam, davala sam vodu i dan danas uvijek traže vodu na rođendanima i sl. pa se svi čude što ne bi malo kole ...

probaj s juhama od povrća (jedne vrste ili više njih), ja direktno u vodu stavim npr. tikvice, malo začinim sol, papar, češnjak i to skuham; izmiksam i svi jedu; starijima dodam malo vrhnja ako imam i tanjur toga je sasvim dovoljan za jedan obrok ...

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Vrijeska, potreba za hranom je primarna potreba. Gledanje TV-a nije. Ako djeci ne uskraćujem ostale primarne potrebe - disanje, pijenje, spavanje, itd., zašto bih mu uskraćivala potrebu za hranom? Stvarno vjerujem da se svatko od nas rađa normalnim prirodnim potrebama, koje možemo pokvariti samo neurednim načinom života.

Sunshine Shoot avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

.. oh,oh...
    čitam i čitam i sve sam zabrinutija??...
    moj mišac ima 9 mjeseci i 11,3kg.. dojimo na zahtjev, ali sada imamo i 2 obroka dohrane (uvijek je prvi obrok voćka, a drugi kuhano povrće - sad ćemo krenuti i na meso).. još baš ne puzi kako treba.. a ovi vaši klinci ga šišaju tek za koji kilogram, a toliko su stariji... ufff... sad jedva čekam kraj mjeseca, kad smo naručeni kod pedijatra, da mi da koji savjet...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ima nečega u tovljenju djece...Kao da su se starije generacije bojale gladi. Pa i sad kad dođem k sveki ili k baki ili..izludi me nutkanje hranom. Jaoooo!
    Ne mogu reći da me mama šopala, ali se stalno bojala da ne bumo pregladni, a ja sam ionako voljela jesti. Primjetila sam to i prošle godine kad su klinci bili kod njih koliko su se udebljali...Hm, da li da se zabrinem za sebe onda ili da i dalje mislim da ona pretjeruje s hranom!

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

odnos prema hrani što se tiče recimo moje mame, bake, svekrve je meni apsolutno bedast. njima je mjerna jedinica zdravlja i zadovoljstva što više pojedenog. ja to objašnjavam time što je recimo u vrijeme njihova djetinjstva bilo domaće hrane tipa "varenike i kruva", a svih ostalih namirnica nije bilo u izobilju ( vrijeme nakon 2. svj. rata). recimo, kolač s jajima se pravio samo nedjeljom ili za blagdane.
    zatim šećer, koristio se vrlo racionalno, to je maltene slastica bila kad ti udijele kocku šećera.
    da ne velim naranča ili neko drugo "ekskluzivno" voće, samo o prazniku i darivanju djeca su imala priliku znati kakvog je okusa!sigurna sam da je zapravo riječ o nekakvom starom strahu od neimaštine...

moja mama koja je divna i brižna baka inače, smatra recimo da je ne marim dovoljno za djeteovu prehranu. njoj je nepojmljivo da obrok može biti tjestenina sa šalšom i zelenom salatom. jer kad ona pravi ručak, tu mora biti i mesa i krumpira i tjestenine i umaka i salate. nema šanse da to normalan čovjek pojede i probavi bez nekih poteškoća. pa recimo, za doručak je mjera paket hrenovka, nakon pola ure voće s keksom, obavezno slatki, slatki sok i još koja napoltankica. da moje dijete to jede i da sam ja to dozvoljavala pa bili bi pretili nakon nekog vremena.

mene čudi kako ja nisam postala debeljuca nakon takvog režima prehrane u djetinjstvu. valjda je velika sreća da nikad nisam količinski mogla puno probaviti. sreća moja.

vezano za prevenciju, smatram da je neusporedivo lakše od početka voditi računa i usaditi djetetu pravilne prehrambene navike nego gledati za par godina djete ugroženog zdravlja i narušenog samopouzdanja zbog izgleda. imala sam priliku vidjeti na svoje oči djecu koja su maltene otišla na prisilnu dijetu u bolnicu jer su ima nalazi bili gori nego u njihovih djedova od 70 godina.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

potpis na flopi
    samo ja sam BILA debelo dijete. Sad smo tu negdje( po tvojoj navedenoj građi).
    I da, moj brat nije bio debelo dijete. Naprotiv, bio je štrkljav. Ali sad se bori na rubu, lako se deblja, redovno je u fazi: pazim jer sam ja svoje navike promijenila iz korijena-a on ne.
    To bi bio odgovor sillyme-možda tvoje navike, koje su apsolutno pogrešne, na tebe neće djelovati, ali na tvoje dijete jednom hoće.
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 10.09.2011. at 09:16

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Bas volim kad saznam da imam apsolutno pogresne prehrambene navike i da ce moje jadno dijete sigurno trpiti posljedice jer mu ne zelim bolje nego sebi (jer iako je meni sasvim ok to je izgleda irelevantna cinjenica kad toliki znaju bolje od mene da to kako ja jedem je lose za mene.) I sve to temeljeno na tome da ne uskracujem sebi da jedem koliko zelim i kad zelim, i da ne volim forsirati neki nametnuti raspored obroka nego jedemo onako kako nam odgovara. Dalje iskreno nemam namjeru raspravljati kad vidim da se sve zna i to od osoba koje i same kazu da imaju problema s tezinom i prehrambenim navikama ali valjda su zato autoritet, barem u teoriji kad vec ne i u praksi...

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

potpis na flopi
    samo ja sam BILA debelo dijete. Sad smo tu negdje( po tvojoj navedenoj građi).
    I da, moj brat nije bio debelo dijete. Naprotiv, bio je štrkljav. Ali sad se bori na rubu, lako se deblja, redovno je u fazi: pazim jer sam ja svoje navike promijenila iz korijena-a on ne.
    To bi bio odgovor sillyme-možda tvoje navike, koje su apsolutno pogrešne, na tebe neće djelovati, ali na tvoje dijete jednom hoće.
    Da sad ne citiram dalje...
    I nije Kae islo tebe nego osoba koje su pisale ovakve "zakljucke"
    Posljednje uređivanje od sillyme : 10.09.2011. at 19:13

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

bBas si dobro to zakljucila. Steta jedino sto to nitko bas tako nije napisao.

U praksi se svakako ne smatram autoritetom, ali znam kako. Zao mi je jedino sto sam morala nauciti na vlastitom losem primjeru, mada bolje ikako nego nikako.

No svakom svoje. Naravno da nemam namjeru propisivati jelovnik ni tebi, niti tvojem djetetu. Sumnjam da je i bilo tko drugi s topica to namjeravao.
    Posljednje uređivanje od Kaae : 10.09.2011. at 19:07

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    . Zao mi je jedino sto sam morala nauciti na vlastitom losem primjeru, mada bolje ikako nego nikako.
    ovo je lijepo rečeno

ja nisam nikada bila debela, nego sam bila normalne građe (173,59-62kg oscilirala sam u takvoj kilaži cca 15 godina, od puberteta do druge trudnoće i hipotireoze), no tri trudnoće, i način prehrane kakav sillyme navodi - jedem kada stigneš i što stignem, i ne bavljenje težom fizičkom aktivnošću (vježbanje) su me dovele do mojih 15 viška.

i naravno da iz svog vlastitog iskustva mogu izvesti neke zaključke, i svoj loše stanje nastojim ispraviti, tj. vratiti se u neko prijašnje stanje kako bih djeci dala dobar primjer i naučila ih zdravoj prehrani i zdravom načinu života (pravilna prehrana, kretanje, sport itd.)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa sama si rekla da jedeš što stigneš kad stigneš?! i da misliš da je to ispravno?!

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

pa sama si rekla da jedeš što stigneš kad stigneš?! i da misliš da je to ispravno?!

A zašto to ne bi bilo ispravno?

Žena jede kad je gladna, a ne onda kada je netko zamislio da je vrijeme za to. Meni se čini prirodnije jesti onda kada ti tijelo to kaže, nego zato što je podne i tako je red.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    A zašto to ne bi bilo ispravno?

Žena jede kad je gladna, a ne onda kada je netko zamislio da je vrijeme za to. Meni se čini prirodnije jesti onda kada ti tijelo to kaže, nego zato što je podne i tako je red.
    pa naravno da je ispravno jesti kad si gladan. Uopće nisam na to ciljala-nego na taj ton da se oko hrane ne treba zamarati. Osoba koja zna koliki joj je BMI se hranom sigurno zamara, tako da odgovor nije bio o sillymeinom stvarnom ponašanju, nego o izjavi da se ne treba opterećivati prehranom, vrstom i količinom
    Nego- mi možemo jesti impulzivno i nenormalne količine i bit mršave, a naša djeca od istog ritma predebela. O tome ja pričam.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

neka jedu koliko žele, ali probrane namirnice

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ali je dokazano da rituali obroka umanjuju mogućnost pretilosti (i koječega drugoga, ali nije sada to tema)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •