Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 111

Tema: Debelo dijete

inikaaaaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Debelo dijete

Drage mame .. Imam problem, a mozda i nemam. Djecak koji ce za par dana napuniti 15 mj trenutacno ima 13 kg i visok je 81cm. Tko god ga vidi ima komentar tip; jao kak je jaki , bas je debeljuskast; cime ga hranis; pa koliko jede.. I da ne nabrajam! Kad je sisao dobivao je na tezini 1-2 kg mjesecno. Onda smo presli na formulu pa na kravlje prije mjesec dana.sada doduse be dobiva toliko puno na tezini, no ima jaaake nozice i guzu, pa onda jos pelena.. U busi isto nismo slabasni.Hranjenje kroz dan nam izgleda od prilike ovako ; dizanje u pola 8,- 270 ml mlijeka sa 2 zlice nekih zitarica, obicno (kršitelj koda),jer nisu toliko slatke.rucak u 12-krumpir,piletina, zlica nekog sosa kojeg kuham za nas odrasle, to je od prilike kolicina do ruba dubokog tanjura. Nekad pojede sve, nekad ne. Ne guram mu " jos jednu zlicu",15 sati voce-2 manje jabuke i banana.18-gris sa vocem, 21-opet mlijeko i spavanac. Slatkise ne jedemo, ni smokice ni apsolutno nista! A on debeo!! Mislim... Nisam Pametna.. Hranim li ja to dijete previse ili ima neki poremecaj metabolizma, ili je problem u meni na koju utjece okolina.. A svi oko nas sami mrsavci!! Imate li slicnih iskustava i sto bih po vasem misljenju trebala promijeniti??

inikaaaaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ovo gris voce nije uvijek gris voce, nekad mu primjerice skuham malo rize sa brokulom i cvjetacom ili tak nest. Pije nezasladeni caj, prirodni sok iz sokovnika ili kupljen, bez secera za djecu. Instant izbjegavam jer se dosta slatki iako i to ponekad pije. A dnevno popije do 700 ml tekucine ne racunajuci mlijeko..

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Moja starija je imala 13,5 kg i 85 cm s godinu dana, rođena s 4300 i 55, skoro sve samo na cici jer je odbijala dohranu..i sada je visoka, jaka cura..s navršene 4 godine ima cca 118 i 23 kg..
    Kod nas nije bilo do hrane jer je nije jela već do cice..mislim da ako ne trpaš dijete da je ono takvo i da će izrasti..a nismo svi isti..neki viši neki niži nekii s sklonošću bržeg dobivanja na težini a neki ne bi dobili kg za sve na svijetu..
    Ne brini previše, slušaj pedijatra i ako on veli da j esve ok samo tako i nastavite.

inikaaaaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ah da kretanje.. Puzi od osmog , prohodao sa 14 mj..

inikaaaaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ona veli da je o. Krasan decko koji sjajno napreduje.. Dok ostali ne misle tako :/

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja bih eventualno izbacila čajeve i sokove i ono što se meni čini (kao mami djeteta koje je jelo mini količine) da su količine hrane po obroku prevelike.
    Npr. 2 manje jabuke i banana, zašto ne podijeliti u 2 međuobroka, umjesto jedan?
    270 ml za doručak + žitarice, meni se čini puno, ali zato jer moje dijete nije nikad jelo preko 180, 200 max.
    Ručak mi se čini dosta velika količina,...
    Ja bih radije više malih obroka, da se želučiću na povečava kapacitet.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ovo je kao da si opisala mog malca ! Međutim, on je nešto stariji od tvog i zadnjih par mjeseci vrlo malo dobiva na težini, a sve više raste u visinu, tako da sad već pristojnije izgleda, nit je debel nit je mršav. Ja bih na tvom mjestu izbacila te kupovne sokove, čajeve i instant žitarice i kao što je Anemona predložila podijelila obroke u više manjih. Iako, ja sam svome uvijek davala da jede koliko je htio, nisam se brinula jer mu nikad nisam davala junk. Čak je nekih desetak dana bio u fazi nejedenja, i pustila sam ga tako, nisam ništa forsirala. Od tada je krenuo rast u visinu, a smanjio rast u širinu.

inikaaaaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Dobro cure, ne racunajte cajeve i sokve jer ih popije manje nego vode.instant caj izbjegava. A koje onda zitarice osim instan zitarica???!!! Ne kuzim.. Da i kako podijeliti u vise malih kad,. On se budi u pola 8 i u pola 10 ide natrag spavat. Nece jest prije tog spavanja jer nije gladan i normalno a se za rucak " najede ko covjek" , obrok s vocem je 3 sata nakon rucka tj. Prije spavanja. I sad citajte opet prvi post .. Kak da razdijelim u manje?? Jer sam pokusavala... A onda su to bile i vece kolicine kad se sve zbroji...
    Posljednje uređivanje od inikaaaaaa : 07.09.2011. at 22:34

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja sa 16 mjeseci toliko pojede u 7 dana ... a nije mršava...

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa ne znam, ja se ne bi bas previse uzrujavala jer je i moja bila ista i sad s 3 godine se skroz izduzila, nije mrsava ali nije vise ni bucka..Uglavnom, velika je razlika kad krenu hodati, onda navali van s njim na istrcavanje, mini biciklic itd..Od obroka kaj ti mogu reci da su meni rekli je da smanjim zitarice (izbacim griz, keks, zasladjeni caj/ sok)..e sad..vidi kaj mozes napraviti..meni mala jako voli povrce i posebno tikvicu pa joj krumpira stavim jako malo..mislim da ti je griz dobro zamijeniti s amarantom (hranjiviji je, ima jako puno zeljeza i super se slaze s vocem)..ujtutro dorucak cesto pocnemo sa zgancima koje jako voli..obavezna je svaki dan juhica- to ce ti ga zasititi a lagana je..probaj tako nesto..ili ako radis vocnu kasicu probaj jabuka+ kruska ili sljiva cesce nego s bananom..i ako mozes forsiraj vodu..ono,klasika kaj bi napravila i da ti hoces odrzavati tezinu

inikaaaaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ne jede bananu svaki dan,ni gris, dala sam samo primjer. Juhicu kuhamo svaki dan. Krumpir obozavs. Za zgance smo ptemali Vodu voli samo iz janine flasice i nekad je i bezveze pije a nije zedan

inikaaaaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    moja sa 16 mjeseci toliko pojede u 7 dana ... a nije mršava...
    a jel slobodno pitam kako vam izgleda dnevni meni?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

zakaj ste za zgance premali? pa ne sjecam se da je to islo jako kasno..ja to napravim onako kasasto da je mekano..jel mozes u krumpir recimo dodati tikvicu ili cvjetacu pola pola? nis, kolko ja vidim probaj samo regulirati da ne dajes namirnice s visokom kalor. vrij

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

vodu nek pije koliko god hoće, ona ti sigurno ne smeta
    evo mog prijedloga, obroke pokušaj povećati, a količine po obroku smanjiti.

1. Za doručak uivjek i uvijek ponudi samo voće: jabuke nasjeckane, banane, sad imaš i grožđ, lubenice...ma ima toga,
    a u zimi suho voće u kombinaciji sa svježim )pokušaj uvesti čačkalicu na koju staviš jabuku i bananu ili sl pa se igrajte sa time)

2. Nakon toga dok on poželi ponudi mu običan jogurt, daj mu u orginal u čašici sa malim otvorom, sigurno će mu biti zabavno da
    to nosa okolo i pijucka... Ili obrok sa žitaricama.... I to mu je dosta za spavanje...

3. Za ručak nešto konkretnije, juhica. rižica, meseko, riba...Ali uvjek prvo nudi ono laganije...

4. Poslijepodne ponovno samo voće na 1001 način....il povrće grah, grašak, brokula...

5. I večera ili taj gris što pišeš, ima i palenta sa mlijekom ili jogurtom il vrhnjem, jogurt sa kruhom, sa prosenim, zobenim pahuljicama...

E sad, mlijeko još daješ, ako popije neku količinu jogurta računa se pod mliječni obrok, koliko je sad potrebno još, ja ne znam jer su moji cicali
    pa nisam upoznata baš s time.

To ti je 5 obroka + mlijeko koje pišeš, ovo što sam ja napisala je puuno ukoliko stvarno jede voće.
    A ono što bih ja tako malome izbacila: bilo kakav čaj, sok jednom na tjedan ili dok mora, smanjila količinu soli u hrani,
    taj sos za odrasle, umjesto toga neki saftek za male , a zaslađivanje bilo čege izbacila.

Znači povećala si broj obroka, povećala ponudu voća, voće i laganije nudiš prvo tako da se laganijeg dijela hrane
    prvo najede...
    I naravno dva puta dnevno na igru, trčanje i šetnje...

Eto, toliko od mene
    Posljednje uređivanje od oka : 07.09.2011. at 23:32

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Imaš sad puuno salata, zamijeni koji obrok sa salatom od paradajzića i luka, svježih krastavaca na sitno narezanih, bez soli,
    kap maslinovog ulja, možeš i kruhić sa time...
    Ili samo salata i ribica čist dovoljno

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ne znam za količinu obroka, tu se nebi htjela mješati, malo mi je teško procjeniti koliko je to po opisu na forumu

glede kilaže, moj je prije godine imao 13 kg, znam da smo prije rođendana kupovali novu as
    i od rođenja je bio buuuco samo takav
    malo iza 2,5 godine prešao je i 18 kg, i dalje je bio jači ali se vidjelo da se izvlaći u visinu i tanji
    sada ima 4 godine (za 2 mjeseca) i 19,5 kg, skroz je izrastao u visinu i stanjio se
    a ja s njegovom prehranom nisam ništa pretjerano kemijala niti puno razmišljala
    jede kad je i koliko gladan i to je to
    ima dana da pojede puno, ima ih i kad ne jede ništa
    pojede i slatkiša

ne brigaj previše i ne maltretiraj dijete i sebe
    eto, to ti je moj savjet

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

da, da nebi ispalo da promoviram neku 'nezdravu' prehranu pa klincu nije niš
    samo sam iznjela osobno iskustvo

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ne smatram "problemom" da dijete te dobi ima 13 kg, puno je takvih i jednostavno se izduže do 4. godine, kako i kahna navodi, ali smatram stvarno bitnim poraditi na navikama, a to bi u ovom slučaju stvarno bili manji obroci, da se želudac ne rasteže bezveze, da ima nekakav kapacitet primjeren dobi.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Da dodam, mislim da kad dijete jednom ima veči kapacitet želuca od prosjeka, onda to s vremenom može biti problem, jer onda uvijek može pojesti veliki obrok, kao odrasla osoba i to uglavnom dovodi do debljine kasnije.

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Ma daj uopce se ne brini, i nas jede toliko, nekad pojede i smoki i slatko, puding, cokolino i uopce se ne zamaram, rucak pojede pun tanjur, i uzivam u tome da mu ne moram na silu gurati hranu kao moja sestra recimo svojoj i dan danas sa 7g. ali on 99% pije samo vodu jer drugo ne zeli.
    Uzivaj i ne brini se, ne zamaraj se time, ni sebe ni dijete.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj inikaaaaaa prvotno napisa Vidi poruku
    Dobro cure, ne racunajte cajeve i sokve jer ih popije manje nego vode.instant caj izbjegava. A koje onda zitarice osim instan zitarica???!!!
    Ja bih ipak izbacila čajeve i sokove (osim prirodnog cijeđenog soka) jer se djeca vrlo lako navuku na njih i krcati su šećerom. Umjesto instant žitarica ja bih ponudila zobene i sl. Npr. moj ne voli te žitarice, pa mu umjesto njih umiješam u jogurt zobene klice. One su skroz sitne, ne treba čekati da omekšaju i njih obožava. Kupujem ih u Konzumu i DM-u. Opet kažem, ako jede zdravo ja ne bih brinula. Moj je sada izrastao i sasvim lijepo izgleda, nije ni debel ni mršav. Otkad je imao tu fazu nejedenja ne jede više količinski kao nekad i izbirljiviji je što se hrane tiče. Natojim pratiti njegov ritam, kad je gladan dajem mu koliko traži, kad ne želi jesti ne tjeram ga. Nudim mu samo zdravu hranu i ne živciram se.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moji od prvog dana jedu kao veliki, nikad se nisam zamarala sa količinom iako zaista puno jedu po obroku, samo se trudim da to bude kuhano, najzdravije što je izvedivo, voće za međuobroke, bez lina, keksolina i inih stvari

sad su baš u nekoj fazi da počinju sve manje jesti po obroku, ne tjeram ih jer to je još uvijek odlična porcija za njih

ne brini, sretna si majka isto kao i ja, ne mogu zamisliti da mi dijete ne želi jesti, pa da moram kemijati da pojede 2 žlice

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

pa ja riskiram da zvučim antipatično ali mislim da ipak trebaš pripaziti što jede
    možda je po sebi on malo krupnije građe, nisu sva djeca ista, no i u tom slučaju mislim da je u ovako
    ranoj dobi jako važno ne dopustiti da to ode van kontrole
    ja bih mu prorijedila npr. davanje krumpira i to zanjenila s lešo povrćem
    dobro da ne pije sokove, to doista nije potrebno, ako jede dovoljno voća pogotovo
    voda je spas za žeđ
    i još nešto, meni se nekako čini da su 3 voćke kao međuobrok previše

međutim najvažnije je da pratiš kako napreduje, pa ukoliko stvarno dijete rapidno dobija kile trebaš reagirati
    ne sviđaju mi se savjeti da se ne opterećuješ
    naravno da ne treba manijakalno pretjerivati i brojati svaku kaloriju ali pustiti tako važnu stavku slučaju nije rješenje
    ali naravno, ti već brineš i ja sam sigurna da ćeš znati izabrati pravilno za svog dječaka

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ali Flopice neka djeca imaju drugačiji tempo rasta i razvoja. Opet govorim iz vlastitog iskustva. Kile su se samo slagale i slagale, a onda odjednom prestale i on je počeo ići u visinu. I takvi su svi bili s muževe strane kao male bebe, puni kolutova na rukama i nogama, s ogromnim bušama i podbradcima. Također, s muževe strane su svi izrazito visoki. I on već jako raste, a da ne govorim da je od 16 mjeseci nosio cipelice broj 24. Možda mu je trebalo više hrane zbog intezivnijeg tjelesnog razvoja. Ja se ne bih usudila smanjivati količinu hrane djetetu, radije bih nudila zdravu hranu a izbacila svaki junk.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Slažem se s flopicom.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

rehab ne znam čemu to " ali flopice" jer se savršeno slažem s ti da djeca jesu različita
    neki u toj dobi budu manji i tanji, meki višlji a tanji itd. naravno da je sve individualno
    ti međutim pričaš o svojem djetetu i svom iskustvu ali ne mora značiti da će se od pokretačice topika malac isto produžiti i izrasti
    možda i hoće, no ne možemo to znati, zar ne?
    ja savjetujem mami koja očito nije sigurna pa zato valjda i pokreće temu da prati stanje i reagira ukoliko je očito da je dijete preteško
    a to se oprosti uvijek visdi nakon nekog vremena

ni meni nema ništa slađe od bebača sa slatkim bucmastim nožicama i malim pregibastim ručicama
    ali sam vidjela puno puta kako ljudi zatvaraju oči pre znakovima za uzbunu pa poslije imaju muku
    i oni i dijete. ne velim da je to ovdje slučaj, niti da će biti ali savjete tipa "ne opterećuj se" stvarno ne mogtu shvatiti kao
    nešto što čovjek treba primjeniti kad je riječ o zdravlju djeteta.

i što ako dijete ipak ne ode u dužinu, i onda se ne treba opterećivati
    jes, treba ga pustiti da bude pravo i debelo pa će sve biti u redu
    a bome neće, nego treba svoje dijete pratiti od najranijih dana i na vrijeme reagirati u slučaju stvarne potrebe

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moja curica je isto bila veliki zdero (od prve zlice dohrane), s godinu dana je imala 12kg, nije nikada propustala priliku da uzica od nekoga neku hranu makar pet minuta ranije pojela obrok u rangu onog za odrasle. I da, bila je prilicno bucmasta i po nekakvim tablicama koje sam nasla cak i "pretila".

Ali meni je bilo glupo braniti djetetu da jede, pa makar to bila peta banana nakon vrtica (u kojem bi uredno pojela sve obroke) ili druga kompletna vecera jer je prvo vecerala sa mnom a onda jos jednom s mm koji radi do kasno pa vecera oko 21. Ono sto mi je bilo bitno je da ne jede slatkise (nezasladjeni sok mi je ok) i da vidim da joj nije zlo od te silne hrane koju trpa u sebe (a jela je sve - ljuto, masno, uglavnom stogod je nama bilo na meniju)

Sad ima 2,5 godine i kao prvo, sama si je pocela regulirati obroke, sad moze bez problema vidjeti nekog od nas da jedemo a da ne pojede i ona (eventualno proba malo). Kilazom je pocela stagnirati, ide samo u visinu iako se sad preko ljeta malo raspustila i pocela jesti sladolede, bombone i sl. Uglavnom, mislim da je bilo dobro pustiti dijete da jede svojim tempom, jedino sto sam probala je da joj iz prve stavim manje u tanjur ali ako bi trazila jos uvijek bi joj dala, pa necu braniti djetetu jesti i od neceg neproblematicnog stvarati samoj sebi probleme a djetetu davati ideje da je hrana nesto vise od same hrane...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj SaraRi prvotno napisa Vidi poruku
    Ma daj uopce se ne brini, i nas jede toliko, nekad pojede i smoki i slatko, puding, cokolino i uopce se ne zamaram, rucak pojede pun tanjur, i uzivam u tome da mu ne moram na silu gurati hranu kao moja sestra recimo svojoj i dan danas sa 7g. ali on 99% pije samo vodu jer drugo ne zeli.
    Uzivaj i ne brini se, ne zamaraj se time, ni sebe ni dijete.
    ma da, neka se počne zamarati kad krene u školu, kad počnu problemi sa zdravljem, kad se djeca počnu rugati...
    ima vremena za zamaranje.

meni je sasvim ok, Sara, što ti svome djetetu daješ to što si nabrojala, tvoje dijete - tvije odluke, ali mi smeta da to tako banaliziraš i pružaš poptoru svojim (lošim) primjerom.

da, jako je važno što nam djeca jedu (posebno u prve tri) i da, to nam je u toj dobi jedna od najvećih briga.

inikaaaaa, i meni se čini da su malenome obrocipreveliki i da su kombinacije možda "prežestoke" za njegovu dob.
    ne mora petbnaestomjesečno dijete u jednome obroku jesti i juhu i meso i krumpir i salatu i žitarice i... što već ne
    meni se čini kako je puno bolje pojesti po jednu od namirnica, pa nakon nekog vremena opet nešto (ali manje)
    količina dvije manje jabuke i jedne banane je doista prevelika i za odraslog čovjeka, a kamoli za tako malo dijete...

ima još jedan topic o djeci na rubu pretilosti gdje smo pisale jelovnike i svašta nešto; možda da tamo pronađeš inspiraciju.

on je sada sladak, ali nemojmo zaboraviti da bucmasta djeca najčešće izrastu i u bucmaste ljude.
    a to je onda problem.
    ne govorim (samo) s estetske strane, nego sa zdravstvene.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj inikaaaaaa prvotno napisa Vidi poruku
    a jel slobodno pitam kako vam izgleda dnevni meni?
    slobodno pitaj
    ima dana kada bih ja voljela da više pojede; ali opet se mislim da je bolje ovako

evo primjera:
    - jutro dojenje oko 7,30
    - oko 9 - voćna kašica (mjera je max 2/3 one srednje kupovne kašice) - nekada pojede onu malu kupovnu kašicu od šljive ili smiksam 1 bananu srednju, češće manju, 1 manju jabuku i 1 petit beurre keks ili voli kupovnu voće-žitarice - rijetko pojede sve što joj ponudim
    - oko 11 užica koji griz peciva, keks, štapić, tvrdi sir ili sl. što stariji razvlače po kući - ali zadnjih dana baci nakon 1-2 griza
    - spavanje oko 2 sata - nekada prije spavanja pojede juhu, ali češće niti to; uspava se na cici
    - kada se probudi cca oko 16 sati tanjur juhe (jučer npr. oko 10 žlica domaće juhe od brokule, prekjučer varivo od poriluka, prije tri dana juha od tikvica; danas spremam juhu od rajčice) ili nekog jela koji sam kuhala drugoj djeci - neko meso, žganci, tjestenina ili krumpir; ili čista riba s kruhom - ali i toga je najviše 10 malih žlica
    - večera : malo tvrdog sira (ovo obožava) ili malo banane ili jabuke ili jedan jogurtić od jagode
    - novina je kasna večera oko 9 sati - čokolino - pojede najviše 10 malih žlica (ovo sam uvela da probam hoće li bolje spavati jer se budi 100! puta noću pa me uvjeravaju da se budi zbog gladi ... pokus prekratko traje da bih mogla ustvrditi da će nam pomoći u nebuđenju)

pije se isključivo voda - nikakvi sokovi, čajevi... i starija djeca (školarci i predškolarci) piju islključivo vodu - tu i tamo su ovo ljeto u kafićima užicali nešto gazirano - na njih dvoje jedna bočica
    glavni obrok je juha (povrtne su lakše za spremiti jer se kraće kuhaju), ili varivo izmiksano eventualno s malo vrhnja da ublažim i razrijedim ili kokošja juha s maaaalo bijelog mesa i tjestenine za juhu

ima 16,5 mjeseci, oko 11,5 kg
    jutros je baš fizijatar zaključio kako je bucka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i zaboravih kratko dojenje prije spavanja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i opet čitam vaše obroke i ne vjerujem - odista mi se čini da vaša beba ima prevelike obroke
    i opet ću učiniti usporedbu - toliko jedva da pojedu moja starija djeca (8 i 5 godina), a isto nisu baš slabašna, niti pretjerano živahna da puno troše

mislim da bi ipak se trebala posavjetovati s nekim stručnijim (nutricionist ili sl.), možda je dijete odista u fazi kada puno traži, a manje troši... no teško je kako apri kaže ako tako nastavi. sve će više tražiti, želudac će mu se naučiti na velike količine hrane, što kasnije može biti veliki zdravstveni problem

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

i opet čitam vaše obroke i ne vjerujem - odista mi se čini da vaša beba ima prevelike obroke
    i opet ću učiniti usporedbu - toliko jedva da pojedu moja starija djeca (8 i 5 godina), a isto nisu baš slabašna, niti pretjerano živahna da puno troše

mislim da bi ipak se trebala posavjetovati s nekim stručnijim (nutricionist ili sl.), možda je dijete odista u fazi kada puno traži, a manje troši... no teško je kako apri kaže ako tako nastavi. sve će više tražiti, želudac će mu se naučiti na velike količine hrane, što kasnije može biti veliki zdravstveni problem
    Mislim da ne postoji nikakav nacin da se "zna" da ce dijete ako tako nastavi sve vise traziti... Ja upravo imam suprotan primjer, kako je moja veca sve manje jede - iako naravno to sada znaci da jede otprilike u kolicinama primjerenoj njenoj dobi. Pa ako s 15 mjeseci dijete ima malo veci kapacitet zeluca taj isti kapacitet je za dijete od 25 mjeseci vjerojatno taman.

Djeca su jako razlicita, moje dijete je jednostavno obozavalo jesti - i pustila sam je da jede koliko god zeli kad vec toliko voli jesti. Da joj je bilo previse onda bi valjda povracala ili tako nesto - a nije. I ako je vasoj djeci 2 jabuke i banana previse za obrok - ok, mojoj recimo nije bilo, mogla je to pojesti nakon vrtica i opet pojesti veceru i jos jednom veceru. I nikad nije povracala niti joj je bilo zlo - bitno je bilo samo da ona odlucuje koliko ce jesti. Svi su puni savjeta da dijete odlucuje koliko zeli jesti kad ne zeli jesti, ne vidim zasto obrnuta logika ne bi isto vrijedila.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ok. ti imaš filozofiju koju imaš, ne želiš braniti. dobro. tvoja je otišla u visinu. a što da nije?
    da li bi joj onda ipak reducirala ili bi je pustila?
    da sam određuje količinu, pa makar to opet bila dupla večera
    a ona recimo pretila 5. godišnjakinja, kojoj se djeca rugaju,

koja ima recimo iovišene masnoće u krvi, čija kralježnica i zglobovi pate od tolikog tereta?
    ti bi i dalje pustila dijete da si samo određuje da treba imati 16 obroka dnevno?
    jer valjda sama zna mjeru.

nemoj se uvrijediti ali mi nije ovakav način razmišljanja baš nešto za čim bih se povela.
    recimo ja bih joj između duplih večera uvela neku aktivnost, šetnju. ne bih je držala za stolom...
    Posljednje uređivanje od flopica : 09.09.2011. at 11:45

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

sillyme, sve 5, ali ti ne vrijedi logika da bi dijetetu bilo zlo ako pojede previše. Pa kojem odraslom čovjeku, ili čovjeku bilo koje dobi (koji stalno jede previše) je zlo nakon obroka?
    Radi se o povečanom kapacitetu želuca, ne može onda biti zlo.

Ja se slažem da ima deblje djece, tanje djece, one koja jedu ko ptičice i one koja jedu kao odrasli ljudi, ali se ne slažem ako dijete naginje višku hrane da se treba opustiti. Ne treba.
    Ne treba ni dizati paniku, ali treba pripaziti, izbaciti neprimjerenu hranu, pripaziti na obroke,...
    Lakše je "zauzdati" malo dijete, nego dijete u školi kad krenu zadirkivanja.

Isto tako kad je moje dijete bilo "tanje" od prosjeka, a i danas je, ja sam si to uvijek složila u glavi kako je on strašno aktivan i puno troši, bla, bla, bla,...
    Istina, on je bio i ostao jakoaktivan, ali kad pogledamo realno, a koje dijete nije aktivno u dobi od 1-3 g. Mislim da tu nema velikih razlika u aktivnosti.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja moram priznati da sam ograničavala obroke.
    i bila napadana zbog toga.
    ali mislim da dovoljno poznajem svoju djecu da znam kada jedu jer su gladni, a kada zato da što dulje ostanu budni.
    i mislim kako je to moja odgovornost, a ne samo kompetencija djeteta.

ako znam da mi kći za doručak, užinu, ručak i užinu pojede toliko... e pa onda je čudno da bi za večeru mazala 4. šnitu kruha i putra.

ne, nije joj zlo, niti povraća.
    pa to je zdrav organizam, zdrav probavni sustav, prilično brz metabolizam.
    ali, ja ne dopuštam 4 šnite kruha, pa neka me svi proglase nemajkom i izgladnjivačicom.
    pogotovo ne kad se netko u 21:30 sjeti da je gladan.

tih epizoda više nema, ali vjerujem da ih nema i zato što sam ih utukla ukorijenu.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Što se tiče duplih večera i slično, poznanica je imala isti problem. Dijete je tamanilo sve po redu čim bi netko sjeo za stol.
    Budući da ih je bila puna kuća, svaki čas bi netko nešto jeo i dijete se odmah uvalilo.
    Našli su rješenje, kad je dijete npr. pojelo ručak, ako bi netko drugi trebao naknadno ručati, jednostavno je netko s djetetom otišao u šetnju ili u drugu prostoriju.
    Fizički su ga micali i mislim da su činili dobro.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja bih rekla da moji klinci puno jedu, imaju 17 mjeseci i svaki po 12 kg
    derali su se ko ludi ako bi pokušala završiti obrok prije nego što su oni ustanovili da su siti
    isključivo kuhani ručak koji se sastoji od inih kombinacija žitarica/povrća/mesa nikad nisam ograničavala, papli su koliko su željeli, no za užinu nikad nisam dala da pojede svaki više od jedne banane dok recimo kruške dam
    sve mi je zavisilo od toga što dajem
    s obzirom da su bili na AD imala sam osjećaj da bi mogli popiti pola litre svaki po obroku jer su uvijek vikali nakon što bi završili no to sam im ograničavala, i dan danas
    moji imaju čvrste obroke u smislu da se doručkuje, ruča i večera u isto vrijeme, između su užine naravno koje isto onda nekako padnu u otprilike isto vrijeme
    naučili su gledati da drugi jedu i ne traže ništa, eventualno ih odmaknem ako se počnu hvatati za stol, a jeli su prije 15 minuta, jednostavno odemo nekamo
    kod nas se ne hoda sa hranom, mi pojedemo što mislimo i idemo dalje sa igranjem, ovim ili onim, ne dam da im drugi stalno nešto guraju jer smo puno vani sa bakama, djedovima, tetama....ali ja im dajem jesti kad traže i određujem što ću im dati i koliko, kad pojedu gotovo, idemo dalje

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Vodim se principom da sam ja odgovorna za kvalitetu, a klinci za kvantitetu. Sami biraju od ponuđenog na stolu, i sami kontroliraju količinu. Tako su radili od početaka dohrane.

Bilo je razdoblja kad su bili žderači (mislim baš između prve i druge godine) i kad nisu.

Inikaaa, ja se ne bih uzrujavala količinom sve dok je hrana kvalitetna, ali bih pratila (budno ) razvoj situacije, odnosno porast težine.

(Uzmi u obzir da ovo govorim iz udobne fotelje.)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

svatko brani svoje, a obično kod djece vrlo lako popuštamo i roditelji ne žele priznati svoju krivnju u tome - a u hranjenju kod male djece sva krivnja je na roditeljima

inače ja sam prosječna Hrvatica "metar sedamdeset+" s petnaestak kg više, volim jesti, i loše se hranim (pod ovo mislim - pojedem i zdravo i umjereno što skuham obitelji i nezdravo što mi padne pod ruku), ali djeci ne dozvoljavam duple večere, i ograničavam sve ono što je nezdravo, prekalorično i sl.

ne može pojesti pohanaca koliko hoće, ali jednu prokulicu; no za obrnuto vrijedi - komad mesa i povrća koliko hoćeš (ali naravno neće...)
    niti za doručak ne može ne znam koliko šnita kruha namazanih s omiljenim namazom (čokoldanim, mliječnim, sirnim ...)
    šaka ili dvije čokoladnih kuglica s dcl mlijeka - iako bi mali od 5 god. najradije pola kutije sa žlicom mlijeka - e pa ne može...
    ili "krađa" kulena od strane starije djece je kod nas uobičajena stvar - no sada stoji na najgornjoj polici povišenog hladnjaka iza nekih drugih namirnica

itekako ih ograničavam, no već su stekli navike i nemaju više tolikih "uleta", još mi valja jedno dijete odgojiti (i sebe preodgojiti) nadam se uspješnom rezultatu

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Moram priznati da su me iznenadile neke metode napisane ovdje, npr. uskraćivanje hrane i micanje djeteta kad drugi jedu. Napominjem da ovdje govorim o maloj djeci, ne o većoj djeci koja se prežderavaju slatkišima, smokijima, sokovima i sl. Da, moj je nekada znao pojesti i 3 tanjura čorbe ili juhe dnevno (obožava čorbe). Ne zaredom, ali da u toku dana. Meni nije normalno posjesti dijete ispred tv-a skoro čitav dan i trpati ga slatkišima i ostalim junkom. Ali mi je sasvim normalno da djetetu kojem se nudi mnogo fizičke aktivnosti (šetnje, brze igre i sl.) dam da jede onoliko koliko traži, pod uvjetom da je riječ o zdravoj hrani. Pa ako je pojeo juhu za ručak, opet traži juhu nakon što smo se vratili iz šetnje i opet za večeru, ja ću mu je dati. I ne bi mi palo na pamet opterećivati dijete svojom bojazni od debljanja. Mislim da je to dobra podloga da se i djetetu usadi strah od debljanja, što može dovesti i do poremećaja u prehrani. Ako ćemo o kompetenciji i odgovornosti, smatram da je moja odgovornost nuditi djetetu zdravu hranu, a pod djetetovu kompetenciju spada koliko i kada želi jesti.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja ni ne kupujem te gluposti i tako rješim svoje probleme.
    Ako nam se jede, odemo baš posebno i kupimo štajaznam nutellu. Inače, šta će mi nutella doma?
    što će im doma čokoladne kuglice itd...lijepo kad se užele baš odeš, kupiš
    E, kod moje mame koja im je kupovala čokolino i ino su u 3tj dobili po skoro 2kg, usred ljeta, s turbo aktivnošću.
    Ja bi na mjestu autorice teme smanjila količine, ali bi izbacila toliko krumpira, sos koji kuham za odrasle, instant žitarice s mlijekom, jer mi se i samih 3dcl mlijeka čini ko nešto što ja jedva popijem. I ovo voće dva puta za redom popodne je stvarno dosta, nije malo. To bi bilo 4-5 komada voća dnevno ?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

rehab, otkud 15mj zna kada želi jesti? mislim, naviklo se dijete na dosta hrane...?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

svatko brani svoje, a obično kod djece vrlo lako popuštamo i roditelji ne žele priznati svoju krivnju u tome - a u hranjenju kod male djece sva krivnja je na roditeljima

inače ja sam prosječna Hrvatica "metar sedamdeset+" s petnaestak kg više, volim jesti, i loše se hranim (pod ovo mislim - pojedem i zdravo i umjereno što skuham obitelji i nezdravo što mi padne pod ruku), ali djeci ne dozvoljavam duple večere, i ograničavam sve ono što je nezdravo, prekalorično i sl.

ne može pojesti pohanaca koliko hoće, ali jednu prokulicu; no za obrnuto vrijedi - komad mesa i povrća koliko hoćeš (ali naravno neće...)
    niti za doručak ne može ne znam koliko šnita kruha namazanih s omiljenim namazom (čokoldanim, mliječnim, sirnim ...)
    šaka ili dvije čokoladnih kuglica s dcl mlijeka - iako bi mali od 5 god. najradije pola kutije sa žlicom mlijeka - e pa ne može...
    ili "krađa" kulena od strane starije djece je kod nas uobičajena stvar - no sada stoji na najgornjoj polici povišenog hladnjaka iza nekih drugih namirnica

itekako ih ograničavam, no već su stekli navike i nemaju više tolikih "uleta", još mi valja jedno dijete odgojiti (i sebe preodgojiti) nadam se uspješnom rezultatu
    Sorry, ali mislim da ne možeš od djece očekivati da tebe gledaju kako jedeš na jedan način, a da oni jedu na drugi način. Ne možeš im kupovati čokoladne namaze i kuglice, pohati meso, a onda tražiti od njih da pojedu malo i gledaju u ostatak. Djeca slijede naš primjer. Ako mi nismo jaki i ne mijenjamo svoje navike, onda ne možemo očekivati to isto od djece.
    Npr. MM i ja pušimo. Naš sin to svaki dan gleda. Bilo bi licemjerno od nas da mu branimo pušenje kad naraste i da mu propovijedamo o štetnosti pušenja kroz oblak dima od naših cigareta. Jedini način bi bio da i mi prestanemo pušiti, a nadam se da hoćemo što prije.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Sorry, ali mislim da ne možeš od djece očekivati da tebe gledaju kako jedeš na jedan način, a da oni jedu na drugi način. Ne možeš im kupovati čokoladne namaze i kuglice, pohati meso, a onda tražiti od njih da pojedu malo i gledaju u ostatak. Djeca slijede naš primjer. Ako mi nismo jaki i ne mijenjamo svoje navike, onda ne možemo očekivati to isto od djece.
    Npr. MM i ja pušimo. Naš sin to svaki dan gleda. Bilo bi licemjerno od nas da mu branimo pušenje kad naraste i da mu propovijedamo o štetnosti pušenja kroz oblak dima od naših cigareta. Jedini način bi bio da i mi prestanemo pušiti, a nadam se da hoćemo što prije.
    bravo, to je to!!
    i za kretanje vrijedi isto. Pred TV i tjerat djecu na trening, hm...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    nisi pročitala moj prvi post, a nisi niti kod nas bila na ručku niti večeri, a bogme ne vodiš ni moj dnevnik prehrane ...

... idem zvat mujicu da mi da koji savjet u pisanju ironičnih postova ...

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    ok. ti imaš filozofiju koju imaš, ne želiš braniti. dobro. tvoja je otišla u visinu. a što da nije?
    da li bi joj onda ipak reducirala ili bi je pustila?
    da sam određuje količinu, pa makar to opet bila dupla večera
    a ona recimo pretila 5. godišnjakinja, kojoj se djeca rugaju,

koja ima recimo iovišene masnoće u krvi, čija kralježnica i zglobovi pate od tolikog tereta?
    ti bi i dalje pustila dijete da si samo određuje da treba imati 16 obroka dnevno?
    jer valjda sama zna mjeru.

nemoj se uvrijediti ali mi nije ovakav način razmišljanja baš nešto za čim bih se povela.
    recimo ja bih joj između duplih večera uvela neku aktivnost, šetnju. ne bih je držala za stolom...
    Sorry ali... o cemu ti to? Pretilim petogodisnjakinjama - pa tu pricamo o jednogodisnjim bebama.
    Naravno da nitko nece pustiti da dijete postane istinski pretilo, ali kod tako male djece je po meni stvar prvenstveno o nacinu na koji ce dozivljavati hranu i sam proces hranjenja. Samo zato sto sam pustila da jede koliko hoce ne znaci da nisam brinula i pazila i zato uostalom i vidim promjenu u ponasanju spram prije npr. godinu dana. I treba isto samokontrole dok pustas djetetu da jede vise nego mislis da je ok (a navecer surfas po tablicama i percentilima) isto kao kad pustas da dijete jede manje nego kad mislis da je ok. Ali u oba slucaja se radi o tome da se trudis pustiti dijete da samo uspostavi mehanizme samokontrole, a jedan od glavnih nacina je da djetetetu ne dozvolimo da shvati da je hrana nesto cime moze manipulirati nama. Bilo da nas izludjuje odbijanjem ili da nas izludjuje stalnim zicanjem jos hrane dok mi "znamo" koliko mu "stvarno" treba.

Znaci, na mjestu inkaaaaaae ja bih probala inicijalno ponuditi manji obrok nego inace pojede, ali ako nakon pojedenog trazi jos - onda bi dala. Isto tako, mozda bi bilo bolje da je vecera slicnija rucku - neko lagano povrce i tjestenina, a ne zitarice i voce (jer je ovo drugo mislim dosta kaloricnije). Samo voce ne bih nikada branila, bar je svjeze i zdravo...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I mi smo to imali u dobi od godine dana. Moj stariji je jako volio papati i bio je jako okrugao, pa smo smanjili unos škroba. Pomoglo je kad je prohodao, a generalno je došao na normalnu težinu polaskom u vrtić (čak i pao ispod). Količine hrane ja bih smanjivala malo pomalo, da dijete ne osjeti da mu nešto uskraćujemo.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Slažem se sa sillyme i rehab.
    Na nama je da ponudimo zdravu hranu, a na njima da izaberu koliko žele jesti. Ako žele jesti još i nakon obroka, ponudila bih neko voće ili nešto zdravo i niskokalorično.

Da, i ja sam majka debelog djeteta

p.s. ja bi bila presretna da mi dijete hoće jesti toliko voća

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

zašto, pa nikakva vrsta šećera nije prezdrava u prevelikoj količini-pa ni voće?
    probaj jesti 10 voćki u danu, da vidimo

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

nisi pročitala moj prvi post, a nisi niti kod nas bila na ručku niti večeri, a bogme ne vodiš ni moj dnevnik prehrane ...

... idem zvat mujicu da mi da koji savjet u pisanju ironičnih postova ...
    Oprosti ako sam te uvrijedila, nije mi bila namjera. Sama si napisala da imaš problem s 15 kg viška i da djeci daješ pohance, čokoladne kuglice i sl. Da sam mislila nešto loše, ne bih dala svoj loš primjer pušenja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •