Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
svatko brani svoje, a obično kod djece vrlo lako popuštamo i roditelji ne žele priznati svoju krivnju u tome - a u hranjenju kod male djece sva krivnja je na roditeljima

inače ja sam prosječna Hrvatica "metar sedamdeset+" s petnaestak kg više, volim jesti, i loše se hranim (pod ovo mislim - pojedem i zdravo i umjereno što skuham obitelji i nezdravo što mi padne pod ruku), ali djeci ne dozvoljavam duple večere, i ograničavam sve ono što je nezdravo, prekalorično i sl.

ne može pojesti pohanaca koliko hoće, ali jednu prokulicu; no za obrnuto vrijedi - komad mesa i povrća koliko hoćeš (ali naravno neće...)
niti za doručak ne može ne znam koliko šnita kruha namazanih s omiljenim namazom (čokoldanim, mliječnim, sirnim ...)
šaka ili dvije čokoladnih kuglica s dcl mlijeka - iako bi mali od 5 god. najradije pola kutije sa žlicom mlijeka - e pa ne može...
ili "krađa" kulena od strane starije djece je kod nas uobičajena stvar - no sada stoji na najgornjoj polici povišenog hladnjaka iza nekih drugih namirnica

itekako ih ograničavam, no već su stekli navike i nemaju više tolikih "uleta", još mi valja jedno dijete odgojiti (i sebe preodgojiti) nadam se uspješnom rezultatu
Sorry, ali mislim da ne možeš od djece očekivati da tebe gledaju kako jedeš na jedan način, a da oni jedu na drugi način. Ne možeš im kupovati čokoladne namaze i kuglice, pohati meso, a onda tražiti od njih da pojedu malo i gledaju u ostatak. Djeca slijede naš primjer. Ako mi nismo jaki i ne mijenjamo svoje navike, onda ne možemo očekivati to isto od djece.
Npr. MM i ja pušimo. Naš sin to svaki dan gleda. Bilo bi licemjerno od nas da mu branimo pušenje kad naraste i da mu propovijedamo o štetnosti pušenja kroz oblak dima od naših cigareta. Jedini način bi bio da i mi prestanemo pušiti, a nadam se da hoćemo što prije.