Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
ok. ti imaš filozofiju koju imaš, ne želiš braniti. dobro. tvoja je otišla u visinu. a što da nije?
da li bi joj onda ipak reducirala ili bi je pustila?
da sam određuje količinu, pa makar to opet bila dupla večera
a ona recimo pretila 5. godišnjakinja, kojoj se djeca rugaju,

koja ima recimo iovišene masnoće u krvi, čija kralježnica i zglobovi pate od tolikog tereta?
ti bi i dalje pustila dijete da si samo određuje da treba imati 16 obroka dnevno?
jer valjda sama zna mjeru.

nemoj se uvrijediti ali mi nije ovakav način razmišljanja baš nešto za čim bih se povela.
recimo ja bih joj između duplih večera uvela neku aktivnost, šetnju. ne bih je držala za stolom...
Sorry ali... o cemu ti to? Pretilim petogodisnjakinjama - pa tu pricamo o jednogodisnjim bebama.
Naravno da nitko nece pustiti da dijete postane istinski pretilo, ali kod tako male djece je po meni stvar prvenstveno o nacinu na koji ce dozivljavati hranu i sam proces hranjenja. Samo zato sto sam pustila da jede koliko hoce ne znaci da nisam brinula i pazila i zato uostalom i vidim promjenu u ponasanju spram prije npr. godinu dana. I treba isto samokontrole dok pustas djetetu da jede vise nego mislis da je ok (a navecer surfas po tablicama i percentilima) isto kao kad pustas da dijete jede manje nego kad mislis da je ok. Ali u oba slucaja se radi o tome da se trudis pustiti dijete da samo uspostavi mehanizme samokontrole, a jedan od glavnih nacina je da djetetetu ne dozvolimo da shvati da je hrana nesto cime moze manipulirati nama. Bilo da nas izludjuje odbijanjem ili da nas izludjuje stalnim zicanjem jos hrane dok mi "znamo" koliko mu "stvarno" treba.

Znaci, na mjestu inkaaaaaae ja bih probala inicijalno ponuditi manji obrok nego inace pojede, ali ako nakon pojedenog trazi jos - onda bi dala. Isto tako, mozda bi bilo bolje da je vecera slicnija rucku - neko lagano povrce i tjestenina, a ne zitarice i voce (jer je ovo drugo mislim dosta kaloricnije). Samo voce ne bih nikada branila, bar je svjeze i zdravo...