Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
Sorry ali... o cemu ti to? Pretilim petogodisnjakinjama - pa tu pricamo o jednogodisnjim bebama.
Naravno da nitko nece pustiti da dijete postane istinski pretilo, ali kod tako male djece je po meni stvar prvenstveno o nacinu na koji ce dozivljavati hranu i sam proces hranjenja. Samo zato sto sam pustila da jede koliko hoce ne znaci da nisam brinula i pazila i zato uostalom i vidim promjenu u ponasanju spram prije npr. godinu dana. I treba isto samokontrole dok pustas djetetu da jede vise nego mislis da je ok (a navecer surfas po tablicama i percentilima) isto kao kad pustas da dijete jede manje nego kad mislis da je ok. Ali u oba slucaja se radi o tome da se trudis pustiti dijete da samo uspostavi mehanizme samokontrole, a jedan od glavnih nacina je da djetetetu ne dozvolimo da shvati da je hrana nesto cime moze manipulirati nama. Bilo da nas izludjuje odbijanjem ili da nas izludjuje stalnim zicanjem jos hrane dok mi "znamo" koliko mu "stvarno" treba.

Znaci, na mjestu inkaaaaaae ja bih probala inicijalno ponuditi manji obrok nego inace pojede, ali ako nakon pojedenog trazi jos - onda bi dala. Isto tako, mozda bi bilo bolje da je vecera slicnija rucku - neko lagano povrce i tjestenina, a ne zitarice i voce (jer je ovo drugo mislim dosta kaloricnije). Samo voce ne bih nikada branila, bar je svjeze i zdravo...
ako nisi primjetila ja o temi. tema je, kako ono bješe?
oh da, debelo dijete. pa ja onda o tome. o tome kako debelo jednogodišnje dijete brzo poraste p apostane debelo petogodišnje dijete.
oprosti ako sam sarkastična ali ne volim kad mi se netk0o obraća s visoka.

i mislim da tako malo dijete jede previše obilne obroke. a 3 decilitra mlijeka uz dvije žlice čokolina ja ne mogu pojesti, to je jako puno hrane. onda ajmo uzeti u obzir da je riječ o 15- mjesečnom djetetu i kapacitetu želuca koji sigurno nije kao u odraslog čovjeka. zatim užina od tri komada voća, po meni puno previše.
ja ne znam jel ja jedem premalo, ali kad sebi radim voćnu salatu, 3 voćke je puna zdjela, pa stavim 2 i bude mi taman.
ne mislim da je moj želudac mjerna jedinica ali mi je stvarno teško zamisliti da bi malo dijete to moglo slistiti. pa za tri sata opet obrok.

umorila sam se od nabrajanja, ali pokretačici svakako savjetujem smanjivanje količine obroka i naravno da redovno prati koliko dobiva na težini.
i ne radi se o opsesivnom strahu od debljanja, ako baš hoćete ja nikad ne bi mogla biti gladna a težina mi je na 174cm 62 kg.
a ako ćemo o krajnostima još su mi gori oni koji se sjete u 7 godini da bi mogli djetetu mjenjati prehrambene navike, odnosno koji uopće ne misle da je uravnotežena prehrana nešto bitno.