-
Ušećerena narandžina kora
Cure, ak neko zna kak se to radi, ja bi molila recept.. znam da kore treba namakati, pa se kuha sa šećerom, pa ovoono.. al nitko mi ne zna točno reći. ak netko od vas zna malo preciznije (kolko se dugo namače i sve ostalo).. tnx..
-
Imam ti dva recepta, ali jos ih nisam radila, pa ne znam kak ispadnu. Evo...
ARANCINI (Zasecerena narancina kora)
- iz knjige "Domaci kolaci"; Bilus, Rode, Bozic; Nakladani zavod Znanje, 1985
Na 1 kg ocijedjene narancine korice racuna se 60-80 dag secera i 3/4 l vode.
Koru narance izrezite na duguljaste rezance i stavite ih mociti 5/6 dana u vodu, koju morate u medjuvremenu vise puta promijeniti.Sestoga dana korice procijedite, izvazite i stavite kuhati u vodu prema gore navedenoj uputi. Kada su polumekane, dodajte secer i kuhajte jos tako dugo doke se sva tekucina potpuno ne zgusne. Zatim ih izvadite i jos vruce povaljajte u kristalnom seceru. Arancine susite slozene jedan do drugoga na ravnoj povrsini. Posluziti ih mozete tek poslije 3 dana.
USECERENA NARANCINA KORICA
- prepisano iz nekog casopisa
Pripremite 1 kg naprskanih naranci. Operite ih i dobro obrisite. Ogulite samo gornji, zuti sloj korice. Narezite ga na kockice ili trakice i pristavite s hladnom vodom. Zagrijavajte na niskoj temperaturi. Kad provri poklopite i na niskoj temperaturi kuhajte 30 minuta. Posebno prokuhajte 45 dag secera u 2,5 dl vode. Dodajte ocijedjene korice i kuhajte 40 minuta. Potom ih ocijedite i rasporedite na lim (ili papir za pecenje). Susite ih 1 sat u pecnici. Vrata neka budu pritvorena. Spremite ohladjene. Na isti se nacin useceruju i korice drugih agruma.
-
Puno hvala. Isprobam pa javim.
-
Osoblje foruma
imas domace narance?
ja sam arancine pravila zadnji put pred par godina, ali ne bi se usudila s bilo kakvim narancama. nisam gulila koru, kao u drugom receptu, niti ih susila u pecnici.
i sa limunima je mrak.
-
narandže kupim kod jedne bake dalmatinke na placu, i kune se da nisu špricane.. ne bi ni ja ove uvozne..
i mislila sam si da može i s limunima, pogotovo ovi domaći imaju finu koru. imam doma brdo limuna, uvijek mi ubaci ta baka na placu, kao "za bebu". a niš, pit ćemo puno limunade ovih dana..
ovaj prvi recept ću isprobati..
-
Imam dane izrade arancina, jer je naranča na Lošinju dobro rodila, pa mogu podijeliti sada već izvjesno iskustvo izrade ušećerene kore sa onima koje zanima.
Dakle recept je postao sve "praktičniji": iscjeđene polovice naranči potapam u vodu i mijenjam vodu 3-4 dana. Ocjedim, gulim koru, narezujem rezance, važem. Koliko kore, toliko šećera (nerafinirani od šećerne trske). U posudu stavljam vode da pokrije dno, sipam šećer i zagrijavam. Kada se šećer sav rastopi, dodajem korice i kuham dok sva tekućina ne ispari. Dalje kako je već rečeno, na papiru sušiti i malo posuti šećerom da se lakše razdvaja.
-
I ne treba čekati nekoliko dana da se posuše
-
Ja u sve nabrojano iscijedim sok od par naranči i jednog limuna, dodam vode da prekrije kore i u tom kuham oko sat i pol.
Ne namačem ih danima već ev. jedan dan ili noć dok čekaju red za kuhanje, a niti bijeli dio kore ne mičem (što deblja to bolja i sočnija nakon kuhanja). Pouzdano mi nijednom nisu bile gorke.
Naaaaaajfiniji žele bomboni ikad! Držim hermetički zatvorene u frižideru na najvišoj polici djeci van domašaja jer bi u suprotnom nestali u roku keks
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma