Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Ušećerena narandžina kora

  1. #1

    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    625

    Početno Ušećerena narandžina kora

    Cure, ak neko zna kak se to radi, ja bi molila recept.. znam da kore treba namakati, pa se kuha sa šećerom, pa ovoono.. al nitko mi ne zna točno reći. ak netko od vas zna malo preciznije (kolko se dugo namače i sve ostalo).. tnx..

  2. #2

    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    Lubena
    Postovi
    19

    Početno

    Imam ti dva recepta, ali jos ih nisam radila, pa ne znam kak ispadnu. Evo...

    ARANCINI (Zasecerena narancina kora)
    - iz knjige "Domaci kolaci"; Bilus, Rode, Bozic; Nakladani zavod Znanje, 1985

    Na 1 kg ocijedjene narancine korice racuna se 60-80 dag secera i 3/4 l vode.
    Koru narance izrezite na duguljaste rezance i stavite ih mociti 5/6 dana u vodu, koju morate u medjuvremenu vise puta promijeniti.Sestoga dana korice procijedite, izvazite i stavite kuhati u vodu prema gore navedenoj uputi. Kada su polumekane, dodajte secer i kuhajte jos tako dugo doke se sva tekucina potpuno ne zgusne. Zatim ih izvadite i jos vruce povaljajte u kristalnom seceru. Arancine susite slozene jedan do drugoga na ravnoj povrsini. Posluziti ih mozete tek poslije 3 dana.


    USECERENA NARANCINA KORICA
    - prepisano iz nekog casopisa

    Pripremite 1 kg naprskanih naranci. Operite ih i dobro obrisite. Ogulite samo gornji, zuti sloj korice. Narezite ga na kockice ili trakice i pristavite s hladnom vodom. Zagrijavajte na niskoj temperaturi. Kad provri poklopite i na niskoj temperaturi kuhajte 30 minuta. Posebno prokuhajte 45 dag secera u 2,5 dl vode. Dodajte ocijedjene korice i kuhajte 40 minuta. Potom ih ocijedite i rasporedite na lim (ili papir za pecenje). Susite ih 1 sat u pecnici. Vrata neka budu pritvorena. Spremite ohladjene. Na isti se nacin useceruju i korice drugih agruma.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    625

    Početno

    Puno hvala. Isprobam pa javim.

  4. #4
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    imas domace narance?
    ja sam arancine pravila zadnji put pred par godina, ali ne bi se usudila s bilo kakvim narancama. nisam gulila koru, kao u drugom receptu, niti ih susila u pecnici.
    i sa limunima je mrak.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    625

    Početno

    narandže kupim kod jedne bake dalmatinke na placu, i kune se da nisu špricane.. ne bi ni ja ove uvozne..
    i mislila sam si da može i s limunima, pogotovo ovi domaći imaju finu koru. imam doma brdo limuna, uvijek mi ubaci ta baka na placu, kao "za bebu". a niš, pit ćemo puno limunade ovih dana..
    ovaj prvi recept ću isprobati..

  6. #6
    baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    594

    Početno

    Imam dane izrade arancina, jer je naranča na Lošinju dobro rodila, pa mogu podijeliti sada već izvjesno iskustvo izrade ušećerene kore sa onima koje zanima.
    Dakle recept je postao sve "praktičniji": iscjeđene polovice naranči potapam u vodu i mijenjam vodu 3-4 dana. Ocjedim, gulim koru, narezujem rezance, važem. Koliko kore, toliko šećera (nerafinirani od šećerne trske). U posudu stavljam vode da pokrije dno, sipam šećer i zagrijavam. Kada se šećer sav rastopi, dodajem korice i kuham dok sva tekućina ne ispari. Dalje kako je već rečeno, na papiru sušiti i malo posuti šećerom da se lakše razdvaja.

  7. #7
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    I ne treba čekati nekoliko dana da se posuše

  8. #8
    Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    706

    Početno

    Ja u sve nabrojano iscijedim sok od par naranči i jednog limuna, dodam vode da prekrije kore i u tom kuham oko sat i pol.
    Ne namačem ih danima već ev. jedan dan ili noć dok čekaju red za kuhanje, a niti bijeli dio kore ne mičem (što deblja to bolja i sočnija nakon kuhanja). Pouzdano mi nijednom nisu bile gorke.
    Naaaaaajfiniji žele bomboni ikad! Držim hermetički zatvorene u frižideru na najvišoj polici djeci van domašaja jer bi u suprotnom nestali u roku keks

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •