znam da sam ih davno jela, bile su mi super - ali pojma nemam da li trebam nešto napraviti s njima prije nego ih uvaljam u jaje i brašno???????
znam da sam ih davno jela, bile su mi super - ali pojma nemam da li trebam nešto napraviti s njima prije nego ih uvaljam u jaje i brašno???????
oprati ihi posušiti
a onda - brašno, jaja, prezle i pohati
klanj klanj ...
izgleda da ja uvijek kompliciram oko jednostavnih stvari :/
![]()
Ja ne perem gljive. Nikad. Samo ih očistim od zemlje, ako je baš ima, i porežem malo oko korijena. Bukovače su, ionako, većinom iz uzgoja, tako da nema opasnosti da ih je neki medvjed zapišao.
I poham ih u smjesi za palačinke, malo gušćoj.
ja ko lex s sampinjonima i bukovacama - direkt u rajnglu...
Ja ne perem bukovače, samo malo odrežem donji dio. Onda malo posoliš, pa u brašno, pa jaja i onda u prezle. I u vruće ulje.
Mljac.[/code]
gljive se ne peru, lex je u pravu.
bukovace su meni najdraze iz pecnice, red krupmira na ploskice, red njih itd.
pecem suncanice i sl.
MM poha bukovače u pivskom tijestu. Umjesto mlijeka ili vode zamuti smjesu sa pivom.
A zašto ne perete bukovače i šampinjone? Prosvjetlite me.
Meni je ogavno kad znam da ih je barem deset ljudi diralo rukama.
Hm, ja perem sve što kuham. Šampinjoni su btw. puni zemlje.
Samo ih treba posušiti prije pripremanja, ako se pohaju.
Fakat, zašto ne perete bukovače i šampinjone?
(sad me sram priznati, ali ja ne samo da ih perem, ja šampinjonima i gulim onu kožicu s površine, iako mm stalno trubi da to ne treba raditi :? )
zar ne prokuhate malo bukovače prije pohanja? ja sam ih jednom samo spohala i bile su žilave, ko guma. mama mi je onda rekla da sam ih trebala malo ubacit u vruću vodu. blanširati - sad sam se sjetila riječi.
a kaj ako je neki medvjed stvarno naišao i zapišao ih? ma fakat, zakaj se ne peru, pa to je diralo x ljudi prije mene!
taj je za moju kuću!Janoccka prvotno napisa
Skinuto s coolinarike:
coolinarika prvotno napisa
pripremam sve isto samo što ponekad u tijesto (gusce nego za palacinke) dodam i malo parmezana i/ili cesnjaka. plus zelena salata i milina
Ja ih ne perem bez razloga. Jednostavno to sam uzela zdravo za gotovo još od dana kada sam sa starcim išla u gljive, pa bi ih mama poslije spremala. Za bukovače znam da se u pore previše nakupi vode, a uostalom rastu na stablu ili na panjevima, pa ih medvjed nemože popišati![]()
Šampinjone i ostale gljive obarim prije spremanja u led, a kada ih spremam friške ionako se termički obrade.
oprale, posušile, uvaljale u gustu masu, ispohale - i slatko se najele.
jedna i pol šalica brašna
1 šalica mlijeka
pola žličice soli
jedno jaje
2 žličice praška za pecivo
(+1 četvrtina šalice šećera za slatko tijesto)
kako nam je ostalo tijesta - dodale smo šećera - i u tome ispohale jabuke i banane :D :D
Probajte jedan dio mlijeka zamjeniti sa mineralnom vodom , ne treba prašak za pecivo i ljepša svijetlija, rumena boja pečenih gljiva.![]()
aleta prvotno napisa
I ja sam se pitala zasto mi ispadaju zilave nakon pohanja. Pa sam odustala od takve pripreme bukovaca, zapravo od bukovaca uopce![]()
A ovo blansiranje moze zamijeniti pranje.
pa ja ne kužim kako nikom drugom nisu žilave?Mony prvotno napisa
Je, meni je rekao prodavač na placu da se bukovače ili prokuhaju ili par sati drže u mlijeku. E, a kolegica s posla mi je dala novi trik, pohanje u pećnici. Normalno se panira, u onu crnu veliku tepsiju stavi malo ulja, poslažu bukovače ili meso i onda deset ili dvadeset min (ovisi šta se poha) s jedne strane i okreneš, pa isto toliko s druge. Meso ili gljive su mi puno ukusnije, ne napiju se ulja i još mi je prednost što ne moram stajat kraj štednjaka ili se mogu posvetiti npr. prilogu.
Bomballurina, hoces rec da i iz pecnice izadju onako hrskave kao kad se pohaju na ulju na vatri :?
Jel onda stavis mod rostilja u pecnici ili obicno s ventilatorom?
Hm, ne bih rekla hrskave, više nekako sočnije i mekanije. A ja ti imam neku prastaru peć, bez ikakvih opcija......
Stavim li oko pola prsta ulja, bude sočno i mekano, ako samo malo podmažem, onda bude hrskavo, no suho.
Mony, ne bi trebala odustati općenito od bukovača , nego od pohanih. Mogu se pripremiti i kao varivo ( rižoto ili varivo od bukovača i krompira )![]()
kalimero prvotno napisa
Takve najvise volim, ali kako mi nisu dobro ispadale odustala.
Rizoto mi je finiji od sampinjona![]()
No, definitivno cu probati ovu varijantu s pecnicom. Vec ovaj vikend za malu promjenu.
Zaboravih reći da ih ja paniram.
Dobro, a kako ih dinstati?
Ima li i tu neki trik? Jučer sam prodinstala malo luka i na to pobacala narezane bukovače i trebalo im je,
bratbratu, 1/2 sata da postanu nežilave, a luk je za to vrijeme pougljenio.
A trebala je biti brzinska večera, jaja s bukovačama.
Ja posebno odvojim klobuk , on se brže može pripremiti - nije tako žilav, ostali dio obično kuham ( do iznemoglosti) u nekoj varijanti jela ili juhe . Kod pirjanja se obično dolijeva voda , a da se sve ubrza - na početku kuhanja doda se na vrh noža sode bikarbone i promješa .
![]()
Ako se stvorilo viška tekućine , podići poklopac , pojačati temperaturu da višak ispari 8)
jednom sam negdje procitala da se gljive opcenito ne peru jer kao od toga budu zilave (cini mi se da je cak jamie oliver bio u pitanju), pa se toga drzim. tjesim se da sve bakterije i ostale gadosti krepaju u onom vrelom ulju. i nikad mi nisu bile zilave.
inace jako volim pohane bukovace, a pri paniranju u jaje dodam malo vegete, bibera, susenog persina ili cesnjaka u prahu (ili sve skupa, kak sam raspolozena) probajte, zakon je!
Evo dobrog savjeta o gljivama![]()
http://www.coolinarika.com/index.php...v_page_items=0