Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: kako se pohaju bukovače??

  1. #1
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno kako se pohaju bukovače??

    znam da sam ih davno jela, bile su mi super - ali pojma nemam da li trebam nešto napraviti s njima prije nego ih uvaljam u jaje i brašno ???????

  2. #2
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,851

    Početno

    oprati ih i posušiti

    a onda - brašno, jaja, prezle i pohati

  3. #3
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    klanj klanj ...
    izgleda da ja uvijek kompliciram oko jednostavnih stvari :/


  4. #4
    ~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    793

    Početno

    Ja ne perem gljive. Nikad. Samo ih očistim od zemlje, ako je baš ima, i porežem malo oko korijena. Bukovače su, ionako, većinom iz uzgoja, tako da nema opasnosti da ih je neki medvjed zapišao.
    I poham ih u smjesi za palačinke, malo gušćoj.

  5. #5
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    ja ko lex s sampinjonima i bukovacama - direkt u rajnglu...

  6. #6
    ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    KLC
    Postovi
    574

    Početno

    I ja isto! Nema puno petljanja.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    580

    Početno

    Ja ne perem bukovače, samo malo odrežem donji dio. Onda malo posoliš, pa u brašno, pa jaja i onda u prezle. I u vruće ulje.
    Mljac.[/code]

  8. #8
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    gljive se ne peru, lex je u pravu.
    bukovace su meni najdraze iz pecnice, red krupmira na ploskice, red njih itd.

    pecem suncanice i sl.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    MM poha bukovače u pivskom tijestu. Umjesto mlijeka ili vode zamuti smjesu sa pivom.

  10. #10
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    A zašto ne perete bukovače i šampinjone? Prosvjetlite me.

    Meni je ogavno kad znam da ih je barem deset ljudi diralo rukama.

  11. #11
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,851

    Početno

    Hm, ja perem sve što kuham. Šampinjoni su btw. puni zemlje.
    Samo ih treba posušiti prije pripremanja, ako se pohaju.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Zagreb, Trešnjevka
    Postovi
    11,211

    Početno

    Fakat, zašto ne perete bukovače i šampinjone?

    (sad me sram priznati, ali ja ne samo da ih perem, ja šampinjonima i gulim onu kožicu s površine, iako mm stalno trubi da to ne treba raditi :? )

  13. #13

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    zar ne prokuhate malo bukovače prije pohanja? ja sam ih jednom samo spohala i bile su žilave, ko guma. mama mi je onda rekla da sam ih trebala malo ubacit u vruću vodu. blanširati - sad sam se sjetila riječi.

  14. #14
    buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,873

    Početno

    a kaj ako je neki medvjed stvarno naišao i zapišao ih? ma fakat, zakaj se ne peru, pa to je diralo x ljudi prije mene!

  15. #15
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Janoccka prvotno napisa
    MM poha bukovače u pivskom tijestu. Umjesto mlijeka ili vode zamuti smjesu sa pivom.
    taj je za moju kuću!

    Skinuto s coolinarike:
    Citiraj coolinarika prvotno napisa
    Priprema gljiva
    Potrebno ih je najprije očistiti od zemlje, što ćete najlakše učiniti četkicom. Šampinjone primjerice nije uputno prati jer će tako promijeniti teksturu. Neke je pak vrste gljiva preporučljivo preliti vrućom vodom i ocijediti kako bi se odstranile štetne tvari.

  16. #16

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    70

    Početno

    pripremam sve isto samo što ponekad u tijesto (gusce nego za palacinke) dodam i malo parmezana i/ili cesnjaka. plus zelena salata i milina

  17. #17
    ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    KLC
    Postovi
    574

    Početno

    Ja ih ne perem bez razloga. Jednostavno to sam uzela zdravo za gotovo još od dana kada sam sa starcim išla u gljive, pa bi ih mama poslije spremala. Za bukovače znam da se u pore previše nakupi vode, a uostalom rastu na stablu ili na panjevima, pa ih medvjed nemože popišati
    Šampinjone i ostale gljive obarim prije spremanja u led, a kada ih spremam friške ionako se termički obrade.

  18. #18
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    oprale, posušile, uvaljale u gustu masu, ispohale - i slatko se najele .

    jedna i pol šalica brašna
    1 šalica mlijeka
    pola žličice soli
    jedno jaje
    2 žličice praška za pecivo

    (+1 četvrtina šalice šećera za slatko tijesto)

    kako nam je ostalo tijesta - dodale smo šećera - i u tome ispohale jabuke i banane :D :D

  19. #19
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Probajte jedan dio mlijeka zamjeniti sa mineralnom vodom , ne treba prašak za pecivo i ljepša svijetlija, rumena boja pečenih gljiva.

  20. #20
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Citiraj aleta prvotno napisa
    zar ne prokuhate malo bukovače prije pohanja? ja sam ih jednom samo spohala i bile su žilave, ko guma. mama mi je onda rekla da sam ih trebala malo ubacit u vruću vodu. blanširati - sad sam se sjetila riječi.

    I ja sam se pitala zasto mi ispadaju zilave nakon pohanja. Pa sam odustala od takve pripreme bukovaca, zapravo od bukovaca uopce

    A ovo blansiranje moze zamijeniti pranje.

  21. #21

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    Citiraj Mony prvotno napisa
    Citiraj aleta prvotno napisa
    zar ne prokuhate malo bukovače prije pohanja? ja sam ih jednom samo spohala i bile su žilave, ko guma. mama mi je onda rekla da sam ih trebala malo ubacit u vruću vodu. blanširati - sad sam se sjetila riječi.

    I ja sam se pitala zasto mi ispadaju zilave nakon pohanja. Pa sam odustala od takve pripreme bukovaca, zapravo od bukovaca uopce

    A ovo blansiranje moze zamijeniti pranje.
    pa ja ne kužim kako nikom drugom nisu žilave?

  22. #22

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    678

    Početno

    Je, meni je rekao prodavač na placu da se bukovače ili prokuhaju ili par sati drže u mlijeku. E, a kolegica s posla mi je dala novi trik, pohanje u pećnici. Normalno se panira, u onu crnu veliku tepsiju stavi malo ulja, poslažu bukovače ili meso i onda deset ili dvadeset min (ovisi šta se poha) s jedne strane i okreneš, pa isto toliko s druge. Meso ili gljive su mi puno ukusnije, ne napiju se ulja i još mi je prednost što ne moram stajat kraj štednjaka ili se mogu posvetiti npr. prilogu.

  23. #23
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Bomballurina, hoces rec da i iz pecnice izadju onako hrskave kao kad se pohaju na ulju na vatri :?
    Jel onda stavis mod rostilja u pecnici ili obicno s ventilatorom?

  24. #24

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    678

    Početno

    Hm, ne bih rekla hrskave, više nekako sočnije i mekanije. A ja ti imam neku prastaru peć, bez ikakvih opcija......
    Stavim li oko pola prsta ulja, bude sočno i mekano, ako samo malo podmažem, onda bude hrskavo, no suho.

  25. #25
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Mony, ne bi trebala odustati općenito od bukovača , nego od pohanih. Mogu se pripremiti i kao varivo ( rižoto ili varivo od bukovača i krompira )

  26. #26
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Mony, ne bi trebala odustati općenito od bukovača , nego od pohanih. Mogu se pripremiti i kao varivo ( rižoto ili varivo od bukovača i krompira )
    Takve najvise volim, ali kako mi nisu dobro ispadale odustala.
    Rizoto mi je finiji od sampinjona

    No, definitivno cu probati ovu varijantu s pecnicom. Vec ovaj vikend za malu promjenu.

  27. #27

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    678

    Početno

    Zaboravih reći da ih ja paniram.

  28. #28
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Dobro, a kako ih dinstati?
    Ima li i tu neki trik? Jučer sam prodinstala malo luka i na to pobacala narezane bukovače i trebalo im je,
    bratbratu, 1/2 sata da postanu nežilave, a luk je za to vrijeme pougljenio.
    A trebala je biti brzinska večera, jaja s bukovačama.

  29. #29
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ja posebno odvojim klobuk , on se brže može pripremiti - nije tako žilav, ostali dio obično kuham ( do iznemoglosti ) u nekoj varijanti jela ili juhe . Kod pirjanja se obično dolijeva voda , a da se sve ubrza - na početku kuhanja doda se na vrh noža sode bikarbone i promješa .
    Ako se stvorilo viška tekućine , podići poklopac , pojačati temperaturu da višak ispari 8)

  30. #30
    Cookie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    312

    Početno

    jednom sam negdje procitala da se gljive opcenito ne peru jer kao od toga budu zilave (cini mi se da je cak jamie oliver bio u pitanju), pa se toga drzim. tjesim se da sve bakterije i ostale gadosti krepaju u onom vrelom ulju. i nikad mi nisu bile zilave.

    inace jako volim pohane bukovace, a pri paniranju u jaje dodam malo vegete, bibera, susenog persina ili cesnjaka u prahu (ili sve skupa, kak sam raspolozena ) probajte, zakon je!

  31. #31
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno


Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •