ivanas prvotno napisa
Dugo i pomno sam proučavala i još uvijek proučavam roditelje s djecom, razmišljam o tome kako postupaju, kako bi ja postupila i ugalvnom bi se mogli svesti na nekoliko tipova: (nadopunite me ako se sjetite kojeg)
- stroge koji djeci ne daju disati, zahtjevaju bespogovornu poslušnost i uglavnom ili slome djecu, ili dobiju divljake koji su s roditeljima poslušni ali svoju frustraciju izbacuju kad ovih nema(pa dotični ne vjeruju da to njihovo dijete radi, a ako povjeruju namlate ga i/ili kažnjavaju na druge načine ). Išla sam u osnovnu školu s nekoliko takve djece(a mali je grad pa smo poznavali i obitelji i prilike u njima) i iako su nam znali dizti tlak često mi ih je bilo žao jer su u sebi bili jadni i nesretni
-prepopustljivi kojima djeca doslovno gospodare,ali ne zato jer su čitali puno modernih knjiga o odgoju, nego jer nemaju ideje kako odgajati djecu niti imaju vlastiti integritet i granice i u drugim odnosima(prema suprugu/supruzi, prijateljima, rodbini). Ili su otišli u krajnost jer su sami bili prestrogo odgajani pa ne žele ponovit greške već rade nove
-jedna mala skupina koj čita knjige o odgoju i pokušava nešto iz knjiga vjerno preslikati i sve pobrkaju, pomješaju. Njima čak toliko ne zamjeram jer se bar trude, makar i na kriv način
-skupina koja ima "prinčeve i princeze", kojim se svi moraju micati s puta, al oni sami ih (kao što kaže ina33 da ona knjiga koju ona spominje kaže) ih klepe ili nešto slično kad roditeljima idu na živce
-rijeđi pojedinci koji odgajaju sretnu, slobodnu kreativnu djecu koja su svoja ali poštuju granice i slobodu drugih ljudi i djece, i najvažnije posjeduju empatiju. U tim rijetkim prilikama ih promatram, pamtim i divim se jer je to umjetnost. Ali prvo netko mora biti takva osoba da bi tako odgajao djecu.