Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 146

Tema: Koliko sam uštedjela dojenjem?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Koliko sam uštedjela dojenjem?

Ima li negdje izračun koliko finacijski uštedimo dojenjem djeteta?

Jako me zanima koliko se, primjerice za prvih 6 mjeseci (ili 4 ukoliko se računa da djeca na adapt. počinju ranije s dohranom), potroši na bebinu hranu i opremu koja je potrebna za njezinu pripremu.

Ne znam koliko traje jedna kutija, ostala oprema i sl. pa ne mogu sama izračunati ...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mislis za godinu dana? Toliko bi barem trebalo davati adaptirano. Ja sam si izracunala ustedu od oko 5 000 kuna za jednu godinu, za svako dijete. Nekih 15 000 za moje troje. ( uzela sam cijenu 53 kune po kantici *****).Jos jedan dooobar razlog za dojiti tko moze. Ne zelim time povrijediti ni jednu mamu koja ne uspije toliko dugo dojiti, samo objavljujem svoju racunicu.
    Posljednje uređivanje od apricot : 11.09.2011. at 10:48

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i si našlaveć dibuš to potrošila,ili čekaš mene da mi malodaš.
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 11.09.2011. at 06:46

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja bih rekla da je računica oko 800 kn mjsečno u fazi kad se isključivo pije mlijeko i prve mjesece kad dohrana nije baš nešto količinski. Barem je takva bila naša računica prije tri godine. Možda se može proći stotinjak kuna jeftinije ako dijete jede neku jeftiniju formulu (E. je par mjeseci jela specijalnu zbog zatvora) ili vjerojatno stotinjak kuna skuplje ako dijete jede više.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Bas kad sam sve zaboravila- evo da me podsjeti.

Naseg ad-a nije bilo u dm-u pa nismo mogli stediti s bodovima i sl nije bilo ni staklenih bocica a ja ih nisam htjela prati pa sam imala 8 kom da ih mm moze cetkati kad dodje s posla pa sam imala i stalak za susenje bocica (to je i sad u funkciji za boce za vodu salice i sl-zgodna stvar) pa sam koristila dozer za ad da mogu okolo hodati bez problema oko hranjenja, pa treba cetka za pranje bocica, pa mi nismo imali kuhalo za vodu pa me netko uvjerio da moram koristiti i britu - kratko koristila, pa termo torba za bocice
    i naravno dudice i cetke za boce treba mijenjati. Pa mislim da sam razbila 2-3 bocice pa to zamijeniti i td.

Moj je poceo nadohranu s 6 mj i to tempom kao i dojena kcer, cak i nesto sporije. Ne znam od kud vam to da djeca na ad pocinju dohranu ranije i zesce nego dojena. Pa oni su osjetljiviji i treba biti oprezniji nego kod dojene djece

moj je od 1-2 god dva puta na dan pio punu bocu ad-a. Tek smo s 2 uveli obicno mlijeko na casu. Obicno je dobivao u grizu i sl.

Ukupno, preko 10 000 kn otislo jer je u bolnici prijatelja djece lakse bolesno dijete natrpati ad om na bocicu nego pomoci mami oko izdajanja

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam od kud vam to da djeca na ad pocinju dohranu ranije i zesce nego dojena. Pa oni su osjetljiviji i treba biti oprezniji nego kod dojene djece
    Zato što pedijatri, nažalost, i dan-danas preporučuju ranije uvođenje dohrane kod nedojene djece.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Zato što pedijatri, nažalost, i dan-danas preporučuju ranije uvođenje dohrane kod nedojene djece.
    da, to je velika steta.

Ja sam se pripremala za dohranu malca ko za lansiranje rakete i sve sto sam procitala je naglasavalo potrebu za oprezom kod dohrane nedojene djece.

Uglavnom, mislim da je ona moja cifra gore premala, ali tako se tjesim lol

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kad mi je veliki imal 2.5mjeseca ni htjel jest ni cicu ni ad,nakon nekog vremena dok smo se sanirali, htio je jest izdojeno, em ja nisam htjela više ni pomislit da kupim ad,em sam mogla tolko izdajat, samo usporedbi potrgala sam samo 2 izdajalice, ali sam dobila zamjenske dijelove.

Kod male je bilo dojenje, mala je alergičar, i nisam htjela do godine dana joj davat specijalne ad,posle me došlo to mlijeko cca 10 kn za tjedan dana al to je bilo na recept to smo upotrebljavali od 14 mjeseci do 3.5 godine kad smo skužili da je alergična i na to.

malac je isto alergičar, dojen , opet nisah htjela uvest još specijalnije ad, ( koje bi me za tjedan dana došlo cca 200 kn da je hranjen samo s time, ali na recept), tek sad smo uveli ( 14.5) mjeseci malo tog, kunu mi se da na to nebu alergičan.

Ja imam pozamašnu računica , k tome još i pelene, i gole guzice i skupi se lepa svota

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja samo znam da otkad sam prestala dojiti (a sisali su oboje, starija 3,5 godine, mali 14 meseci) nikako da nakupujemo dovoljno mlijeka.
    Ono obliteljsko pakiranje od 1,75 l nam ne traje niti dan.
    A prije sam se uvijek pitala kome treba svježe mlijeko u tolikom pakiranju, nama se i ono od 1 l često znalo pokvariti u frižideru.

Nisam računala, ali vjerujem da je ušteda velika.
    Posebno ovako na duge staze , jer je moja mala i s 3 godine uopće nije pila kupovno mlijeko (koristili smo ga samo za griz, s purom i sl.).

A kako namjeravam potrošiti ušteđeno - kupit ću nove sise

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Sve nedojene bebe oko mene su počele dohranu sa 6 mjeseci. A pedijatri koliko sam čula i mamama dojenih beba znaju ranije preporučiti dohranu, to mislim da ima veze najviše s pedijatrom a ne ad/cicom.

Btw, prvih par mjeseci, dok ne jedu dohranu, prosjek potrošen na ad mjesečno (sa onim dudama za flašice, jer se flašice baš ne mijenjaju tako često): do 500 kn max, samo mlijeko u prosjeku 400-tinjak kn

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Ripcord prvotno napisa Vidi poruku
    Sve nedojene bebe oko mene su počele dohranu sa 6 mjeseci. A pedijatri koliko sam čula i mamama dojenih beba znaju ranije preporučiti dohranu, to mislim da ima veze najviše s pedijatrom a ne ad/cicom.

Btw, prvih par mjeseci, dok ne jedu dohranu, prosjek potrošen na ad mjesečno (sa onim dudama za flašice, jer se flašice baš ne mijenjaju tako često): do 500 kn max, samo mlijeko u prosjeku 400-tinjak kn
    400 kn je u prvih 1-2 mj. Nakon toga cifra opasno skace.
    Prije 3 god, malcu smo kupovali ad za 120 kn/900g kutija. Sad vidim da u dm-u prodaju isto za 100 kn pa kad skupis bodove mozes ustediti jos 15 kn po kutiji pa bude i nesto jeftinije.

Bitno je naglasiti da napravljena bocica ne smije stajati u frizideru pa podgrijavati i sl. Ljudi svasta rade da zastede.

I smatram opasnim tako ofrlje govoriti da je cifra gotovo duplo manja od prije navedenog, jer zene koje imaju izbor dojiti/nedojiti dobivaju krivu informaciju o ukupnom trosku pa kad dodje 3-6 mj i kljinjo potrosi dvije kutije tjedno, pocinju uvoditi dohranu i razrijedjeno kravlje mlijeko jer ne mogu isfinancirati ad u potrebnim kolicinama.

Da ne spominjem mijenjanje jednokratnih pelena ujutro i navecer, a tokom dana samo kad se pokaka.

Cijena ad-a i jednokratnih pelena u kompletu je ogromna i to treba imati na umu pri odluci.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bas kad sam sve zaboravila- evo da me podsjeti.

Naseg ad-a nije bilo u dm-u pa nismo mogli stediti s bodovima i sl nije bilo ni staklenih bocica a ja ih nisam htjela prati pa sam imala 8 kom da ih mm moze cetkati kad dodje s posla pa sam imala i stalak za susenje bocica (to je i sad u funkciji za boce za vodu salice i sl-zgodna stvar) pa sam koristila dozer za ad da mogu okolo hodati bez problema oko hranjenja, pa treba cetka za pranje bocica, pa mi nismo imali kuhalo za vodu pa me netko uvjerio da moram koristiti i britu - kratko koristila, pa termo torba za bocice
    i naravno dudice i cetke za boce treba mijenjati. Pa mislim da sam razbila 2-3 bocice pa to zamijeniti i td.

moj je od 1-2 god dva puta na dan pio punu bocu ad-a. Tek smo s 2 uveli obicno mlijeko na casu. Obicno je dobivao u grizu i sl.

Ukupno, preko 10 000 kn otislo jer je u bolnici prijatelja djece lakse bolesno dijete natrpati ad om na bocicu nego pomoci mami oko izdajanja
    zar sve to?!?!
    toliko?!?!
    za jedno?!?!

idem odmah MM-u reć` da mi kupi auto - i to dvosjed da se mogu sama voziti i odmoriti - jer su ga moje cice zaradile

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prije 3 god, malcu smo kupovali ad za 120 kn/900g kutija. Sad vidim da u dm-u prodaju isto za 100 kn pa kad skupis bodove mozes ustediti jos 15 kn po kutiji pa bude i nesto jeftinije.
    za koliko se potroši jedan kutija - kada se sve radi kako treba, naravno?

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Bitno je naglasiti da napravljena bocica ne smije stajati u frizideru pa podgrijavati i sl. Ljudi svasta rade da zastede.

I smatram opasnim tako ofrlje govoriti da je cifra gotovo duplo manja od prije navedenog, jer zene koje imaju izbor dojiti/nedojiti dobivaju krivu informaciju o ukupnom trosku pa kad dodje 3-6 mj i kljinjo potrosi dvije kutije tjedno, pocinju uvoditi dohranu i razrijedjeno kravlje mlijeko jer ne mogu isfinancirati ad u potrebnim kolicinama.

Da ne spominjem mijenjanje jednokratnih pelena ujutro i navecer, a tokom dana samo kad se pokaka.

Cijena ad-a i jednokratnih pelena u kompletu je ogromna i to treba imati na umu pri odluci.
    Marija, ja govorim s iskustvom, beba je tek odnedavno počela s dohranom, znam koliko jede dnevno i koliko me to košta. Jedna kutija od 34 kn (i to kad ne kupujem s popustom) mi traje 2,5 dana - kad je beba bila 6 mj, kad je bila recimo 3 mj. trajala je 4 dana, tako da znam o čemu pričam.

Nikad nije mali pio podgrijano, a sve nepopijeno se bacalo.

Tako da molim da mi se ne spočitava da sam ofrlja u nečemu o čemu itekako pazim!

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

I da, beba nije mala, ali nije ni sumo borac. I jede taman koliko treba.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    zar sve to?!?!
    toliko?!?!
    za jedno?!?!

idem odmah MM-u reć` da mi kupi auto - i to dvosjed da se mogu sama voziti i odmoriti - jer su ga moje cice zaradile
    a, cuj, voda se moze podgrijati u loncu koji vac imas doma, pa mozes cetkati bocicu nakon svakog pranja, pa ne moras landrati okolo s lajt opremom, vec mozes vuci cijelu kutiju ad i termosicu s vodom i td.

Ja doma nisam imala nista od opreme pa je za pocetak bilo katastrofa uopce se organizirati i otici nekuda. Onda sam skuzila kako si olaksati. Tad se financijski moglo. Ne znam sta bih i kako bih sad.

Iskreno, kad me netko pita za razliku ad i dojenje, uvijek kazem da ad kosta cca 10 000 kn i moras prati bocice (meni je to mucenje ko ragade), a dojenje je zeznuto na pocetku, a kasnije niti ne primjetis da dojis.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    za koliko se potroši jedan kutija - kada se sve radi kako treba, naravno?
    Ovisno o dobi, apetitu, vrsti formule. E. je bila na specijalnoj formuli zbog zatvora kad je bila na toj formuli bilo je oko 800 kn/mj., kasnije kad je počela dohranu promjenili smo formulu i uzimali smo ju po akcijama , tada je postalo jeftinije oko 500 kn/mj.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Vrijeska, ima raznih zapremina kutija i dijete bi se trebalo hraniti na zahtjev pa je to jako tesko reci.

Ripcord, ispricavam se. Meni se ucinilo da pises rekla/kazala, nisam skuzila da je tvoj na ad-u.
    I ta kutija je 300 g, zar ne?

Ni moj nije bio sumo borac. Bio je jaaako aktivna beba i jeo je vise od onih okvirnih mjera na kutiji.

Sve je to jako individualno. Zato mislim da je bitno naglasiti da hranjenje ad-om moze kostati jako jako puno. Da si ljudi mogu isplanirati. Jer ako potrosis budzet na pola mjeseca, sta onda?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a, cuj, voda se moze podgrijati u loncu koji vac imas doma, pa mozes cetkati bocicu nakon svakog pranja, pa ne moras landrati okolo s lajt opremom, vec mozes vuci cijelu kutiju ad i termosicu s vodom i td.

Ja doma nisam imala nista od opreme pa je za pocetak bilo katastrofa uopce se organizirati i otici nekuda. Onda sam skuzila kako si olaksati. Tad se financijski moglo. Ne znam sta bih i kako bih sad.

Iskreno, kad me netko pita za razliku ad i dojenje, uvijek kazem da ad kosta cca 10 000 kn i moras prati bocice (meni je to mucenje ko ragade), a dojenje je zeznuto na pocetku, a kasnije niti ne primjetis da dojis.
    Za mene je AD lijek, a ne izbor. Tako da ne razmišljam o tome kao nećemu što se bira nego uzima u nuždi; iako razumijem da žene mogu razmišljati drugačije, pa u tom slučaju razmišljanje o financijama ima smisla.
    Posljednje uređivanje od sirius : 11.09.2011. at 13:36

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

A, cuj, par puta sam se nasla u situaciji da sam odgovorila da je majcino mlijeko zdraviji izbor i sl i dobila natrag kolutanje ocima.

Na kukanje kako je skupo, dobijem pozorno slusanje. A skupo jest, bez obzira gledalo se na ad kao lijek ili kao na izbor.

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Sve je to jako individualno. Zato mislim da je bitno naglasiti da hranjenje ad-om moze kostati jako jako puno. Da si ljudi mogu isplanirati. Jer ako potrosis budzet na pola mjeseca, sta onda?
    Pa ja se iskreno nadam da žene ne 'odlučuju' i planiraju hoće li dojiti ili ne, ovisno o cijeni ad-a. Pogotovo one žene koje čitaju Rodin forum.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ali cijena uopće nije loš argument ZA dojenje, dapače.
    Recimo, moja šogorica koja je imala i dojila djecu u devedesetima, dakle prije Rode i foruma, i koju ja zovem Unicefova ambasadorica dojenja, radi njenog intuitivnog znanja o dojenju, je baš uvijek isticala kako joj je bilo jako važno da doji djecu I radi cijene - devedesete su bile siromašne i ratne godine i kupovati adaptirano mlijeko ne bi nikako bilo jednostavno.

Ja nemam pojma koliko je nas koštalo hranjenje adaptiranim, ali sigurno jako puno, no mi smo malo ludi pa smo imali svakojaku opremu, kupovali smo najskuplje verzije hrane itd itd.

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

mrzim ovakve teme....

samo nek mi neko kaže čemu ovo sve????

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kata.klik prvotno napisa Vidi poruku
    mrzim ovakve teme....

??????

što tebe muči?! zašto tražiš skrivene motive u temama?!?

MENE zanima cifra koliko bi mi od porodiljne naknade odlazilo na ad da ga trebamo koristiti
    i to je to

cure su mi lijepo odgovorile i hvala im!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mrzim ovakve teme....

Ove teme su za žene koje MOGU birati (i biraju) između dojenja i adaptiranog, pa je i cijena jednog i drugog tada bitna.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

cca 500kn mjesečno, samo na mlijeko (do početka dohrane).

ostale potrepštine ni ne mogu pobrojat, ali onako odoka mislim da nisu prelazile 100-200kn mjesečno.

ovo je bilo prije 4,5 godine.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mene ovo oduvijek jako interesiralo (jel moram dati razloge?), ali se nisam usudila pitati da me netko, kao ti kate što osuđuješ Vrijesku, ne bi krivo protumačio (dojila sam obje kćeri).

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

i zaboravila sam dodat, dojenje naravno ne košta ništa (prije 3 godine)

ali to već svi znate

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

i meni se financijski aspekt čini najmanje važnim faktorom pri odabiru dojenja ili ad, ali vidim da je dosta ljudi među najbitnijim faktorima pa zašto ima onda ne ukazati i na financijsku korist?
    mi smo koristili ad samo tjedan dana kad nisam mogla dojiti zbog antibiotika i koštalo nas je 40 kn dnevno, ako ne računam vrlo skupe bočice, četke, stelirizator (koji smo nasreću dobili na posudbu za tih tjedan dana)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tina55 prvotno napisa Vidi poruku
    i meni se financijski aspekt čini najmanje važnim faktorom pri odabiru dojenja ili ad,
    evo, moja bivša tajnica je dojila 4 djece, svako po tri godine (ajme, 12 godina ukupno) isključivo zbog novca.
    tek je sa četvrtim djetetom spoznala koje su dobrobiti dojenja, ali sa prvo troje pojma nije imala, osim računice.

kad je saznala, bilo joj je drago

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

evo, moja bivša tajnica je dojila 4 djece, svako po tri godine (ajme, 12 godina ukupno) isključivo zbog novca.
    tek je sa četvrtim djetetom spoznala koje su dobrobiti dojenja, ali sa prvo troje pojma nije imala, osim računice.

kad je saznala, bilo joj je drago
    samo sam htjela reći da bi odabrala dojenje da je i suprotno, tj. da je ad besplatan, a dojenje košta

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

dojim, i dojit ću dok beba bude htjela, ali ipak treba reći da i dojenje košta bar mene.
    Grudnjak za dojenje 2 komada, majica za dojenje 2 komada, blazinice za dojenje njih nikad dosta. Naravno iznos se ne može porediti sa adaptiranim.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ardnas prvotno napisa Vidi poruku
    dojim, i dojit ću dok beba bude htjela, ali ipak treba reći da i dojenje košta bar mene.
    Grudnjak za dojenje 2 komada, majica za dojenje 2 komada, blazinice za dojenje njih nikad dosta. Naravno iznos se ne može porediti sa adaptiranim.
    ja to ništa nisam imala.
    I ne kužim što kati smeta u ovoj temi, ali dobro...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

btw. svašta sam znala,al da ću cicama auto zaradit, nikad

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ardnas prvotno napisa Vidi poruku
    ništa od ovga mi nije palo na pamet kupiti

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ma to i nije neki trošak, ja imam nekoliko grudnjaka za dojenje, između ove dvije trudnoće sam ih nosila kao kućne, sad mi opet služe za dojenje. veš ko veš.
    a blazinice za grudi, pa opet jeftinije nego ulošci, zar ne

i ja sam paf ostala "uštedom" dojenjem

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

viš, viš...
    uštede na ulošcima se nitko sjetio nije
    jest da ima "sretnica" koje i unatoč dojenju menstruaciju dobiju vrlo brzo, ali više je onih koje ne dobiju puno mjeseci (pa i po dvije godine)

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hoćete znati koliko Vas košta hranjenje djeteta AD?

cijena jednog prosječnog je oko 70 kn kutija za otprilike sedam dana pa puta 4 takva pakiranja mjesečno...
    bočice minimum 4 komada, dudice svaki mjesec nove (nije neophodno, mi jesmo) oko 60 kn, 4 komada...

eto 350 kn mjesečno puta 8 mjeseci, nakon toga potrošnja mlijeka pada na pola....nakon godinu i pol još pola...eto u naše dvije godine hranjenja AD, potrošili smo svega cca 6000 kn ...pa nek mi neko kaže da je to puno...
    koji auto možete kupiti za te novce????

ako je novac nekome razlog za dojenje ili ne, onda najbolje da uopće nikad ni ne pomišlja imati dijete jer je to jako jadno....ovim ne želim nikoga povrijediti niti omalovažavati, ali mislim da financijski aspekt dojenja nije ni malo bitan i nikada ne bi trebao utjecati na nečiju odluku dojiti ili ne....
    Posljednje uređivanje od kata.klik : 13.09.2011. at 10:12

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

mislim da su uštede znatne i što god tko mislio o materijalnoj prednosti dojenja ne možemo zanemariti činjenicu da jako puno mladih obitelji ne bi niti moglo isfinancirati ad. sad na stranu prioritetni razlozi poput kvalitete majčinog mlijeka, zdravlja djeteta, kontakta itd.itd.
    pa još ako ima više sisavaca u obitelji, plus jednokratne, čovječe treba ti dobar kredit da podigneš djecu...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ako je novac nekome razlog za dojenje ili ne, onda najbolje da uopće nikad ni ne pomišlja imati dijete jer je to jako jadno....ovim ne želim nikoga povrijediti niti omalovažavati, ali mislim da financijski aspekt dojenja nije ni malo bitan i nikada ne bi trebao utjecati na nečiju odluku dojiti ili ne....
    nekim ljudima to jest razlog, nit smo svi educirani nit informirani nit svi znaju sve o dojenju, ali ih ima kojima je 10000kn jako puno novaca.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

jest da ima "sretnica" koje i unatoč dojenju menstruaciju dobiju vrlo brzo
    Prvi put točno 3 mjeseca nakon poroda, drugi put 4 mjeseca, uz tandem :"sretnica":

A ulošci za dojenje postoje i platneni, 70 kn 3 komada, ne samo da se isplate nego su i puno udobniji od jednokratnih.

kate, nemoj se ljutiti , mislim da si malo krivo shvatila temu. Raspravlja se samo o još jednom plusu za dojenje, ne o odluci za dojenje radi uštede.
    Međutim, ako netko i odluči dojiti iz tog, materijalnog, razloga po meni je to opet dobro.
    Važnija mi je dobra odluka, nego razlog za tu odluku.
    I sjećam se onog tvog topica o (ne)dojenju, i znam što tebe smeta, vjeruj mi... I ja sam prestala dojiti zbog bolesti, samo je moja sreća (pa, baš i da je sreća... ) što sam karcinom otkrila kad mi je mlađe dijete imalo 13 mjeseci, što je sasvim pristojan dojilački staž.
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 13.09.2011. at 10:26

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni osobno 6000,00 kn za 8 mjeseci nije malo i nije samo.
    Hrpu žena sam na raznim tečajevima i po bolnicama srela koje je novčani dio motivirao, i kako je netko rekao kad se priča o prednostima dojenja kolutaju očima a kada se spominje financijska prednost, odnosno kako je skupo AD onda odobravaju.
    Masa je neinformiranih, masa ljudi sluša nebuloze i to ne od strina i tetki nego od medicinskog osoblja. Žene tako lako odustaju od dojenja da je to prestrašno i ako će ih motivirat tih 5 ili 6 tisuća kuna, neka...s vremenom možda skuže da je dojenje bolja opcija bez obzira na uštedu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da, istina, ta financijska komponenta stvarno nije zanemariva. Mislim, kao i tina55, odabrala bih dojenje u svakom slučaju, čak i da je ad besplatno, a dojenje košta, ali opet - ako nam je Bog dao besplatno nešto vrijedno, čemu odustati od toga i plaćati za izbor koji nije bolji? Razumijem da nije svaka majka u situaciji da doji, ali brate mili, tko god može - trebao bi barem probati.

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Meni osobno 6000,00 kn za 8 mjeseci nije malo i nije samo.
    Hrpu žena sam na raznim tečajevima i po bolnicama srela koje je novčani dio motivirao, i kako je netko rekao kad se priča o prednostima dojenja kolutaju očima a kada se spominje financijska prednost, odnosno kako je skupo AD onda odobravaju.
    Masa je neinformiranih, masa ljudi sluša nebuloze i to ne od strina i tetki nego od medicinskog osoblja. Žene tako lako odustaju od dojenja da je to prestrašno i ako će ih motivirat tih 5 ili 6 tisuća kuna, neka...s vremenom možda skuže da je dojenje bolja opcija bez obzira na uštedu.
    6000 kn za dvije godine, ne za osam mjeseci.....

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

u prosjeku je to 250 kn mjesečno, e pa to nije stvarno cifra koja bi nekog mogla motivirati za dojenje...barem ja tako mislim....

ono što bi mene motiviralo na dojenje je prije svega neraskidiva veza između djeteta i majke, neprocjenjivi dodiri i osjećaji koji se bude i u jednom i u drugom, nažalost to je nešto što flašica nikad neće moći zamjenit ....

pa sad koliko je apsurdno razgovarati o tome koliko smo uštedjele dojeći?

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A cure su različite cifre izbacile. Ja ne znam, nisam niti jednu kutiju kupila.
    Vjerujem da će se ovdje rijetko naći mama koju je ta ušteda motivirala, ja osobno nisam o tome ni razmišljala.
    Samo nismo sve iste,sretala sam mama koje ne žele dojiti iz raznoraznih razloga, kao nekog komoditeta ( primjerice mami koja je samnom rodila 14.11. je bilo jako važno da ide na doček i nije joj padalo napamet zamarat se dojenjem), svakakvih razloga se nađe i ako će ikog taj financijski dio natjerat da razmisli super.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da je cifra od 5.000 kuna godišnje za hranu realna.

1 kutija = 300 grama = oko 35 kuna (provjerila sam cijenu formule koju smo mi davali)

Dijete od 4 mjeseca = 5 puta dnevno po 180 ml formule = 6x4,3 grama=25,8 grx5=129 gr hrane dnevno

Dakle mjesečno (30x129gr/300gr)x35 kuna=451 kuna mjesečno=5418 kuna godišnje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

u prosjeku je to 250 kn mjesečno, e pa to nije stvarno cifra koja bi nekog mogla motivirati za dojenje...barem ja tako mislim....

ono što bi mene motiviralo na dojenje je prije svega neraskidiva veza između djeteta i majke, neprocjenjivi dodiri i osjećaji koji se bude i u jednom i u drugom, nažalost to je nešto što flašica nikad neće moći zamjenit ....

250 kn - to su meni jedne pristojne cipele mjesečno. Ne moraju biti za mene, nego za drugo dijete. To mi je (ako hoću potrošiti na sebe) mjesečna članarina u fitness klubu. Bome bi se sagnula da nađem 250 kn na cesti. Osim toga, meni je dojenje uštedjelo puno vremena, truda oko pranja dječjeg posuđa, ustajanja noću i slično. Nije sve u novcu, slažem se.

S druge strane, razumijem da ne mogu sve žene dojiti i zbog toga formula i postoji. Ali tko može, trebao bi.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

meni se čini da je (za dojenje) i dalje motiviran samo onaj tko želi biti motiviran (dojiti radi dojenja)
    bez obzira kolika je ušteda i koliko bi, realno, kada si pogleda financijsku situaciju, trebao/mogao biti motiviran, u velikoj većini slučajeva to nije ključan trenutak
    a sad sve mi koje smo dojile, naknadno možemo o uštedi

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zašto je apsurdno?
    Isto tako smo mogle razgovarati koliko se uštedi bezpelenaštvom.
    Ja sam presretna od kad više ne kupujem pelene, a kupovala sam one najjeftinije iz konzuma.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •