H ima 5 g i ide u mješovitu grupu,i dalje moraju spavati od 12-14 h.Kako je kod vas?
H ima 5 g i ide u mješovitu grupu,i dalje moraju spavati od 12-14 h.Kako je kod vas?
L.ima 4 god,i popodnevni odmor je obavezan.Tete su rekle da ne moraju spavati al ležat i bit tiho moraju.
Meni osobno to jako paše jer ona i doma odspava bar sat vremena popodne
moje obje samo leškare jer ne spavaju poslijepodne od nekih 3 g., maze neku lutkicu, poslije se znaju malo izvući nešto tiho igrati i tako
možda bi bilo bolje da postoji neka odvojena prostorija za nespavače, ali za to jednostavno nema mjesta u ovom našem vrtiću
Naši su klinci u vrtiću imali zgodnu rutinu. Iza ručka je vrijeme odmora. Legnu svi, tko u 20 min ili pola sata ne zaspi, smije ustati, uzeti svoju kutiju za tihu igru i provesti vrijeme budan. Imali su dobno mješovite grupe, pa je to bio jedini način da mali legnu, a i velikima je dobro došao taj mali odmor nakon ručka, bez obzira što nisu spavali.
Kutije smo im doma opremili: kutija za cipele (što šarenija, to bolja, da ju dijete prepoznaje), označena imenom. Unutra sitne igračke, blokić, bojice, puzzle... već prema tome. VIkendom je kutija išla doma ako je dijete htjelo štogod zamijeniti ili nadopuniti.
Djeca koja nisu spavala morala su se igrati TIHO i sjedeći za stolom, što je odlična predvježba za školu. Moj stariji je to obožavao. Igrao se ili sam ili s prijateljima (društvene igre, ali bez galame). Mlađi je pak spavao popodne valjda do prvog školskog dana. I danas bi da stigne, he he he...
Moja H je krenula u vrtić sa 4.5g, u mješvovitu grupu, sa djecom od 3g-6g. Odmah sam naglasila da ona ne spava popodne već 2g (od 2.5g) i da molim da je se ne stavlja spavati.Naravno da su je ipak jednom pokušali staviti, ali ništa od toga, pa su odustali.
ja sam u velikoj nedoumici zbog toga .Moj N. ide u dvije smjene u vrtić,on sad ima 5 godina i manje mu treba to spavanje iako mu opet dobro dode u jutarnjoj smjeni .Popodne nam je drama ,danas je jadan plako jer je svijestan da ce uci u vrtic i odmah na spavanje.Sada sam na poridiljnom i još više mi ga je žao slati u tu popodnevu ...Baš me ovih dana muci to pitanje.KOd njih ima opcija ležati u tišini ali nema micanja sa kreveta .Uzme on sebi svog najdražeg plišanog psa ali...danas ja cak i moju sliku stavio na ogrlicu od psa da mu bude lakše.Nemam pojma sta da mislim o tim njihovim metodama .
a gdje je provodila vrijeme dok ostala djeca spavaju?
moje mogu u kuhinji stajati jer nema mjesta ni za stolicu
i moje uživaju presvući se, slušati priču i zvuk lire. nitko ih na ništa ne prisiljava. samo ne zaspu, nego kada se malo isšuškaju i razvrte po krevetu tiho se izvuku i igraju se tiho
kažem, vrtić je malen i mjesta jednostavno nema za odovjene prostorije spavača i nespavača
Ja bih ponekad voljela da moj predškolac spava u vrtiću. A imam i puno prijatelja/poznanika koji tako misle.
Jednostavno je preumoran ako ne spava. Teško ga je nagovoriti za spavanje, ali kad zaspi - milina je s njim poslije igrati se, jer nije nervozan, nema ispade i sl.
Jednostavno se treba pomiriti s time da ima djece koja vole spavati i jedino sa popodnevnim spavanjem dobro funkcioniraju, a ima ih i koji od dvije godine ne trebaju popodnevni odmor.
I nije mi neki argument - kako će slijedeće godine u školi.
Priviknut će se.
U Leinom su vrtiću jedne sezone spajali dvije grupe pa su djeca koja spavaju bila u jednoj prostoriji a ona koja ne spavaju u drugoj, a onda su, tko će znati zašto, napustili tu praksu, pa su djeca koja ne spavaju morala nešto mirno raditi za stolom.
Meni je stvarno grozno da se djecu tjera spavati, i samoj mi je to uvjerljivo najgora uspomena iz vrtića.
Eto, a meni je grozno da se onioj djeci koji trebaju sna uskraćuje to isto pravo....
Mišljenja su nam različita....
Moja se djeca silom prilika dižu rano, oko 6 - 6:30.
A teško ih je natjerati u krevet (u ovo doba godine - zima ja malo drugačija), prije 21 sat.
I treba im taj popodnevni odmor.
Super ako vrtić može omogućiti izbor, ali tada nisu ni djeca u pravednom položaju jer djeca su ipak povodljiva (obično na nespavanje u ovom primjeru). Zašto bi oni spavali, ako xy ne spava?
A opet sam mišljenja da djeca do 5 godina moraju spavati. Možda predškolci da imaju izbbor....
Pa to je problem vrtića, da organizira stvari tako da i jedni i drugi budu zadovoljni.
No, ja nikako nisam mišljenja da djeca do pet godina moraju spavati po danu - moja nije htjela spavati popodne i prije nego što je navršila tri godine, i ništa ju nije moglo natjerati na spavanje.
Ne bi se složila da svi do 5g moraju spavati, jer su druga djeca povodljiva. Moja cura nije spavala od 2 i pol godine, pa kako da sad počne sa 4 i pol?
Vrtić mora omogućiti da obje skupine budu kvalitetno ogranizirane i zbrinute - spavači da spavaju, a nespavači da ili rade nešto tiho ili da se kao u Miminom primjeru za to vrijeme spoje 2 grupe - mislim da je tako bilo i kod nas.
Spavanje je sa starijom bio jedini problem kojeg smo u vrtiću imali. Njoj se u mješovitoj grupi nije spavalo zadnje dvije vrtićke godine, a morala je ležati veći dio vremena jer su tete smatrale da ne mora spavati, ali se treba odmarati pa ako zažmiri možda i zaspi. A njoj je u CV-u zapisano pomanjkanje umora. Prihvatili smo to kao trening živaca i izdržali.
S mlađom imam drukčiju praksu, oni su u vrtićkom krevetu najkasnije u 12hpa se zato doma ustajemo u 5.50, bauljamo, crtamo, družimo se s Dorom do 7 kad se ustaje starija i idemo u vrtić/školu. Mislim...koji četverogodišnjak može zaspati u 12h?
Mi imamo u vrtiću praksu da djecu koja ne zaspu dignemo pola sata ranije a na spavanje se ide oko 12,30 i onda još čitamo priče do 13 pa dok se uspavaju nekima prođe još pol sata, inače je spavanje do cca 14,30 neki znaju i produžiti. Također se radi o mješovitoj grupi od 3 do 6 god. i čak predškolci redovito spavaju bez ikakve prisile, znači da za tim imaju itekako potrebe a mi kao odgajatelji moramo uvažavati dječje potrebe, dakle nije spavanje eto tako da se odgajatelji odmore nego zbog djece i ponavljam ako netko baš taj dan ne može zaspati dignemo ga i damo mu neke tihe aktivnosti.
...pa recimo moji, koji se radi radnog vremena i udaljenosti koju prelazimo do vrtića dižu u 6:00.
U 12:00 su već solidno umorni, i to čak i šestogodišnjak.
Navečer spavaju najkasnije do 20:30. Priprema počinje oko 19:30, večera, tuširanje, priča,....
Mislim da je jako teško organizirati tako da svi budu zadovoljni - spavači i nespavači.
Kod nas su mješovite grupe od 3-7g. Svi osim školaraca moraju spavati ili ležati. Mojoj je to prošle godine bio jako veliki problem, jer nije uopće spavala a morala je ležati. Ove je školarka pa je presretna što ne mora više ležati.
Moj petogodisnjak ide u grupu predskolaca gdje je jedno od 5-6 djece koja su nesto mladja. Ovi stariji ne spavaju, ali mladji da. Odnosno, s tetama su se dogovorili da "drijemaju". Nemam nista protiv jer i doma ponekad prilegne, samo ne svaki dan. Medjutim, sad je to pravilo u vrticu i on ga se mora drzati.
Jucer nam je nakon vrtica u suzama rekao neka razgovaramo s tetama jer on ne zeli spavati. Pitala sam ga je li sam ista rekao teti, rekao mi je: "Jesam, ali ja sam jos mali, ja nisam dovoljno jak da se oslobodim (!), moram spavati jer me teta natjerala! Vi joj morate reci!" Ne mislim da je itko bio grub, to je njegov nacin prepricavanja ali morat cemo razgovarati s tetama o svemu. Meni stvarno ne smeta da on navecer ostaje budan do kasno (a to je slucaj kada spava popodne), ali ne zelim da bude nesretan u vrticu. Naravno, ne zelim ni da bude umoran po danu, ako mu se spava, neka spava. Zapetljano.
i kod nas je kao kod većine da spavati/mirno ležati moraju svi osim predškolaca, a predškolci mogu birati
navodno je teško organizirati posebne prostorije za spavače i nespavače, ali s boljom organizacijom bi se i to dalo i to bi bilo najbolje rješenje jer naravano da ne treba svakom djetetu isto sna i nemaju svi iste navike niti se dižu ujutro u isto vrijeme
Da ne otvaram novu temu, podižem ovu, s tim da se radi o šestogodišnjacima.
Spavaju li vam predškolci u vrtiću?
M. nas već danima moli da ove godine dolazimo po njega nakon ručka, jer ne želi ostat na spavanju. Danas je bio prvi dan i kaže da su svi spavali osim njega.
Inače, tek od prošle godine ostaje na spavanju (to je bila njegova želja jer mu je bilo super još se igrati nakon spavanja i jesti užinu s frendovima). Nekad bi zaspao, nekad ne. Najčešće bi zaspao kasnije od svih i budio se kasnije (djeca skaču, viču, igraju se u sobi, a on još spava).
Meni to spavanje uopće ne paše jer navečer kasno zaspe (stavim ga spavat oko 9,30 al se još stoput digne, sad je žedan, sad mu se opet piški pa mu se kaka....pa legne pa me zove jer mi nešto mora reć i tako...zaspe oko 10,30-11) i onda se ujutro jedva diže (oko 7,30), pa umoran zaspe u vrtiću i tako u krug. Više bi mi odgovaralo da ne spava pa bi navečer zaspao u normalno vrijeme i normalno se ujutro probudio.
Njemu jadnom je to ležanje u krevetu užas. I meni bi bilo da moram sat i pol ležat u krevetu i bit tiho, a kamoli ne djetetu.
Ok, kužim ja da mora bit tiho, ipak svi ostali spavaju, da ih ne ometa i ne budi, al valjda i on ima pravo ne spavat ako neće, al ne da mora ležat u krevetu!
Rekla sam mu nek izdrži ovaj tjedan, vidjet ćemo kako bude, vidjet ćemo s tetama pa ćemo se onda dogovorit što ćemo.
Pročitala sam postove iznad kako je u vašim vrtićima al me najviše zanima da li vam predškolci spavaju u vrtiću?
Naši ne spavaju kada napune 5g - osim ako netko baš želi. Meni je to ok, jer prošle godine nam je stariji (u 10mj će napuniti 5g) još spavao pa smo onda navećer imali frke - nije išao u krevet prije 10,11 sati.
kod nas su to rješavali ako se detetu spava i ti još inzistiraš da spava, ako se detetu ne spava, a ti inzistiraš , onda ga stave spavati,pa kaj bude-bude, ak se detetu ne spava i ti ne inzistiraš ne stavljaju ga spavati.
moj klinac je još s 6.5 godina spaval u vrtiću cca 2-3mjeseca, doma posle povremeno kad je bio jako umoran. Mala nije spavala u vrtiću s 6.
inače moji su u normalno vrijeme išli spavati, a buđenja su bila do pol 8 ovisno kad smo radili.
Posljednje uređivanje od jelena.O : 04.09.2012. at 07:24
Mi smo tek krenuli u vrtić...u našem vrtiću su samo dvije mješovite grupe (ali je najviše trogodišnjaka, petogodišnjak je samo jedan) koje se spajaju za vriijeme odmora. Djeca koja spavaju idu u posebnu prostoriju u kojoj je samo odmor, ostali ostaju u jednoj od soba.
Posljednje uređivanje od sirius : 04.09.2012. at 07:31
Balerina je krenula u novi vrtic i jucer me teta prvo piatala da li spava. ja sam joj rekla da doma nikad ne spava, ali da ne znam kakvo je pravilo kod njih. grupa je dio 6-togodinjaka i dio 5-togodisnjaka tako da one od 5 koji ne spavaju ne prisiljavaju.
inicijativa je dosla od same tete ne od mene i mislim da ove godine nece spavati.
Naši predškolci od ove godine ne spavaju, točnije teta je napomenula kao neku testnu fazu prvih mjesec dana da vidi kako će reagirati i kakve će biti povratne informacije od roditelja (da li su nervozni popodne kad dođu doma i slično). Inače ovi (uključujući i moju) koji se bude ujutro u 7 jedva izdrže popodne - moju onda uhvati kriza oko pola 6/6 kad je doma pa je svađalački raspoložena i nesmiješ ju ni pogledati dok je ne prođe....
kod nas školarci ne spavaju, svi ostali da s tim da teta nakon pola sata "spavanja" digne djecu koja nisu zaspala da bezveze ne bulje u plafon.
petkom je happy friday i nitko ne spava.
Moja ima 5 godina i svi u grupi najnormalnije spavaju. Pitala sam tetu da li ce spavati ove godine ( jer sam cula po drugim vrticima da ne spavaju) i kaze teta da normalno da spavaju. Ja se slazem sa time, moja se povampiri ako ne odspava barem pola sata.
kod nas predškolci načelo ne spavaju, s tim da je teta rekla da oni čiji roditelji inzistiraju mogu odspavati. i također da ćemo vidjeti nakon nekog vremena kako to funkcionira, kome treba, a kome ne.
i meni i mojoj kćeri paše da NE spavaju, nadam se da će tako i ostati barem za nas koji to želimo.
Mene je to spavanje bas ubilo u pojam danas.
Evo kako izgleda dan 5 godisnjaka u vrticu u koji je krenula moja kcer. Ona se budi oko pola 8 i u vrticu je od 8. U pola 9 dorucak, pa igranje, voce, igranje, rucak vec u pola 12 i spremaju se na spavanje od 12 pola 1. Spavaju do 2-pola 3. Moje dijete ne spava od svoje 2. To vrijeme od cca 2 i pol sata je provela placuci, jer naravno da nije mogla zaspati. I popiskila se u gace jer nije bilo tete u sobi, a nju je bilo strah dici se iz kreveta.
I sto da sad ja radim, poluditi cu.
Oni forsiraju to spavanje, tete su pred mirovinu i jakoooo ima pase da SVI spavaju ili gledaju u plafon cca 2 i pol sata. Katastrofa. Sutra idem u vrtic i ne znam sto da kazem/trazim. Vrtic (i stavovi) je ono ko da sam došla u 1985.
Siliti dijete da nepomicno lezi u krevetu 2+ sata mi spada u sferu zlostavljanja.
E ne znam jer je tamo spavala samo danas, ali
veli meni teta jucer kad sam tamo bila s njom, da je jos 3-4 roditelja cija djeca vec godinama idu u vrtic trazilo da im djeca NE spavaju.
Ali kao znate kako je to jedan vidi drugog i onda nam na kraju nitko ne bi htio spavati
Boli mene briga za druge, ne namjeravam dopustiti da mi s tim maltretiraju dijete i stvaraju mu traume
Uostalom rekla sam psihologu preko nekoliko puta da mi dijete ne spava i da nije nikad umorno, da bi ga ona stavila u grupu koja ISKLJUCIVO MORA spavati. Drugog izbora nema.
Sutra idem do psihologa i ravnatelja traziti da je prebace u stariju grupu jer ovo nema nikakvog smisla.
Mi smo na upisima već birali grupe u koje bismo hteli da klinci idu,
isto tako naveli dal spavaju ili ne,
i prema tome su ih stavili...
S time da su moji spavači,
čak i cura (sad će 6g za tri tjedna) pa ona jedina iz predškole ide na odmor....
AKo postoji grupa di se nespava, najpametnije je preseliti ju tamo..... Druge nema...
Nas su pitali kod upisa da li spava i li ne i rekli smo da ne spava. Cura će u listopadu napuniti 5 god. i u njenoj dobi (2007/2008 god.) još ima grupa koja spava. Našu grupu su spojili s predškolskom a oni ne spavaju
Ja što više razmišljam o tome to sam više ljuta
Sutra joj ne namjeravam uzeti ni piđamu ni ništa, teti budem rekla da je izvoli zabavljati dok ostali spavaju ili se nek snađe.
Osjećam se ko totalni kreten, a sve se slama preko leđa mog djeteta zbog nečije lijenosti i nezainteresiranosti
Probaj ju ugurati u neku drugu grupu, predškolci sigurno ne spavaju. Ja sam se prvi dan iznenadila kad sam skužila da dosta curica u grupi je već napunilo 6 god. a moja još nema ni 5. ali mislim da su ih tak spojili sa mlađim nespavačima.
U starijoj gupi (ako je za vjerovati ovoj teti) je preko 30 djece
Mislim da mi je jedina opcija drugi vrtić, a to je sad teško pošto su me ovi zeznuli. Sve grupe su već formirane i popunjene (u privatnim).
Jedino drugi državni, koji ima manje djece u predškolskom... a oni su mi svi daleko![]()
L ima 3 godine i ako ne zeli spavati ide u drugu postoriju igrati se ali ona doma spava pa češće izabere spavanje![]()
Joj Zara1, siliti dijete da leži 2 sata u krevetu...užas!
Nas nitko ništa ne pita pri upisu jel dijete spava ili ne niti ima grupe nespavača ili druge prostorije gdje djeca mogu boraviti. Za to stvarno nema uvjeta u našem vrtiću.
A. u jutarnjoj smjeni ne spava već od prošle godine. Djeca koja ne spavaju idu u sobu gdje su predškolci (oni ne spavaju, osim onih koji žele - a ima i takvih). Ali mi je isto dugo trebalo da uvjerim tetu da on ne može zaspati u 12.30 (pa bi budan ležao i zaspao tek oko 2, kad se većina već polako budi).
U popodnevnoj smjeni je do nedavno spavao, ne znam kako će biti sad kad je predškolac. To kasnije spavanje mu je ok, s tim da ga teta po dogovoru budi ranije od ostalih. Ne pusti ga spavati dulje od 1 sat pa on onda čita nešto dok se ostali ne probude (ima u grupi i trogodišnjaka koji dulje spavaju).
Zara1, u kojem ste vrtiću?
U Gortanovoj. Bila sam danas kod tete i ona je naravno sokirana s mojim zahtejvom.
OK, bar se slaze da ostaviti je samu da 2-3 sata crta ili sjedi u kutu nije rjesenje.
Ona bi je poslala nakon rucka u stariju grupu, no ja ne znam kako ce to funkcionirati. Mislim da ni to nije ok, tj. da je sve to previse za dijete. Ne bi se uklopila ni u svoju grupu, a ni u drugu. Ono malo, tu, malo tamo. Na kraju nigdje.
Bas sam razocarana. Jako smo se veselili vrticu, a na kraju ovakvo sra**.
Nama se to "šetanje" po grupama pokazalo kao jako dobra stvar. Nema nikakvih problema kad je teta na bolovanju pa ih preuzme teta iz druge grupe, ili kad su ljeti/oko blagdana spojene grupe. Upozna svu djecu i tete i u svakoj grupi je kao u svojoj. Samo u početku može biti komplicirano za dijete, dok se ne navikne.
(a druga soba ima i druge igračke, ima i to svojih prednosti. Moj je obožavao susjednu sobu jer su mu tamo bile zanimljivije igračke i plakati na zidovima)
evo ja ću iz kantuna jednog odgojitelja....
dijete se ne smije prisiljavati na ništa!!!
ako dijete ne želi spavati, nema potrebu za spavanjem, ima averziju prema popodnevnom odmoru treba pronaći način da ga se zabavi dok ostala djeca koja imaju potrebu za snom odmaraju
Vrijeme popodnevnog odmora je meni vrijeme kad s djecom koja ne žele odmarati iskušavam nove moetode mirnih igara, eksperimentalnih likovnih tehnika (koje kasnije koristimo u radu), rad s predškolcima na grafomotorici, pripremamo se za pojedine događaje i proslave koji nam dolaze (npr. proslave dana jeseni pa pripremamo panoe, tražimo priče i pjesmice koje ćemo obrađivati, izrađujemo plakate....itd)
to je jedino vrijeme kad mogu raditi s djecom predškolcima u malim grupama i pripremati ih za školu - jako volim to vrijeme i bude nam super
u to vrijeme nastaju fantastično uratci koje arhiviram i služe mi kao pokazni materijal u razvojnim mapama.....
razgovarajte s odgojiteljima, nemojte odmah iči za tim "ko zna šta one rade kad dica spavaju"
izrazite svoje želje, ali i pripremite dijete da u vrijeme popodnevnog odmora moraju biti u mirnijim i tišim igrama bez buke i galame....
svima nam dođe dobro maloi odmoriti iza ručka pa bar mirno sjediti i nešto tiho raditi...pod odmorom se ne mora podrazumjevati ležanje na ležaljkama....
često djeci nudim audio priče pred spavanje.... nemoguće je uvijek čitati im jer su toliko raštrkani po sobi da to onda mora bviti jako glasno čitanje a onda se gubi bit lijepog i ugosnog čitanja a i slušanja bajke
još nisam naišla na grupu u kojoj djeca ne vole te audio priče... velika većina djece koja odbijaju dnevni odmor žele poslušati bajku u miru i tišini i onda se posvetiti nekoj mirnoj igri...
fantastično funkcionira....
RAZGOVARAJTE!!!! tete ne grizu, vjerujte mi na riječ :D sve je stvar dogovora....
Naši spavaju (grupa 4-7 godina).
Iako su tete rekle da stariji od 5 ne morjau spavati ipak sve polegnu.
Mom dugo treba da zaspe a kad zaspe ne mogu ga probuditi. Dođem nekad u 15.30 a on još spava ili se tek probudio.
Doma naravno zaspe tek oko 22.30-23
Evo nakon 2 dana razgovora ja sam svoje dijete ispisala danas jer me nitko nije slusao. Oni svi po svom. I nabijaju mi djetetu traume.
Jako sam razocarana, mislim da u zivotu nisam bila toliko jadna.
I da oni svi moraju spavati (nema izbora).
Upropastili su mom djetetu cijelu vrticku godinujer sad drugi vrtic sigurno necu naci.
Postoje li kakve smjernice nadleznog ministarstva i agencije vezane za spavanje vrticaraca?
Radi se o gradskom vrticu u Zagrebu.
radi tvojih?, mislim da oni trebaju još spavati.