Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: pitanje za mame s djecom oboljelom od celijakije ( i sve ostale iskusne rodaše)

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno pitanje za mame s djecom oboljelom od celijakije ( i sve ostale iskusne rodaše)

Nakon razgovora telefonskog s našom pedicom (koja je još 2 tjedna na godišnjem), posumnjale smo skupa na celijakiju kod mojeg najmlađeg djeteta.

DAkle, zanimaju me vaša iskustva, kad ste to shvatile, kako ste to shvatile, koji su simptomi kod vaše djece to bili da su vas/pedijatre naveli na razmišljanje o c?

Kakve su inicijalne pretrage , na netu nalazim na isti citat vezan uz pretrage za djecu ispod 2 godine, koji je poprilično nejasan.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kao prvo probaj se naručit kod nekog gastroenterologa, mi smo u klaićevoj.
    Moj (valjda) nema celijakiju , ali ima alergiju na gluten, slučajno sam nekaj čitala i izbacila iz svoje prehrane pred godinu dana,kad ono iza tog 3mjeseca mali alergičan na gluten, sva sreća da sam ga izbacila, inače moji imaju atopijske dermatitise, drugih simptoma nemaju, bar ne dok su mali. Ovaj mali ima 14.5mjeseci.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

jelena hvala ti na odgovoru,nikako ne stižem na forum
    kako si otkrila da je alergičan na gluten (simptomi su manje više slični s celij., pogotovo ako si izbacila gluten)
    i kako razlikuju celijakiju od netolerancije , alergije na gluten?

zapravo me plaše testovi, ne mogu si zamisliti mišicu na gastroskopiji....

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mi bili na testovima iz krvi

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

iz ovoga je prilično jasno da su krvni nalazi dovoljni.
    a piše ti i o simptomima...

ipak se nadam da nije...

http://www.zaklada.simbex.hr/ortomol...elijakiju.html

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm, ne znam je li se što u međuvremenu promijenilo, ali prije 6-7 godina kad sam sa sinom hodočastila gastroenterologu u Klaićevu nama je bilo rečeno da se celijakija sa sigurnošću može potvrditi jedino biopsijom tankog crijeva.

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Audrey prvotno napisa Vidi poruku
    nama je bilo rečeno da se celijakija sa sigurnošću može potvrditi jedino biopsijom tankog crijeva.
    Ovo je točno, samo se radi o tome da kod male djece baš ne preferiraju raditi biopsiju, nego onda pokušavaju putem krvi AGA, EMA...
    Mi smo alergiju na gluten dijagnosticirali prvo krvnim alergijskim testovima a zatim PRICK testom. Koliko sam ja shvatila ako ti dijete nema baš tipične simptome celijakije - nenapredovanje na težini, tanji ekstremiteti a jako velik trbuh (imaš slike na netu) tretiraju ga kao alergiju na gluten. Iako je celijakija podmukla bolest jer ne izaziva kod svih karakteristične simptome, ondosno često je prikrivena.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

cure hvala vam svima od srca
    ajde , nekako mi je lakše znati da nećemo raditi preinvanzivne pretrage u ovoj dobi...
    zbunilo je i mene taj podatak kako se jedino biopsijom može stopostotno utvrditi celijakija...

krv ćemo pregrmiti...
    Posljednje uređivanje od miniminia : 16.09.2011. at 15:23 Razlog: tipfeler

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

jedino mi se prick test ne sviđa, ja još imam traume od njega...
    kako se borite s bezglutenskom prehranom?
    puna sam pitanja, i dosta sam uplašena, imamo nekih simptoma, neke smo eliminirali bezglutenskom prehranom , pa sam pesimistična, a kako se još dojimo, vjerujem da se neki nisu ni razmahali
    uostalom, kako točka kaže prema izvorima samo 30% je simptomatska celijakija... ostalih 70% oboljelih nema izražene simptome..

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kolko je mala stara??? I moj isto cica. KOd tog buš morala pazit i na svoju prehranu.

mi smo se potpuno zorjentirali na bezgluteinsku,ali moraš znat da buš svaku sitnicu morala raditi sama, sad jedini je problem kaj je na zadnjem rastu nađen visoki krumpir, pa smo sad morali izbacit i krumpir i bezgluteinsko brašno koje smo dobivali od hzzo.

Si se negdje naručila za pregled,jer na to se isto čeeeeeeeeeeeeeeeeeka!!!!!!!!!!!!!! Mi idemo ponovno u ponedjeljak kod gastričke
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 16.09.2011. at 16:28

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

hej cure! mene zanima nešto u vezi ove teme. koliko nakon izbacivanja glutena iz prehrane se mogu očekivati rezultati?

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Jelena, mi smo godina i pol...jadna tvoja mrva kad morate i krumpir izbaciti... čini mi se teško ako nam dijagnosticiraju alergiju, i to ne utoliko radi kuhanja doma, to mi je manji problem, nego mi se čini vrtić problem, škola...rođendani...
    no, tek ćemo vidjeti...trebamo tek postaviti dijagnozu...možda i nije, ili je nešto drugo...
    silverinne, nek ti radije cure s dokazanom dijagnozom odgovore...

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj miniminia prvotno napisa Vidi poruku
    jedino mi se prick test ne sviđa, ja još imam traume od njega...
    kako se borite s bezglutenskom prehranom?
    puna sam pitanja, i dosta sam uplašena, imamo nekih simptoma, neke smo eliminirali bezglutenskom prehranom , pa sam pesimistična, a kako se još dojimo, vjerujem da se neki nisu ni razmahali
    uostalom, kako točka kaže prema izvorima samo 30% je simptomatska celijakija... ostalih 70% oboljelih nema izražene simptome..
    Prick test je nezgodan, em dijete pikaju, em mora biti miran 15 minuta?!
    Što se tiče prehrane, navikli smo se. Može se normalno kuhati s bezglutenskim brašnom, a i raditi kolače.
    Ima puno recepata na netu.

Citiraj silverinne prvotno napisa Vidi poruku
    hej cure! mene zanima nešto u vezi ove teme. koliko nakon izbacivanja glutena iz prehrane se mogu očekivati rezultati?
    Kod nas se poboljšanje u vidu smanjivanja atopijskog dermatitisa vidjelo nakon 2-3 tjedna.

nego mi se čini vrtić problem, škola...rođendani...
    Tete u vrtiću su se navikle - donosimo svoj kruh i Scharove keksiće i grickalice.
    I nema nikakvih problema.
    Posljednje uređivanje od Točka : 19.09.2011. at 15:35

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

nama je zasad nakon gadnog rota virusa u travnju dijagnosticirana netolerancija laktoze zbog učestalih i svakodnevnih proljeva već 4mj. izbacivanjem laktoze uspjeli smo ph dovesti sa 5 na 7, ali proljev se nastavio i čak je češći (bio je jedna stolica dnevno-proljev, a sada budu i do 3 proljeva dnevno). zadnji put smo razgovarali s dječjom gastroenterologicom na rebru kad je bio 5dana bez laktoze i nije bilo napretka, pa je ona rekla da i dalje misli da je laktoza u pitanju samo je možda teži slučaj. ali on je sada već skoro mjesec dana bez laktoze u potpunosti a proljev je još tu i loše raspoloženje i plinovi, baš je jadan. a dr na godišnjem još ovaj tjedan. ono što me dodatno muči je i to što je ona rekla da je praktički nemoguće imati uredan ph stolice i proljev a nama se upravo to događa.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Jel zna netko koliko se cekaju nalazi za celijakiju (serum poslan postom u zg u klaicevu)?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

oko 2- 3 tjedna

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    Jel zna netko koliko se cekaju nalazi za celijakiju (serum poslan postom u zg u klaicevu)?
    kaj kod vas sumljaju?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Tek sad vidim pitanje.
    Ma da, u nas sumnjaju na sve i svasta.
    A bolje celijakija nego cisticna fibroza ( i to su nas testirali).
    Ma stalno ga na svasta nesto testiraju, a svi nalazi dolaze da je sve ok.
    Nadam se da ce uskoro rezultati, vec smo nestrpljivi.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a kaj ste radili za celijakioju, moj je alergičan na gluten i svašta uz to tak da je na mizernoj hrani bez krumpira,ali doktorica veli da on sigurno nema celijakiju.

Vi ste jeli gluten? moj nije jer sam ja prestala jest s njegovih 3.5 mjeseci ( malo je mlađi od tvog)

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Mi smo poslali taj serum u zg na analizu i evo cekamo odgovor, nadamo se sad sljedeci tjedan. Iako mislim da ce sve biti ok.
    On jede namirnice s glutenom od 8.mj i nikakvih promjena nije bilo. Ali eto, da doktori otklone i tu sumnju pa su trazili tu pretragu.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    Tek sad vidim pitanje.
    Ma da, u nas sumnjaju na sve i svasta.
    A bolje celijakija nego cisticna fibroza ( i to su nas testirali).
    Ma stalno ga na svasta nesto testiraju, a svi nalazi dolaze da je sve ok.
    Nadam se da ce uskoro rezultati, vec smo nestrpljivi.
    to rade svoj djeci koja dođu na pretrage na gastro. tako su meni rekli, više kao rutinska pretraga, a bila sam u totalnoj komi

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    to rade svoj djeci koja dođu na pretrage na gastro. tako su meni rekli, više kao rutinska pretraga, a bila sam u totalnoj komi
    ne baš svoj,mi se samo testiramo na alergene

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ma mislila sam na taj test za cističnu fibrozu

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moji ni jedan klinac nije radio taj test, tak da to ne stoji

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

onda ok. mi smo bili u klaićevoj i jako sam se uplašila kada smo morali ići raditi kloride u znoju pa mi je sestra rekla da to gotovo svoj djeci na gastro rade i da je to više kao nekakvo promatranje u populaciji, odnosno da se ne bi slučajno provuklo jer su imali slučajeva djece iz provincija kojima se bolest prekasno otkrila. nemam pojma tako sam ja shvatila. uglavnom nama je doktor rekao da je sto posto siguran da nema, ali neka ipak napravimo pretragu tako da ako još netko bude morao ići na tu pretragu ne mora se odmah oduzeti od straha kao ja.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Imam jedno pitanjce, taman da postavim ovde, da ne otvaram drugu temu: Bebac ima 8 meseci i desava se da mu vidim malo sluzi u stolici. Nema proliv, cesce se desi da ima tvrdu stolicu ali ima nekih svetlih niti, kao sluzi. Pri tom nema slinica, nije od toga sigurno. Jel moze to biti reakcija na hranu? Uveli smo kiselomlecne proizvode i gluten, pa se bojim da nije od toga, iako iskreno obratila sam paznju tek kad se ponovilo par puta, ne znam dal se vremenski bas poklapa sa uvodjenjem ovih namirnica...
    Posljednje uređivanje od lady.x : 04.10.2011. at 11:36

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    Mi nismo bili na gastro vec u opcoj bolnici. Za vrijeme pretrage sam pitala medicinsku sestru cemu to sluzi, a ona mi je rekla da nije bitno i da se ne zamaram s tim dok ne dobijem rezultate. Naravno da nisam mogla docekat mirna rezultate vec sam odmah nakon pretrage na mobitelu izguglala cisticnu fibrozu pa me zamalo srce streslo. Tim vise sto je moj maleni imao 3 simptoma. Ali eto fala bogu pa su mu kloridi bili u granici.

Lady x, ja ti nazalost neznam pomoci. Javit ce se netko iskusniji.
    Posljednje uređivanje od S2000 : 04.10.2011. at 22:36

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

kako stvari stoje nama nije celijakija, opet isti simptomi, ali naručili smo se kod gastro., pa ćemo vidjeti , i napraviti testove... možda jednostavno nije ništa ,ja sam uvijek optimist

ladyx, ja vjerujem da je to čisto normalna reakcija na uvođenje nove hrane, stolica je potpuno razčličita ovisno o tome koje namirnice uvodiš...
    na laktozu ti se alergija manifestira odmah nakon obroka (do pola sata), nama je bilo najvidljivije kroz osip...stolica je rijetka, djeca su naduta i imaju vjetrove
    a alergija na gluten isto (uz ostale simptoome) većinom kroz rijetku (ne tekuću ) stolicu,
    trebala bi se zabrinuti ako vidiš hrpice masti, a ovo što ti navodiš je normalno
    i mopjoj djeci bi se pojavljivale te niti, a i puno je hrane koja je djeci teško probaljiva...

prati , ali ne brini

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ladyx, ja vjerujem da je to čisto normalna reakcija na uvođenje nove hrane, stolica je potpuno razčličita ovisno o tome koje namirnice uvodiš...
    na laktozu ti se alergija manifestira odmah nakon obroka (do pola sata), nama je bilo najvidljivije kroz osip...stolica je rijetka, djeca su naduta i imaju vjetrove
    a alergija na gluten isto (uz ostale simptoome) većinom kroz rijetku (ne tekuću ) stolicu,
    trebala bi se zabrinuti ako vidiš hrpice masti, a ovo što ti navodiš je normalno
    i mopjoj djeci bi se pojavljivale te niti, a i puno je hrane koja je djeci teško probaljiva...

prati , ali ne brini
    Hvala puno!
    Pratim, danas nema sluzi ali stolica je nesto kasastija. Ne bih rekla retka, vise normalna. Mislim da je to zato sto je njemu do sada riza stvarala problem i imao je zatvor, a ne koristim je par dana (do sad se bas mucio sa zatvorom, pa nisam ni znala sta je to normalna stolica).

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

lady.x, baš mi je drago da je mrvica dobro

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •