Citiraj alga prvotno napisa Vidi poruku
Takve djece ima po domovima- dosta. Ja sam mišljenja da je naravno bolje da ne odrastaju u domu nego u obitelji- zato smo mi kao udomitelji tu. I pogotovo kod naše sve već velike djece (znači od 12 godina pa na više) ne vidim nikakvog smisla ni koristi za djecu lišiti ih roditelja...izbrisati im prošlost...uzeti im identitet...premda su cijeli život već u domu, i tamo će i ostati...pa oni znaju tko su...znaju tko su im roditelji....i dobro je da to tako ostane. Šta bi se dogodilo da promijene rodni list? Samo potvrda da “ne valjaju, da treba izbrisati to loše” umjesto da prihvate porijeklo i nauče se sa time nositi i biti časni ljudi.
Jako mi je zanimljivo čitati mišljenja iz drugog ugla, super, Alga, da si se javila!
Slažem se da bi trebalo bolje urediti sustav udomiteljstva kod djece koja su PRIVREMENO smještena u udomiteljsku obitelj. Vjerujem da bi se svakodnevnica koju spominješ mogla olakšati i ozakoniti na korist udomitelja i udomljenika. Možda bi se zakoni mogli mijenjati preko vaših udruga ili organizacija?

Pitam se samo što kad dijete s recimo 8-9 godina dođe kod udomitelja, tamo mu je lijepo, roditelji ga povremeno posjete, vole ga (dakle govorim o idealnim odnosima u danim uvjetima)...pa tako do 18.godine. Koliko je dugo - privremeno? Što će ta mlada osoba raditi nakon 18.g. kad naglo postaje punoljetna i kakti samostalna? Čiju podršku ima? Ima roditelje o kojima se po svoj prilici mora početi brinuti.
Teške su to teme - sigurno da postoje bolesti, ostajanje bez posla, životna posrnuća...ali bojim da su više iznimke nego pravilo.

Nisam sigurna predlažeš li sistem (i) tzv. otvorenog posvojenja (kao što postoji napr. u SAD-u) gdje se zapravo radi o dvostrukoj skrbi, tj. da biološki roditelj sudjeluje i dalje u životu djeteta? Samo to onda isključuje udomljenje - radilo bi se baš o trajnom posvojenju.