Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 140

Tema: Kako se radi sejtan?

Papillon

Početno

Meni nikad ne ispadne tak dobro sa glutenskim brasnom. Obozavam radit seitan pecenke, a za to mi treba dosta mekan gluten. Moram probat ono sa przenjem sirovog glutena.
    Ja uvijek kuham sa soja sauceom i kombu algom/bas ak mi treba za neki poseban recept onda dodam ostale zacine/.
    Zasto ga kuhat u expres loncu? :?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma moze i u obicnom, ovako mi je malo brže .

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

http://vegweb.com/index.php?topic=7592.0

intresting baking powder hm

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Probala sam prvi put (ponukana ovim receptima) napraviti seitan i to od glutenskog brasna od primavite. Kuhala sm ga skoro sat vremena u slanoj vodi i stavila sam malo shoyu,. PO okusu je ispao jako dobar ali bio je nekako tvrd i zilav. Pa me sad zanima, zasto je ispao tako tvrd? Jesam li trebala staviti vise vode?
    jer tako brzo se stisnuo i postao ljepljiv da se nisam stigla ni okrenuti. Koliko se stavi vode na npr pola kile glutenskog brasna? i Kako dobiti da nebude tako tvrd i zilav vec mekaniji?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mozda da pomijesas glutensko i obicno brasno?

To ja tek tako nabadam , jer sam ga pravila samo jednom od obicnpg brasna i tad mi je ostao pug grudica, jer ga nisam dobro isprala. Sad sve cekam kad cu se uvaliti na jedno pravljenje sejtana

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

probat cu i tako, nego jel ga treba onda ispirati buduci da nije samo glutensko brasno u pitanju?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Uh, Nevena, sejtan je moja omiljena tema i... bolna točka

Marta, nisam sigurna da bi bilo dobro pomiješati, mislim; slažem se s nevenom, onda bi vjerojatno trebalo ispirati, ako bi uopće ta kombinacija funkcionirala. Od glutenskog brašna ga je stvarno lako uspješno napraviti, jedino sam ja uvijek skeptična prema tim instant i super laganim varijantama pa ne znam jel' gubi na kvaliteti :/

U svakom slučaju, ja sam negdje našla omjer 500g : 0,5 l vode i meni je taj omjer dobar. Jedina stvar s tim glutenskim je da moraš biti brza, nema dugo petljanja s njim, jer se odmah formira tijesto. Sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

au izgleda da sam onda stavila premalo vode. mislim da sam stavila maximalno cca 3dcl vode na pola kile brasna. mozda je u tome stvar

i bila sam spora u mijesanju tijesta. dok sam ja otisla po jos vode, tijesto se vec sljepilo. moram vjezbat brzinu 8)

nego, gdje vi to mijesite, jel imate neku dasku za mijesit tijesto?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja imam malu kuhinju, pa mi je zato i komplicirana varijanta s ispiranjem tijesta (i bez naročitog uspjeha ), a ovo mi je "praktično" - ja to samo u posudi (za miješanje) nabrzinu oblikujem.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Žilavost seitana je proporcionalna žilavosti glutena prije kuhanja. Ako ga pustiš da se opusti prije kuhanja bit će mekan, a ako ga premijesiš (istezanje i zamatanje) postane žilav. Ako ga pljusneš u kipuću otopinu ne treba ga ni zamatati.

Moram podijeliti s prisutnima jedan seitan-dizaster i pouku. Dizaster je počeo tako da nisam premijesio tijesto prije ispiranja, a posljedica je bila da se kod ispiranja sve dezintegriralo u sitne pahuljice glutena koje sam potom oko sat vremena lovio i nafatao jedva 1/3 normalne količine. Pouka: svakako dobro premijesiti tijesto prije ispiranja.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zar tebi to stoji prije ispiranja pa zato moras premijesiti? Jer meni se u mom jedinom pokusaju takodjer dezintegriralo tijesto... :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa da. Više glutena izvučeš ako malo odstoji, a razumno stajanje je 2-8 sati, recimo preko noći. Znači, zamijesiš, zvekneš u posudu i kad se opusti do horizontale naliješ čašu vode da se ne suši, čekanje, izlivanje vode, gnječenje, ispiranje, oblikovanje, kuhanje... recepti... mljac.
    Trik je da se škrob lakše oslobodi ako se škrobnim zrncima dopusti da temeljito nabubre, a time se oslobodi i više glutena. Ima još jedan keč, brašno ne bi smjelo biti mlađe od mjesec dana. Radi se o utjecaju zraka i enzima koji se ne dogodi ako brašno kratko leži.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kvragu, navukla sam se na onaj makro-grah sa sejtanom, sad cu nakon tofua i to poceti raditi. Hvala na uputama, u srijedu put putujem do Sibenika, pa cu si kupiti brasno i spremiti sejtance.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A gdje si sad?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Zloselu, gdje bi bila?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa nadao sam se da si mi pod prozorom pa da odemo na kavu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ha, KAHVA, kako lijepo ta rijec zvuci iz moje trenutne perspektive... Kad budem u susjedstvu, javim se.

Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja u vodu za kuhanje stavim ulje(bučino, maslinovo...) i soja sos i pustim da voda ispari i da se zapeče pa ga ne moram dodatno pržiti.
    Što sve radim u nedostatku vremena

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

što se namakanja tiče; nikad ne namačem tijesto za seitan duže od pola sata i uvijek ispadne oko 350-400 grama glutena od kile brašna.
    ja obično imam dizaster sa seitanom kad mi tijesto bude premekano.

a što se kuhanja tiče nikad ne zamatam seitan prije kuhanja; time zadrži spužvastu strukturu, bolje upija začine i bude finiji za jesti.

o glutenskom brašnu pojma nemam, nisam to nikad ni vidjela.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da glutenskog brasna ima za kupiti u Gospinoj Travi.

Ja bih rado dosla na instrukcije, ali trenutno nema teorije. Decki su na praznicima, samo ja crncim......

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Mislim da glutenskog brasna ima za kupiti u Gospinoj Travi.

Ja bih rado dosla na instrukcije, ali trenutno nema teorije. Decki su na praznicima, samo ja crncim......

biće seitana...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anamar, ako sam dobro shvatila, ti ga znaci ne zamotas u krpu prije kuhanja? i onda bude onako mekan, spusvast....?

inace, glutenoskog brasna ima za kupiti u merkatoru.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

nevena, ja sam prelijena za zamatanje pa to ne radim i bude mi fajn. seitan bude većinom spužvast, iako u sredini zna biti "nabit" kao kupovni.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

O.T.
    Gdje mogu kupiti tu bio vegetu bes MSG i kvasca? Ima li u DM-u? Ja sam u Rijeci ppa izostavite ZG

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u Dm ima zacinska sol. a te vegete imas u bio bio ducanima. vjerujem da postoji neki takav i u Rijeci

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Iridiana, čini mi se da sam vidjela i u dm-u tu "vegetu" bez msg, u većoj staklenci (oko 3, 4 dl), znam da su prije imali kao kocke za juhu, a se da sad mislim da sam vidjela i u staklenkama.

Glutenskog brašna ima u mercatoru i u gei, ali mi se gea jako zamjerila; osim što je to brašno jedno 3kn skuplje od mercatora, prodali su mi pšenične klice koje su bile na rubu roka (bez da su mi skrenuli pozornost, naravno (onak' su se čudno pogledavali kao "nema ih... u stvari ima", jer su ih očito već bili namjenili da bacanje, ali su se predomislili :shock: )), a kad sam ih otvorila, odmah su letile u koš.

Tessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nisam baš u nekoj fazi pisanja, ali prilažem recept po kojem smo mi učili raditi seitan na vege radionicama. Ja ga ne zamatam u krpu, jer mi je ukusniji kad je mekaniji i lakše se marinira. Kuham ga u manjoj posudi, pa poprimi njen oblik. Obavezno stavljam kombu algu, đumbir svježi i soya sos, ostale začine ponekad. Radim ga od polubijelog brašna (850). Moja napomena: ovisno o brašu ali i u mjesečevim mjenama, ispada veća ili manja količina).
    Priprema seitana - isto kao i meso, samo ga prethodno marinirajte par h ranije

PRIPREMANJE SEITANA

I IZRADA:
    Seitan se radi od brašna tip 850 (bez soli!), a najbolje od integralnog (ali ima puno otpada u ispiranju) ili pomiješate oba tipa. Brašno se umijesi toplom-mlakom vodom, mekše nego za kruh (kao ušna resica). Mijesiti prstima, ne dlanovima, lagano, dok se brašno ne skupi i prestati mijesiti čim se više ne lijepi za posudu ili podlogu (da ne bude kao za kruh). Na tijesto se uz rub posude preko nadlanice nalije mlaka voda (da tijesto bude malo prekriveno vodom) i ostavi stajati od 30 min do nekoliko sati.

II ISPIRANJE:
    Prvo ispirati u vodi u kojoj je tijesto stajalo, lagano pritiskajući dlanovima u krug s lijeva na desno. Pred kraj se može pritiskati jače dlanovima ako se seitan priprema za one koji jedu meso ili za one koji su slabi pa im treba jača hrana i više energije.
    Poslije odlijevanja prve vode (ako treba može i preko cjedila) ispire se u hladnoj pa toploj vodi naizmjence (kad voda postane kao mlijeko promijeniti vodu) i tako dok se ne ispere sav škrob. Kada je voda postala bistra ostavimo da gluten ostane malo u hladnoj vodi (5-10 min, prekriven vodom) i pripremimo se za kuhanje.
    Napomena: vodu od ispiranja seitana nikada ne bacati u sudoper već u WC da se ne začepe instalacije!

III KUHANJE:
    1. način:
    U posudu se stavi 2 prsta vode da zakuha. Bolje da je posuda uža da seitan bude deblji (npr. na izrađeni seitan od 2 kg brašna masu staviti u okruglu posudu od 1,5 l). U kipuću vodu se stavi cijela KOMBU ALGA (da se seitan ne ljepi za dno i da dobije minerale iz alge) i pusti da omekša. Na to se stavi ocijeđeni i u rukama još malo promiješani seitan (zato da se ne stvore šupljine ili pregib, već da bude pravilna kugla). Doda se TAMARI ili SHOYU, što više to bolje jer je kvalitetniji seitan i bolje se čuva. Dobro je u vodu staviti i malo đumbira (odozgora), najbolje svježeg jer tjera energiju prema gore. Kada voda zavrije, lonac se stavi na podložak i lagano se kuha 50-60 min što sporije i duže, biti će jači. Ako se seitan kuha na jakoj vatri bit će spužvast i gnjecav. U toku kuhanja dolijevati vodu s tamarijem po potrebi.

2. način:
    Poslije ispiranja gluten se stavi na krpu namočenu vodom (gazu), zavije u roladu, stavi u kipuću vodu i tako s krpom kuha na laganoj vatri. Voda treba tek malo prekriti seitan. U vodu se stavi đumbira, kombu alga i soja sos. Ako tih sastojaka nemate, vodu posolite i dodajte luk, mrkvu i celer. Tako se dobije "štruca" od koje se mogu rezati jednaki odresci za pohanje i drugo (u restoranima i drugdje), ali je bolje ne kuhati u krpi jer kad se inzistira na obliku mijenja se i sadržaj.
    Napomena: vodu od kuhanja seitana sačuvati za sarmu ili pripremu nekog drugog jela.

IV GLUTEN:
    Od glutena se i bez kuhanja mogu dobiti "šnicle". U tom slučaju gluten se ispere u zadnjoj toploj vodi, ocijedi i takav se može rastegnuti preko četvrtastog poslužavnika za izradu "rolade od seitana", "pečenke". Razvuče se preko rubova, premaže s tamarijem, zatim se stavi nadjev po sredini i preklopi s obe strane dulje i obe kraće strane. Dobivena rolada se stavi u odgovarajući pleh u kojem smo zagrijali malo ulja da se rolada ne zalijepi za dno, premaže sa shoyu ili tamarijem, zalije vrelim uljem i peče u pećnici. Ulje se ocijedi.
    Ili: odrežu se manji komadi glutena, ocijede, prže na dubokom ulju 2-3min da posmeđe, ocijede na papiru, a onda kuhaju u mješavini vode i tamarija 10-15min uz okretanje.

Ohlađeni seitan se premaže shoya sosom ili se prekrije sa vodom u kojoj se kuhao i čuva se u staklenoj ili keramičkoj posudi s poklopcem 5-6 dana u hladnjaku. Prije rezanja seitan se mora dobro ohladiti!
    Vidi: "Kroketi od seitana", E. Kushi: "SNAŽNO, ZDRAVO, ATRAKTIVNO JELO".

Na 1 kg brašna dobije se oko 400g seitana.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dodao bih samo kod točke II da je najbolje prije ispiranja prvo premijesiti tijesto kako onih 400g s kraja ne bi bilo žuđena utopija. Jednom kada se smjesa dezintegrira moguće ju je okupiti jedino pomoću sita.
    Meko tijesto: kila brašna + 7dl vode.
    Integralno brašno ima veći udio glutena, ali i puno veći udio posija, a takav seitan mi paše kao samoborski granit. Držim se T-850.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tessa puno hvala na receptu.

vidim da skoro svi radite seitan od brasna T850i onda ga ispirete.
    ja moram priznati bilo mi je puno lakse i jednostavnije uzeti glutensko brasno.
    zapravo zanima me, koji su nedostaci izrade sa glutenskim brasnom? nije zdravo, pitanje kakvo je brasno ili nesto trece?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

To ti pada u kategoriju razlike između smeđeg i rafiniranog šećera. Razlika je u količini industrijskog nasilja nad hranom.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovako meni ispadne svaki put super. Mozda zato sto stavim 1/2 -1 P za P

Napravim balotu oko 8 navecer. Ostavim je preko noci do otprilike 8 ujutru. Prospem vodu i isperem ga u hladnoj vodi u cca 15 voda (posuda je mislim od oko 3L)
    Dodje na grudu koja stane u ruku. Kuham ga u zacinjenoj vodi otprilike 1h (stavim biokocku i misa). Nabubri fino Uvijek fin i mekan i nikad se ne "zilavi" kod pecenja-kuhanja.

A zadnji put sam uvalila sezama pa sam ga jedva izvukla grrr...Imate li iskustva...tj. u kojoj fazi staviti sezam?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

izvinjavam se na slikama trebao je biti link...Sorry

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mozda zato sto stavim 1/2 -1 P za P
    :?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj anamar prvotno napisa
    Mozda zato sto stavim 1/2 -1 P za P
    :?
    sorry mislila sam na prašak za pecivo. (to sam nasla tu http://vegweb.com/index.php?topic=7592.0 i ne znam je li do toga ali svaki put mi dobro ispadne

Tessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Dodao bih samo kod točke II da je najbolje prije ispiranja prvo premijesiti tijesto kako onih 400g s kraja ne bi bilo žuđena utopija. Jednom kada se smjesa dezintegrira moguće ju je okupiti jedino pomoću sita.
    to je istina
    Ja bih samo dodala da je najbolje raditi neko vrijeme seitan na vise razlicitih nacina i ovisno o rezultatu napraviti svoj recept iliti postupak.
    Teorije su razlicite. Jos uvijek dolazim do nepoznanica u vegetarijanstvu, na koje je tesko dobiti odgovor za koji mogu tvrditi da je ispravan, pa se vodim time sto je mom organizmu dobro.

Astralis, nisam cula za dodavanje pecivnog praska, ali moze biti razlog da ti dobro ispadne. Nadam se da koristis onaj od Alnature, koji je bez aluminija

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje zamijeseno tijesto stoji u posudi, preliveno vodom. Ostavit cu ga sat, dva, dok skuham rucak.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Tessa prvotno napisa

Astralis, nisam cula za dodavanje pecivnog praska, ali moze biti razlog da ti dobro ispadne. Nadam se da koristis onaj od Alnature, koji je bez aluminija
    Njihovu sol i neke zacine koristim ali nisam skuzila da imaju PzaP. A neka sam i to za aluminij cula :shock: A brale pa sve je zatrovano...Svako malo cujem,citam...ovo ne valja ima to i to, pa ono....Popis je svakim danom sve dulji...uzas

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Joj, sad ste i mene ohrabrili za još jedan pokušaj Još imam glut. brašna za 1, a onda ću i opet okušati sreću s klasičnim načinom.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ajmo cure

pazite, najdelikatnije je za mijesiti/kupati tijesto u prvoj vodi. ne valja ako je voda vruća, nek bude topla, a onda ko led ledena da se gluten stisne i opet topla, pa ledena, sve dok ne dobijete čisti gluten i prilično bistru vodu. završava se hladnom vodom obavezno. ako na kraju i ostane koja grudica, ništa zato, nikom neće naškoditi malo škroba. i meni najbolji savjet koji sam dobila: kuhajte s dobrim soja umakom, to će spasiti stvar, ako seitan i ne bude tako dobar.
    sretno!

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Anamar, i hvala!

kuhajte s dobrim soja umakom
    Koliko staviš soja umaka? Mislim, kad bih stavila onoliko koliko piše u Tvrtkovom receptu, bankrotirala bih :shock:

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

stavim oko deci tamarija za lonac od 4-5 litara vode. stavim još i algu, te češnjaka u kori (malo natučenog radi arome).
    seitan ostavim da se ohladi u tom temeljcu kojeg poslije ocijedim i prelijem preko seitana, i tako čuvam u frižideru.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Daklema, KAKO SE TO MIJESI U VODI?

Naime, meni se naravno dezintegriralo. Iako sam premijesila kako je Davor napisao. Nakon one prve ledene vode, bilo je ok, ali topla voda, to mi nije jasno. Meni je to u nekom trenutku doslo na gustocu tijesta za palacinke.

Onda sam si rekla, OK, ak se moze izbuckat maslac iz mlijeka, mogu i ja seitan iz ovog sr.nja. Pa sam nalila vrlo tople vode i prckala po tome, i lijepo se gluten odvojio u nekom trenutku.

Sad se kuha u soja sosu i biljnoj soli. Nisam ga stavila u krpu, jer mi ne trebaju snicle nego kockice.

I jos bih sluzeno opalila nekog tko je rekao da se pri pravljenju tofua napravi nered u kuhinji...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koliko se dugo kuha?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zanemarite prethodno pitanje, nasla sam odgovor.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odma da sve greske priznam, stavila sam ga kuhati u toplu vodu, i u prilicno veliku serpu, pa se rasirio lijepo ko palacinka, tocnije, ko placenta. To je ta velicina, a bogami i tvrdoca. I fino kuha kroz rupice koje su nastale u seitanu.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

:D
    bit će to ok. ni meni prvi tofu nije ispao bogznakako, a izneredila sam cijelu kuhinju

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super fino mirise i sve. Al svejedno trebam vizualne upute kako se to mijesi u vodi.

youtube

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

jesi našla
    ?
    šteta što nemam webcam, niti bilo kakvu cam pa da se snimim.

bajdvej, ja to ne bi nazvala miješenjem (valjda se tako kaž ), više gnječenjem.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aaaaaaa, na youtubu gospoje Azijatkinje operu tijesto ko da peru carape. Cudnovato. Oni koriste i vodu, tj. skrob...

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

marta to je neka mala količina sigurno. nek opere dva-tri kg tijesta ko čarape...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •