Kod mene je to voda, u vodu začinska sol i začini (gro slatke začinske crvene paprike, papar, malo kumina ... dimljena sol ... ) dodajem brašno i miješam dok ne postane taman kompaktno i ne tvrđe od toga (da ne postane gumasto). Pustim poklopljeno na miru pol sata da se gluten poveže. Premijesim vilicom, poravnam i ostavim na miru 5 minuta. Zveknem u mirkovalnu na 5 minuta (taman da ne zakuha) da se fiksira oblik. Potom mogu kuhati kako me volja, ali obično u istu posudu samo dodam još vode (koju će seitan popiti) i kuham u mirkovalnoj na slaboj snazi pola sata (cijelo vrijeme nastoji izaći van -treba paziti da se ne zasuši).

Od 35dag brašna dobijem oko 85 dag neskuhanog seitan-tijesta, a po završetku kuhanja kad se napije vode oko 1kg gotovog seitana. Kupovni seitan je kompaktniji, ali ovakav mi više paše. Odlično podnosi smrzavanje i odmrzavanje pa još dok je vruć podijelim na "porcije", pobacam u vrećice za smrzavanje i kad se ohladi fiju u zasmrđivač.