Citiraj nevena prvotno napisa Vidi poruku
Trebam jedan savjet vezano uz dijagnostiku kod logopeda.
Da li je bolje malo duze cekati pa dijagnostiku obaviti u Suvagu ili ju odmah obaviti npr u DZ Centar (tamo mozemo vec drugi tjedan, a u suvagu narucuju sad za 10mjesec tek). Zapravo zanima me koliko se ta dijagnostika razlikuje, isplati li se cekati Suvag toliko dugo?
Hvala
Idi na dijagnostiku tamo gdje ćeš na red odmah. Ako ne budeš zadovoljna, stigneš u Suvag. Nek tvoj termin u Suvagu stoji. Ako u međuvremenu nađeš drugo rješenje, samo ih nazovi i otkaži.

Ne znam koliko se razlikuje, ali u Suvagu su dosta temeljiti. Odluka o terapiji ti ovisi o potrebama - ako je u pitanju samo ispravljanje R, šuškanje ili tako nešto bezazleno, onda možeš bilo kamo. Ako dijete ima kombinirane smetnje, ako je nagluho, ima problema sa razumijevanjem govora ili smetnje oralne motorike, onda će te ovi iz DZ ionako uputiti dalje, možda upravo u Suvag. To ovisi o prirodi problema.

Btw. u mnogim domovima zdravlja nalaze se vanjske ambulante Suvaga, gdje se obavlja terapija, ali dijagnostika se u pravilu obavlja u centrali (Ljudevita Posavskog).

Ne znam kako izgleda drugdje, ali u Suvagu imaš razgovor s logopedom dijagnostičarom koji uključuje uzimanje podataka (porod, bolesti u obitelji, bolesti djeteta, razne servisne informacije) i razgovor s djetetom u prisustvu roditelja - crtanje, razgovor, igračke... u vrlo opuštenoj atmosferi. Kasnije dobiješ nalaz (u Suvagu ti ga ili napišu odmah ili dobiješ poštom na kućnu adresu u roku tjedan dana) i unutra piše ono što su ti na razgovoru rekli - da li trebaš ići psihologu, otorincu, da li treba provjeriti sluh i tako...