Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Antibiotik - koje pretrage prije njega?

Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Antibiotik - koje pretrage prije njega?

kako je počeo vrtić, bliži se jesen, zima... užurbano iščitavam da ove godine budemo spremniji s doktoricom i antibioticima, a i čvršći jer lani nismo ni inzistirali. (ne nalazim na jednom mjestu ovakvu temu).

naime, dječarac se tek lani susreo s raznim temperaturama, upalama grla, ušiju, kašljem... i tako smo od rane jeseni do kasnog proljeća popili antibiotik četiri puta, a vadili krv i radili bris grla jedanput. da ne detaljiziram što je bilo za svaki taj antibiotik i gdje smo sve išli i šta sve pili, mislim da ipak trebaju biti labaratorijske pretrage.

kako vi - inzistirate li uvijek na pretragama/kojim ili koje su to koje vam vaši pedijatri preporuče? i gdje idete/koji labaratorij?

prilažem link koji sam maloprije skužila negdje među postovima, ako još nekome bude zanimljivo
    http://www.mzss.hr/programi_i_projek...pijski_pristup

ps. totalno sam luda od doktora koji svojim očima pogledaju isto grlo i postave različite dijagnoze, pa onda ja moram proučavati medicinu po internetu

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pregled + CRP (i leukociti uz to). Napominjem da se CRP plaća u domovima zdravlja i ćesto se ne radi u popodnevnim satima, te često krv vadi iz vene, pa je to razlog zašto pedijatri rijetko šalju na pretragu.

U slučaju da je sve upućivalo na virus , simptomi potraju , tada doktorica šalje na bris.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ovo što sirius kaže je ok, mada kod nas se to ne radi (lab radi samo 2 x tjedno na 2 sata, pa voze uzorke u drugi lab,... udaljenost od bolnice,...).
    Možda će ovo zvučati totalno glupo, ali kod nas je npr. samo jedan dr. za djecu za jako veliko područje, isto tako je samo jedan vrtić i vjerujem da dr. može pregledom djeteta i "usporedbom" s ostalih minimalno 20 kom djece s istim simptomima ocijeniti da li je ili nije za antibiotik.
    Na sreću taj dr. nije ni "lak na antibioticima".
    U slučaju kad nema mogućnosti za dodatne pretrage moramo se osloniti na iskustvo.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja bih rekla da iskusan pedijatar često može ocijeniti jel virusna ili bakterijska upala bez laboratorijskih pretraga.
    I da je jedino ispravno inzistirati na promjeni pedijatra ako s njim niste zadovoljni.

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Naša pedica uvijek vadi i KKS i CRP, i to u DZ i nikada nismo plačali, ne idemo na tašte i vadimo iz jagodice prsta.
    Ali ona zna procjeniti i bez vađenja krvi i dosada mislim da nismo popili niti jedan antb. bezveze.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih rekla da iskusan pedijatar često može ocijeniti jel virusna ili bakterijska upala bez laboratorijskih pretraga.
    I da je jedino ispravno inzistirati na promjeni pedijatra ako s njim niste zadovoljni.
    S ovim se slažem 100 %

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    X

Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

znači krv s CRP-om i leukocitima je najvažnije, pa onda eventualno bris, nema neke dublje mudrosti od toga. hvala

promijeniti baš i ne možemo jer drugi ne primaju, ali ionako sam odlučila izgraditi odnos s postojećom liječnicom, pa da smo obje zadovoljne.

vjerujem ja pedijatrici jer ja nisam studirala medicinu, ali ipak volim propitati i volim da mi se primjereno objasni.

osobno mi se dogodilo da mi dr. opće prakse sa duljim stažem kaže gnojna angina i pošalje me vaditi krv samo zato jer dojim mlađe dijete, a na zaraznoj kažu 'ma kakva gnojna i antibiotik' i to se nakon nalaza pokaže točnim. e nakon toga sam se zapitala i za starije dijete i za pedijatricu.

jasno da nije zgodno vaditi krv svaki ili svaki drugi mjesec kao dokaz što je, ali teško mi je odvagnuti koliko da joj vjerujem nadajmo se što manje angina ove zime...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    vjerujem da dr. može pregledom djeteta i "usporedbom" s ostalih minimalno 20 kom djece s istim simptomima ocijeniti da li je ili nije za antibiotik.
    x

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

potpisujem anemonu i cubanu.
    i ne mora značiti ako su leukociti u granicama da se ne radi o bakterijskoj upali, ima još pokazatelja.
    to se nama kod zadnje bolesti dogodilo, leukociti su bili 7,nešto, ali je doktor rekao da on po ostatku krvne slike i nakon pregleda djeteta smatra da se radi o bakteriji, što se na kraju kad je bris bio gotov pokazalo točnim, a mi smo odmah krenuli s antibiotikom.
    bitno je imati povjerenje u pedijatra.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    potpisujem anemonu i cubanu.
    i ne mora značiti ako su leukociti u granicama da se ne radi o bakterijskoj upali, ima još pokazatelja.
    to se nama kod zadnje bolesti dogodilo, leukociti su bili 7,nešto, ali je doktor rekao da on po ostatku krvne slike i nakon pregleda djeteta smatra da se radi o bakteriji, što se na kraju kad je bris bio gotov pokazalo točnim, a mi smo odmah krenuli s antibiotikom.
    bitno je imati povjerenje u pedijatra.
    Imaš pravo leukociti sami po sebi rijetko znaće puno, puno je bolja kks , a još bolji pokazetelj CRP. Ali napominjem od hitnih pretraga u popodnevnim satima laboratoriji po zagrebu rade samo leukocite na uputnicu. CRP se plaća u domovima zdravlja kao sam napisala i vadi iz vene (najčešće) tako da je to prilična gnjavaža. Mi imamo dosta specifičnu situaciju i dr. nikad samo na osnovu kliničkog pregleda ne prepisuje antibiotik (zapravo se nama dogodilo nekoliko puta da antibiotik ne treba po klinickoj slici , ali pa crp-u trebao).

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

E da je: visoki leukociti = bakterija, visoki CRP = bakterija, pozitivan bris= uzročnik bolesti-bilo bi savršeno.
    Na žalost, nije tako.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa Vidi poruku
    E da je: visoki leukociti = bakterija, visoki CRP = bakterija, pozitivan bris= uzročnik bolesti-bilo bi savršeno.
    Na žalost, nije tako.
    zaboravila si i pregled spomenut, to je prvo.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    zaboravila si i pregled spomenut, to je prvo.
    ma ne
    odeš u lab i faksiraš doktoru lab. nalaz opišeš simptome i on ti internetom pošalje lijek u ljekarnu

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ma ne
    odeš u lab i faksiraš doktoru lab. nalaz opišeš simptome i on ti internetom pošalje lijek u ljekarnu
    zato se sve i umrežilo, da se stvar pojednostavi.

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Srećom smo rijetko bolesni i rijetko na antibiotiku, tako da se nisam nikad dala u pretjerano razmišljanje o tome svemu skupa. Pedica nam ne djeli antb. šakom i kapom nego samo kada smatra da su potrebni i to se do sada pokazalo dobro. superx je spomenio/la vađenje krvi iz jagodice prsta, mi imamo grozno iskustvo sa tim pošto je L. bolio prstič još tjedan dana iza toga, ja sam za vađenje krvi iz vene

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja sam u početku insistirala na CRPu, tj. imali smo doktorku laku na antibioticima. Pa sam ja, ako temp traje duže od tri dana ili je jako visoka, prvo nazvala, opisala simptome i rekla doktorki da dolazimo, i pitala je da li da usput uradimo CRP u privatnom labu (kod nas uputnice daju nikada).
    Onda mi je dete jednom palo u nesvest prilikom vađenja krvi, a onda smo i promenili doktorku. Sad ovoj stvarno verujem i nikad još nismo popili antibiotik bez razloga od kad smo kod nje.
    Isto sam tako promenila tri ORLa (česte upale ušiju) dok nismo našli doktorku koja sve lepo objasni, šalje na analize, sačeka dan, dva pa tek onda prepisuje terapiju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih samo podebljala važnosti iskustva liječnika - naš je klinac ima temp 41, CRP 20 i KKS koja je blago skretala lijevo uz normalam udio neutrofila. Išli smo s Hvara u Split da bi izvadili krv po noći i da bi doktorica zaključila da je to viroza i da ne treba antibiotik, kad smo ujutro stigli na Hvar otišli na kontrolu na hitnu (nije pedijatar) a ono gnojna angina u punom zamahu. Nije trebao nikakav lab da nam bude ordiniran Silapen.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gnojnoj angini treba da se razvije
    da ste ujutro došli na kontrolu toj prvoj dr. vjerovatno bi i ona dijagnosticirala anginu

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mi imamo suuuper pedicu s puno iskustva, odlican dijagnosticar. A ja sam farmaceut pa je nekako lakse. Ona uvijek radi CRP i eventualno brzi bris na streptokok. Pregleda dijete od glave do pete. I najcesce izbjegnemo antibiotik. Problem nastaje vikendima i na moru. Izvadim privatno CRP ali on zna od adenoviroza biti i 150. Tada i moja pedica prek tel ne moze nista, pouzdajemo se u moje znanje i sigurnost. U dezurstvu uvijek dobije atb a ja ga uredno ne dam. Zato sam odlucila da vise ne idem u dezurstvo, osim bolnice.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

OT: u našem DZ-u je bezvezna praksa da se bolesna djeca primaju od 7-10h, a zdrava odmah nakon toga (od 10-13h)
    nije mi nikako jasno zašto nije obrnuto!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa Vidi poruku
    OT: u našem DZ-u je bezvezna praksa da se bolesna djeca primaju od 7-10h, a zdrava odmah nakon toga (od 10-13h)
    nije mi nikako jasno zašto nije obrnuto!
    Zato što je bolesnima važnije prije doći kod doktora. Valjda,

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I ja bih rekla da je po hitnosti.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Kod nas postoji bolesna i zdrava strana, dva ulaza, dve čekaonice i na svakoj strani po dve ordinacije.
    Doktori imaju podeljeno radno vreme pa do pauze rade na jednoj strani a posle pauze na drugo. Tako da skoro svaki dan možete doći baš kod svog izabranog lekara.
    Jedina zamerka mi je što zdrava strana radi samo sistematske na zakazivanje, a kontrole i potvrde za vrtić idu na bolesnoj.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mi imamo jednu čekaonu, koja je mali hodnik bez prozora s 4 plastična stolca. Ako ljudi sjede, moraju se pomaknuti da kraj njih može netko proči hodnikom. Nadmašite to ako možete.

Sestra i dr. su super, stvarno su odlični, ali uvjeti loši.

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mi imamo super obnovljenu ordinaciju sa čekaonicom za zdrve i onom za bolesne, obe su vrlo prostrane i lijepo uređene.
    A o vađenju krvi, ja pak ne volim ovo iz vene, mojoj su malenoj pokušavali svim silom izvaditi iz vene zbog željeza ali nije išlo,pa su mi rekli da odem u Klaičevu da izvade iz glave.
    Nisam dala , sama sam po svojoj procjeni propustila tu pretragu, bila mi je pretraumatična za nju i mene.
    Hvala Bogu naknadno smo na kontroli otkrili da nije bilo mjesta panici.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ma ne
    Da li je puno mama koje ovako žele? I ne vide što je čudno, smiješno, pa i glupo u tome.
    Meni nikad ne bi palo na pamet ići privatno izvaditi krv i odnijeti nalaz pedijatru. Ustvari dok nisam ovdje to pročitala, nisam ni pomišljala da to netko radi.
    Valjda vjerujem odobranom liječniku. Ili imam sreće i lijekovi su mojoj djeci rijetko potrebni.
    Svaki dan pedijatar vidi desetke djece s raznim stadijima promjena na grlu. Pa zar mislite da ne može prepoznati o čemu se radi?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Beti3 ne verujem svakom doktoru, na žalost opekla sam se nekoliko puta.
    Prvo mi je dete i pogrešili smo definitivno kod izbora prvog pedijatra. Ali dok sam malo upoznala dom zdravlja, popričala sa drugim roditeljima u čekaonici, iz druge sam ubola doktorku kojom smo zadovoljni.
    Kod nas pedijatri podstiču privatno vađenje krvi i jako su škrti na uputnicama.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •