Nešto me već dugo muči. Od prvog dana trudnoće, na niti jednom pregledu gin mi nije ni pipnuo prsa? Zar je to normalno?
Nešto me već dugo muči. Od prvog dana trudnoće, na niti jednom pregledu gin mi nije ni pipnuo prsa? Zar je to normalno?
Nije ni meni u cijeloj trudnoci. Ne znam jel normalno ali kod nas koliko znam nije uobicajeno da se pregledavaju prsa trudnicama
Ni meni. Nina, a zašto misliš da bi ti trebao pregledati? Ja se zapravo ne sjećam da mi je ginekolog ikad pregledavao prsa.
Tijekom trudnoće nije ni meni, ali zato na redovnom pregledu uvijek.
Meni nikad, ni u trudnoći ni prije...šareno bih pogledala svoju doktoricu da mi krene pipkat grudi....
Prethodni privatni ginekolog bi me na svakom uzv pregledao doslovno do grla. Masno bih platila, ali sam bila mirnija.
U nazad par godina sam imala mastopatije pa me skoro poslao na mamografiju, ali tad sam imala 30ak godina i dr mi nije htio napraviti pregled. Ja se pokušavam sama pregledati, ali nisam osobito spretna i ne znam da li bih prepoznala problem. Već dugo osjećam bol u jednoj cicki i to prema pazuhu (i prije trudnoće mi se to dešavalo). U principu boli kad diram......a na svakom pregledu zaboravim pitati gina jer sam zaokupljena bebačem i pitanjima vezanim za njega.
koliko sam shvatila-nina govori o redovitim pregledima dojki -UZV, nevezano za trudnoću.
Last edited by mare41; 08.12.2011 at 19:34.
evo da se i ja javim nakon redovitog uzv danas popodne..
30+0 tt, malena sve 5 se razvija, ima 1,5kg, opet je kratko upalilo i 4d pa smo vidjeli slatkicu našu s bucmastim obrazima![]()
ja zatvorena, sve 5. dobila još 1,2kg od prošli put što je ukupno 7kg od početka.još 2 mj do poroda pa valjda ću doći bar do 10 preporučenih.. samo me gljivice još muče i dr kaže da umjesto canestena nastavim s rojazolom a da ćemo moći to riješiti tek poslije poroda kada ću smjeti uzimati određene lijekove za to..
I ja sam imala puno gljivica u prvoj trudnoći, ovaj put ništa, sve čisto. Koristila sam canesten ali nije baš puno pomagao.
Da, pomislila sam da je glupo naručivati se za tako nešto mimo redovnog trudničkog pregleda. Inače, sam 1-2 x godišnje išla na tzv sistematski i u sklopu toga bi mi pregledao i dojke. Možda sam blesava, ali meni se nekako čini da bi mi kroz ovih 9 mj. mogao pogledat i cike. Ne mora ih dirat prstima, može i uzv
Prag, bravo za tvoju bucku![]()
10 kg do kraja trudnoće mi se čini idealno.
Meni je samo jedna privatna ginekologica pregledala grudi. Ostala sam zatečena jer mi to nitko do tada nije napravio.
Bilo bi mi drago da to radi i moj soc. ginekolog. Ovako se sama jednom godišnje naručim na ultrazvuk.
Na svu srecu prestalo je, u drugoj polovici dana je bio smeckasti iscjedak koji se sad vec skroz smirio. Ako ce me svaki tjedan sad tako "lijepo" pregledavati bit ce mi veselo, nikad kraju sokovima![]()
Poslodavac me šalje svake tri godine na sistematski u Nemetovu i tamo mi uvjek obavezno naprave i UVZ dojki..
al to nije radio ginekolog, nego teta na UVZ-u , koja napravi i pregled štitnjače, trbušne šupljine i ko zna čega još..
( rekla sam joj da sam u MPO postupcima na što je rekla da bi svakih 6 mj. trebala na kontrolu zbog terapije)..
Meni su te dvije stvari nepovezane , zato mi je i smješno![]()
Meni su jedini put ista u vezi dojki radili kad sam u sklopu pretraga zbog povisenog prolaktina prije cca 8 god isla na UZV dojki jer sam imala galaktoreju (curenje mlijeka iz dojki). Mislim da bi se pregled/UZV dojki trebao raditi 1 godisnje uz sistematski pregled jer bolje je imati i taj dio pod kontrolom.
Bas je objavljeno u medijima da je ona voditeljica Giuliana Rancic (36 god) otkrila karcinom dojki u sklopu pretraga prije svog 3. IVFa, da nije isla na te pretrage ne bi niti znala za karcinom. Sad prica da ce nakon dvostruke operacije odstranjivanja dojki ici po svog bebolina jer joj je njezina buduca beba na neki nacin spasila zivot.
pozdrav svim veselim trudnicama,puno srece onima koje su na kraju da sto prije svoje bebice zagrle.
vala zao mi je zbog vas,drzite se i mislim na vas i bebicu...
klara31 super za tvoju malu curicu,mamino malo zlato...
Prag i vama pozdrav pa tvoja bebica je velika slatka mrvica.svim ostalim da nenabrajam puno srece zelim i mislim na vas.....
da se i ja priključim na ovu temu malo.
Evo danas je bio prvi uzv, vidi se jedna žumanjčana baš lijepo, a sumnja dr da je još jedna ali nije mogao biti siguran. Za tjedan dana ponavljam UZV pa ćemo više znati. Uglavnom drugo je sve u redu.
artisan, čestitam na uzv-u!
Za tjedan dana će se već i otkucaji vidjeti.
Drago mi je da nam se priključuju nove trudnice, meni kao da je jučer bilo da sam objavila trudnoću a evo me u trećem tromjesečju...
nema veličina bete velike veze sa brojem trudnoće..malo sam proučavala ..i dosta žena zna imati visoke vrijednosti bete,a opet dosta onih sa nižom betom...ja sam imala 14dnt 1900..a dva dana poslije 4500...a bebu imam jednu od samog početka
što se tiče pregleda dojki kod ginekologa..svaka čast tom ginekologu jer je on upravo taj koji bi to trebao raditi samo što u Hrvatskoj to nije baš običaj jer ginekolozi nisu učeni na to..na zapadu je to sasvim normalno da te ginekolog nakon ginekološkog pregleda,uzme nativni bris rodnicee kojeg pogleda odmah ispod mikroskopa da vidi floru...da li su se nagomialle patogene bakterije(prema obliku) da li je laktobacila dovoljno ili postoje gljivice te na kraju palpativno pregleda dojke za prevenciju.ja bih rado da se moj ginić tako brine za mene a li nažalost to ovdje neću doživjeti pa čak niti kod privatnika.
Ja se pregledam kod ginekologa ''privatnika'' na "zapadu''...Do sad nisam imala ni jedan vaginalni pregled,samo preglede UZ,nikakve briseve do sad nisam imala,tek tamo u 30 i nekom tt cu imati onaj bris za streptokok,a ni dojke ne vjerujem da ce mi pregledati.Svaki put mi izmjere pritisak,izvagaju,vadila sam krv do sad 3 puta,prvi put za kombinirani test,drugi put za alfa-fetoprotein i danas onaj test sa glukozom(svaki put je na uputnici pisalo jos i nalazi za toxoplazmu i one obicne krvne pretrage) i urin.Obim stomaka mi nikad nije mjerio,niti visinu na kojoj se nalazi maternica ili tako nesto sto citam po forumima.Citala sam ovdje da puno vas ima vaginalne preglede,pa nakon toga neke imaju bolove ili malo krvarenja,sto naravno nije dobro,ali opet sa druge strane,kako da npr dr.vidi da se zena mozda ranije pocela otvarati,pa da treba da miruje ili da dobije neku terapiju? Ja mislim da ce mene moj dr.vaginalno pregledati tek kad doguram do 36-37tt(barem se nadam).Ja sam sve preglede obavljala kod mog MPO ginekologa,a moje prijateljice u Holandiji ne idu na preglede kod ginekologa nego kod zena koje su po struci verloskundige(nesto kao babice) i 3 puta u toku trudnoce vide ginekologa(neke cak ni toliko,jer UZ obave kod specijaliste za UZ koji obavi ona 3 standardna UZ u 12,20 i 30tt),cak i ako je rijec o MPO trudnoci.
onda je očito bitno u kojem dijelu zapada se radi...vidiš....vrlo čudno...ja govorim o austriji i njemačkoj.u Hrv. sam vaginalno pregledana baš uvijek kad imam i uzv....e sad...da me ubiješ..zašto se svi toliko razlikuju...meni paše kad me što više gledaju pa sam mirna....možda netko to ne voli....
Vjeruj mi da bi i ja voljela da me barem jednom vaginalno pregleda,barem sad kad sam u 28tt.neznam kako su npr Vali vidjeli da se rano pocela otvarati,mozda zbog onih njenih ranih BH kontrakcija,ali mislim da ni ti vaginalni pregledi nisu bezveze,dobro,mozda nema potrebe svaki put,ili u ranoj trudnoci,ali ima zena koje dugo hodaju otvorene npr 1cm. i to nije nikakav problem za dalju trudnocu,ali barem to znaju i malo su opreznije sto se tice dizanja teskog ili slicno,pa bez problema doguraju do 40tt i izbjegnu infekcije ili sta ja znam kakve sve komplikacije...ali znale su da se moraju paziti i to je to.Moj bebo je juce ludovao od 12 popodne pa do pola 3 ujutro,kad sam se konacno od umora onesvijestila...stomak mi je skakako na sve strane...nikad do sad nije bio takav,tjesim se da ga je ona glukoza od juce ''nafilovala'' pa je zato bio hiperaktivan.Inace je onako aktivan po 2 sata pa onda valjda spava,pa opet sve ispocetka.
alma, bolje da te ne pregledavaju vaginalno - na taj nacin se samo mogu prenijeti infekcije. a otvorenost se moze vidjeti uzv-om isto kao i izmjeriti duljina cerviksa... druga je stvar sto su kod vas ti pregledi zbilja rijetki... ma ni jedna ni druga krajnost ne valja - niti svakomjesecno turanje prstiju niti nikakve provjere cerviksa...
a sto je alfa-fetoprotein?
super...to je meni tak slatko..hehe...mali atletičar.....
ja vidim svog samo na ultrazvuku kako razgibava nogice i rukice,a okreće se ko na vrtuljku...sada ima još mjesta pa može..ali sve me strah kad više ne bude imao mjesta...biti će mi veselo kao i tebi.......možda i veselije....hehe
Ta pretraga se radi nekad u 18tt,u krvi se odredjuje slobodni alfa-fetoprotein,sto je vazno za dijagnozu spine bifide,mada je meni i na UZ vidio da je kraljeznica zatvorena,ali je to valjda standardna pretraga ovdje,kako sam kasnije saznala.Ja sam ovdje panicarila na forumu kad sam vidjela da mi je dao da to vadim,mislila sam da nesto nije uredu.Nalaz je bio dobar,kao sto se i ocekivalo nakon UZ.
Drago mi je da se ''otvorenost'' i skracen cervix mogu vidjeti na UZ,nadam se da to moj dr. pogleda svaki put...ja sam mislila da se to ipak mora ''opipati'',barem ja nista ne vjerujem dok licno ne vidim a u ovom slucaju ''opipam''
A sto se tice mogucnosti unosa infekcije vaginalnim pregledom,sa tim se slazem,mada valjda onaj sluzni cep sluzi da sprijeci unos infekcije
....mada nikad se nezna,dovoljno je da je ginekolog malo grublji i eto ti krvarenja i bespotrebne sekiracije narednih sati ili dan kao kod nase bugaboo.
koliko sam ja čula, otvorenost se ženama do sada uvijek pregledavalo vaginalnim pregledom...nisam baš sigurna da li uzv dovoljan...
a ja sam do sada imala dva vaginalna pregleda....jednom kao nastavak uzimanja briseva,a jednom u samoj ranoj trudnoći. sumnjam da će me baš svaki mjesec gledat vaginalno jer to zaista nije potrebno,već samo ultrazvučno,al kako se trudnoća približava kraju,koliko sam ja čula,vaginalni pregledi su normalni i nitko mi još nije rekao da postoji neki veliki strah od infekcije.
to prvi put čujem.nikad se nije oslanjalo samo na ultrazvuk pri kasnijoj trudnoći...svatko ima svoja iskustva i ne bi trebalo se niti plašiti niti uveličavati...moram reći da je moja dr iznimno nježna i nikada me još nije ništa zabolilo....da je gruba...ja bih joj rekla bez beda kaj mislim o tome....
U cito stalno me rukom opipa pa onda uzv,očito ništa ne prepuštaju slučaju. A ne bi baš rekla da imaju slabi uzv pa da ne može tako,nego jednostavno ovako je sigurnije. Nevjerujem u infekcije pri pregledu,pa stavi rukavice,još mi i ispritišće stomak.
Meni dr. dodirne stomak ali samo zato da obrise onaj gel od UZIdem u utorak ponovo na UZ bas me zanima hoce li biti nesto drugacije nego do sad
![]()
A što je s hop? Baš se dugo nije javljala...Čuje li se tko s njom?
Ma ja svaki put kada idem na UZ dr.me pregleda-stavi one papagajke pa onda samo pogleda da li sam zatvorena. Jednom me i rucno pregledala da vidi da li se maternica lijepo digla.
Moj bebone je jako zivahan,znam da sa svojim 50 kg nisam neki komad zene ali lupka,senzibilno laktari da ga lagano osjetim i kada stavim ruku na stomak. Do 9-og
mjeseca ce mi skakati po glavi ako ovako nastavi.
Ma nema vijesti niti od Sele...cure javite se da znamo da je sve dobro
lasta vidjet ces da kako bebac raste ti njezni dodiri postanu prava laktarenja. Moji decki kao da plesu pogo unutra...sve me boli u zadnjih par dana, od njihovih pokreta,do prepona i kukova,a nespavanje je postalo kronicno. Valjda je to najtezi dio pred kraj...
mirna, a sto ce ti vaginalni pregledi kad se trudnoca priblizava kraju - tad ionako trebas roditi
uzv-om se vidi zatvorenost/otvorenost unutarnjeg usca i radi cervikometrija sto je bitnije od podataka koje dobijes vaginalnim pregledom...
i ja sam imala svakomjesecne vaginalne preglede dok se nije ustanovilo da sam otvorena - nakon toga me ni u bolnici nisu htjeli pregledavati zbog mogucnosti prijenosa infekcije (bez obzira sto bi naravno nosili rukavice), a nije mi ispao sluzni cep... i naglasavali su da cim manje pregleda, tim bolje...
Mislim da je važno i tko i kako radi preglede. Mene je prošli tj pregledavao dr Hafner na SD, nisam ni osjetila pregled. Idući mj imat ću vjerojatno samo UZV.
ćao artisan
vidim da si "friška"trudnica kao i ja, pa ću te nešto pitati
dali te ponekad bole jajnici i donji dio trbuha?,ili je to samo kod mene
ja sam friška trudnica -6 tjednu
mirjana mene baš i ne, prije bete su me bolili malo, ali sada nemam nikakvih simptoma baš, samo napuhnut trbuh.
Curke; pusa svima za početak...a čestitke novim svježim trudnjačama
Imam pitanjce....terminuše moje jeste radile test senzibilzacije sad ovih tjedana ili planirate raditi...ja bih to radila ovaj tjedan ... mi smo danas 30+0?!?
Mirjana s mene su bolili jajnici, i osjecala sam grceve i probadanja, sada sam u 12 tt. i dalje ponekad osjecam grceve. Mislim da je to sve ok, meni je moj dr. rekao da je to normalno da se maternica siri. Meni je trudnoca za sada uredna, beba se ljepo razvija, prije dva tjedna bili smo na pregledu, vidjeli smo bebu po prvi put, prekrasan osjecaj. Nismo jos sigurni, ali dr. kaze da bi mogao biti djecak. Meni je trbuh napuhnut jos od postupka.
IvaMia mi smo li-la s terminom, ja sam 30+4 danas. na pregledu sam bila s 30+0 i dr nije ništa spominjao test senzibilizacije..ima li to veze krvna grupa? mislim ako smo i ja i muž i donorka B+ da onda mi nije potrebno?? nisam sigurna..
pozdrav svim novim trudnicama!!!
ima li vijesti od ValeMale? je li se tko čuje s njom? Eva?
mirjana, mene su jajnici povremeno probadali mislim cijelo prvo tromjesječje, a trbuh me nije štrecao, pikao ili sl. možda 2 tjedna u cijeloj trudnoći. I kako je meni rekla jedna moja frendica čiji sin danas ima 4 mjeseca - ma u trudnoći te stalno nešto štreca, pika, boli, gnjavi - to ti je normalno! Samo se u kasnijoj fazi već navikneš pa toliko ne ludiš zbog toga.
Evo mene sad u 36+5 - sad već štikam kaj me to boli, da nisu trudovi. Nikad kraja panici!
Last edited by patuljchica; 12.12.2011 at 12:01.