Muma nisi davež pa zato smo tu,ja bi na tvom mjestu izvadila kks da vidiš kakvo je stanje i dali trebaš uopće pit željezo!
aaaa 12 tjedana mene već lagano strah hvata,još sam jučer čitala o porodu i baš me strah uhvatia
ja se jako veselim porodu, samo postoji velika mogućnost da ću an carski zbog prethodne operacije
al ajme koliko još do tada, no ajd odvalili trećinu
kupila si trudničke trapke, i sada sam shvatila da sam samo dobila trbuh jer se utegnem u fino uske traperice a trbušina iskoči - ko zna kolika ću biti do kraja
Zvat ću sutra opću i pitati za uputnicu. Ja sam čitala da snižen hemoglobin može biti rezultat i manjka folne i B12, a ne samo željeza. Zato bi voljela provjeriti.
A što se tiče poroda, uh, strah me iako još nije vrijeme za paniku. Danas sam počela gledati neki filmić poroda na you tubeu, ugasila sam čim je žena jaukala zbog truda - e što sam hrabraMoj plan je proučiti faze poroda, disanje i slične edukativne i korisne informacije. Ali ne želim uopće znati kako to izgleda dolje, znam da boli ali izgleda i još gore od toga! Iako znam da na tečaju prikazuju i porod, ja ću taj dio nekako preskočiti žmireći i pjevajući
![]()
Muma i ja sam na youtube gledala filmiće ajme suze su mi došla na oči gledajući,ajme da mi muž znat dibila bi jezikovu juhu!
Muma pa onda kks i Fe pitaj..
Meni opet nesto muti u trbuhu, opet menstrualni bolovi ali slabiji, brzo sam popila Mg. Do prije sat vremena nista..
Vi ne mozete gledati porod na you tubu, a ja uzivo na praksi pogledala mozda 20-tak poroda i meni je to tako lijepo i dojmljivo bilo, ali kad budem ja, onda mi nece biti...![]()
a ja se se skolovala za doulu ako trebate podrsku na porodu slobodno mi se javite!!
Snupi bravo!! Svidjaju mi se doule!
Kako si inace?
ja sam dobro , danas cijeli dan crkam(ugrizla me cc muha),pekla kukuruznu zlevku sa preljevom od sumskih jagoda i sad mi je zlo, osjeccam neku cudnu kielinu u ustima!
jesam ali stanja od zeljeza nema, a secer me ceka za 3 tjedna!
Muma, već smo masu pisali o tome - hemoglobin je snižen u trudnoći jer se poveća volumen krvi i to je sasvim normalno (ako nije drastično sniženje u pitanju). to je samo prividna anemija.
ne bojte se, cure, poroda. i moj vam je savjet da se dobro informirate, napišete plan poroda i zamolite osoblje da ga poštuje ako nema komplikacija. možda i izbjegnete neke u Hr standardne postupke koji su drugdje nezamislivi. porod je moćan i ziher sam da može biti prekrasno iskustvo, ali ga često, je l', ukakaju u bolnici raznim nepotrebnim intervencijama, zabranama kretanja i mijenjanja položaja i sl.
koliko sam se informirala u bolnicama okrenu očima kad im doneseš plan poroda.
meni osobno ne smeta ako me induciraju, ako dobijem drip i sl, kao ni klistir, brijanje bi mi smetalo al to kozmetičarka sve počupa vantak da ne budu imali kaj brijati
epiduralnu želim pod obavezno i ak mi ju odbiju dati iz nekog glupavog razloga ne budem šutila.
želim izbjeći epiziotomiju (al to kao više ne rade po defaultu provorotkinjama) i vele da se do izgona ne zna dali će trebati ili ne.
mene zapravo nije strah poroda, nekak malac bude izašao van i jedva čekam taj trenutak. moje želje i strahovi se više odnose na ono poslije, da su sestre ok i pomognu mi oko dojenja ako zapne kaj i da me ne tretiraju kao kravu koja se došla oteliti (što često slušam nažalost) nego kao ljudsko biće.
i silno ne želim strije dobiti na porodu, jer su mi dvije frendice otišle bez i jedne strije na porod a vratile se išarane po trbuhu, al to opet o nikome ne ovisi
nadam se da nisam prezahtjevna![]()
nisi Bluebella uopće
mene pak strah kako organizirati život, da li će nas sve te nove sretne obveze izmoriti, kako ćemo reagirati, dal ćemo se svaditi, psovati jedan drugog...sve više shvaćam da nećemo moći s 2 psa...a muž stalno govori pa nema problema i dođe doma i odam sjeda za komp....ajme di su ona vremena na brodici unutar Kornata
i kao što vidite 3:40 i ne spavam
dobro jutro cure , postala sam vampir budim se u 5,
mi juce bili kod dr , sinoc pretalo curkati smedje napokon , al problem je i dalje tu. bebe su dobro al stanje dole je uzasno samo sto misevi ne ispadaju imam jaku infekciju koju sam dobila od guranja prstiju 3 puta dnevno.
vatra drzi se samo odmaraj brzo ce se sve to smiriti.
Jutro dame!
Kavica ili čaj stiže!
frka yes, baš me zato i ljuti kaj mi samo tak bezveze daje heferol - "zbog tog sniženja na početku", a u stanovili smo da to ništa ne znači jer je to normalno zbog povećanja volumena krvi....dakle, slažem se s tobom
boss kak tretiraš tu infekciju?
vatra, argente izvještaji?
Ja sam danas čitav dan doma pa se posvećujem brojanju kontrakcija, za sad 3 (ne znam kaj će mi brojka, ali svejedno, možda shvatim da ih nema toliko puno pa bude lakše...ili samo imam ekstra vremena za potrošiti)
jutro komadi+ žganci s mlijekom nakon jutarnjeg vaganja
Boss ajme grozno, a koji su ti simptomi? samo taj iscjedak ili i kaj drugo? sorry kaj pitam ali kad mene dole stalno muči taj iscjedak koji je najčešće samo vodeni no nekada bude i žutkasti
Mene ubija taj začepljeni nos, jedva zaspim , nikako se namjestiti a da imam svježi zrak u nosu a kaj će biti tek kada počnu kuriti (toplana) i iako mi u spavaćoj zatvorimo radijator bude vruće jer prolaze vertikalne cijevi prema gore a stan je okrenut na jug. Znate kak se veli da je trudnicama uvijek vruće - meni uopće nije, baš mi paše se ušuškati posebno ugrijati trbuh, na kojem sam inače znala osjećati hladnoću no to vjerojanto kao posljedica prerezanih mišića i slabe cirkulacije nakon operacije. Mrzim taj osjećaj sada u trudnoći, trbuh mi je izvor sve sreće a hladi me
Pregled danas?? ja u podne na VV endokrincu da mi valjda ukine Eutyrox
BB, to što oni okreću očima je njihov problem. a ako ne pokažeš da ipak znaš nešto o svemu skupa, veća je šansa da će se ponijeti upravo onako kako si opisala za post-porod razdoblje. vidim da već znaš što ti je prihvatljivo, a što bi htjela izbjeći i zašto to ne bi napisala? to da ne režu prvorotke po defaultu ti nažalost ovisi o smjeni u koju upadneš, a ne o tome je li epi potrebna ili ne (nije potrebna u više od 90% slučajeva, ali je ipak rade). konkretno za Vg ti mogu reći da, ako te zapadne moja babica, nema šanse da prođeš bez nje. a u izgonu baš i nemaš vremena raspravljat i molit da se potrude da te ne režu tako da je dobro dati im to unaprijed do znanja. većina je ipak jako susretljiva tamo i svašta se da dogovoriti (mada je meni žalosno što se u našim rodilištima u tom trebu žena treba boriti za neke stvari koje bi trebale biti pod normalno). curi koja je ležala sa mnom na patologiji je babica krenula prema međici škarama i ova je počela urlikati da odbija epi - pukla je samo 1 šav, a da nije vikala, vjerovatno ne bi mogla sjesti preko mjesec dana (kao ja). ali rijetko tko uopće može komunicirati tijekom izgona. i ja sam naivno mislila da je ne rade rutinski i da bi me upozorili prije, ali šipak - upala sam kod babice kojoj je očuvanje međice prvorotke SF. a frendica mi je, s druge strane, imala prekrasnu babicu koja se trudila, masirala joj međicu, rastezala i davala upute kako ne bi popucala. zato kažem da je pametno sve reći dok još možeš ili zapisati.
a epiduralnu pokušaj unaprijed dogovoriti - kad sam ja ležala tamo, masi njih su odbili dati, a prekonekoliko puta je anesteziolog bio nedostupan.
Jutro koke!
Sto se tice poroda, potpisujem frku, dobro se informirajte, bit ce vam od koristi
I izrazite svoje zelje, imate pravo na to
Medjutim, ni to ne znaci da cete dobiti sto trazite, ja sam trazila i inzistirala i opet nisam dobila, psihicki pritisak i prijetnje su bile prejake
Zapravo, dobila sam sve sto nisam htjela
I nije me strah poroda kao takvog, strah me reprize onog proslog
Bbella meni je drip bio koooma, jos sam ja imala i prethodni carski pa me bilo strah rupture. Al vjeruj mi, to nije nesto sto bi trebali davati sakom i kapom kao sto daju
Ponekad i treba-kad zapne bas, ali dati ga samo zato da se zavrsi prije kraja smjene je...ma, za udavit nekoga
Ne znam, ja imam neki blazeni osjecaj vezano za ovu trudnocu (za razliku id prethodnih)
Zapravo, taj osjecaj imam od pocetka postupka, znala sam da je to to
I kad sam pomislila na porod, pratio me isti osjecaj...sve dok se nisam sjetila proslog poroda
I sad sam zbunjena, malo me strah, malo sam blazena :znanetkopsihica:
htjedoh reci, informirajte se!
i o porodu i o dojenju, trebat ce vam i koristiti
ja bas isla traziti materijale o dojenju, a imam 40 mjeseci dojilackog staza
ponavljanje je majka znanja![]()
Ginger baš sam te htjela prozvati, da čujem tvoje iskustvo.
Ja, najiskrenije, ne znam kaj da mislim. Čula sam od jedne žene, koja radi u rodilištu, da će samo napraviti budalu od tebe ako doneseš neki "plan poroda". Pa si mislim da mi nikakav plan neće pomoći, da sve ovisi kako će teći sam porod... S druge strane, htjela bih da znaju neke moje želje pa da ih slijede AKO će moći tako. Za epiduralnu još nisam izgradila mišljenje - ili nisam dovoljno informirana - smanje bolove, ali ne osjetiš i ne znaš kad i kako treba tiskati? Ma nemam pojma![]()
![]()
Za epiduralnu sam čitala da se ona smanji ili ukida kod izgona, tako da osjetiš taj dio
Ja ju obvezno tražim, nek se snađu![]()
ma teško je sve skupa zamisliti i snaći se kad si prvorotka. kad jednom rodiš, postanu ti jasne neke stvari pa ih možeš staviti na mjesto. ja sam bila relativno dobro informirana prije poroda, ali neke sam stvari nažalost iskopala poslije - nakon poroda gonio me osjećaj da nešto ne štima u cijeloj priči (ne samo zbog epi) i počela sam masu čitati i sve je sjelo na mjesto. sad su mi jasne njihove nebulozne intervencije i sigurna sam da bi drugi put i oči kopala prije nego što bih dopustila reprizu izgona. do tad je sve bilo super. i 100% sam sigurna da porod može biti savršeno iskustvo - nešto moćnije ne možete iskusiti. samo nam dr-i i masa babica trebaju deeebelu edukaciju i promjenu sustava. to vam je ko kad old school MPO-vci odmahuju rukom na recimo TSH od 4 jer je unutar ref. vrijednosti - tako su naučili pa im nije milo kad im se pokušava objasniti da cijelu karijeru rade "krivo".
linalena bilo prije bjelo i sirasto al nemam pojma jel to ok jer sam bila puna utrogestana , onda krenulo smedje a njegovo strucno misljenje je da je krpasta sekrecija sa tamno smedjim sadrzajem e sad ako ti to sta znaci, inace sad cekam briseve da stignu sa antibiogramom pa ce onda uvesti antibiotik.
joj cure nemogu da vjerujem da mozete gledati porodjaj ja vise volim da zivim u neznanju pa sta bude bude.
Jutro... Danas sam kao vrijeme, bez volje, glava me boli, nemam apetita, jucer sam isto malo jela, trbuh-.nocas opet kontrakcije tj. Menstrualni bolovi nisam spavala bas, i opet onaj iscjedak guust prvo tamno narancast a poslije gust oker boje. Sad mi je bolje ali osjetim ja da nesto ne stima... Cekam da mi se mm javi, pa cemo vidjeti da li kod svoga gin popodne ili prije u bolnicu
Boss drago mi je da je tebi bolje i da su ti nasli uzrok koji je izljeciv..
Pozz![]()
vatra odi da te pregleda doktor, bilo koji, ali svejedno odi...barem bih ja.
frka definitivno je to problem - kad si prvorotka bez iskustva ne znaš kaj je najbolje, tek poslije vidiš kaj se moglo promijeniti, izbjeći. Ajde nam reci onda ko iskusna žena kaj bi ti promijenila? Sorry ako si već spominjala nešto o svom porodu, nisam uspjela uhvatiti...
frka molim te napiši mi na pp ime te babice koja je tebe porađala i ime babice koja je tvoju frendicu porađala (ako nije problem). ako me dopadne koja od njih da znam odmah reagirati. iako već sam dosta čitala forume vezano za vinogradsku pa znam otprilike kakva je koja i da u svakoj bolnici kod nas sve ovisi kojoj smjeni dopadneš.
plan poroda (rodin) sam pročitala i mislim da mi nije potreban (možda se varam). glupo mi je malo javno pisati neke stvari, ali znam se itakako pobrinuti za svoje dupe (ili u ovom slučaju ono drugo, da ne pišem) i svoj plan poroda ću na drugi način dogovoriti, a već je djelomično i dogovoren.
bit će dragi sa mnom na porodu, koji razgovara puno sa mnom o tome i ako ja ne budem mogla, on će se zauzeti za mene (zna da to mora).
o dojenju sam već pregledala videa i videa, imam sreće pa mi je dosta frendica rodilo unazad par mjeseci i stalno sam s njima pa su pune savjeta koji će biti vjerujem korisni.
a i već curi iz bradavica ko ludo (znam da to ne mora ništa značiti), al ono, dragi me stalno pita kad će dobiti nesscaffemislim da bi već sad mogla iscjediti za jedan kratki
![]()
vatra, ajde ti u bolnicu.
Muma, nisam baš pisala o porodu. definitivno mislim da za apsolutno SVE što namjeravaju napraviti ili rade MORAJU obavijestiti rodilju, a ne se ponašati kao da je ona tu neki instrument s kojim oni raspolažu bez ikakvog prava na suodlučivanje. moja je babica bila poprilično hladna i nezainteresirana. prvi susret je bio takav da je donijela injekciju dolantina i krenula prema meni bez riječi. kad sam pitala što je to, odgovorila je i duboko se uvrijedila jer sam rekla da mi ne treba ništa za bolove (za sad) i otrčala me tužiti dr-u. u to sam vrijeme bila solo u boksu jer se čekala vizita pa mi nisu još pustili muža, a moj je dr bio na jutarnjem sastanku. dolazi vizita, njih 10-ak, ja usred truda i glavna me dr zgrabi za nogu i na silu okrene na leđa i turne prste u mene. bez riječi. odvratno nešto. ne mogu vam opisati kako se oskvrnuto osjećaš u tom trenu. kao da je problem reći par riječi i pričekati 30 sek da trud prođe. kasnije je recimo došao dr. Grbavac (znaju ga MPO-vke iz Vg) i tako fino sve ispričao, pričekao kraj truda da me pregleda (čak i pitao smije li me pregledati) - ma druga priča. tako to treba izgledati, a ne kao da si komad namještaja. izgon: okreću me na leđa, ležim tako raskrečena i babica bez riječi u boks uvede 15-ak učenika iz primaljske škole. vidim ih, trudovi nestaju u sekundi. ma užas... pogledam svog dr-a (hvala bogu da je bio tamo) i odmah mu je sve bilo jasno i spičio ih je van. babica mi govori da primim noge i tiskam, a od trudova ni t - totalno neprirodan položaj koji mi nikako nije odgovarao. a i često se desi da pred izgon trudovi oslabe ili stanu da se tijelo pripremi za finale, ali oni to shvaćaju kao zastoj i odmah krenu s intervencijama. i tako ja tiskam ko sivonja i shvaćam da tu nešto ne štima. na boku je nagon za tiskanje bio strašan, a tada nula. nisam se ni snašla kad mi druga babica skoči na trbuh i samo čujem zvuk škara. opet bez riječi. a za sve sam to pitala više njih prije poroda i svi su rekli da se ne radi rutinski pa, eto, nisam mislila da moram naglašavati (a i glupača sam se sramila "zahtijevati" nešto jer sam ležala tamo mjesecima pa sam se osjećala kao da ću ispasti nezahvalna). ležala sam i prije u boksu na stalnom ctg-u zbog komplikacija i čula druge porode. te su babice surađivale sa ženama, sve im govorile, masirale međicu i radile na tome da žena prođe bez epi. ja sam, nažalost upala u krivu smjenu (i nije mi pomoglo ni prisutstvo mog dr-a. čak mislim da je i odmoglo jer su mi valjda htjeli "pomoći" da sve čim prije završi). a on je tamo bio više privatno (kao drugi MM). uglavnom, ležanje na leđima je totalno neprirodan položaj za rađanje u kojem su najveće šanse da će žena popucati, a kod nas se prakticira samo zbog njihovog komoditeta i bolje preglednosti. zamislite kakati dok ležite na leđima i pomnožite to s 1000. to treba mijenjati, kao i omogućiti ženama kretanje. surađivati sa ženom i osigurati privatnost (na koju na papiru imamo pravo, a u rodilištu šipak).
nadam se da nisam nikoga splašila. i dalje sam sigurna da je porod fenomenalno nešto i rodila bih još 100 puta u drugačijoj okolini (al zato ne bih više niti na jednu punkciju na živo koliko god kratko trajala). to je nešto tako prekrasno i prirodno i sve bi bilo za 5 da se ne upetljaju bolničke procedure u njega. zato treba biti informiran. moj bi porod bio savršen - brz, prirodni jaki trudovi, ma sve super da nije bilo takvog kraja.
BB, džaba mi je bio MM koji je imao sve upute o uopzoravanju da me ne režu - taj se izgubio čim je skužio da je došlo do finala. pošaljem pp kad pitam frendicu.
ovo sa naučnicima mi je koma.... dobro da si me podsjetila da znam dragom reći da ih zamoli da izađu. moraju i oni nekako naučiti, ali njih 15 je previše.
skakanje na trbuh mi je takođeri doslovno nisam čula o porodu bez toga (osim carksi), al eto i to bi čak preživjela samo da me ne režu, iako imam filing da ekipa koja "skače po trbuhu" voli i rezati.... tak da
mogu unaprijed vene rezati i nervirati se al ne mogu utjecati kad će malac poželjeti van i dali će se njegova želja za izlaskom pogoditi sa dobrom ekipom u bolnici.
u svakom slučaju ne idem tamo kao tuka...
p.s. leptirice gdje si? .... evo nas u okruglo 28tti službeno smo u trećem tromjesečju
![]()
frka slažem se, pa rodilja bi bez ikakve dvojbe trebala biti o svemu informirana, ovo je suludo da tak "barataju" s tobom. Žao mi je što si upala u tu smjenu. I kod nas ima svakakvih babica koliko sam čula, sve je stvar sreće kojoj upadneš. Ali tu sam bespomoćna. Sve u svemu, treba biti spreman, informiran, znati što želiš...ali ostalo je stvar sreće.
Uf frka, jesi naletila, sve ono čega se ja bojim, to požurivanje, mislim, i meni će biti u interesu da sve čim prije završi, ali poanta je baš ovo što si napomenula, ne bi im trebao bit problem napomenuti prije svakog postupka šta rade.
Mogu ja čitati o porodima, i gledati razne filmiće, educirati se i do u nedogled razgovarati sa ženama koje su to prošle, ali imam osjećaj da će mi to tamo kad budem u žaru borbe sve ishlapiti i upravo to je razlog da će na mojem planu poroda na vrhu pisati da želim da me se obavijesti o svakom postupku. Hvala na savijetima, itekako su dobro došli, pogotovo nama koje tek tri dana nakon situacije skužimo kako je trebalo reagirati.
Vatra, stvarno te ne ostavlja na miru, lijepo ti kreni, nemaš šta izgubit. Drži se!
ja napisala plan poroda i nitko me zbog toga nije gledao poprijeko čak su ga dobro pročitali i trudili se poštovati ga ali nažalost nije išlo sve po planu jer mi je puko vodenjak a bez trudova i nisam bila skoro ništa otvorena pa sam nakon 6 sati i razgovara sa dr. pristala na to da mi nešto daju kako bi potakli trudove, nisam htjela više riskirati zbog infekcije, ali opet sam pristala nisu me baš prisiljavali, no dobila sam epiduralnu pa je bilo izdržljivo.
I dosta mi je pomoglo pravilno disanje za vrijeme najjačih trudova i to što je mm bio sa mnom u rađaoni.
Pokušavala sam izbjeći i epiziotomiju ali po prosudbi babice ne bi išlo bez toga i to mi je u biti najteži dio...ali bile su dvije prvorotkinje sa mnom u sobi koje nisu rezali uopće dobile su samo 2 šava, tako da izgleda ipak ne radi to baš svakome iako sam i ja bila uvjerena da rade.
I slažem se s frkom i Ginger informirajte se na vrijeme i oko dojenja i svega, evo ja pogledala Mliječnu stazu od Rode i odličan je DVD...sestre u bolnici su mi pokazale 2 put nakon poroda i to je bilo sve, sva sreća da je on znao kako pravilno sisati jer ja baš i nisam.
Posljednje uređivanje od Mali Mimi : 12.09.2013. at 11:50
vatrice, ajd ti odi do bolnice, nek te neko pogleda kak spada pa da si mirna...
Muma, u našem rodilištu ne možeš unaprijed dogovoriti epiduralnu (osim ako imaš vezu, naravno)
i ja sam razmišljala o tome, ali nisam ni sama na čisto...
i ja sam ko i frka imala neserću sa smjenom...glavni je bio jedan prastari doktor, a uz njega (tada, više nije) specijalizantica
mlada primalja je bila super, al i ona je bila mlada pa ju nisu baš šljivili
glavna primalja - slično ko i frkina
ušla je u rađaonu (nema predrađaone kod nas) bez pozdrava i nosi špricu
pozdravila me tek nakon što sam ja nju (je li stvarno teško reći "jutro") i upitala što je to
isto dolantin, a ja s upitnikom nad glavom - reko ne želim još, nije strašno...tu je već frktala nosom
evo je za sat vremena opet s nekom špricom...ja reko šta je sad to, a ona meni drip
ja reko ne želim, imala sam prvi carski strah me rupture
a ona bijesna na mene da kaj ja hoću da je doktor tako ordinirao i da kak da mu ona veli da ja neću???
btw, taj dr. do tada nije niti jednom ušao u moju rađaonu, niti me pogledao, gledala me specijalizantica
ja sam joj na to odgovorila da mu ne mora ona reći, nek ga pozove pa ću mu ja sve reći
zamislite da ste svo to vrijeme u trudovima
i onda ulazi gospon, nasloni se na zid, prekriži ruke i tu počinje...psihički pritisak, prijetnje, pa beba pa ja (btw, ctg svo vrijeme uredan)...bla bla bla
što mi je još rekao neću ovdje ni pisati, jer nije baš za javnost
i nakon duuuugo natezanja pristanem ja na najmanju dozu dripa, jer sam se (po njihovom mišljenju) presporo otvarala
i tako jedna babica pojača drip, druga smanji, ja padam u nesvjest...
za vrijeme izgona 4 naskakivanja na trbuh (nakon carskog ???) i epi od koje dva mjesca nisam mogla sjesti
i sve to uglavnom bez pitanja (uopzorila me samo za epi, al me dva put zarezala)
uglavom, za vrijeme izgona se okupila i slijedeća smjena (svi doktori i sve babice) i zabrinuto me gledali - to mi je bilo najgore, jer sam mislila da nešto ne štima
ma ne znam, moja krivica je što sam došla prerano, a njihova što me uopće nisu doživljavali
čula sam da ima nekih pozitivnih promjena u stavu, pa se nadam da je tako
i da mi se neće dogoditi ko i MMimi da mi punke vodenjak bez trudova...
BB, skakanje na trbuh niti ne ide bez epi. zamisli tu silu - da nema epi popucala bi uzduž i poprijeko. a ti ne možeš ni riječi reći jer ti sjedi i na prsima - sjećam se da sam mislila da ću se ugušiti jer nisam mogla ni udahnuti. ali ziher sam da se na masu toga može utjecati (mislim kod poroda bez komplikacija). samo treba imati stav i zahtijevati (na finjaka, naravno) da se okane nepotrebnih intervencija ako je beba ok. žalosno je što se žena mora boriti u tom trenu. a problem je kod prvorotki što niti nemaju pojma što se točno događa pa se ni ne mogu snaći.
a drip - katastrofa! mislim da za sad uz sebe znam samo još jednu prvorotku koja je prošla bez njega. ma nema šanse da tolikim ženama treba izazivati trudove. i što je najgore, on je i vodeći razlog zašto dolazi do komplikacija kod poroda koji su počeli sasvim normalno jer je i za bebu to patnja. meni su, naime, rekli da mi ni pod razno neće dati drip upravo zbog toga što njegova uporaba često završi CR zbog fetalne patnje, a kod mene su ga htjeli izbjeći pod svaku cijenu zbog prethodne operacije (bojali su se jer je veliki rizik ponovo ulaziti u trbuh nakon operacije mog tipa). da nije bilo tog rizika, inducirali bi me odavno jer sam tjednima ležala u bolnici (3. put) zbog manjka vode i stare posteljice. mislim da to sve govori o dripu.
sad sam se sjetila - linalena, čini mi se da si napisala da ćeš upravo zbog operacije vjerovatno na carski. meni su rekli da je to indikacija upravo za suprotno (osim ako se radi o prethodnom CR) - ponovo ulaziti u trbuh pun priraslica nije nimalo bezazleno (i ja sam imala laparatomiu, ali ipak mislim da je kod mene ipak bila ozbiljnija situacija pa se očekivao kaos u trbuhu).
Uhhhhh, Gingeeeeer...Radi još taj doktorčić?
Ja definitivno neću rano u bolnicu, barem mi je u planu čekati do zadnje.
Inače, moja frendica je dobila drip i tražila još!Luda je.
Mislim da smo već sad definitivno ot. Stoga, prijavljujem 8 kontrakcija do sad, u svim tjelesnim položajima, ležanje na leđima, boku, stajanje...![]()
p.s. MM, 6 sati od puknutog vodenjaka je way too little time da bi bilo riječi o infekciji. a što se tiče epi u Rijeci - tamo su puno bolji uvjeti za roditi nego u Zg (mada se i ovdje situacija popravlja, ali ne bi joj falilo još malo boosta).
dobro varaždinke trebam li sa vama u rodiliste ili ne?:D
ja i sada kad čitam što ste sve prolazile na porodu dođe mi slabo,stvarno šta mi sve žene moramo i možemo istrpit!!!!ja nisam nikad pisala svoju priču sa poroda ali sam kao prvorotkinja u 36-toj super prošla,iako sam primljena u bolnicu jer mi je puko vodenjak,nikakvih trudova nije bilo i bila sam otvorena svega prst taj dan oko 6 popodne,preležala u predrađaoni cijelu noć do jutra bez pomaka,nakraju sumi dali mislim prostinin(neka me ispravi ko zna ako nisam dobro napisala)oko sedam ujutro,kroz naredna tri sata bolovi ne tako jaki da uopće nisam ni znala da su to trudovi,pregled oko 11 šok,otvorena 7 prstiju,u rađaonu i u 12.53 sam rodila,bez rezanja i naskakivanja po trbuhu,u 4 sam se sama tuširala
potpisala bi za još 100 takvih,i želim vam svima takav porod(i sebi samoj)
vatra,i ja mislim da bi bilo najbolje da odeš na pregled
čitam vas i pratim sve ali kraj mog zvrka ne stignem baš pisat,a vrijeme mi prolazi da uopće ni sama nisam svjesna da smo već skoro dogurali do polovice