Citiraj alef prvotno napisa Vidi poruku
Ja zaista ne vidim problem u tome sto je uciteljica rekla. Ja sam u skoli "ucila" da Bog ne postoji pa nisam postala ateista, naprotiv vjera mi je izuzetno vazna u zivotu i odreduje ga. A jedna recenica ucitelja, nastavnika, profesora o bilo cemu ne moze ostaviti bas prevelikog traga... Uzas koliko sad sve mora biti politicki korektno, pa mnogo cega obiluje licemjernoscu i prazno je od sustine.

Kad smo vec i kod era, Zdenka, i te ere sam ucila u skoli kao i ono da nema Boga Jos negdje u nizim razredima smo dijelili historiju prvo na prije i poslije nove ere, a kasnije to potvrdili i dijelili dalje... Pravopis takodjer navodi skracenice za novu eru i prije nje...
e kad si se već javila, alef - da li tebi smeta ako se sada u školi govori "prije Krista"? I da li se u vašim školama tako danas govori? (koliko se sjećam ti si iz BiH, ali ne znam iz kojeg mjesta - baš me zanima kako su tamo stvari uređene, pretpostavljam da su razlike velike)

inače se slažem i s cvijetom i s tanjom (s tim što još nemam dijete školske dobi):

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
sve u svemu, činimi se pretjerano radi jedne rečenice nazvati topik - današnje školovanje

primjedba je banalna, kao što kaže mima, u svakodnevnom govoru i ja kažem hvala bogu, i spominjem boga i grijeh i sl.

cijela država slavi rođenje i uskrsnuće isusa, uznesenje marijino, tjelovo (to nemam pojma što slavimo, da vam budem iskrena ), mijenjaju se zakoni radi utjecaja crkve, na kraju krajeva svi mi plaćamo tu crkvu, djeca nam stoje među kapotima za vrijeme nastave, vodi ih se na misu za početak školske godine...i sad napast jadnu učiteljicu jer je rekla da je hrana dar božji, to je stvarno - smiješno.
Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
Sama rečenica učiteljice je banalna i ne bih se oko toga uzrujavala da je samo jedan izoliran slučaj.
Ali, kad je već naslov teme "današnje školovanje", iskoristit ću priliku da komentiram. Da, mene smeta što je udžbenik iz prirode i društva prožet vjerskim duhom, od Dana kruha i velike slike svećenika, do pitanja "Što radimo za Božić?" "-Idemo u crkvu na polnoćku", i tako dalje, i tako dalje. Smeta me što se mojem djetetu iščuđavaju što ne ide na vjeronauk (iako ih ima četvero u razredu, nije jedini, ali već prvi dan škole su se uspjeli zakačiti na tu temu, pa je čuo i prijetnje da će ga "Bog kazniti zato što ne vjeruje u njega"). I mislim da su sedmogodišnja djeca premala i prenezrela da shvate te pojmove na onaj način kako ih shvaćaju odrasli.
U vrtiću nikad nikakvih problema po tom pitanju nije bilo, mi smo sa sinom normalno razgovarali i o vjerovanju i nevjerovanju, i o Bibliji i o evoluciji, i sve mu je bilo jasno. Otkako je krenuo u školu, imam dojam da mu više ništa nije jasno.
Nadam se samo da će mu se s vremenom stvari u glavi posložiti, iako mislim da je to moglo ići i jednostavnije. A što se tiče zbunjujućih izjava, "hrana kao božji dar" je sasvim nevažna stvar, ali ne sviđa mi se sveukupno ozračje, ako razumijete što hoću reći.