Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: Više ne znam čime da ga nahranim!!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Više ne znam čime da ga nahranim!!

Kao prvo, nisam pooojma imala gdje da smjestim ovaj topic, ovaj mi se činio najokej!

Radi se o mom sineku!! Ja sam više luda jer ne znam više što da mu dam jesti, a da on ne bude gladan!
    Stalno je u kuhinji i stalno je i frižideru!! I staaaaaaoalno je gladan. Naravno ručak obično zbrlja, mada znajući kakav je, natjeram ga da pojede do kraja, jer doslovno nakon 5 minuta trađži jesti nekaj. Onda obično jede bedastoće. Recimo danas je za ručak bio kelj na lešo s kobasicom. Pojeo je cijelu kobasu i 2 šeflje kelja. Onda je uzeo dva reda napolitanki, pa je pojeo voćni jogurt i onda sma napravila palačinke. 5 ih je maznuo.
    Svbe je to meni bezvezez. Ručak jedva da ga uspijem natjerati da pojede kad je ručak, nema šanse da ga jede i mimo ručka, pa čak i ako je neko omiljeno jelo u pitanju. Meni ove neke stvarčice tipa jogurti, keksi i slično nisu nikakvo jelo, a opet imam osjećaj da bi mu morala kuhati valjda 5 obroka dnevno što isto ne dolazi u obzir. Dakle, što da mu dam da je zdravo, a da ga zasiti, da kad pojede da nije gladan za 5 minuta... Gluposti bi mogo jesti do besvjesti, a to en dolazi u obzir...
    A čovjek kada ga vidi pomislio bi da to dijete ništ ne jede....Kost, koža i mišići na njemu samo!

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Draga Ana, to ti je faza, takav je bio i moj sin u J. dobi. On raste i ima potrebu za hranom, a malo i isprobava situaciju jer se osjeća velikim, ipak je on sad školarac...
    Po tvom opisu glavnog jela vidim da je ipak pojeo kelj lešo i kobasicu - što više? Pa kelj lešo je super zdrav, jogurt je o.k., uvaljaj mu voća (jabuke i banane najbolje za zavaravanje gladi) i super! Čaša mlijeka (moj je pio preko 1.5 litre) i kakav slatkiš - why not?!

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Uuu,jabuke za zavarati glad? Banane da ali ja sam nakon jabuke jaaako gladna!
    Shake od banane sa punomasnim mlijekom...e to bi ga trebalo zasititi!

Inace recept da se manje jede je - prije rucka popiju koju casu vode,pa kad tekucina napuni zeludac manje mjesta ostaje za hranu!
    Pa onda nakon (zdravog) rucka ako puno popije poslije vise valjda ne bi mogao puno tih nekih grickalica i gluposti pojest...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

U toj dobi moji su dečki sve jeli u sendvičima. Govorila sam da samo još moram izmisliti juhu u sendviču.
    Npr. umočim kruh u gulaš, kao da ga namažeš samo nutarnji sloj, staviš unutra sira i mesa od ručka.
    Namažem neki mliječni namaz na kruh, tu paše crni kruh, pa naslažeš unutra narezane rotkvice i pomidore, krastavce.
    Stavljala sam i sloj pirea i polpetu (faširanac) i opet neko povrće koje voli. Ili pohani oslić. Ili napraviš kao hamburger: u kruh naslažeš i sir i salatu i kečap i neki salam ili ostatke kuhanog mesa iz juhe.
    Glavno da ima oblik sendviča i da izgleda primamljivo.

Može i slatki namaz, pekmez, nutela, putar. Zasiti ih a opet jedu dovoljno zdravo. Naravno i onaj kelj i kobasicu sam znala u sendvič, jer su dva sata poslije ručka gladni. Samo treba skuhati malo više. Mašta može svašta.

Da i mlijeko u ogromnim količinama. Za ne vjerovati.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja ne želim njega zasitit prije ručka jer ručak brlja..Nego ne želim da jede bedastoće a nemam inspiraciju kaj bi to bilo! Shake je super ideja )još malo meda unutra, med obožava, možda koji keks da je gušče) i ovo sa sendvičima je suuuuper ideja!!!

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ako ti se da možeš sama ispeći neke integralne kekse sa raznim sjemenkama i suhim voćem? Jogurt je ok, još ako ga pomiješaš sa zobenim ili pšeničnim klicama - odlično. Možeš mu napraviti i ražnjiće od raznog voća i tvrdo skuhanog griza.

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Nemam nist pametno za rec, osim da slazem dorucak,kuham tri rucka i dvije vecere uz sve uzine, s tim da sve pojede nakon dolaska iz skole gdje je komplet pojeo cijeli meni.. tri obroka, a gotovo svaki dan barem jedan dupli...

Kako su iste dobi , valda je to to...

Al recimo ja nikako da se poslozim da je normalno da moze toliko jesti....

Osim rucka, odnosno kuhanog jela, jede jogurte vocne sa keksom , pahuljice na mlijeku, zgance s mlijekom, sendvic u bilo kojem obliku, tri put tjedno pecem palacinke, domaca pizza za veceru, svjezi sir sa tunom, gris, sardine plus maslac na kruhu, kukuruzna zlevanka ( ili ispecem sirnice) i casa mlijeka, jaja, voce stalo rezem,pojede al kaze da mu to nije obrok ...

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

i ja imam izjelicu doma
    ali ne jede bedastoće jer toga pak nemam doma. ne kupujem kekse, čokolade itd (ako se kojim slučajem to nađe doma, onda, naravno, da to jede - zato se i ne nađe )
    moje troipolgoišnje dijete jede više od mene (koja sam 6 mjeseci trudna!!!)
    ja ne znam di joj to stane. ali, nedam joj da jede previše gluposti, pogotovo ne slatko

pojede doručak, pa užinu, pa neku voćku (ili frape od jogurta/mlijeka i voća), pa ručak (juha i najmanje 2 tanjura glavnoga jela), pa opet neko voće, pa sladoled, pa komad sira, pa je i dalje gladna pa pojede nešto kuhano za večeru (ili ostatak od ručka ili nešto tipa palenta, gris, kaša itd.). i onda joj tik prije spavanja traži jesti (u 10!) ali joj ne dam, jer kad se najede pred spavanje onda spava totalno nemirno!)

i tako svaki dan. osim kad je kod svekrve, tada jede više

sva sreća da ide u vrtić, jer da je moram svaki dan hraniti doma, bankrotirala bih za mjesec dana (tete kažu da pojede kao 3 druge djece - a ima jedva 15kg )
    (nema te cijene koju mi bandić može naplatiti za vrtić a da se meni ne bi isplatila - s obzirom na to koliko moje dijete jede )

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

puntica čestitke!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Onda je uzeo dva reda napolitanki, pa je pojeo voćni jogurt i onda sma napravila palačinke. 5 ih je maznuo.
    Sve je to meni bezveze.
    Pa zašto kupuješ ako ti je bezveze?

Ne moram napominjati kako ja sve nabrojano smatram dnom dna prehtambenih namirnica, ali je bitno što TI misliš.
    Ako ti je to bezveze, pa što mu daješ?
    Ne razumijem.
    Zar ne bi bilo bolje da je pojeo još 3 šeflje kelja, nego ovo što si nabrojala?

thaia28 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

i ja imam jednu izjelicu doma
    trudim se sav "junk" tipa keksi, čokoladu (grickalice nikada ne jede, jednostavno mu to nikada ne nudim) držim izvan njegovog vidokruga. No, naučio je tražiti keksiće pa sam kupila u Mulleru neke integralne keksiće i kada traži keks dam mu njih.
    Srećom pa ima puno sezonskog voća i to mu uvijek ponudim kada traži njam njam, često mu dam grožđice ili suhe šljive da gricka.
    Kao grickalice mogu jesti i pahuljice (cornflakes), onako na suho - to im je fora jer mogu sami uzimati i pomalo grickati.
    Za užinu zgnječim bananu, krušku i jabuku, borovnicu, breskvu, u raznoraznim kombinacijama i bude fina kašica.
    Za večeru kuham pirov ili ječmeni griz na mlijeku (dodam malo rižinog slada da mu bude finije) ili pahuljice skuham na mlijeku, onak da se skroz raskuhaju i to je poprilično zasitan obrok, a vrlo je brzo gotov.
    Mislim da nije problem povremeno dati djetetu kolač, palačinku, čokoladu ali bi trebalo paziti da su takve stvari stvarno mali dio dječjeg jelovnika.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Lea isto stalno govori da je gladna, no količine koje ona pojede su jako male (npr. nikad nije pojela više od jedne palačinke); ali svejedno, svako malo bi nešto jela. Npr. u subotu smo jeli grah sa kobasom u planinarskom domu, graha je pojela malo ali je pojela skoro cijelu onu masnu kobasu + kruha, i do večere je dva puta tražila nešto za jesti tj. pojela je dvije užine.
    Ili recimo ona ide u školu u smjenama i pojede malo ručka prije škole, u školi imaju onaj tzv "mliječni obrok" i onda opet nakon škole ruča (recimo jučer slanutak+neke bakine pogačice od sira prije škole, opet zdjelicu slanutka + kolač nakon škole).
    Ja imam osjećaj da bi najbolje bilo i da bi njoj najviše odgovaralo da joj kuham još i večeru, ali to mi je jednostavno nemoguće i neizvedivo i nemam inspiracije; a njoj opet za večeru najviše paše nešto kuhano i toplo - a jedino što ja mogu smisliti je omlet ili štrukle (one Ledove). Ili npr. super je kad imam domaći kolač, ali ne mogu ja kroz tjedan peći kolače (da ne spominjem da onda i MM ija jedemo kolače što nam stvarno ne treba)

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Pa zašto kupuješ ako ti je bezveze?

Ne moram napominjati kako ja sve nabrojano smatram dnom dna prehtambenih namirnica, ali je bitno što TI misliš.
    Ako ti je to bezveze, pa što mu daješ?
    Ne razumijem.
    Zar ne bi bilo bolje da je pojeo još 3 šeflje kelja, nego ovo što si nabrojala?
    Napolitanke sam kupila za sebe i goste, ali se on zverao po njih i smazao dok ja nisma vidjela (očito ću ih morati zaključati)
    Protiv palačinki nemam ništa, da imam ne bi ih pekla.
    I da bilo bi mi puno draže da pojede tri šeflje kelja, ALI...kak da ga natjeram? Jedino da uzmem žlicu i trpam mu u usta na silu. Ni priče, nit sjedenje pored njega ne pali. Pojede to što mu stavim za ručak i ako je poslije gladan nema nikakve šanse da to opet ide jesti. Ja bih nasjretnija bila da pojede tak nekaj, ali ne znam način.
    S Ivom nemam tih problema, ona se nanjupa ručka i nije tak brzo gladna.
    Pa onda pojede jabuku ili bananu, za večeru neke pahuljice, eventualno nešto između.
    Dakle namećem im ista pravila, jedno dijete ih prihvati drugo ne.
    Jedino da izbacim (ili zaključam) sve te namirnice koje ne želim da jede i kad shvati da nema nikaj možda onda pojede ručak...

Evo jučer, došao iz škole, bili su u dućanu, pa je bilo već 5 kad smo išli jesti
    "Ja neću to (zabatak s povrćem, riža i cikla), ja sam jeo u školi" Aha, u pol 12 i za užinu u 2 kolač od jabuka...
    Iva pojede pun tanjur, a on ne pojede ni pola. Potjerala sam ga za stol da pojede još, ostalo je malo manje od pola. To sve skupa trajalo je sat i pol. I nakon 5 minuta on bi opet nešto, nema šanse da pogleda što mu je ostalo na tanjuru. Jedino da mu onda zabranim da jede bilo što drugo i da ako treba i gladan ode spavati...
    A ove bedastoće koje jede...Nemam ni protiv toga toliko puno ništa ako se ručak pojede kako treba...
    Evo recimo ako mu kažem da pojede bananu, on se ko furija okrene i ode i cmizdri i kad ja ne vidim uzme nekaj i pojede...I sad kad to ovako čitam stvarno jedino rješenje je da SVE osim ručka izbacim iz frižidera i kredenca!
    Posljednje uređivanje od ana.m : 20.09.2011. at 09:41

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

to je sve način života.
    ako si naviklaimati hranu u ormarićima, imaj i dalje.
    ako nisi - nemoj.
    kod mene možeš crknuti od gladi, nema ništa za ubaciti u usta, osim voća i povrća.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

moram priznati da bi mene to izludilo i ne vjerujem da bi isla za time da udovoljavam takvim prohtjevima, bez obzira o kakvoj hrani se radilo.

uz nabrojano nema sanse da je dijete gladno. ako zica hranu nakon obroka, to je prije iz navike ili iz dosade.

jel pije dovoljno vode? mozda je samo zedan.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    to je sve način života.
    ako si naviklaimati hranu u ormarićima, imaj i dalje.
    ako nisi - nemoj.
    kod mene možeš crknuti od gladi, nema ništa za ubaciti u usta, osim voća i povrća.
    To si u pravu...Ma nemamo mio ne znam ti ja kaj po ormarićima. Te napolitanke koej su u ormariću već 3 mjeseca (zapakirane), jedna ona vrećica je otvorena. I pokoji voćni jogurt u frizu. Hrpa jabuka i banana obavezno i sezonsko voće. I domaćeg pekmeza u izobilju.
    S curama nemam problema, one grickaju i papriku samu (i jedna i druga), nahradju se zelja, paradajza i svega ostaloga. Ali on je problem koji neće jesti prave stvari a ovih drugih se ne može najesti, jer ruku na srce tko se toga može normalno najesti? Zato tražim neke fine i zdrave stvari koje može jesti između ručka i večere...

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

BC takodjer ima faze obzderavanja, ali tad se jede i za dorucak i za rucak i za veceru. i jede li ga jede. u tim fazama trazi i medjuobroke i tad dobije kekse, kojih u kuci imamo (Grancereale, wafle od meda iz DM-a, potkrade se tu i domacica). napravim mu frape i sl. uglavnom kako postoje faze obzderavanja, tako postoje i faze nejedenja. niti oko jedne se ne uzbudjujem.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam prokužila gdje ja griješim - djeca mi imaju prevelike mogućnosti biranja (u kući ima hraneeee vrsta raznih, i zdrave i manje zdrave i svega).

Kad je samo jedno jelo, ide lakše. Ove školske godine odlučila sam sebi i djeci skratiti muke pa kuham kroz tjedan jela u jednom loncu, a za vikend se iživljavamo.

Ima obično domaćih kolača (vikendom) i voća (uvijek) ali padobranci se ponekad posluže čokoladom i keksima (integralne Domaćice su trenutno "in", drugo nema).

Prestala sam se uzrujavati, samo pazim da oblizeka nema baš u nekim količinama koje bi pokvarile obroke.

I još nešto - moj mlađi je GODINAMA skretao pažnju na sebe cirkusima za stolom. Kad sam prestala obraćati pažnju, i to se riješilo. Jednostavno ga je motivirati (ne kažem da vrijedi i za drugu djecu, ali za nas je ovo bilo rješenje): "Ne možeš van dok ne pojedeš ručak!" i sve je sjelo na svoje mjesto. Još ponekad jede sat vremena, ali samo ako ima publiku. U protivnom, shvatio je da mu je sjedenje za stolom gubitak dragocjenog vremena za igranje.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    moram priznati da bi mene to izludilo i ne vjerujem da bi isla za time da udovoljavam takvim prohtjevima, bez obzira o kakvoj hrani se radilo.

uz nabrojano nema sanse da je dijete gladno. ako zica hranu nakon obroka, to je prije iz navike ili iz dosade.

jel pije dovoljno vode? mozda je samo zedan.
    E viš, dobro si mi dala misliti...slabo! I opet, mala uzme sama vode i nacuga se, a on se baš to i ne sjeti...Dobra ideja, tj. dobro si me sjetila. Evo viš da pomažete cure, hvala vam...
    Bit će nekaj od nas! Ma on je u svemu "težak"...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

jer ruku na srce tko se toga može normalno najesti?

sjecam se kad sam spremala biokemiju 2, MM tadasnjem MD su skuhala, a ja sam rucala ili smoki serviran u zdjeli za salatu ili krumpire s majonezom.
    dakle ja sam mjesec dana od toga zivjela

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ajme, ja ne bih mogla, ako ne vidim žlicu dva dana luda sam, a nakon slatkog više gladna neho prije.
    Možda je i on gladan nakon slatkog, a kako je težak za pravu hranu samo je još više gladan i sve se vrti u začaranom krugu...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

He he he....

Sad ste me podsjetile na legendarnu izjavu mog sina dok je imao neke 3 godine (kako je moju svekrvu prizemljio, crkli smo od smijeha). Kaže on baki da je gladan, ona ponudi napolitanke, a mali ko iz topa..."Bakaaaa, ne bi ja napolitanke, ja bi PRAVU HRANU..."

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ali on je problem koji neće jesti prave stvari a ovih drugih se ne može najesti, jer ruku na srce tko se toga može normalno najesti? Zato tražim neke fine i zdrave stvari koje može jesti između ručka i večere...
    čim su u igri i krive stvari, teško će se najesti od pravih stvari
    jer, samo za primjer: šta ti je svježa mrkva ako znaš za pomfri i šta su ti bademi poslije napolitanki?
    ili npr ako tu i tamo jedeš talijanetu mediteranski umak iz vrećice, domaća šalša ti je ... onako, bljutava, bezukusna i ne možeš je se najest.
    sva prava hrana je nezasitna, ako paralelno jedeš i krivu.
    kriva bi stvarno trebala biti rijetka iznimka - koja uglavnom bude prezačinjena, preslatka, premasna i dijete ju čak i odbije jesti ako nije naučeno.
    ili pojede u nekim prilikama, ali ne luduje za njom.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ajme, ja ne bih mogla, ako ne vidim žlicu dva dana luda sam, a nakon slatkog više gladna neho prije.
    Možda je i on gladan nakon slatkog, a kako je težak za pravu hranu samo je još više gladan i sve se vrti u začaranom krugu...
    poznato je da prehrana UH-ima izaziva takav efekt.
    probaj razbiti kod njega taj začarani krug. eto ovako kako ti je apri rekla. neeeema.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa ako mu slatko samo otvara apetiti, daj djetetu koji keks prije, pa ce navaliti na kelj

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ana.m - dobrodošla u klub. Kao da se nešto sjećam u magli, netko je prije par godina otvorio topik na temu - koliko ulja trošite mjesečno. Pa je bilo iščuđavanja - kako je moguće trošiti nekoliko litara??? Eto, još malo ćeš peći palačinke desetak puta mjesečno po četrdeset komada. Bit će to oko pet litara ulja mjesečno. Srećom, nije baš tako skupo!!!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ljiljana, ako si je mislila utješiti, e pa nisi.

i, da... mi godišnje trošimo 10 litara maslinova ulja.
    i jednu litru običnog, samo ako treba za kolače.

tako da nije nužno trošiti toliko, bez obzira na cijenu.

(a palačinke se mogu peći i na suhoj tavi, ako se već moraju)

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

palačinke se mogu peći i na svinjskoj masti
    Ja bi da sam na tvom mjestu Ana probala izbacit iz kuće sve što mislim da ne treba jesti i napekla nekih domaćih keksića(tipa grancelare, štangica zobenih, krekera nekih domaćih) koji mogu stajat dugo pa bi vidli kroz koji tjedan.
    To bi recimo upalilo kod mog starijeg sina, kod mlađeg ne.
    Evo jučer je ručak odbio (juha, kuhano meso i rižoto s povrčem), al ok ručak je bio u tri, a oni su u pola tri pojeli nešto za marendu. Pojeo je "samo" dvije velike jabuke, kasnije je tražio čoksu ja sam mu ponudlila ručak,i dalje je tražio čoksu pa sam mu ponudila mlijeko, pa sendvič(sendvič je od finih domaćih stvari tako da ga ne smatram lošom hranom) uzeo je opet jabuku i navečer je pojeo bananu.
    Stariji je puno zahvalniji i jede maltene sve što mu ponudiš, makar će probat dok ovaj mali ako nema onog što on voli u stanju je nejest cijeli dan, osim jabuka...hektar jabuka moram posadit.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Pečem palačinke bez ulja... I tošim jaaako malo ulja jer skoro sve pečem bez ulja, ima par nekih stvari koje ipak nemrem raditi bez tog čuda!
    To me ne muči!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    palačinke se mogu peći i na svinjskoj masti
    Ja bi da sam na tvom mjestu Ana probala izbacit iz kuće sve što mislim da ne treba jesti i napekla nekih domaćih keksića(tipa grancelare, štangica zobenih, krekera nekih domaćih) koji mogu stajat dugo pa bi vidli kroz koji tjedan.
    To bi recimo upalilo kod mog starijeg sina, kod mlađeg ne.
    Evo jučer je ručak odbio (juha, kuhano meso i rižoto s povrčem), al ok ručak je bio u tri, a oni su u pola tri pojeli nešto za marendu. Pojeo je "samo" dvije velike jabuke, kasnije je tražio čoksu ja sam mu ponudlila ručak,i dalje je tražio čoksu pa sam mu ponudila mlijeko, pa sendvič(sendvič je od finih domaćih stvari tako da ga ne smatram lošom hranom) uzeo je opet jabuku i navečer je pojeo bananu.
    Stariji je puno zahvalniji i jede maltene sve što mu ponudiš, makar će probat dok ovaj mali ako nema onog što on voli u stanju je nejest cijeli dan, osim jabuka...hektar jabuka moram posadit.

...nisam probala, ne bih hvala....inače sam po ovom pitanju ulja poput Apri....

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Nego....jučer sam ga natjerala da pojede ručak do kraja (bistra juha s rezancima, pire, špinat i dva jaja, ta dva jaja je sam tražio da hoće baš dva). I bormeč nije bio gladan do večere. Danas sam opet nakupovala voća, za ove integralne keksiće se morm pripremiti da ih spremim, to bih mogla za vikend...Zvuči mi super (samo da ih ja ne smažem)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mene zanima, to kad pečete bez ulja, to pečete u teflonkama?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja imam tefalovu tavu koja služi samo za palačinke i koja se samo prebriše krpicom naon upotrebe, a moja mama koja je ekspert za AMC uspijeva i u tome bez ulja. Ja se jaaaaako moram truditi da mi to usoije u AMC-u pa mi se neda, lakše mi u tefalu.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mi imamo neku "keramičku" tavu za palačinke, metalna tava presvučena keramičkim slojem. Proizvođač mislim berghoff, koštala je nešto manje od 200 kn. Palačinke se na njoj peku skroz bez masnoće. MM ipak voli prije prve palačinke otopiti malo maslaca na toj tavi pa pobriše papirom... ne znam, njegove male tajne .

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

D. je iste dobi, također ugljikohidratna izbirljiva izjelica.
    Moram reći da mu ja jednostavno ne dam jesti. Dam mu na izbor nekoliko normalnih stvari, i ako neće ništa od toga, proglašavm da nije gladan, nego mu se jede. Naravno, što manje jede, manje mu se jede i to neprestano traženje prestaje. Puno razgovaramo o jelu i o probavanju novih stvari i kako je važno jesti pravu hranu i to pomalo (uz odrastanje, valjda) daje rezultate. Također inzistiramo na tome da se za glavne obroke pojede dovoljno, i ako su gladni sat nakon ručka (A. jede sve, ali isto je uhvatio mot skromnog ručka i traženja nečeg dodatnog pola sata kasnije), to je njihov problem. Što se mene tiče, mogu ga riješiti voćem ili ostacima od ručka, a ako im ne paše, onda i nije takav problem.
    Naravno, ja to sve izvedem upravo virtuozno, a ne ovako "ko sikira", kako bi netko pomislio nakon čitanja posta

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    D. je iste dobi, također ugljikohidratna izbirljiva izjelica.
    Moram reći da mu ja jednostavno ne dam jesti. Dam mu na izbor nekoliko normalnih stvari, i ako neće ništa od toga, proglašavm da nije gladan, nego mu se jede. Naravno, što manje jede, manje mu se jede i to neprestano traženje prestaje. Puno razgovaramo o jelu i o probavanju novih stvari i kako je važno jesti pravu hranu i to pomalo (uz odrastanje, valjda) daje rezultate. Također inzistiramo na tome da se za glavne obroke pojede dovoljno, i ako su gladni sat nakon ručka (A. jede sve, ali isto je uhvatio mot skromnog ručka i traženja nečeg dodatnog pola sata kasnije), to je njihov problem. Što se mene tiče, mogu ga riješiti voćem ili ostacima od ručka, a ako im ne paše, onda i nije takav problem.
    Naravno, ja to sve izvedem upravo virtuozno, a ne ovako "ko sikira", kako bi netko pomislio nakon čitanja posta
    e pa, :klanj:

kad porastem, bit ću kao ti

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

A može jedno pitanje? Zakaj su palačinke tak loše?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

vertex ajde malo pobliže objasni kako to izvedeš?!

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja ne kužim zašto bih morala izgladnjivati svoje dijete i ne dat joj jest kad je gladna? što ću time dobit?

ako za ručak pojede tanjur juhe, i veliki komad mesa, i hrpetinu kelja/mahuna/nekog povrća (najčešće 2 krcata tanjura), i onda nakon sat vremena dođe i kaže da je opet gladna i uzme bananu koju pojede, cijelu, i onda pojede još jednu jabuku. npr.
    zar bih joj morala uskratiti bananu i jabuku samo zato što se MENI čini da je dovoljno pojela i MISLIM da ne bi trebala biti gladna?! ne kužim...

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Evo mog cuda jucer: dođe iz skole, pogleda po loncima u kuhinji i kaze da bi jeo, oke, a zar nisi sad iz skole, malocas bila uzina , sigurno si gladan?

I kaze da i nije al jako mu je fino sto sam skuhala pa bi jeo ( grah s jecmom i mesom).
    Dakle, nije gladan on vec oci. Odgodila sam to jelo kojih dva sata, tada je pojeo puna dva tanjura plus pred spavanje salicu mlijeka i sve pet..

Hocu reci, da nije bas uvijek gladan, cesto jede iz dosade il su mu pune oci.
    A palacinke jako volimo i cesto ih pecemo na teflonki bez masnoce ..

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Slažem se s punticom.
    Ja isto imam problem što dati za jelo.
    Ručak pojede ok, ali budući da idemo spavati oko 22 i ful smo aktivni cijeli popodne, od 16 do 22 treba još 3 puta jesti.
    Ok, jedna runda je voće, a druge dvije?
    Ostatke ručka ne večera, jer obično nema ostataka.
    Mada večera mi isto nije problem, ali opet nam ostaje još jedan međuobrok za pojesti.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Samo napomena, moj nije uopće zainteresiran za jelo i nema šanse da bi jeo iz dosade i nije izjelica, ali opet treba jesti.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 21.09.2011. at 13:28

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kao prvo, nisam pooojma imala gdje da smjestim ovaj topic, ovaj mi se činio najokej!

Radi se o mom sineku!! Ja sam više luda jer ne znam više što da mu dam jesti, a da on ne bude gladan!
    Stalno je u kuhinji i stalno je i frižideru!! I staaaaaaoalno je gladan. Naravno ručak obično zbrlja, mada znajući kakav je, natjeram ga da pojede do kraja, jer doslovno nakon 5 minuta trađži jesti nekaj. Onda obično jede bedastoće. Recimo danas je za ručak bio kelj na lešo s kobasicom. Pojeo je cijelu kobasu i 2 šeflje kelja. Onda je uzeo dva reda napolitanki, pa je pojeo voćni jogurt i onda sma napravila palačinke. 5 ih je maznuo.
    Svbe je to meni bezvezez. Ručak jedva da ga uspijem natjerati da pojede kad je ručak, nema šanse da ga jede i mimo ručka, pa čak i ako je neko omiljeno jelo u pitanju. Meni ove neke stvarčice tipa jogurti, keksi i slično nisu nikakvo jelo, a opet imam osjećaj da bi mu morala kuhati valjda 5 obroka dnevno što isto ne dolazi u obzir. Dakle, što da mu dam da je zdravo, a da ga zasiti, da kad pojede da nije gladan za 5 minuta... Gluposti bi mogo jesti do besvjesti, a to en dolazi u obzir...
    A čovjek kada ga vidi pomislio bi da to dijete ništ ne jede....Kost, koža i mišići na njemu samo!
    Ja ne želim njega zasitit prije ručka jer ručak brlja..Nego ne želim da jede bedastoće a nemam inspiraciju kaj bi to bilo! Shake je super ideja )još malo meda unutra, med obožava, možda koji keks da je gušče) i ovo sa sendvičima je suuuuper ideja!!!
    shake napravi radije bez meda, ali sa žlicom svježeg sira
    tako ćeš imati i proteina unutra. Ako dodaš meda, to je slično kao da si stavila šećer - složeni ugljikohidrati - i to će ga samo tjerati da jede još. I nikako uvaljivati kekse u shake!

inače, ako se brineš za njegovu težinu ja bih ti savjetovala da nemaš u kući kobasice nego radije jedite nemasno meso i ribu + povrće (u što ne računam krumpir, bar ne u većim količinama, a niti kruh), ne kupuj nikad voćni nego samo obični jogurt, palačinke bih izbacila, o napolitankama da ne govorim, a ni integralni keksi za mene nisu rješenje - to su opet keksi samo s malo više vlakana, ali i dalje složeni ugljikohidrati
    domaće marmelade i meni se teško odreći ali je jedemo sa skutom ili svježim sirom, a ne s maslacem ili samo na kruhu.

moja cura je sličan slučaj, možda ne tako ekstreman kako opisuješ, ne traži hranu između obroka ali jede puno i s guštom, i ako ne jedemo svi odjednom ručat će i doručkovati po nekoliko puta, kad god vidi nekog za stolom. Pa iako je sada mršavica, strah me što bi bilo kad bi se hranila čim bi htjela. Voli jako slatkiše, ali kad ih nema u kući bez problema će pojesti običan jogurt ili voće + sir. Dodatno me brine prehrana u vrtiću - to je 4 obroka samih ugljikohidrata Pa onda za vikende odemo kod sveki - opet keksi, bomoboni... Zato bar kod kuće imamo ograničenu ponudu u frižideru. Što i za mene nije loše.

I imam još jedno pravilo - nikad je ne tjeram da jede, pa ni najzdraviji ručak. Ponekad je malo nagovorim, ali ne inzistiram previše. Ne želim da bude kao sa mnom - jela sam sve što su mi ograničavali, a protivila se svemu što sam "morala".

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A može jedno pitanje? Zakaj su palačinke tak loše?
    pa od čega ih radiš? Brašno, sasvim malo jaja, ne znam da li stavljaš šećer, i unutra ide nešto slatko. Domaća marmelada pretpostavljam
    Ajde kažeš da ne staviš puno masnoće.
    Možda bi bilo dobro rješenje da ih napraviš sa sirom, ali sa što manje šećera.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ili s integralnim brašnom...meni su te najfinije.
    dakle: integralno brašno, jaje, malo mlijeka i malo vode. na vruću tavu bez masnoće. budu malo krute ali nakon 10ak minuta povuku malo vlage i omekšaju. onda ih za sebe pospem cimetom, za mm-a mljevenim orasima, a za dijete domaćom marmeladom (od njene ili moje bake )
    kad pečem, a to je rijetko jer mi se ne da, onda imam točno 6 komada, svakom po 2. i uvijek ostane bar 2 (1 moja i jedna keksićkina, mm pojede obje svoje)

ponekad ih jedemo sa svježim sirom ili skutom i povrćem ili tako neka slana varijanta

ne mislim da je to neka turbo junk kombinacija

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne kužim zašto bih morala izgladnjivati svoje dijete i ne dat joj jest kad je gladna? što ću time dobit?

ako za ručak pojede tanjur juhe, i veliki komad mesa, i hrpetinu kelja/mahuna/nekog povrća (najčešće 2 krcata tanjura), i onda nakon sat vremena dođe i kaže da je opet gladna i uzme bananu koju pojede, cijelu, i onda pojede još jednu jabuku. npr.
    zar bih joj morala uskratiti bananu i jabuku samo zato što se MENI čini da je dovoljno pojela i MISLIM da ne bi trebala biti gladna?! ne kužim...
    Da je moje dijete kao tvoje, ne bih nikako intervenirala u prehranu. Ovo kod mene je sasvim drugi slučaj. Ako mu je ručak osrednje drag, pojede količinu za ptičicu. Većina ručkova mu je osrednje draga. Ali za pola sata želi pola kile kruha, po mogućnosti sa salamom. A može i samo pola kile kruha. To ograničavam, jer nije dobro za njega. Bio se počeo u jednom trenutku debljati, tamo oko 4 godine, i tad sam počela ograničavati količine ovih stvari kojih bi se on prejedao, a to su neki kolači, kruh, keksi (pa makar su nam redovito integralni, zobeni, neki kao bolji...). Vrlo brzo se izdužio (Nije ni prikupio nešto, tek naznaka trbuščića, ali vidio se trend. Inače on je krupan dečko - 31 kg, 135cm, i to je sad bez ikakavih nakupina sala, nego je baš sav masivan) i počeo kvalitetnije jesti. Dakle, ne branim jelo, ali ne može se prave hrane jesti kao ptičica, a kruha i kolača kao lučki radnik. Onda ja stvaljam limit na kruh i kolače, a ručka, voća i sličnoga neka jede po svom izboru, odnosno, tu potičemo da se jede raznovrsnije i više od dvije žlice.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

apri, a šta mi se ti klanjaš? Odmah da ti kažem, meni su palačinke, ako je brašno barem polubijelo i kvalitetna marmelada, super večera. I frigam ih na kapljici ulja. I u moje ide puno jaja i mlijeka, a samo malo šećera. Da te sad vidim, je li se klanjaš ili ne!

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ana, ne znam kako bih bolje objasnila. Kažem: žao mi je, ali ne može. Ono o virtuoznosti je bila šala, lol. Možeš ručak, možeš jabuku, možeš jogurt...Često onda kaže - a onda neću ništa. Ili kažem, možeš fetu kruha (dva keksa, što li...), ali nakon toga, ako si gladan, čeka te jabuka. Nekad uzme tu jabuku, nekad ne uzme...Bitno mi je da pomalo uči i da pomalo stvarno jede sve raznovrsnije, ali dug je to put. Nekad preskoči večeru jer ne želi jest to što je ponuđeno, ali kako on količinski dovoljno jede, ne brine me to. Uglavnom to i jest onda kad je kasno marendao, recimo. Sve češće s guštom pojede ono što prije ne bi. Ili kaže: Nije mi baš nešto, ali pojeo sam. Odrastam. i
    Trudim se da bude i ručkova koji su mu baš super, da i on malo gušta. Učim ga da se riješi onoga što mu je manje drago pa onda gušta u omiljneom dijelu ručka, to je tek friško počeo prihvaćati. Tako, malo po malo.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Još jedan trik koji mi koristimo je da dozvoljavamo djeci izbor hrane (dogovaramo se). A kad odaberu, onda nema "ja ne bi..."

Za danas su odabrali ribu. Jedan je izvoljevao blitvu (pa sam mu napravila, nikakav problem) a drugi krumpir salatu sa slanutkom (i to sam napravila, i za njega i za nas odrasle). Svi sretni i zadovoljni!

Općenito, bolje jedu kad im pustim da biraju. Istina, usmjeravamo ih lagano, ne mogu baš svaki dan jesti tijesto i mljeveno meso, ali skuhat ću im to jednom u dva tjedna.

Radije će pojesti mahunarke (grah, grašak, slanutak, fantazija, mahune) i nešto s tim nego recimo kelj ili zelje, pa kelj frknem u složenac ili povrtne faširance, a dobro prolaze i salate, pa sam odustala od nametanja nekih variva pod obavezno. Od onog što znam da vole biram najzdravije stvari i to je to. Kelj ili zelje dobiju npr. subotom na lešo uz neku fiiinu ribu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

da i ja za rucak dozvolim da ne moraju pojesti nesto.
    recimo u subotu smo imali, juhu, pohance, grasak s mrkvom i pire. BC je odabrao da ne jede pire. meni OK
    ako imam rizoto u njega naguram i dosta raznog povrca: tikvice, crvenu papriku, luk na vece komade, mrkva, grasak. tad mogu izabrati da ne jedu nesto iz rizota i pobozno im ja izvadim sve komadice i zbilja pazim da ih ne dobiju. taj izbor koji dobiju im je na neki nacin dovoljan u cijenkanju. ostatak iz rucka pojedu normalno kao da sve drugo vole, a najradje bi sve izbacili sem mrkve i rize.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •