Ako nemate sreće s krumpirovim tijestom, evo jednostavne i brze alternative. Ne bi čovjek vjerovao kako dobro ispadnu i potpuno uz bok "pravim" knedlama.
Za 6 knedli (malo većih)
3 dl vode
150 g brašna
30 g maslaca
malo soli
1 jaje
Na štednjaku zagrijavati vodu do vrenja, dodati maslac i sol. Kad zakipi, pjenjačom umutiti brašno. Bit će jako gusto, pa treba dosta energično miješati da se ne naprave grude. Kad se počne odvajati od rubova zdjele (nakon svega minutu-dvije), maknuti s vatre.
Malo ohladiti (da ne opečete prste), pa ubaciti 1 jaje i rukama umijesiti glatko tijesto. U početku će biti ljepljivo, pa dodajte brašna koliko treba da dobijete finu kuglu.
Dalje klasika... otrgnuti komad tijesta, u sredinu staviti šljivu/ marelicu, oblikovati okruglicu.
Ubaciti knedle u kipuću vodu. Kad isplivaju na površinu kuhati još par minuta.
U međuvremenu popržiti na ulju i/ili maslacu prezle. Preliti preko knedli i posipati kristal šećerom.
Najtoplije preporuke!