Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: "Lažne" knedle - jednostavne i prefine

  1. #1
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno "Lažne" knedle - jednostavne i prefine

    Ako nemate sreće s krumpirovim tijestom, evo jednostavne i brze alternative. Ne bi čovjek vjerovao kako dobro ispadnu i potpuno uz bok "pravim" knedlama.

    Za 6 knedli (malo većih)
    3 dl vode
    150 g brašna
    30 g maslaca
    malo soli
    1 jaje

    Na štednjaku zagrijavati vodu do vrenja, dodati maslac i sol. Kad zakipi, pjenjačom umutiti brašno. Bit će jako gusto, pa treba dosta energično miješati da se ne naprave grude. Kad se počne odvajati od rubova zdjele (nakon svega minutu-dvije), maknuti s vatre.
    Malo ohladiti (da ne opečete prste), pa ubaciti 1 jaje i rukama umijesiti glatko tijesto. U početku će biti ljepljivo, pa dodajte brašna koliko treba da dobijete finu kuglu.
    Dalje klasika... otrgnuti komad tijesta, u sredinu staviti šljivu/ marelicu, oblikovati okruglicu.
    Ubaciti knedle u kipuću vodu. Kad isplivaju na površinu kuhati još par minuta.
    U međuvremenu popržiti na ulju i/ili maslacu prezle. Preliti preko knedli i posipati kristal šećerom.

    Najtoplije preporuke!

  2. #2
    tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,341

    Početno

    ja ih stalno radim po tom receptu i potvrđujem da su ove "lažne" jednako fine kao i "prave" krumpirove

  3. #3
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Hvala na receptu, Linda, svakako ću isprobati, zvuči stvarno jednostavno i fino. Brašno - oštro ili glatko?

  4. #4
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Moja baka ih tako radi i jako su fine. Al to silno brasno na kraju mi uvijek padne na zeludac.

  5. #5
    spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Postovi
    657

    Početno

    evo varijanta za one kojima brašno padne teško na želudac. I probajte ih nadjenuti sa kupinama-njami.

    Za 8 knedli (malo većih)

    5 dl vode
    2 žlice vode
    malo soli
    1 jogurt čašu brašna
    1 jogurt čašu grisa
    2 jaja

    Na štednjaku zagrijavati vodu do vrenja, dodati ulje i sol. Kad zakipi, pjenjačom umutiti brašno i gris. Bit će jako gusto, pa treba dosta energično miješati da se ne naprave grude. Kad se počne odvajati od rubova zdjele (nakon svega minutu-dvije), maknuti s vatre.
    Malo ohladiti (da ne opečete prste), pa ubaciti 2 jaja i rukama umijesiti glatko tijesto. U početku će biti ljepljivo, pa dodajte brašna koliko treba da dobijete finu kuglu.
    Dalje klasika... otrgnuti komad tijesta, u sredinu staviti šljivu/ marelicu, oblikovati okruglicu.
    Ubaciti knedle u kipuću vodu. Kad isplivaju na površinu kuhati još par minuta.
    U međuvremenu popržiti na ulju i/ili maslacu prezle. Preliti preko knedli i posipati kristal šećerom.

  6. #6
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    n.grace, ja stavljam glatko brašno.

    A što se tiče "težine" na želudac, meni je baš glavna prednost ovih lažnih što mi puno lakše padaju, nego krumpirovo tijesto (i mogu ih više pojest ), ali to je valjda individualno.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,374

    Početno

    ja sam odrasla na knedlama bez krumpirovog tijesta.. ovo ljeto bila sa sestrom na moru..i skužila da je recept naše mame još jednostavniji!

    odokativno naravno ...
    brašno - cca pol kile glatko
    voda
    1 jaje
    malo soli

    i kad se umijesi na najobičniji tradicionalni način, mora biti jako mekano, skoro da se ljepi.. i onda napuniti s voćem kojim već i u kipuću vodu i kad isplivaju - gotovo
    ja neiskusna sam sa svim gotova u manje od pol sata, uključujući i umak od vrhnja

  8. #8
    kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    početak Slavonije
    Postovi
    2,137

    Početno

    Citiraj spunky125 prvotno napisa Vidi poruku
    evo varijanta za one kojima brašno padne teško na želudac. I probajte ih nadjenuti sa kupinama-njami.

    Za 8 knedli (malo većih)

    5 dl vode
    2 žlice vode
    malo soli
    1 jogurt čašu brašna
    1 jogurt čašu grisa
    2 jaja
    Jel ovo ispod vode treba pisati 2 žlice ulja?

  9. #9
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Hvala, Linda!

  10. #10
    kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    početak Slavonije
    Postovi
    2,137

  11. #11
    Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    East end
    Postovi
    6,747

    Početno

    Jedva sam našla ovaj topik.
    Jedu mi se knedle, al neka brža varijanta.
    Sa grizom il ne pitanje je sad

  12. #12
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Jedva sam našla ovaj topik.
    Jedu mi se knedle, al neka brža varijanta.
    Sa grizom il ne pitanje je sad
    Ja radim s oštrim brašnom.... to je kompromis između glatkog brašna i griza. Uvijek dobro ispadne. Ja ih znam pod nazivom "primorski cmoki" jer je recept iz Trsta od prije bogtepitaj koliko godina. Uvijek super ispadnu. Prije nego se ubaci jaje treba smjesu malo prohladiti (ne puno) i po potrebi dodati još mrvicu brašna dok mijesiš, da se ne lijepi previše. Ja sam lijena za puno prčkanja, pa formiram tijesto u dugačku debelu kobasicu, narežem na šnite pa su mi svi jednaki. Treba to dosta brzo frkati da se lijepo oblikuje dok je tijesto još prilično toplo.

    Dobar tek!

    Inače, bio je i onaj drugi recept za knedle sa svježim sirom i bez jaja, taj je još jednostavniji jer se ništ ne obrađuje termički, samo se zamijesi. Mislim da je išlo 2x više svježeg sira dooobro ocijeđenog nego brašna + malo soli + malo ulja i to je sve. Valjalo bi potražiti topic...

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    1,048

    Početno

    nikad cula za takve knedle, al idemo ih isprobati

  14. #14

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,374

    Početno

    ja otkad sam našla taj recept baš tu na rodi samo i radim ove sa sirom!!!

    ali sad već radim odokativno.. uvijek dobro ispadne

  15. #15
    Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    East end
    Postovi
    6,747

    Početno

    Update,
    radila sa grizom.
    Ne znam da ću više ikada raditi sa krumpirom. Lakše se radi i lakše se jede.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •