Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Članak u Teni

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Članak u Teni

Čitala sam jučer u Teni članak nešto kao kako biti dobra vozačica,i ima izdvojen dio djeca u autu...Piše da djeca do 9 mjeseci moraju biti vezana NA PREDNJEM ili zadnjem sicu,a da se starija djeca od 6-12 godina smiju voziti naprijed vezana na povišenju.Pa ne mogu vjerovati zar nije zabranjeno voziti male naprijed????

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

očito su ti koji su to pisali jako neupućeni
    ali vjerujem da će se javiti netko tko zna više od mene
    ja samo znam da beba dok ne počne samostalno se dizati
    ide u autostolicu obrnuto od smjera vožnje naravno na zadnjem sicu
    a djeca do 5g u autosolicu a preko pet mislim nemoraju u autostolicu
    ali do 12g nesmiju se voziti na prednjem sicu
    i to sam sve ovdje naučila,jesam dobra a????????????

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Arwen, da dobra, odlicna si :D

(tocno je po zakonu, jedino, za sigurnost djeteta ono treba biti u sjedalici i nakon 5. g. )

ifi, puno hvala! poslat cemo im reakciju.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

znači po zakonu nemora nakon 5g biti u autostolici
    neka mi smo upravo smontirali od ROMER KID PLUS
    i imam namjeru voziti ga u tome šta duže(4,3g)

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Arwen prvotno napisa
    očito su ti koji su to pisali jako neupućeni
    Ne mogu vjerovati da im je tako tesko pogledati sto o tome pise zakon. Na kraju krajeva, za one koji ga krse (koji bi slijedili Tenine upute, naprimjer :/ ) postoje i zakonske kazne.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Arwen prvotno napisa
    znači po zakonu nemora nakon 5g biti u autostolici
    neka mi smo upravo smontirali od ROMER KID PLUS
    i imam namjeru voziti ga u tome šta duže(4,3g)
    To ce mu biti dobro barem do 8-9 g. ako ne i vise.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nevjerojatno! :shock:

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Djeca do devet mjeseci moraju bitit u sigurnosnoj sjedalici, koju možete staviti na prednje ili stražnje sjedalo, okrenuto suprotno od smjera vožnje.
    Dijete u dobi od deset mjeseci do šest godina mora biti u sjedalici na stražnjem sjedalu. Sjedalica je okrenuta u smjeru vožnje.
    Djeca od 6 do 12 godina mogu sjediti na prednjem i stražnjem sjedalu, na posebnim anatomskim jastucima koje treba privezati sigurnosnim pojasom.

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo gore, prepisala ja iz Tene

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

:shock:

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja sam čitala zakon- on stvarno kaže da novorođenče može biti i na prednjem sicu, obrnuto od smjera vožnje! Druga stvar je to što je za dijete najsigurnije da je vezano straga, samo zakon to ne precizira. A i adac kaže isto-može i naprijed, ali je sigurnije nazad. Ispravite me ako sam u krivu...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Zakon o sigurnosti prometa na cestama (NN 105/2004)

Članak 163.

(1) Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

(2) Vozač osobnog automobila ne smije na prednjem sjedalu prevoziti osobu koja je pod utjecajem alkohola ili droga, dijete mlađe od 12 godina niti na stražnjem sjedalu dijete mlađe od pet godina, osim u slučaju kada na stražnjem sjedalu ima pričvršćenu dječju sjedalicu, u kojoj dijete mora biti vezano.

(3) Novčanom kaznom od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i druga osoba koja postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Dakle:

(2) Vozač osobnog automobila ne smije na prednjem sjedalu prevoziti osobu koja je pod utjecajem alkohola ili droga, dijete mlađe od 12 godina niti na stražnjem sjedalu dijete mlađe od pet godina, osim u slučaju kada na stražnjem sjedalu ima pričvršćenu dječju sjedalicu, u kojoj dijete mora biti vezano.

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Dobro- neću griješiti više. Hvala!

internetMum avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Noviji auti imaju zračni jastuk naprijed, pa kako onda staviti i sjedalicu sa djetetom naprijed? Šta je njima?
    Mislim, ovo u Teni je totalni apsurd
    Jel Tenu netko kontaktirao u vezi ovih propusta?

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj internetMum prvotno napisa
    Noviji auti imaju zračni jastuk naprijed, pa kako onda staviti i sjedalicu sa djetetom naprijed? Šta je njima?
    U tom slucaju bi se trebalo iskljuciti aktiviranje zracnog jastuka.

No, vracam se na "Tenu" - stvarno, jesu li kontaktirani u vezi tako velikog propusta? Da ne govorimo da njihovi savjeti u tom clanku direktno navode ljude da prekrse zakon??

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa
    Citiraj internetMum prvotno napisa
    U tom slucaju bi se trebalo iskljuciti aktiviranje zracnog jastuka.

No, vracam se na "Tenu" - stvarno, jesu li kontaktirani u vezi tako velikog propusta? Da ne govorimo da njihovi savjeti u tom clanku direktno navode ljude da prekrse zakon??
    Jesu. I telefonski i dopisom. Budemo provjerili jos kaj planiraju napraviti po pitanju ispravki a vi, ak citate sljedecih par brojeva, javite ako je sto izaslo po tom pitanju.

Kaj se tice zracnih jastuka, bez obzira da li ga suvozacevo mjesto ima, da li je iskljucen ili ne, dijete se na tom mjestu ne bi smjelo voziti.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Kaj se tice zracnih jastuka, bez obzira da li ga suvozacevo mjesto ima, da li je iskljucen ili ne, dijete se na tom mjestu ne bi smjelo voziti.
    Naravno, pa to se samo po sebi podrazumijeva.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa
    Naravno, pa to se samo po sebi podrazumijeva.
    U Njemackoj cesto sam vidjala djecu (u sjedalici naravno) na prednjem sjedalu. Pojma nemam jeli to tamo zabranjeno. Cak neznam jeli ovdje zabranjeno. Mada nikad nisam to vidjela.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ni u Njemackoj niti u Americi je zabranjeno voziti djecu na prednjem sjedalu (osim ako je ukljucen zracni jastuk) ali se u obje zemlje preporucuje voziti djecu na straznjem sjedalu.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

znam za slučaj u njemačkoj prije par god kad su odvezli auto u ovlašteni servis da isključi zračni jastuk kako bi mogli voziti bebu naprijed i nakon toga su imali sudar i jastuk se ipak aktivirao i beba od par mjeseci je poginula.
    eto, ni stručno isključen zračni jastuk nije garancija

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tocno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da ne otvaram posebni topic, evo kaj sam nasla na adaxovim stranicama..

Grupa 0

Sjedalice Grupe 0+ se postavljaju obrnuto od smjera vožnje, odnosno dijete je leđima okrenuto prema kretanju vozila unaprijed. Poželjno je da se sjedalica nalazi na zadnjem sjedalu ali moguće je i postavljane na suvozačko mjesto ali OBAVEZNO provjerite da je suvozački zračni jastuk (AirBag) onemogučen.

Sjedalice Grupe 1,2 i 3 se postavljaju u smjeru vožnje, odnosno dijete gleda prema naprijed kamo se vozilo kreće unaprijed. Poželjno je da se sjedalica nalazi na zadnjem sjedalu ali moguće je i postavljane na suvozačko mjesto ali OBAVEZNO provjerite da je suvozački zračni jastuk (AirBag) onemogučen.

mozda bi i njima trebalo stogod napisati....

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uh, zaboravili smo na njih. Vec nam ih je netko spomenuo :/ Hvala kaj si podsjetila

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ni u Njemackoj niti u Americi je zabranjeno voziti djecu na prednjem sjedalu (osim ako je ukljucen zracni jastuk) ali se u obje zemlje preporucuje voziti djecu na straznjem sjedalu.
    da, bas sam ovo jucer procitala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •