Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: preseljenje u inozemstvo-što kažu propisi?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

A ako, recimo, u Statutu nije regulirano ili ako je samo spomenuto polaganje u komadu, da li ipak mogu/smiju ododbriti ovo "na refule" ili ne?
    Ma, zapravo nam je svejedno, morat ćemo sami prolaziti cijelo gradivo,kako god bilo. Ali ne znam zašto mi je žena tamo to i spominjala (čak i polaganje u više puta) kao zakonsku mogućnosta,ako nije tako.

A,kad već ispitujem,a vidim da si ti "doma" u ovoj temi, jel kaže što zakon o ispitivanju putem video-linka? To mi je spomenula kolegica čiji nećaci (ili netko od rodbine) tako polažu gradivo jer žive na otoku. Ne znam detalje, ali ako ti znaš nešto o tome, pls reci.....

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Rekoh zašto je to rekla - zato jer se u MZOŠ uvijek žele što više umiliti roditeljima, pa čak i onda kad nisu u pravu. Osim toga postoji i mogućnost da u MZOŠ zapravo uopće ne znaju ni slovca koje piše u Zakonu. Ovo drugo mi je vjerojatnije. Pogotovo nakon što je naš ministar prije 2 tjedna javno na HRT izjavio da nam je u zadnje dvije godine plaća porasla za 2000 kuna.

U Statutu mora biti regulirano odgovaranje na predmetnom/razrednim ispitu. Dakle, odatle se polazi. Ukoliko u Statutu kažu da su rokovi polaganja zadnja dva tjedna nastave (kako obično jest regulirano), onda zbilja ne znam što se može napraviti. U pravilu ne bi smjeli dopustiti da se polaže na način suprotan Statutu škole, ali možeš pokušati sa nekakvom molbom. Možda upali, možda ne. Sve što možeš izgubiti je 10 minuta vremena te A4 papir i malo tinte pisača. Zapravo je dosta nezgodno tražiti od Vijeća da odstupi od Statuta, ma kako ljudski bilo da se odstupi, jer se onda uvijek kasnije nađe netko sa idejom "ako se Statut kršio zbog njega, onda može i zbog mene". I bio bi u pravu.

Pročešljao sam malo Zakon da vidim kako je regulirano polaganje video-linkom. Moram te razočarati, ni slovca o tome u Zakonu o odgoju i obrazovanju. Pretpostavljam da je to riješeno Statutom škole koja tako nešto omogućava. Međutim, moram upozoriti - vrlo su male šanse da škola na to pristane. Škole koje su na otocima su iznimka, vjerojatno imaju u svom Statutu riješeno polaganje video-linkom te one imaju posebnu opremu za tu svrhu koju su dobili od CARNeta. Nije to samo webcam + Skype, već cijelo programsko rješenje sa odgovarajućim hardwareom. Ipak su to snimke koje se moraju čuvati određeni period kao dokaz. Računaj i na to da se u školama na otocima ta oprema nalazi u učionici, a ne u dnevnom boravku. Onda je tu još pitanje pismenih ispita (mislim da učenicima na otocima nastavnik dođe kad se piše pismeni ili imaju usmeno ispitivanje, a nastava se odvija video-linkom). Odgovaranje video-linkom, na žalost, po kratkom postupku možeš zaboraviti.

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj YosephK prvotno napisa Vidi poruku
    Osim toga postoji i mogućnost da u MZOŠ zapravo uopće ne znaju ni slovca koje piše u Zakonu.
    i ja se bojim da je tako...
    a, osim toga, to što kažeš: ugodnije je biti good guy,a bad rolu prebaciti na škole...

Znači, zadnja dva tjedna su predviđena za ispitivanje. Sad opet imam pitanje (a kaj ti ja mogu,kad sve znaš :D ): Da li oni pišu/odgovaraju pred nekakvim povjerenstvom ili u razredu, s ostalima?

Šteta za ove video-linkove, ali zapravo bih se jako iznenadila da je tvoj odgovor bio drugačiji.
    Ma, zapravo mi se sve čini tako zbrda-zdola. Još uvijek mi ne ide u glavu da možemo ispisati djecu iz škole i ....... nikom ništa.
    Ah!
    E, još nešto. Da li znaš je li naš curriculum usklađen, možda, s britanskim ili američkim? Tamo su programi uglavnom po GB i USA standardima.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Čuj, opet kažem - provjeriti u Statutu škole. Tamo su najtočnije informacije. To kažem pogotovo zbog ovog sa rokovima polaganja. Što se tiče pitanja kako se polaže, to je puno lakše - odgovara se pred povjerenstvom kao za popravni ispit - 3 člana su povjerenstva: razrednik (predsjednik povjerenstva), ispitivač (predmetni nastavnik) i sustručnjak.

Teško je odgovoriti na pitanje jesu li kurikulumi usklađeni iz jednostavnog razloga - naš kurikulum još nije u punoj primjeni i sve je to još samo slovo na papiru. Nacionalni postoji. Predmetni kurikulumi ne postoje...još. Ono čega se još drži u osnovnim školama je HNOS, pa ti je onda najbolje provjeriti koliko je GB/USA kurikulum usklađen sa HNOSom. Pretpostavljam da će ti linija manjeg otpora biti da uzmeš HNOS u jednu ruku, njihov kurikulum u drugu ruku, pa bilježiš kvačice gdje se poklapaju. Vjerujem da će se poklapati u 95% gradiva. Ovih 5% uzimam sa zadrškom. Naime, u svibnju ove godine sam bio na stručnom usavršavanju u Engleskoj, a u sklopu toga sam proveo neko vrijeme u Secondary school (7-11 razred) na nastavi matematike. Primijetio sam neke razlike u nastavi. Nije toga puno, ali ima razlike...

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno zabrinuta

Za dvije bismo godine trebali preseliti u inozemstvo.Imamo dvoje skolaraca,jedan bi tada trebao krenuti u sedmi razred,a jedan u treci.Kompanija nam placa skolovanje u internacionalnoj skoli,ali ono sto me brine je jezik.Ne znam bi li klince pripremala i dodatno na engleskom ili je dovoljno ono sto nauce u nasim skolama.Ako itko ima slicno iskustvo molim za savjet.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •