Hvala Linda na čestitkama.

Dakle, ja sam se već konzultirala preko SOS telefona, ali kao što je moja sugovornica rekla "bilo je tada za mene previše informacija", pa sam se odlučila javiti preko foruma.
Maleni je rođen sa 3250g, a otpušten iz bolnice sa 2920g. U tjedan dana je spao na 2800g. Od rođenja do najniže težine bio je samo na prsima - ponekad i po čitav dan.
Patronažna mi je prva predložila AD, a ja nisam mogla vjerovati svojim ušima, pa sam se uputila u bolnicu da ga pregleda pedijatar, da nije nešto drugo.
Još jedan detalj, večer prije otpuštanja iz bolnice, dobio je novorođenačku žuticu i spavao bi i po 5 sati. Kako mi je to prvo dijete, bilo mi ga je teško buditi kad tako lijepo spava, a nisam ni pratila koliko obroka papa jer sam ga uvijek hranila na zahtjev - misleći da se priroda za sve pobrinula i da bebica zna kad je gladno i koliko joj hrane treba.

Ped u bolnici je također preporučio nadohranu MM + AD, ali u kombinaciji prvo dojka, a onda nadohrana. Kako su mu se omjeri ADa povečavali, zabrinula sam se što će biti sa MM, pa sam počela ulagati više truda u izdajanje. Ispočetka je bilo teško jer sa aparatičem se nisam saživjela, a ručno mi je bilo teško stisnuti svoja bolna prsa, a morala sam. U početku sam se izdajala po 5-10ml, da bi u 2 dana došla na 20ml po izdajanju. Ujedno pijem čajem za poticanje izlučivanja mlijeka (komorač, anis i kim) i izgleda da funkcionira.
Međutim, to je još uvijek malo da bi dostigla njegove zahtjeve od cca 40-60ml, a katkad i 80ml.

Što se tiće pelena. Kad je bio samo na prsima, imao je više pišanih pelelna nego kakanih. Moja greška da si nisam takve stvari odmah počela bilježiti i pratiti (kad me na to nitko nije prethodno upozorio). Uglavnom, uspoređujući sa sadašnjim stanjem, prije dohrane, puno manje je kakao, skoro pa ništa (toliko da se pojavila žuta mrlja na peleni), a pišao je sigurno samo nisam sigurno koliko. Sada smo već tjedan dana na dohrani MM + AD i broj pišanih pelena je 6-8, a broj kakanih je 3-4. Kakane pelene su stvarno kakane, ima se što za vidjeti.

Danas smo odabrali i stalnog pedijatra, koji bi me još dodatno zbunio !??!!? Da mi je dijete još uvijek pothranjeno jer mu na leđima još uvijek malo visi koža ispod koje bi trebalo biti masnog tkiva. Reće mi da ukinem stavljanje na prsa i da mu nudim samo bočicu u kombinaciji MM + AD. Ne slažem se ped da ukinem prsa jer mali voli biti na prsima, ako ništa drugo barem za utjehu i nježnost i maženje. U tjedan dana s dohranom dobio je 280g (sa 2800g sada je na 3080g).

Želja mi je da s vremenom pređemo na samo dojenje, ali pretpostavljam da prethodno mali treba dobiti još na kilaži, a ja na količini mlijeka. Preko SOS-a su mi preporučili postepeno ukidanje bočice kad bebać dostigne svoju porođajnu težinu. Međutim, zabrinula sam se kad sam uvidjela da izdajanjem nemam dovoljno mlijeka da mu ponudim u jednom njegovom obroku. To je bio problem i kad je bio samo na prsima. Prema tome, odlučila sam da izdajanjem povečam količinu, kako bi bila sigurna da dijete stvarno može zadovoljiti svoje potrebe i da mi ne visi na prsima po 2-3sata jer ništa ne može izvuči i da onda od umora i gladi samo zaspe (što je bio slučaj u prvom tjednu).

Nadam se da sam ovim podužim postom odgovorila na večinu vaših pitanja. Ako su ostala još neka neodogvorena, molim vas da mi ih naglasite te svakako očekujem vaš savjet jer iskreno, nisam sigurna što činiti, nova sam u tome, a voljela bi dojiti, pa barem 1 god.