Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Otac i majka na roditeljskom dopustu istovremeno?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Otac i majka na roditeljskom dopustu istovremeno?

Trebamo pravnu pomoć pa vas molim da pomognete.

Imamo troje djece,a treće je upravo navrsilo 6 mjeseci. I ja i suprug radimo u skoli na puno radno vrijeme. Da li imamo pravo raditi oboje na pola radnog vremena,i oboje koristiti pravo na rodiljni dopust istovremeno? Dakle,dobivali bi oboje pola svoje place,i svaki po polovicu naknade. Kome prvo da se obratimo,poslodavcu ili HZZO ako je ovo moguce?

U slucaju da ovo nije moguce zanima nas sljedece. Drugo dijete je navrsilo 3 godine. S njim nisam iskoristila cijeli rodiljni dopust. Vratila sam se na posao s njegovih navrsenih 8 mjeseci. Dakle ostalo mi je oko 4 mjeseca tog dopusta. Da li otac moze sada zatraziti koristenje ta 4 mjeseca za to drugo dijete,dok sam ja i dalje na roditeljskom za ovo trece? Kome da se obrati ako je ovo moguce?

Hvala.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ako si za drugo dijete prekinula roditeljski iza 01.01.2009., onda otac moze preuzeti ostatak.

Tu nisam sigurna da li vrijedi ona opcija da se dobije nagradnih 2 mj ako je otac bar 3 mj na roditeljskom, ali mislim da da. To provjeri.

Otac i majka mogu biti na roditeljskom za isto dijete.
    Poslodavac treba ocu dati potvrdu damoze na roditeljski pa dalje rijesava hzzo.

Znaci, moze i jedno i drugo.
    Posljednje uređivanje od MarijaP : 21.09.2011. at 00:39

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

najbolja bi ti kombinacija baciti njega bacit na polovično radno vrijene za drugo djete ( taman do kraja šk. godine), a ti si zemeš ili cijelo ili polovično roditreljstvo

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure puno hvala na odgovorima.
    Jelena,ovaj tvoj prijedlog je jako dobar. U HZZO su nam rekli da uistinu ima pravo raditi 8 mjeseci na pola vremena i dobivat ce 2100kn od njih plus pola place. Tako da jos razmisljamo koju cemo opciju.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

sad sam se i ja zainteresirala....
    mi imamo sličnu situaciju s time da ja nisam znala da postoji i takvo riješenje

daj mi reci, pliz, kako se obračunava naknada za to polu radno vrijeme? Prema plaći tate za njega ili onig 1600 dijele svakom 800? kako si ti došla do cifre 2100?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Svako malo netko napiše da je dobio obavijest na hzzo da je naknada 2100 kn???!!!

Naknada za roditeljski 6-12 mj je 1663-2660 kn ovisno o satnici.

Naknada za nagradnih 60 dana ako je otac bio minimalno 90 dana je 1663 kn (tih 60 dana može i mama koristiti, ne mora nužno otac)

Naknada za roditeljski 12-36 mj je 1663 kn.

Kad si na pola radnog vremena, onda se gore navedene naknade dijele s 2 i to je točan izračun.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Tek sad vidjeh da je od autorice topika bebač tek sad navršio 6 mj ... sorry, moja greška

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mlukacin prvotno napisa Vidi poruku
    Tek sad vidjeh da je od autorice topika bebač tek sad navršio 6 mj ... sorry, moja greška
    To se može aktivirati bilo kad.

Npr. ako si ti koristila 2 godine za treće dijete, možete ti i tm treću podijeliti i biti zajedno doma 6 mj. Naknada i tebi i njemu iznosi 831,50 kn, ukupno 1663 kn

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj sarah prvotno napisa Vidi poruku
    Cure puno hvala na odgovorima.
    Jelena,ovaj tvoj prijedlog je jako dobar. U HZZO su nam rekli da uistinu ima pravo raditi 8 mjeseci na pola vremena i dobivat ce 2100kn od njih plus pola place. Tako da jos razmisljamo koju cemo opciju.
    si sigurna da je ta svota u pitanju, a nije 2660/2

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Roditeljski dopust o kojem sam govorila je za drugo dijete koje ima 3 god. Sluzbenica u HZZO mi je rekla da ima pravo 4mjeseca odjednom s nakanadom od 2,663 ili n apola vremena 8 mjeseci i da je naknada 2100 za svih 8 mjeseci. Ja sam ju pitala mislite pola od tog,rekla je ne,za svih 8 mjeseci ako je pola radnog dobiva 2100kn. Ja sam se isto iznenadila ona kaze tako je zakonodavac odlucio u tom slucaju. Suprug je ipak odlucio uzet 4mjseca odjednom iako je ova druga opcija financijski isplativija ako je istina ovo sto nam je sluzbenica rekla. Ne ulazim u to. Eto,od ponedjeljka je na roditeljskom dopustu.
    Posljednje uređivanje od sarah : 22.09.2011. at 22:53

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MarijaP,imas pp od mene. Hitno mi je.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

imam blizance stare 2 mjeseca. može li i tata koristiti dopust?
    o kakvom nagradnom pričate?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    imam blizance stare 2 mjeseca. može li i tata koristiti dopust?
    o kakvom nagradnom pričate?
    Eh,to ti je ludost.

Dok si na rodiljnom (prvih 6. mj.), ne može. Kad otvoriš roditeljski, možete i ti i on biti doma. Pa se taj ostatak dijeli.

Ako otac bude na roditeljskom minimalno 90 dana, dobije se nagradnih 60. Za te nagradne dane naknada je 1663 kn i mogu ih koristiti mama ili tata ili oboje po 30 dana. Kako god.

Ali meni nisu znali dati odgovor na hzzo (a već sam 3 puta taj dan dobila slom živaca od njih pa mi se više nije dalo inzistirati i na tome) da li otac dobiva nagradne dane ako koristi roditeljski od 12-36 mj ili je to samo za 6-12 mj.

MM je bio na roditeljakom u razdoblju od 6-12 mj, i dobio je nagradnih 60 dana.

Tako da ako se odlučite na dijeljenje roditeljskog, tj., zajednički roditeljski, Tražite da se njemu računa da koristi od 6-12 mj (tu je ona veća naknada 2660 kn), a tebi od 12 mj na dalje (to je ona manja naknada 1663 kn) pa ste sigurni da ćete ostvariti pravo na nagradni roditeljski od 60 dodatnih dana.

I redovni roditeljski i onaj nagradni se može iskoristiti bilo kad do 8 god djeteta.

Ako prekineš roditeljski, možeš ga uzimati ponovo najviše 2x godišnje i to najmanje 30 dana u komadu. Pazi da ti za kraj ne ostane manje od 30 dana jer će propasti.
    Posljednje uređivanje od MarijaP : 23.09.2011. at 14:01

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •