Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: vaznost rutine za organiziranost i razvoj djece

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno vaznost rutine za organiziranost i razvoj djece

ovaj topic sam odlucila postati ovdje posto smo MM i ja AP roditelji, dakle odgovaramo na svaki Zach-ov plac, dojim ga na zahtjev, nosimo se u marami i slingu, spavamo zajedno, itd...

prije neka dva mjeseca sam pocela sa svakodnevnim kupanjem navecer u nadi da cu uspostaviti neku rutinu kod Zach-a. kupanje je oko pola osam, osam, no on nekada zaspi u 20:30 hrs, a nekada u 22:00, a nekada, pak, u ponoc. mi ga nikada ne tjeramo da spava, ako mu se ne spava. isto je i po danu, nekada spava sat vremena, a nekada 5 sati (ovo iskljucivo ako ja spavam sa njim).

e, sada mene zanima jedna stvar. procitala sam u knjizi "What to expect the first year" da "parenting on demand" moze imati nedostataka tj. da djeca koja nemaju svakodnevnu rutinu mogu imati problema sa razvojem, odlaskom u skolu na vrijeme, pisanjem domacih zadaca, samodisciplinom itd...

koje je vase misljenje o tome? da li je rutina stvarno toliko vazna za pruzanje strukturiranog okruzenja djetetu i njegov razvoj?

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

moj bojan si je počeo stvarati nekakvu pravu rutinu sa 6, 7 mjeseci

isto bez ikakvog forsiranja ili bilo čega tome slično

ja sam isto dosta čitala o rutini, pa sam si znala misliti; kakva rutina, to je kod nas strani pojam...

on će si sam sigurno stvoriti rutinu, neki se uhodaju prije, neki kasnije

bojan sad ima 19 mj. i mogu sat naviti po njemu

jedino što mu pod rutinu spada i pet, šest noćnih buđenja

samo polako, doći će sve kad treba

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I Andrej si je počeo rutinu stvarati u dobi od oko 7 mjeseci.
    Malo sam mu, doduše, i ja "pomogla" u tome, tako da smo, za početak, uveli spavanje poslije ručka, otprilike u isto vrijeme. Isto tako su i šetnje bile uglavnom u isto vrijeme, i večernji odlasci na spavanje.
    Sve je išlo dosta blago i bez prisile. Zapravo sam mu pomogla da svoje potrebe "posloži" u nekakav dnevni raspored.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

rutina je jako jako važna stvar za klince jer im daje osjećaj sigurnosti i predvidljivosti, te na temelju toga povjerenja u svijet oko sebe. djeca zapravo cvjetaju od rutine, jer su smirenija i opuštenija

a razvijanje rutine nikako nije u suprotnosti s AP, odnosno s parenting on demand, i ne znači da je svaki dan identično i strogo strukturiran.

kod nas rutina znači:

*buđenje u isto vrijeme
    *podnevno spavanje u isto vrijeme
    *odlazak na spavanje u isto vrijeme
    ("isto" ovdje ne znači npr. "točno u 7.30", nego npr. između 7.00 i 8.00)

*isti vremenski raspored obroka

*jutarnje gledanje crtića nakon buđenja

*jutarnje i večernje pranje i umivanje, svako od njih ima svoj redoslijed i točno određene uloge tko što radi (npr. navečer zara i ja istovremeno peremo zube, onda se zara umiva, a ja čistim lice vatom i mlijekom, pa sam ja gotova i zari perem guzu, pišu i noge... i to svake večeri mora baš tako izgledati )
    ne mogu baš reći da si je zara sama stvorila rutinu, odnosno, stvorila ju je uz moju pomoć i inicijativu

i, naravno, prije nekih 7,8 mjeseci mislim da nema šanse da postoji neka prava rutina kod AP mama, ali oko godine dana se može polako uvoditi. i djeca im se jako vesele, vole znati "aha, sad dolazi to i to!"
    naša prva rutina je bilo čitanje slikovnica prije noćnog spavanja, zara je to obožavala.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo zajedno gradili rutinu tokom prve godine, s tim da smo imali na pocetku samo jednu cvrstu tocku - vecernji ritual, a s vremenom smo izgradjivali ostatak (prema njenim preferencijama, kad se dize, kad spava, i sl.).

Najbolje funkcioniramo kad smo u rutini, koliko god to zvucalo dosadno (a nije, jedino znamo da nam je od vremena x do y vrijeme za divljanje pa svaki put izdivljamo nesto drugo, od y do z nam je vrijeme za mirnije aktivnosti, u xx nam zapocinje vecernji ritual i sl.) i tada nemamo uopce ni konflikata i stresnih situacija.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Najbolje funkcioniramo kad smo u rutini
    definitivno potpisujem

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

momze baš sam i ja to htjela pitati jer osim večernjeg rituala-kupanje u pola osam pa cicka i spavanje drugo nam je sve kako koji dan. Karlo baš ne spava puno a ni u pravilnim razmacima ni trajanju po danu, neko uspavljivanje koje pali baš i nismo skužili...pa sam ja stalno u strahu da to možda i nije dobro jer da možda ne odspava po danu dovoljno... pa ga puštam da mi spava/drijema na cici tokom dana jer kad ga pokušam staviti na spavanje se obavezno probudi pa mi je žao i rađe ga puštam na sebi, jel to krivo? fali nam ideja... noćno spavanjem nam je od 21-22 pa do 7-8 uz cickanje svaka 2 sata, jedno presvlačenje pred jutro (nakon kakice)

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

e da...njegovo dnevno spavanje se osim drijemanja na cici svede na spavanje duže od 30-45 min u kolicima dok se šetam s njim jednom dnevno oko podneva

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sve negdje do godinu - godinu i pol nismo baš mogli uhvatit bog zna kakvu rutinu, ali što je Leona veća sve su nam izraženije i zaista dan ode u tri pm ako nije barem u grubim okvirima onog na što je malena navikla

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

joj, super su mi te predrasude kako djeca koja nisu podvrgnuta vojničkom režimu budu razularena.

naravno da se uspostavi rutina, ali takva koju inicira dijete a ti je oblikuješ po njegovim potrebama.

i mi imamo okviran raspored i uvijek ga se pridržavamo, pa i u "posebne" dane tipa blagdana. i smireni smo i zadovoljni.

cure, vaši klinci su još premali da razviju konkretniji ritam spavanja, jela, igranja... to će doći na red za par mjeseci!

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    joj, super su mi te predrasude kako djeca koja nisu podvrgnuta vojničkom režimu budu razularena.
    da znam, i meni je to skroz bedasto. znas ono kad radis nesto sa srcem, osjecas da je to dobro,no onda negdje procitas nesto i malo se pokolebas. vjerojatno ja previse ocekujem od njega, ipak je on jos mala bebica.

vidis taj sam dio o predvidljivosti i sigurnosti predvidjela, Lutonjice. a valjda cemo se kroz par mjeseci i mi uhodati...

a sto kada putujemo? mi relativno cesto putujemo - tada, pretpostavljam, opet treba slijediti rutinu na koju smo navikli doma. no, nekada cemo biti u avionu npr. kada je vrijeme za vecernje spavanje. ali, to mu ne bi trebalo poremetiti njegov red??

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa stvar je u tome da rutina uopće ne mora značiti vojnički režim.
    zar se vama naša rutina čini tako?? :?

povremeno prekidanje rutine nije nešto strašno, pa znamo i mi recimo ostati dugo u gostima, pa taj dan zara ode spavati 2 sata kasnije. ili je nekad toliko umorna da nema večernjeg pranja, i još hrpa situacija... važno je da za većinu dana ima taj osjećaj predvidljivosti, onda joj povremeni "izleti u nepoznato" ne smetaju

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ma slazem se sa tobom, Lutonjice. mislim da je kod rutine kljucna rijec "predvidljivost", a ne rezim.

jedva cekam da mu pocnem citati pricice prije spavanja tj. da bude zainteresiran za njih...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čuj, ja sam zari negdje s mjesec dana starosti počela pričati priče prije spavanja (ona je cicala, a ja sam joj pričala). nikad nisu premali za to, jer, ako ih i ne zanima sama priča, obožavaju slušati mamin glas

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni se rutina čini dosta bitnom, ali mislim da su naše bebice još malo premale. I nekako se nadam da će sami uspostaviti svoj ritam kad za to dođe vrijeme, naravno uz našu pomoć. Noa već sad pokazuje određene sklonosti, odgovaram na njegove signale, postepeno će se sve valjda ustaliti. I sad se već ponekad zareda par sličnih dana, i to me veseli.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj momze prvotno napisa
    mislim da je kod rutine kljucna rijec "predvidljivost", a ne rezim ...
    Tako jeeeeeeeeeee :D

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Momze

Kupi si knjigu "no cry to sleep solution" od Elizabeth Pantley.

Tamo je to sve jaaako lijepo objasnjeno i knjiga je u skladu s AP-om.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi imamo jako predvidljiv "vojnički" ritam i mislim da u njemu podjednako uživamo i Matija i ja. Čak ponekad ima osjećaj da više voli smirenije dane preko tjedna nego vikend pun aktivnosti.
    Kad je Matija bio mali trebalo ga je ponekad malo "pogurati" da bude u ritmu.. i bio bi sretniji nego one dane kada bih ga pustila .. slično je i sada.
    Ono što mi se čini najveća razlika između AP i ostatka svijeta da prepoznaš razliku između nervoznog djeteta kojem je potrebno malo uspavljivanja i djeteta koje je doseglo neki prag razvoja i želi ukinuti neki dio rutine.
    Npr. Matija se budi oko 6, i kao beba je spavao uvijek od 8-9.. tako je trajalo par mjeseci. U tih par mjeseci je bio sav jadan i nervozan ako ne odspava još tih 1h.. ali odjednom hop.. nema više tog spavanja.. narasao je i gotovo.. Bit je prepoznati razliku.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Momze

Kupi si knjigu "no cry to sleep solution" od Elizabeth Pantley.

Tamo je to sve jaaako lijepo objasnjeno i knjiga je u skladu s AP-om.
    draga moja, kupila ja knjigu dok sam jos bila trudna i procitala samo do 4 mjeseca jer sam bila ubijedjena da ce zach do tada nauciti spavati. :/ no, meni nikako ne pali taj njen "gentle removal of the nipple" iz njegovih usta, a za ostale savjete iz knjige je on jos premali (npr. smanjiti aktivnosti i svjetlo pola sata prije spavanja itd).

ma, sve je ok - mislim doci ce to sve na svoje. vidim da su kikaci drugih cura ulovili ritam tek negdje sa 6,7 mjeseci... pa, cemo sacekati i mi taj period.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj momze prvotno napisa
    je on jos premali (npr. smanjiti aktivnosti i svjetlo pola sata prije spavanja itd).
    Zasto njemu ne bi pomoglo da se smire aktivnosti prije spavanja :? Pa svjetlo utjece na razinu serotonina ne?

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ma, svjetlo da ali on se jos uvijek ne igra u onom pravom smislu rijeci. tj. on ne voli igracke vec se "igra" sa nasim licima - dakle, mi pokusavamo ne kreveljiti se nakon kupanja i pricati tiho dok ga oblacimo. nekad upali, a nekad ne. :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

još je mali.
    Sad se možete jedino truditi bar neke stvari imati u barem slično vrijeme (npr. kupanje, pozdravljanje tate kad ide na posao i kad se vraća)..
    Kad krene dohrana onda je tu još jedan novi moment koji može biti uvijek u isto vrijeme .. Pa šetnje i malo po malo..
    Do jedno 6.tog mjeseca mislim da je gotovo nemoguće napraviti neki suvisli ritam.
    A i vađenje brdavice pali nekima puno kasnije (nama tek negdje s 1-1,5g).. imam osjećaj da je dio tih knjiga ipak prilagođen zapadnom tržištu gdje žene idu raditi puno prije 1g starosti i iako su savijeti dobri, jednostavno nisu za skroz male bebe.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Kod nas to baš sa rutinom ine pali, npr. Ivan si malo dulje odspava popodne i sve pada u vodu, nema šanse da ga stavim na spavanje u isto vrijeme navečer...sve se pomakne, mogu ga i okupati i nahraniti i pročitati priču on će ići spavati puno kasnije nego obično. Pa ako kasnije ide spavati, ujutro i dulje spava i sve se pomakne. A pogotovo ako imamo goste ili idemo nekamo s autom i on malo odrijema...ode sve u vodu.
    :? Je li to i kod vas slučaj?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

što se tiče vađenja bradavice iz usta, to kod nas NIKADA nije funkcioniralo. (ali i ljepota "no cry-a" je u tome da daje milion savjeta, pa ti vidiš koji najbolje odgovara tebi i tvom djetetu )

što se tiče poremećaja rutine, hmmm, kod nas to ide sasvim ok.
    npr, inače spava od 13-15 sati, a navečer ide spavati oko 21.00.
    ali kad za vikend idemo baki na ručak, onda stignemo kod bake tek oko 12.00, pa se zara zaigra i poludi, pa onda dočeka i ručak, i vrlo često zaspi tek oko 16.00 pa do 18.00 sati... ali svejedno navečer krkne u krevetu oko 21.00, kao i inače, i ujutro se budi u isto vrijeme kao i inače.

nama rutinu poremeti jedino ako neki dan u potpunosti propusti dnevno spavanje. to se dešava strašno rijetko, ali nam se recimo desilo ove nedjelje. i zara je tek danas normalna:
    u nedjelju znači nije spavala cijeli dan, navečer je zaspala u normalno vrijeme, u ponedjeljak ujutro se probudila u normalno vrijeme. ali, očito je bila umorna, pa je zaspala oko 10 ujutro do 11, pa onda opet oko 15 do 17... i tek se onda naspavala.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    što se tiče poremećaja rutine, hmmm, kod nas to ide sasvim ok.
    npr, inače spava od 13-15 sati, a navečer ide spavati oko 21.00.
    ali kad za vikend idemo baki na ručak, onda stignemo kod bake tek oko 12.00, pa se zara zaigra i poludi, pa onda dočeka i ručak, i vrlo često zaspi tek oko 16.00 pa do 18.00 sati... ali svejedno navečer krkne u krevetu oko 21.00, kao i inače, i ujutro se budi u isto vrijeme kao i inače..
    ma to je super, nažalost kod nas ne funkcionira jer kad se Ivan poslijepodne probudi neće ići spavati barem 4-5 sati iza toga, dakle jučer je spavao od 17-18, a navečer tek od 23, jednostavno mu se ne spava i nema načina da ga uspavam ranije. I zato je danas spavao do 10 i 30, dakle sve nam se pomaklo i ne mogu ga lako vratiit u normalu.
    Zapravo, nama je svaki dan u tom smislu drugačiji...ne znam kako to riješiti. Kad ga i pokušam ranije uspavati plače, radije se igramo pa kad mu se prispava, spremim ga u krpe. I ja bih da kod nas zavlada malo reda ali ne znam kako!

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

što se tiče vađenja bradavice iz usta, to kod nas NIKADA nije funkcioniralo.
    uf, hvala bogu! :smajli koji brise znoj sa lica

vec sam mislila da sam ja jedina kojoj to ne polazi za rukom. ma ja se izbediram kada citam na "jesenskim bebama" kako vecina bebaca sama zaspi, i to uvijek u isto vrijeme, spava cijelu noc u svom kreveticu itd...

Zara je vec velika, valjda ce i Zach do njene dobi uhvatiti ritam - zapravo, sigurna sam da hoce.

Yasmin, pa pusti ga da spava. ja Zach-a nikada ne budim, cak i ako to znaci kasniji odlazak u krevet. tebi je beba sada 10 mjeseci - pa, naviknut ce se. nije tako valjda svaki dan?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ne smatram se pravovjernom A-parenticom ali su mi ideje ap-a jako inspirativne.
    htjela bi nesto reci o rutini sto sam negdje cula a cini mi se istinitim kako u mojem tako, izgleda, i u lukinom zivotu.
    rutina se moze shvatiti kao IGRA, tocnije njezina PRAVILA, neki OKVIR. npr. imamo tablu, figurice i kocku za igru 'covjece ne ljuti se'. ako nemamo pravila u toj igri ona moze vrlo brzo postati vrlo, vrlo dosadna (probala sam svojedobno nesto slicno,vrlo brzo smo presli na nesto drugo). ali ako se igra po pravilima moze biti jako zabavna (pogotovo kad nekog po 100ti put pojedes pred kucicom ). ili 'lovice' - kad smo svi sve lovili brzo smo se umorili, dosadilo nam je, neki su 'pobjegli' doma... takve lovice nismo nikad vise ponovili...
    ne znam jesam li dobro objasnila sto zelim reci...
    e sad, pitanje je
    koju igru odabrati a da svima pase? ako je nema - koju igru izmisliti?
    kada i kako igru mijenjati ('osluskivanje' tudjih ali i svojih potreba)?

a svakako
    PRAVILA SU TU DA SE RUSE. i tako igra postaje jos zanimljivijom, kreativnijom... s vremenom se razvija... kroz nju se upoznajemo... pomaze razvijanju koncentracije, inteligencije... maste...
    ne?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Upravo me danas zbediralo jedno "pravilo".
    Obično Matiju hrani teta ujutro jer ja prije idem na posao. No u zadnja dva dana teta dolazi kasnije (imala žena nekih obaveza) .. i M. bojkotira doručak.. i onda kad mu ona da normalno jede. (meni je to bed.. jer sam ipak mama)..

Slično se dogodi kad ja dođem slučajno prva s posla (redovito tata dolazi prvi).. i očekujem oduševljeno dijete jer je došla MAMA.. a kad tamo.. razočaranje.. a di je tata?! (tata inače, kad je mama u blizini nije prvi izbor..)..

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa da,cesto se upravo djeca bune kad mjenjamo pravila igre.. imaju osjecaj da 'varamo'...
    kako promijeniti pravila a da nemaju taj osjecaj?
    treba imati dosta maste i kreativnosti.
    kazu da je u tome car i izazov roditeljstva...
    nemam bas iskustva.
    mozda neka od iskusnijih 'igracica' ima ideju.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Momze, nije baš svaki, evo jučer npr. je popodne spavao od 16-16.45 i zaspao u 21.30 i spavao jutros do 8.45.
    No to me malo smeta što je svaki dan drugačiji, i sve ovisi o tome koliko će spavati. Ma sad je još i dobro jer se po noći budi 1-2 puta pa se odmorim i lakše mi je po danu s njim, a prije...ne smijem se ni sjetiti. Ma zapravo meni je nevjerojatno kad djeca svaki dan spavaju u isto vrijeme i tak mjesecima i imaju nekakvu rutinu, pa sve mislim d aja nekaj krivo radim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je nevjerojatno kad djeca svaki dan spavaju u isto vrijeme i tak mjesecima
    zara je s tim počela negdje s 18 mjeseci.
    imate još vremena

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

meni je 'isto vrijeme' varijacija na temu 'relativno predvidljiv ritam'. dakle ako spava do 7.30 umori se do 9 - 9.30, a ako spava do 9-10 umori se oko 11-12. i sve se pomice u danu prema tome. on to odredjuje.
    'isto vrijeme' ne mora nuzno biti povezano sa satom na zidu, vec sa satom u nama.
    no, ja sam doma s lukom pa mi je lako ovak pametovati

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je nevjerojatno kad djeca svaki dan spavaju u isto vrijeme i tak mjesecima
    imate još vremena
    Mališa je isto tak negdje sa skoro dvije godine počeo s time, ali stvar je u tome da smo mi imali isti ritual i približno u isto vrijeme bez obzira jel po danu spavao 5 sati ili jedan i znalo je biti situacija da smo ga dulje trebali uspavljivati nekad kad je manje spavao, nego kad je spavao dulje (ali i obrnuto).
    Sad se zna dogoditi da ne spava po cijeli dan i onda navečer zaspi ranije (neku večer mi je zaspao u 17.15 i spavao do 6.30 ujutro (naravno, uz par kenjkanja i cicanja po noći), ali i da zaspi najnormalnije do 21 h kao i svaki dan.

Imam osjećaj da smo mu tak programirali (malo nespretan izraz), ali prateći njetgove potrebe, njegov neki mehanizam koji mu kaže da je umoran uvijek otprilike isto vrijeme. Isto tak, stvarno rijetko imamo situacije da on ne želi ići spavati (barem zadnjih godinu i pol kad to sam može i reći) jer mu je najnormalnije da se nakon večere i kupanja ide u krevet i on odlazi spavati s užitkom, čak sam nakon večere već viče 'Kupati, spavati!'

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isto tak, stvarno rijetko imamo situacije da on ne želi ići spavati (barem zadnjih godinu i pol kad to sam može i reći) jer mu je najnormalnije da se nakon večere i kupanja ide u krevet i on odlazi spavati s užitkom, čak sam nakon večere već viče 'Kupati, spavati!'
    da, to mi je nevjerojatno.
    zara je do sada par puta prespavala kod baka, i ja im uvijek kažem da ne treba ići spavati u isto vrijeme kad i doma, da su to za mene specijalne situacije i neka bude budna i igra se s bakama i dedama do kad hoće.
    međutim, zara im uredno najkasnije oko 21.00 sat kaže "ja sad idem spavati." :shock:

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i mi smo ljubitelji sigurne rutine i pravila koja idu uz nju, ali ih isto tako s velikim zadovoljstvom i kršimo.

i lada kuži kad je vrijeme za večernju rutinu npr. pa je tako u zadnje vrijeme počela tjerati goste doma-vuče ih prema vratima i viče "an" (van)

ako je dan bez nekih većih uzbuđenja sve ide ko po špagici, ali ako nam se ne odlazi kući jer je vani zabavno iznad očekivanja mi naravno kasnimo s ritualima prije spavanja. ladi je i to ok. na večer uvijek rado pere zubiće i "apa" (rašpa) nokte i koliko god joj to pričinjavalo zadovoljstvo koji puta bira bez toga otići u krevet jer je prilično umorna. tad ne inzistiram na rutini.

frendica, koja ima curicu nešto stariju od lade, ne može shvatiti zašto ja toliko inzistiram na rutini i "namećem" pravila :? ona pak nema nikakav red i to joj se čini ok.
    žja pak mislim, kao što ajvi reče, da ja samo oblikujem ono što je i tako djetetova potreba. dijete zadaje pravila, a ja sam ta koja na kraju ipak "otjera goste" kući jer vidim da se od umora već sapliće i postaje pretjerano umorna.

rutina, red i pravila su drugim rječima ritam koji je toliko prirodan da prirodniji ne može biti iako nam je aritmija koji puta i te kako potrebna.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

imate još vremena
    uh, dobro onda, malo si me utješila!

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure ovo za spavanje fakat ima genetika u tome prste, a onda možda i neka rutina.
    Anna je bila živahna i nemirna beba i prva beba naravno. Spavala je od 21 ili 22h sata navečer u neko doba do 4 - 5 sati ujutro. Vrlo brzo je prestala spavati famozno podne, valjda sa 1 godinom i pol ili ranije i onda su odgovarajuće izgledala popodneva.
    Karlo je išao spavati u 20 h sati navečer pucalo ili grmilo i odspavao do 1-2 sata posisao, popišao i nastavio do jutra, budio se uvijek prvi oko 6 ili 7 sati. I dan danas spava podne, ali se to lagano izmjenjuje s nespavanjem podneva.

Zaključujem da imam skroz različitu djecu. Karlo je više sjevernjak na tatu, a Anna je južnjakinja na mene. Krv nije voda. Anna ne priznaje nikakvu rutinu. Ak kod nje inzistiraš na rutini, onda si joj neprijatelj broj 1.
    Kod Karla funkcionira samo rutina i ako ne napraviš očekivano onda dobiješ protest. Dobro me je odgojio mogu reći.

Imala sam susjedu s bebom Annine starosti koja je po svim navikama ličila na mog Karla. Moja susjeda mene nikako nije mogla razumjeti, a ni ja nju. Sad si zvučim ko Žuži Jelinek. A onda sam ja nakon što sam dobila Karla naglo razumjela. Mi se kao roditelji prilagođavamo svojoj djeci, a i oni nama.
    Zašto je genetski organizirani Karlo dobio mene za mamu, valjda samo Bog zna?
    Što preporučiti da li rutina ili ne? Prilagoditi to treba djetetu i sebi.

Ova moja susjeda je morala trčati uvijek doma jer je mala spavala samo doba u svom krevetu. Moja Anna može spavati i na grani. Karlo je to isto naučio. Ne znam da li mu je to bilo drago, ali i onako je zaspao sa sisom u ustima pa mu je valjda to bilo svejedno.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Kako sam vam zavidna?!!! Kaj bi to značilo rutinu u mom slučaju...
    Imam dvoje djece, dečko 6, curica 4 godine. Pokušala sam sa rutinama, ali... možda je problem u meni???
    Naravno nakon večere, pranja zubiju, kupanja, opet... mama čita priču, pjeva po 3 pjesmice za laku noć, ali i dalje kroz pola sata su oči nekada širom otvorene kao da je dan.
    Nadala sam se da će športske aktivnosti iscrpjeti njihovu snagu, ali i dalje se nastavilo mamino mučenje.
    Možda sam ja previše popustljiva pa otpjevam i 4 pjesmu ili ispričam izmišljenu priču iz glave.
    A ponekad kod Daniela završi da tek zaspi u mom krevetu nakon svih priča i pjesmica!!!

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samoborka ja mogu čitati samo Karlu. On isto ne zaspe, ali kad pročitmo dvije kratke priče gasimo svjetlo i ide se bez protesta spavati.
    Problem je u tome što je tu i Anna. Anni mogučitati do sutra ujutro, oči širom otvorene i vidiš naočigled da adrenalin raste bez obzira na temu priče. Kad prestanem onda ide jaki protest i adrenalin opet raste. Tak je bilo oduvijek. Odlučila sam se da joj ne čitam, onda ni Karlu. Čitam samo kad se dogovorimo svi da nema protesta nakon toga i uglavnom Karlu. Ana sluša, a i skužila je ona svoj vlatiti problem da nakon priče ne može zaspati pa je to za nju ok. Mi čitamo po danu.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Hvala na ideji za čitanje po danu.
    A što se tiče protesta to je svakodnevno, a sad upravo se i cvekaju oko bojanki!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •