Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 70

Tema: Da li je dijete nevjenčanog para zauvijek obilježeno?

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno Da li je dijete nevjenčanog para zauvijek obilježeno?

Upravo mi je došao rodni list za maloga i baš sam ljuta.
    Na dnu po primjedbe piše da je MM uz pristanak majke priznao dijete za svoje. Što će mu to tako sad uvijek pisati kad god tražimo izvadak? Ili kad se vjenčamo prestanu?

Ljuta sam jer ispada kao da je postojala sumnja da dijete nije njegovo pa je eto on sad potpisao da ipak je. Što kad dijete to vidi jednog dana? Kako mu objasniti zašto ga je tata morao priznavati. Prema nekim podacima čak 20 posto muškaraca odgaja djecu koja nisu njihova, ali ih nisu morali priznavati jer se podrazumijeva da je otac jer je u braku s djetetovom majkom. Čak i ako se dijete rodi izvan braka, ali u određenom vremenskom razdoblju nakon njega zakon podrazumijeva da je taj bivši muž otac. Ljuti me ta isključivost, odnosno podrazumijevanje da je dijete rođeno u braku baš od tog oca.

Kad su nas u bolnici pitali podatke za poslati u matični, cimericu koja je udana su pitali i za nju i za muža, a mene i drugu cimericu samo za nas. Objašnjenje: za djecu neudatih majki se to ne pita, one to rješavaju na matičnom. Nas dvije ostale ko pos**ne.

Ne znam, bila sam spremna na neke različitosti, pa me zanima dokle to ide...

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ja imam dvoje djece, zivim u izvanbracnoj zajednici...do sada nikada nisam imala neugodnih iskustva...
    u rodnom listu pise sve kako treba bez napomena...

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja i mm imamo troje djece i živimo u izvanbračnoj zajednici već preko 20 g.; to o priznanju djeteta/djece ti piše samo na tim prvim izvatcima od matičara, ostali izvatci su "normalni", tj. pišu imena i prezimena roditelja. Inače, u bolnici sam sva 3x davala podatke o sebi i mm-u, kod matičara na Črnomercu nas su već čekali pripremljeni dokumenti za prijavu djeteta sa svim podacima koje su im poslali iz Vinogradske. Obilježena djeca?! Bezveze!

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Prema nekim podacima čak 20 posto muškaraca odgaja djecu koja nisu njihova, ali ih nisu morali priznavati jer se podrazumijeva da je otac jer je u braku s djetetovom majkom.
    Ovo tu ti baš ne stoji, za bilo što vezano uz starijeg sina trebam dopuštenje njegovog oca, a ne mm-a. To što njegov otac nema veze s njim, a mm itekako ima (a nikakvih prava u biti nema) je ono što meni smeta.

Btw, isto, osim na prvom upisu, nigdje mi ne piše da je stariji 'produkt izvanbračne zajednice' - iako nije nikakva zajednica ni bila u igri, jer smo prekinuli za vrijeme moje trudnoće i da me netko pri dolasku u bolnicu ispitivao njegove podatke (njega nije bilo ni blizu), dobro bi me čuo

Doduše, jasno da ni u braku ne mora sve štimat i ne mora nužno muž biti otac, no to je skroz druga priča...

borka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moji roditelji nisu bili u braku, nikakve probleme nisam imala, nisam obilježena, u rodnom listu mi piše kako su gore cure rekle, znači samo prvi put je ta napomena.

Uostalom i da piše takva napomena, pa to je samo papirologija, ti znaš što je i kako je, a tvoje dijete kada će samo vaditi rodni list, biti će već odrasla osoba i vjerujem da neće imati problema sa bilo kakvim napomenama

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Kod nas (Srbija) nema tog famoznog priznavanja deteta. Kad se dobija prvi matični list samo se moraju pojaviti oba roditelja zbog dogovora koje će prezime dete nositi. Nigde nikakve napomene ne pišu, niti je ijedno od nas dvoje moralo potpisivati i izjavljivati čije je dete.
    Jedino što meni smeta je što naš zakon ne dozvoljava da deca istih roditelja imaju različito prezime, pa će i drugo dete imati očevo.

A što se tiče ovako neke "obeleženosti" ja sa tim nemam nikakvih problema. Ni od koga ne krijemo da nismo venčani. Naše dete to zna, isto kao što zna da su se ujka i ujna venčali "zato što im se to dopada". I zna odmalena kako se preziva mama a kako tata.

Jedino u ovim forumskim raspravama ili negde gde ga ljudi ne poznaju, kažem moj muž, jer mi dečko zvuči glupo, životni partner prekomplikovano kao i otac moga deteta

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa
    Prema nekim podacima čak 20 posto muškaraca odgaja djecu koja nisu njihova, ali ih nisu morali priznavati jer se podrazumijeva da je otac jer je u braku s djetetovom majkom.

Citiraj Ripcord prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo tu ti baš ne stoji, za bilo što vezano uz starijeg sina trebam dopuštenje njegovog oca, a ne mm-a. To što njegov otac nema veze s njim, a mm itekako ima (a nikakvih prava u biti nema) je ono što meni smeta.
    Ripcord, ovo o čemu Rivendell piše odnosi se na situaciju kada žena rodi dijete s čijim biološkim ocem nije vjenčana dok je istodobno u braku s čovjekom koji nije biološki otac. Drugim riječima, automatski se upisuje muža kao oca bez obzira na to je li on stvarno biološki roditelj ili ne. Čak i ako je brak na samome kraju i sve karte su otvorene (biološki otac u vezi je s majkom i priznaje dijete a uskoro bivši suprug ne radi probleme), to se tek naknadno mijenja u papirima. Takav je zakon - doduše ne znam je li i trenutno još uvijek tako, ali znam da je bilo tako jedno vrijeme.

Pretpostavljam da si ti svoga prvog sina rodila prije nego što si sklopila brak sa sadašnjim mužem i kao otac je upisan biološki otac.

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku
    Ripcord, ovo o čemu Rivendell piše odnosi se na situaciju kada žena rodi dijete s čijim biološkim ocem nije vjenčana dok je istodobno u braku s čovjekom koji nije biološki otac. Drugim riječima, automatski se upisuje muža kao oca bez obzira na to je li on stvarno biološki roditelj ili ne. Čak i ako je brak na samome kraju i sve karte su otvorene (biološki otac u vezi je s majkom i priznaje dijete a uskoro bivši suprug ne radi probleme), to se tek naknadno mijenja u papirima. Takav je zakon - doduše ne znam je li i trenutno još uvijek tako, ali znam da je bilo tako jedno vrijeme.

Pretpostavljam da si ti svoga prvog sina rodila prije nego što si sklopila brak sa sadašnjim mužem i kao otac je upisan biološki otac.
    A sorry onda, nisam skužila, a malo sam se prenaglila. Da, rodila solo, upoznala mm-a i udala se za njega dosta godina kasnije.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj borka prvotno napisa Vidi poruku
    Moji roditelji nisu bili u braku, nikakve probleme nisam imala, nisam obilježena, u rodnom listu mi piše kako su gore cure rekle, znači samo prvi put je ta napomena.

Uostalom i da piše takva napomena, pa to je samo papirologija, ti znaš što je i kako je, a tvoje dijete kada će samo vaditi rodni list, biti će već odrasla osoba i vjerujem da neće imati problema sa bilo kakvim napomenama
    X

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Ma nije stvar toliko ni u toj napomeni... Najviše me živcira ta pretpostavka da u braku sve štima, a ako nisi vjenčan onda za sve treba napomena ili potpis ili pristanak itd. Npr ako vjenčani par ima različite adrese na osobnoj, bilo koji roditelj može doći i prijaviti dijete na neku od tih adresa, iako su možda u svađi, možda drugi roditelj to ne želi i sl. Nas dvoje imamo istu adresu, a ne daju mi prijaviti dijete dok otac ne dođe i ne potpiše izjavu da pristaje da mu dijete živi na toj adresi. A nego gdje će živjeti nego gdje i nas dvoje??? To je samo primjer, a imam osjećaj da će se broj takvih situacija povećavati.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ma nije stvar toliko ni u toj napomeni... Najviše me živcira ta pretpostavka da u braku sve štima, a ako nisi vjenčan onda za sve treba napomena ili potpis ili pristanak itd. Npr ako vjenčani par ima različite adrese na osobnoj, bilo koji roditelj može doći i prijaviti dijete na neku od tih adresa, iako su možda u svađi, možda drugi roditelj to ne želi i sl. Nas dvoje imamo istu adresu, a ne daju mi prijaviti dijete dok otac ne dođe i ne potpiše izjavu da pristaje da mu dijete živi na toj adresi. A nego gdje će živjeti nego gdje i nas dvoje??? To je samo primjer, a imam osjećaj da će se broj takvih situacija povećavati.
    Ja bih rekla da ti stvari gledaš previše pod povećalom , stvari su postavljene tako kako jesu u nekakvom općem interesu dijeteta, i zato postoji forma .

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

točno kako je sirius rekla, to je za zaštitu djeteta

md i ja nismo u braku i sva ta papirologija koja nas je pratila nam je bila onako - zabavna, smijuljili smo se na šalterima
    Da li vi tata pristajete da se vaše dijete prijavi na adresu majke a sa vaše odjavi? potpišite molim

Činjenica je da ako te takve stvari smetaju onda je možda bolje da se oženite, zar ne?

Gledam iz svojih cipela, kad me počnu takve stvari smetati onda ću razmisliti o ozakonjenju pa da se toga riješim

Trenutno sam u takvom razmišljanju jer je sin počeo ispitivati zašto mi nismo muž i žena (iako mu objašnjavam da mi to jesmo, u svakom pogledu) ali on želi da se oženimo. možda mu tu želju i ostvarimo.
    Nisam nikad mislila da će doći taj dan jer ne podnosim forme - ali - sad bih željela nositi prezime svog dragog i svog sina
    no, to je OT, sorry

YellowSky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mi smo u braku ali nemamo isto prezime, tj ja imam oba. I morali smo zajedno da idemo da prijavimo dete radi dogovora oko prezimena... Glupost, al eto...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i da ste u braku za mijenjanje djetetove adrese bi trebao biti prisutan otac djeteta u policijskoj postaji gdje se podnosi zahtjev. mi živimo u izvanbračnoj zajednici, jedno dijete je iz nekih praktičnih razloga bilo prijavljeno na moju adresu, morali smo oboje biti prisutni pri predaji zahtjeva, ja sam malo oprala službenicu iz istih razloga koje ti navodiš, ali onda mi je ona pokazala da treba ili priložiti rješenje o brakorazvodnoj parnici (ako dijete ima samo jednog skrbnika) ili rodni list gdje se nalaze oba imena roditelja koji onda trebaju prisustvovati (ukoliko dijete ima samo jednog roditelja u rodnom listu, onda ne). zato me gđa pitala je li dijete priznato

što se, pak, priznavanja djeteta tiče, i tu sam se jogunila prije šest godina, a bome kasnije s drugim djetetom u marami, a onim prvim koje je urlalo sisa, sisa, sisaaaa u matičnom uredu i crtalo po kovertama službenice - sve mi je postalo malo smiješno

moje imaju dva prezimena - i to je svakodnevno "vidljiva" potvrda da mi nismo u braku /bračn parovi se kod nas zaista rijetko odlučuju na dva prezimena djeteta/. iskreno, nikada me nitko za takve stvari ništa nije pitao, a s obzirom da imam strano prezime koje nitko ne zna pročitati, obično me pitaju je li mi to od muža - ja kažem, jok

i sama sam dugo bila osjetljiva na različite pravne odredbe, i još sam uvijek, ali sam s vremenom shvatila i prihvatila da danas pravno izjednačena izvanbračna zajednica s bračnom ima tu neznatnu stavku oko priznavanja djeteta. i to je jedina razlika. i u redu mi je ta 'moja potvrda tvrdnje djetetova oca'. jer se mene pita

za njega koristim njegovo osobno ime među ljudima koji ga i sami poznaju, 'suprug' u iznimno službenim situacijama (iako zakon poznaje izraz 'izvanbračni drug', ali ne i 'izvanbračni suprug', pa pretpostavljam da je to izraz koji se odnosi isključivo na sklopljeni brak) ili 'moj čovjek' - eh, taj mi je nadraži
    Posljednje uređivanje od ovca_i_janjad : 24.09.2011. at 07:41

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Meni je super izraz life partner, što obično gay populacija koristi.

Ma vjerojatno se ja previše živciram oko tih sitnica, počelo je od bolnice i tog totalnog ignoriranja za uzimanje podataka o ocu pa se nastavilo... Sad vjerojatno zbog toga idem okolo i tražim razlike.

Malo ste me utješili da kasnije ide sve normalno, jer mi se na prvu učinilo da to sve ide u nedogled.

A vjenčanje... U trudnoći me pucalo da bi se ipak udala (hormoni , a i to da 6 god živimo zajedno), a sad opet ne bi

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nisi u pravu... dijete bez prisutnosti drugog roditelja može prijaviti samo onaj roditelj koji se odriče prava da ga se prijavi na njegovu adresu, o tome mora dati službenu izjavu + što mora imati sa sobom osobnu od onog roditelja na čiju adresu prijavljuje dijete. Uglavnom, prilično teško za provesti ako se drugi roditelj ne slaže s prijavom (ovo vrijedi i za promjenu adrese djeteta).
    U matičnom uredu isto tako moraju biti oba roditelja da se slože oko i imena i prezimena djeteta ako im prezime nije isto makar su vjenčani.
    I kasnije, kod definiranja roditeljskog dopusta, mora doći i onaj roditelj koji se odriče prava na roditeljski u ime drugog roditelja.
    Meni je to sasvim ok, ja baš ne volim kad možeš sve sam(a) bez prisustva i pristanka drugog roditelja...

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj YellowSky prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo u braku ali nemamo isto prezime, tj ja imam oba. I morali smo zajedno da idemo da prijavimo dete radi dogovora oko prezimena... Glupost, al eto...
    Kod nas u RH i inače moraju biti oba roditelja, bez obzira na bračni status.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Meni je super izraz life partner, što obično gay populacija koristi.

Ma vjerojatno se ja previše živciram oko tih sitnica, počelo je od bolnice i tog totalnog ignoriranja za uzimanje podataka o ocu pa se nastavilo... Sad vjerojatno zbog toga idem okolo i tražim razlike.

Malo ste me utješili da kasnije ide sve normalno, jer mi se na prvu učinilo da to sve ide u nedogled.

A vjenčanje... U trudnoći me pucalo da bi se ipak udala (hormoni , a i to da 6 god živimo zajedno), a sad opet ne bi
    Ma tebe draga malo pucaju hormoni!

Gle, i kad auto kupiš prošli vlasnik ti mora dati papire i izjavu osobno potpisati kod bilježnika - zbog čega bi bilo nekako "jednostavnije" za prijavu jednog novog ljudskog biča?! Pa tu je očigledno riječ o nečijoj životnoj sudbini (izbor imena, adresa i sl.), a i svakakve manipulacije su moguće...
    Bila sam 3x na prijavi naše djece s mm-om, ne vidim tragediju u tome, iako formalno nevjenčani čekali smo kod matičara i na mup-u skupa s vjenčanim parovima, samo smo imali za potpisati extra jednu izjavu više...

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Rivendell može biti i kompliciranije...
    Namjeravam ići roditi u Austriju, pa sam zvala naš konzulat u Beču da pitam kakva je procedura oko prijave djeteta i koji dokument nam treba da bi se svi skupa vratili kući. Živimo u izvanbračnoj zajednici 13 godina, želim da dijete ima njegovo prezime.
    Dakle, ja rodim, dijete se upisuje u Austrijsku knjigu rođenih pod mojim prezimenom, jer matičar ne smije izvršiti prznavanje očinstva za strance koji nemaju reguliran boravak. Dijete dobije međunarodni izvadak iz MR, nakon toga, MD ide u Beč na konzulat, nosi taj međunarodni izvadak iz MR za dijete, naše izvatke iz MR i moju izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika u HR kojom izjavljujem da sam suglasna da on ishoduje Putni list za doću u HR. (Btw, tu izjavu moraju dati i vjenčane majke!)
    Kad dođemo u HR, dijete se upisuje u MR s mojim prezimenom, a nakon toga će MD napraviti priznanje očinstva i pokrenuti ćemo zahtjev za promjenu prezimena.

Kad sam sve to čula, došlo mi je da se na brzinu poženimo, samo da ne moramo raditi tu glupu promjenu prezimena bebi staroj par dana. Ali, kako smo se mi odlučili za Austriju u 36. tt, sad se više nemamo vremena ni poženiti, jer se i to treba najaviti 30 dana ranije. Ma mislim....

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Mojca, kod nas je sve to teška debilana, ali ipak, ova birokratska procedura koju morate proći me ostavila Speechless! Htjedoh ti samo reći da, ukoliko se stvarno želite vjenčati, možeš ishoditi od dr potvrdu da si trudna i da imaš komplikacije i onda vam matičar izađe u susret i vjenča vas nabrzaka!
    Posljednje uređivanje od maca papucarica : 24.09.2011. at 16:43

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Krivo poslala, sorry!
    Posljednje uređivanje od annie84 : 24.09.2011. at 17:47

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Hvala Maca. Debilana, nego što! Ali, nemoj mi reći da mi u 37 tt treba potvrda da sam trudna?! Pa nije da tu činjenicu mogu sakriti. No, kako je to s ženidbom bila misao koja je otišla istom brzinom kojom je došla... nije ni važno...

Tko zna, možda ipak Austrijaneri budu fleksibilniji, pa će upisat malu s MD-ovim prezimenom (koje je austrijsko )... imam frendicu koja je tamo rodila (isto u izvanbračnoj zajednici), ona je imala privremeni boravak, a on ne... pa je malena upisana s njegovim prezimenom. Baš me zanima kako će sve to ispasti.

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Još uvijek je tako, prošla cijelu proceduru nedavno. Iznervirala se nebrojeno puta, svi smo bili suglasni i željeli sve što prije riješiti, a država nam je radila strašne probleme, poglavito CZSS koji se nije pojavljivao na ročištima.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ma sve je to samo stvar papirologije, dijete treba odgajati da sazre, da razmišlja i promišlja o svemu (kritički) i s vremenom će shvatiti da jedna ustanova ne može da tako kažem "stvoriti" brak.... brak ili sretnu vezu čini dvoje partnera i nitko više.... a to da li treba to netko ozakoniti- nažalost treba ako se žele izbjeći zezancije sa raznim dokazivanjima pred sudom (nasljeđivanje, oporezivanje...), zakonima.... i to je to. "Vanbračno dijete"..... buuuuuaaaaaa..... mislim svašta bi sad nadopisala ali bolje

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Pa to ti je isto kao što u djetetovoj knjižici (valjda se tako zove ono što ti ispune kad izlaziš iz bolnice i nosiš svaki put pedijatru kad ideš na kontrole) piše da je dijete rođeno iz MPO.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj borna marko prvotno napisa Vidi poruku
    Pa to ti je isto kao što u djetetovoj knjižici (valjda se tako zove ono što ti ispune kad izlaziš iz bolnice i nosiš svaki put pedijatru kad ideš na kontrole) piše da je dijete rođeno iz MPO.
    Nemoj se šaliti?! Zbilja to piše?
    I pedijatri tome pridaju neku važnost? I do kad taj biljeg stoji?

Moje dijete će onda biti od strata naveliko etiketirano... roditelji žive u sretnoj (koga je to briga?) vanbračnoj zajednici, MPO beba je i dodam li još tome odluku da ju nećemo krstiti (oko toga već ima osuda)... Zbilja živimo na rubu civilizacije.
    Posljednje uređivanje od Mojca : 06.10.2011. at 09:19

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Mom M. sada u toj knjižici stoji moje prezime, a na svim ostalim papirima očevo, jer ne žele nigdje pisati očevo prezime dok ga ovaj ne prizna.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mom M. sada u toj knjižici stoji moje prezime, a na svim ostalim papirima očevo, jer ne žele nigdje pisati očevo prezime dok ga ovaj ne prizna.
    Ne kuzim - kako dok ga ne prizna? Pa vec ste bili u maticnom i tamo u rodnom listu pise tko je otac i kako se dijete zove?

Inace, mojoj su na knjizicu imunizacije napisali moje ime i prezime jer se tako vodila u bolnici gdje se i izdaju te knjizice (a i na zutoj je pisalo moje prezime a ne njeno) - sestra je samo prekrizila to kemijskom i napisala njeno nakon par mjeseci... (van)bracni status nije imao nikakve veze s time, nego to sto mi je pisalo na osobnoj/zdravstvenoj prilikom prijema u bolnicu.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 06.10.2011. at 10:01

tini avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj borna marko prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam rodila pred 6mj i nigdje ne piše da je dijete začeto MPO osim u otpusnom pismu iz bolnice.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije mi jasno zbog cega dio ljudi zeli djetetu dati ocevo prezime. mama je bila trudna, mama ga je rodila i brine se o njemu i onda da dijete nosi prezime takvog oca? pa to nije tata, to je samo donator sperme

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    nije mi jasno zbog cega dio ljudi zeli djetetu dati ocevo prezime. mama je bila trudna, mama ga je rodila i brine se o njemu i onda da dijete nosi prezime takvog oca? pa to nije tata, to je samo donator sperme
    Hm, mislim da nisi bas pazljivo citala, da u ovoj prici nije bas takav slucaj...
    Otac je "pravi" otac, a ne "donotor", samo je nastala mala pravna zavrzlama. Barem sam ja tako skuzila...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ani4 prvotno napisa Vidi poruku
    Hm, mislim da nisi bas pazljivo citala, da u ovoj prici nije bas takav slucaj...
    Otac je "pravi" otac, a ne "donotor", samo je nastala mala pravna zavrzlama. Barem sam ja tako skuzila...
    ma ne pricam o zacetnici teme, nego toj potrebi da dijete nosi ocevo prezime

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Moje dijete će onda biti od strata naveliko etiketirano... roditelji žive u sretnoj (koga je to briga?) vanbračnoj zajednici, MPO beba je i dodam li još tome odluku da ju nećemo krstiti (oko toga već ima osuda)... Zbilja živimo na rubu civilizacije.
    Mislim da neće svugdje pisati da je MPO beba - meni se IVF spominje mini slovima samo na jednoj stranici trudničke i nigdje drugdje, do sada su me svi liječnici uvjeravali da više nema nikakve veze kako su djeca začeta. A što se tiče obilježavanja - pa zanovijetaju i nama jer smo u civilnom (a ne crkvenom) braku, a to da nećemo krstit djecu je već izazvalo toliko kolutanja očima da je to strašno. Mi smo čak počeli uživati u tuđim reakcijama, zabavno nam je jer ispada da smo najobičniji provokatori

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tko zna, možda ipak Austrijaneri budu fleksibilniji, pa će upisat malu s MD-ovim prezimenom (koje je austrijsko )... imam frendicu koja je tamo rodila (isto u izvanbračnoj zajednici), ona je imala privremeni boravak, a on ne... pa je malena upisana s njegovim prezimenom. Baš me zanima kako će sve to ispasti.
    Tek sad ovo vidim. Da ne duljim, Mojca, jako se dobro raspitaj i kod Austrijanaca (probaj nazvati i veleposlanstvo u Zg i matični ured u mjestu u kojem ćeš roditi) i kod nas (u MUP-u, MVPEI-u i u veleposlanstvu u Beču ili konzularnom uredu koji je najbliži mjestu u kojemu ćeš roditi) i nemoj se čuditi ako dobiješ barem tri različite informacije. I zovi svakog od njih pet puta ako treba.

Moja mlađa kći rođena je u Beču, gdje je i prijavljena, no za izdavanje hrvatskih dokumenata (prvenstveno putovnice) dobili smo dvije ne djelomično, nego posve različite informacije.

U Austriji se djeca nevjenčanih roditelja (koliko mi je poznato iz kruga poznanika) bez iznimke upisuju s majčinim prezimenom.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nemoj se šaliti?! Zbilja to piše?
    I pedijatri tome pridaju neku važnost? I do kad taj biljeg stoji?

Stoji ti u nekakvoj žutoj knjižici koju naši ped. ni ne gledaju. Ne moraš nikom volontirati info o začeću, jer je nebitna, iako svi rutinski započinju - kako je protekla trudnoća (jel' uredno ili ne, ako je uredno - reci, ako nije - reci što je bilo, ali ne pitaju za začeće), porod, APGAR itd. Ne pitaju baš jel' začeto u labu ili ne? Jednostvno ne moraš to govoriti jer stvarno nema nikakve veze.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.10.2011. at 12:19

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Da, primijetila sam da ako se prešuti da je dijete MPO, nikom ništa. Ali čim spomenem kod bilo koje medicinske obrade (kao proljetos kad smo završili u bolnici u Klaićevoj s upalom pluća)-odmah se piše u povijest bolesti, piše i na otpusnom pismu. Mislim si koga briga, ali kako reče mlada doktorica u Klaićevoj to je itekako bitno (ma mislim si nemaš ti pojma, nije mi se dalo uopće ulaziti u rasprave). Kasnije mi je bilo na neki način žao što sam i spomenula, ali eto smijala sam se s odjelim liječnikom jer je dobar prijatelj njenog MPO "stvaraoca". Inače nama ne piše nigdje osim zadnje u otpusnom pismu iz bolnice, pedijatar ništa nije bilježio.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Baš kasnim... zanemarila sam ovu temu na par dana.

Šumskice, kužim te... i ja uživam gledati te reakcije i na koncu još dodam: "Pa zar ne bi bilo licemjerno da ja koja stalno trubim protiv crkve krstim dijete?" pa svi konačno zašute.

Sanja, upravo to je i moje iskustvo, više izvora, više različitih informacija... a onda na kraju iskustvo iz prve ruke od frenda (koji je u braku) da je sve proteklo brzo i jednostavno.
    Da Austrijanci u pravilu upisuju dijete s majčinim prezimenom, sam već čula... isto tako i verziju da tata stranac koji nema reguliran boravak u Austriji ne može priznati dijete. A s druge strane da može. Vidjeti ćemo... što se više približava taj dan, sve mi je manje bitno kako će se prezivati... Samo nek sve bude ok i nek ju dovedemo doma.

Ina, Andream, nikom ja niš ne bum rekla! Osim toga... u kontekstu laba začeće je bilo savršeno!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Stoji ti u nekakvoj žutoj knjižici koju naši ped. ni ne gledaju. Ne moraš nikom volontirati info o začeću, jer je nebitna, iako svi rutinski započinju - kako je protekla trudnoća (jel' uredno ili ne, ako je uredno - reci, ako nije - reci što je bilo, ali ne pitaju za začeće), porod, APGAR itd. Ne pitaju baš jel' začeto u labu ili ne? Jednostvno ne moraš to govoriti jer stvarno nema nikakve veze.
    Baš tako... Pa da prostiš, ni one koje su prirodno začele ne pričaju o tome! Fakat je nebitno.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mojca, vidim da si se i ti već srela s čarima birokracije i neusklađenosti informacija.

Da ne duljim, ovaj link bi trebao biti najpouzdaniji: https://www.help.gv.at/Portal.Node/h...e.1430000.html

Međutim, budući da uvijek postoji mogućnost da imate posla sa službenikom koji nije upućen ili ima zastarjelu informaciju, ja bih na tvom mjestu isprintala sve stranice koje se tiču vašeg slučaja i nosila ih sa sobom prilikom svakog obavljanja papirologije.

U svakom slučaju, sretno!
    Posljednje uređivanje od Sanja : 11.10.2011. at 10:44

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Hvala Sanja.
    Ja brijem da matičar u Feldbachu zna što radi, jer nisam jedina iz HR koja dolazi, ali ću svakako isprintati i dati MD-u da nosi sa sobom. Thx.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Evo samo da dovršimo.
    Dan nakon rođenja bebe u Austriji, zapravo dva, prvi dan je bila nedjelja, u 8 ujutro u bolnicu je došao matičar, ja mu iznjela sve naše želje. Rekao je da nema problema, budući je to u skladu s hr zakonom da dijete nevjenčanih partnera nosi očevo prezime. Potpisala sam par papira, jedan o tome kako se beba zove, drugi da sam suglasna da nosi očevo prezime, dobila termin za MD-a kod matičara istog dana. MD je kasnije otišao tamo, potpisao te iste papire i on, dobio rodni list i to je sve. Kad je pitao koliko je dužan, matičar je rekao da ništa jer je državi Austriji čast da se djeca rađaju.

Ja sam rodni list pokazala u bolnici, gdje su sve vodili na moje prezime, isti tren su sve promijenili i počeli bebu voditi pod njegovim, a ne mojim prezimenom.

U pravu je moj svekar rođen 1926. kad kaže "Austrija, e to je bila prava država! Ona se brinula za svoje ljude!

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super, Mojca, baš mi je drago što je sve ispalo tako dobro.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

A kako se pređe granica bez putovnice? Mojoj curi sam morala raditi putovnicu sa mjesec dana jer smo išli preko granice.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ne pređe se bez putovnice.
    MD je išao u Beč na konzulat i izvadio putni list, dokument kojim se vraćamo kući. Putovnicu ćemo tu napraviti sljedeći tjedan, po standardnoj proceduri.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Upravo mi je došao rodni list za maloga i baš sam ljuta.
    Na dnu po primjedbe piše da je MM uz pristanak majke priznao dijete za svoje. Što će mu to tako sad uvijek pisati kad god tražimo izvadak? Ili kad se vjenčamo prestanu?

Ljuta sam jer ispada kao da je postojala sumnja da dijete nije njegovo pa je eto on sad potpisao da ipak je. Što kad dijete to vidi jednog dana? Kako mu objasniti zašto ga je tata morao priznavati. Prema nekim podacima čak 20 posto muškaraca odgaja djecu koja nisu njihova, ali ih nisu morali priznavati jer se podrazumijeva da je otac jer je u braku s djetetovom majkom. Čak i ako se dijete rodi izvan braka, ali u određenom vremenskom razdoblju nakon njega zakon podrazumijeva da je taj bivši muž otac. Ljuti me ta isključivost, odnosno podrazumijevanje da je dijete rođeno u braku baš od tog oca.

Kad su nas u bolnici pitali podatke za poslati u matični, cimericu koja je udana su pitali i za nju i za muža, a mene i drugu cimericu samo za nas. Objašnjenje: za djecu neudatih majki se to ne pita, one to rješavaju na matičnom. Nas dvije ostale ko pos**ne.

Ne znam, bila sam spremna na neke različitosti, pa me zanima dokle to ide...
    Znaš šta ne znam kako objasniti djetetu, već ćeš u hodu nešto smisliti. Nebi trebalo ostaviti posljedice. Evo ja do nedavno nisam pojma imala da mi je frendica dijete nevjenčanih roditelja. Imam frendicu (30g.) koja ima i mlađeg brata i nedavno je donijela osobnu od mame meni doma da joj je fotokopiram i skužim ja na osobnoj drugačije prezime od njenog i pitam ju...a ona meni "ma joj pa šta ti ne znaš moji ti se nisu nikad vjenčali". Ja ??? pojma nisam imala čak mi se eto to učinilo simpatično. Pitam poslje mamu kaže ona da zna oduvijek, ali da ih ni ona i sve njihove generacije uopće ne gledaju kao nikakve divljake. Živimo u malom gradu i vjerujem da mogi odrasli njihove generacije to znaju a mi klinci koji smo se družili sa njihovom djecom nemamo pojma. Mislim da je to u biti ne važno i ako se radi o prosječnoj "običnoj" obitelji uopće nije važno, a ako nekome i je izbljedi za neko vrijeme. Dakle frendica i njen brat nisu obilježeni. Potpuno obična djeca koja su izrasla u obične uspješne ljude. A sigurna sam da kad je negdje nosila rodne listove i osobne itd svi pitaju baš tako kao i ja, ali to nema nikakvo značenje ako pita osoba sa normalnim mozgom, a ako je netko sklon glupim predrasudama, a wtf nauči klince da dignu obrvu i upute jedan lagani pogled "odj..." i to je to.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Ma skužila sam zapravo da sama sebi nabijam pritisak jer me starci forsiraju. Mama je velika kršćanka pa je to njoj prestrašno, pa me je stalno uvjeravala kako će sve biti problem, od priznavanja očinstva, do upisa u vrtić itd. Ali zato je od dragog mama coolerica. Kad je postala baka su je svi pitali što se sin oženio, a ona na to "Kao da se treba netko oženiti da se dobije dijete?"

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj nenaa prvotno napisa Vidi poruku
    Imam frendicu (30g.) koja ima i mlađeg brata i nedavno je donijela osobnu od mame meni doma da joj je fotokopiram i skužim ja na osobnoj drugačije prezime od njenog i pitam ju...a ona meni "ma joj pa šta ti ne znaš moji ti se nisu nikad vjenčali". Ja ???
    Pa dobro sad, razlicito prezime stvarno ne mora imati nikakve veze s time je li se neki par vjencao ili ne. Nevezano za prezime, nije li visegodisnji zajednicki zivot sam po sebi brak?!
    Ne prozivam nikoga, samo naglas razmisljam.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Nakon tri godine zajedničkog života postajete nevjenčani supružnici. Ja i moj već 6 godina živimo zajedno i nitko nas nije tretirao kao supružnike, uvijek je bilo gdje ti je dečko dok nismo dobili dijete. A moj MM i dalje o meni govori kao njegovoj curi, jer kako sam ja uvijek govorila da se neću udati, zabranila sam mu da o meni govori kao o njegovoj ženi... Iako mi već odavno znamo da je to to. I da prekinemo jednog dana to će mi uvijek biti prvi brak

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pa dobro sad, razlicito prezime stvarno ne mora imati nikakve veze s time je li se neki par vjencao ili ne. Nevezano za prezime, nije li visegodisnji zajednicki zivot sam po sebi brak?!
    Ne prozivam nikoga, samo naglas razmisljam.
    Naravno da nema veze, to je samo priča kako sam saznala da roditelji moje frendice nisu zapravo u zakonitom braku nego da su vanbračni supružnici i da ih nitko očito već barem koliko ja znam za sebe i za njih ne tretira drugačije. Nije uobičajena pojava pogotovo prije 30 godina da je netko nevjenčan i živi zajedno a pogotovo kad dođe dijete. Barem u našoj konz. sredini. Danas su se hvala Bogu vremena promjenila i svako živi kako mu paše.Htjela sam dati podršku autorici kroz primjer koji imam u blizini i da to nema nikakve veze je li ili nije vjenčana i da djeca nisu obilježena zbog bračnog statusa roditelja. Barem ja tako mislim.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Nakon tri godine zajedničkog života postajete nevjenčani supružnici. Ja i moj već 6 godina živimo zajedno i nitko nas nije tretirao kao supružnike, uvijek je bilo gdje ti je dečko dok nismo dobili dijete. A moj MM i dalje o meni govori kao njegovoj curi, jer kako sam ja uvijek govorila da se neću udati, zabranila sam mu da o meni govori kao o njegovoj ženi... Iako mi već odavno znamo da je to to. I da prekinemo jednog dana to će mi uvijek biti prvi brak
    Zvat će vas i oslovljavat onako kako se sami predstavljate. Meni da netko predstavi nekoga kao "moja cura" ja bi iz pristojnosti pitala "gdje ti je cura i gdje ti je dečko". Kad i ako se sami počnete predstavljati kao ovo je moja žena ili moj muž u kratkom roku će vas i okolin doživljavati drugačije pa će ziinuti kao ja frendici kad nekom novom poznaniku kažeš ma mi zapravo nismo vjenčani. To je jednostavno u ljudima i ne mora biti ništa zločesto, a i može. To je do pojedinca. Ako ti je stalo da te prozove sam svojom ženom i ako bi to tebi bilo lijepo i misliš da bi unijelo neku intimnu malu toplinu u vaša srca, odbrani mu da te predstavlja kao curu, ako ti je svejedno pusti kako je, ili mu zabranjuj i dalje. Ali samo sam ti htjela reć da to kakvo će mišljenje imati vaši bližnji ovisi o vama, a šta će mislit susjeda sa prvog kata zaboli te ona stv..
    Ne znam da li si me shvatila, a mogla bih ja još pojašnjavat danima. I ako procjeniš da bi tvoje dijete moglo patiti u tvojoj sredini zbog svega toga probaj razmisliti da li preći preko nekih stvari i reći "ovo je moj muž" u školi vrtiću i di već. Makar kažem meni to nebi imalo nikakve veze, ali nažalost ima svakakvih zloća.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •