Upravo mi je došao rodni list za maloga i baš sam ljuta.
Na dnu po primjedbe piše da je MM uz pristanak majke priznao dijete za svoje. Što će mu to tako sad uvijek pisati kad god tražimo izvadak? Ili kad se vjenčamo prestanu?
Ljuta sam jer ispada kao da je postojala sumnja da dijete nije njegovo pa je eto on sad potpisao da ipak je. Što kad dijete to vidi jednog dana? Kako mu objasniti zašto ga je tata morao priznavati. Prema nekim podacima čak 20 posto muškaraca odgaja djecu koja nisu njihova, ali ih nisu morali priznavati jer se podrazumijeva da je otac jer je u braku s djetetovom majkom. Čak i ako se dijete rodi izvan braka, ali u određenom vremenskom razdoblju nakon njega zakon podrazumijeva da je taj bivši muž otac. Ljuti me ta isključivost, odnosno podrazumijevanje da je dijete rođeno u braku baš od tog oca.
Kad su nas u bolnici pitali podatke za poslati u matični, cimericu koja je udana su pitali i za nju i za muža, a mene i drugu cimericu samo za nas. Objašnjenje: za djecu neudatih majki se to ne pita, one to rješavaju na matičnom. Nas dvije ostale ko pos**ne.
Ne znam, bila sam spremna na neke različitosti, pa me zanima dokle to ide...