Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: treba li operirati preponsku kilu?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno treba li operirati preponsku kilu?

u pretrazniku sam trazila o preponskoj kili i nasla uglavnom slucajeve koji su se vec spremali na operaciju. moj luka se rodio s preponskom kilom i rekli su mi da ne brinem da se ona moze povuci sama od sebe. nije jos.
    no u 'mayo klinici' sam procitala da se kila ne povlaci sama od sebe i da ju treba operirati.
    znam da trebam hitno kod doktora ako se uklijesti ali ako se ne uklijesti ali se ni ne povuce zar ju mora operirati u odredjenoj dobi?
    i, ako da, do koje dobi se ceka za taj zahvat?

ps. i probala sam napipkavati ali sam valjda smotana i uopce ne kuzim gdje je a kamoli kak da povremeno poguram crijevo natrag :?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

vidim nista.
    ima li barem neko neki dobar link gdje to mogu istraziti?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Dok se ne javi netko medicinske struke, kolko sam ja čitala preponska kila se mora operirat, a pupčana ne (osim ako se ukliješti). Al znam da s operacijom čekaju do neke dobi, do kolko ne znam.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mojoj a. se preponska kila ukliještila kad je imala mjesec dana. isli smo u klaicevu gdje su je vratili, a usput smo saznali da se ne operira prije 2,5 mjeseca starosti. mojoj je maleckoj, kucam u sva moguća drvesa, kila iskočila još svega dva ili tri puta kad sam joj ja sama uspjela vratiti je. i od onda - ništa. sad ima dvije godine i sitno i na te smo probleme već odavno zaboravili.

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

posto si vec citala na rodi...vjetrovatno znas da je moj F morao operisati kilu sa 3 mjeseca.
    Nama su govorili jos sa mjesec da ga damo operisat ali ja nisam ...
    I mozda i ne bih da mu se nije 6 puta uklijestila (a to je bilo katastrofa)
    ono sto znam jeste da se savjetuje do godine dana ne operisati osim u slucaju da se uklijesti.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a kako se to napipa?
    luki se sigurno jos nije nikad uklijestila jer bi ga to jako bolilo, ne?
    znam ga pipkati u tom podrucju da nadjem nesto no nikako ne mogu osjetiti crijevo. mozda je glupa usporedba ali moja kujica je imala kilu i uredno sam ju provjeravala i vracala. tocno sam mogla osjetiti rupu na trbuhu i crijevo, pa ga progurati.
    luki jedino mogu osjetiti testise a ispod njih je sve nekako 'mesnato' (ne znam kako da to bolje opisem).ne mogu napipati rupu, a strah me jako ga stiskati. :/

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

hvala Bogu pa se nije uklijestilo...
    vjeruj da bi znala da je, jer dijete tada bukvalno urla od bolova
    ja cim se prisjetim, suze idu same na oci. zato ti o tome necu ni pisati da te ne prepadam.

Farisu kad bi iskocila kila, vidjela se cijela guta...prvo je bila velicine ljesnika a kasnije i kao veci orah.
    Sve je bilo ok dok se moglo vracati, no to kad se uklijesti ne mozes bas tako lako vratiti.
    Ako on nema problema, ne diraj bezveze....

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mom se F. pojavila odmah nakon rođenja i to na obe strane. U Dubrovniku su rekli da ga ne mogu operirati do 3 mjeseca starosti i 3 i po kila težine, osim ako se uklješti. Kako su oni odugovlačili mi smo sa 6 mjeseci krenuli u Zagreb i u Klaićevoj ih operirali. Ja znam da se one moraju operirati jer kad- tad opet iskoče ako se i povuku i onda se mogu ukliještiti. Moj otac kad je bio mali nije je operirao i dan-danas mu smeta, ali je imao sreću što mu se nije nikada ukliještila. Nećak mog muža je zbog kilice u 4-toj godini skoro izgubio glavu. Roditelji su dok se nije ukliještila otezali s operacijom, a kad se ukliještila doktori su rekli da se malte ne "stolica vraćala na usta" i da je mogao umrijeti od sepse. Moj ti je savjet da je što prije operirate, a sad je sve na Vama!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

evo,podizem jer sam bila prije par dana kod pedica napregledu (prvi put u svici)...
    i jos sam zbunjenija,naime: pitam ja njega za preponsku kilu (vec sam napisala da ja tu nista ne kuzim,nista ne mogu napipati) i kakvo je stanje...
    kaze on da luka nema nista, da je to mozda bila vodena kila :?..
    da se preponska kila treba operirati, da... ali luka je ok...
    e,sad : meni je dvoje pedica (stanojevic naSD i lukin u gorici) reklo da on ima kilu... ovaj kaze da nema... odnosno,spominje nesto vodenu kilu...
    sve mi je zbrckano...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Moj PK se rodio s vodenom kilom i rekli su mi da se najcesce s vremenom sama od sebe povuce.

Mrki avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Traži uputnicu za Klaićevu i razgovaraj s kirurgom. I moj Karlo je imao kilu. U početku su rekli da je vodena(isto su nam rekli da se kod neke djece povuće sama od sebe), ali se na kraju ispostavilo da nije. Dva puta mu se uklještila i sa 3,5 mjeseca smo išli na operaciju. Njemu je desno jaje bilo ogromno i crveno, a kad sam je vraćala (kod svakog prematanja) pod prstima sam imala osjećaj kao da neki mjehurići prolaze.
    Grozno je tako malu bebu vodit na operaciju, ali ja bi svima preporučila da to naprave dok se beba još ne diže na noge. S nama u sobi je bio dečko od 18 mjeseci i dva dana nije smio na noge. Pa ti njemu objasni.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni je naš pedijatar rekao da možda nešto ima, kirurg da je to kila i da ju treba operirati što prije, drugi pedijatar da nema apsolutno ništa, drugi kirurg da promatram što se zbiva i povremeno dovedem na kontrolu i na kraju specijalizantica dječje kirurgije objasnila da su kod tako male djece zbog još slabe trbušne stijenke moguće pojave koje liče na kilu, ali nisu kila, i sve se te pojave (osim kile) mogu povući. i da je to njeno dijete da ona ne bi žurila s operacijom.
    ja isto kao ti nisam bila sigurna gdje i šta pipat'.
    uglavnom, na operaciji nismo bili. ja povremeno, kad se ona jako napreže gledam i pipam iskače li što i nisam ništa primjetila. ako primjetim -odvest ću ju ponovo na pregled!
    eto, ne znam pomaže li ti moje zbrčkano iskustvo :/ !

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kad je Lovre imao točno mjesec dana, pri previjanju sam uočila izbočinu na desnoj preponi. Odmah smo otišli kod pedijatrice (četvrtak) koja je potvrdila da je riječ o kili i dala nam uputnicu za kirurga (ponedjeljak). Dok smo od pedijatrice došli kući, kila je već bila 'nestala'! Kirurg je ustanovio 'rupe' (ili kako se to već zove) na obje prepone i naručio nas na kontrolu za tri mjeseca. Kako se kila više nije pojavljivala, mi smo taj pregled odgađali i odgađali i tako je prošlo, evo, 14 mjeseci.
    Na svakom pregledu pedijatrica obrati posebnu pažnju na prepone ali je sve ok. Zadnji put nam je rekla kako zapravo i nije prečesto da se 'rupe' zatvore same od sebe, posebno tako velike kakve je imao Lovre (?!) - tijekom ovih 14 mjeseci njeni komentari su uvijek bili pozitivni tako da ni u jednom trenutku nisam imala dojam da je situacija prilično ozbiljna.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Kakve je velicine i oblika ta kila? Sad sam prematala misa i uocila iznad pise na lijevoj strani prema pupku malo nateknuce - nije jasno definirano oblikom, neznatno je izdignuto - kao da je cijelo to podrucje lagano nateceno. Jedva uocljivo. Jel to moze biti to? Ovo je mekano na opip i mis se ne buni - ne boli ga.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

to,ako je,onda je trbusna kila... ili pupcana kila...iz mojih postovo mozes skuziti da sam totalni zgubidus sto se toga tice pa ce ti mozda bolje cure koje znaju vise o tome reci... ili pedijatar (no, eto u mom,odnosnomlukinomslucaju, govore razlicitestvari)...
    no, nesto sesjecam da se u velikom broju slucajeva pupcane kile same povlace...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako sam dobro shvatila lokaciju, to bi bila preponska, to se operira.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Bembolina prvotno napisa
    .... a kad se ukliještila doktori su rekli da se malte ne "stolica vraćala na usta" i da je mogao umrijeti od sepse....
    To se događa jedino u slučaju ako se crijeva nisu praznila duže vrijeme tj. ako nije kakao, zato please ne širiti paniku!

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Lucky day,moj Ian je operirao preponsku kilu s dva mjeseca. Cim sam je uocila otisla sam nasem pedijatru, koji mi je dao uputnicu za Klaicevu ( tad smo zivjeli u Zg ). Srecom, sjajan kirurg tamo je obiteljski prijatelj moje tete, mamine sestre, koji mi je sve objasnio, i vjerujem, izabrao najbolju mogucu soluciju kako dalje...Ukratko, Ian je s jedne strane imao "obicnu", a s druge vodenu kilu. Za ovu prvu je rekao da je najbolje odmah operirati jer ona jako, jako rijetko nestane sama od sebe, da nema smisla igrati se i riskirati ukljestenje,da je najpametnije rjesiti sve operacijom koja je rutinska i poprilicno bezopasna. Mis je drugi dan bio operiran, odmah navecer smo isli doma (inace se ostaje jednu noc) i danas mi je jako drago da sam to obavila kad je bio tako mali, bilo je lakse i meni i njemu.
    Sto se tice vodene kile,za nju je rekao da su velike sanse da se povuce sama od sebe, i srecom tako je i bilo. Moguce da je to kod tebe bio slucaj...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •