Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Recept za Play Doh

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Recept za Play Doh

Našla sam odličan recept za play doh. Imala sam nekih pokušaja i prije ali nije uspijevalo, ovo sam probala jučer i, iako sam totalna smotanjača, ispalo je odlično i djeca su oduševljena. Pa da podijelim s vama

http://www.e-kako.hr/tv-video/uradi-...-play-doh.html

Sve je jako brzo gotovo, kuha se možda 3,4 minute. Stvarno je jednostavno i dobro

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Znači idu dvije šalice brašna, dvije šalice vode, jedna šalica soli i jedna žlica ulja. Sve se pomiješa i kuha par minuta. Kad se smjesa stvrdne toliko da više ne možeš miješati, izmijesiš, podijeliš u nekoliko djelova (ovisno koliko boja želiš) i ubaciš boje za hranu (može i tempera ako ti fali ovih drugih).

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

E to te ja pitam, sutra obavezno isprobam!
    Hvala Trina!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i dvije žličice limunske kiseline, to sam zaboravila Ali u videu je sve objašnjeno

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

oodlično!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

oka, jesi probala? Naš je još u opticaju, držim ga u malim kesicama i ništa se nije počelo sušiti

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Super, super!
    Obojaju li se ruke djetetu dok se igra?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

One što sam bojala jestivim bojama ne puštaju a tempera čini mi se ipak malo ostavlja.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Nisam još probala imam sve samo sam limunsku zaboravila kupiti.
    Javit ću dok probam.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Možeš staviti žlicu octa umjesto limunske kiseline. Ovo smo moj sin i ja zajedno znali često raditi, samo što je u recept po kojem smo mi radili išlo soli koliko i brašna. Nama bi ponekad ispalo savršeno, a poneki put užas koliko je smjesa bila ljepljiva. ne znam da li je brašno imalo veze i kad je ispadalo dobro uvijek bih zaboravila da li je brašno bilo glatko ili oštro.
    Svejedno smo se svaki put dobro zabavili, ako ništa skidanjem ljepljive smjese s ruku.
    Plastelin traje nekoliko dana

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Složili smo i stvarno je odličan ko pravi playdoh! Imam boje od za ticino masu pa nisam kupovala.
    Moji su doma sa menom i stalno kupujemo te plasteline i nikad dosta, ovo je i super količina i kvaliteta!

Jedino sam zelenu boju valjda stavila previše na mrvu manju kuglu pa je zbog toga ljepljivije dok se skroz razvalja i ne mogu se vaditi oblici.
    Dok su druge dvije (mrvu veće) kugle super i ne ljepe se.
    Morala sam staviti negdje 3-4 žlice manje soli jer nisam više imala ...
    Zanima me za ubuduće što utječe na ljepljivost možda sol, dužina i mješanje, nije da sam se baš pretrgla od mješanja...
    A sad me samo još zanima koliko će potrajati

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Super fora!
    Bas cu napraviti ovih dana.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Joj, kako djeca brzo rastu...Mi već dugo nismo ovo radili.

Može se raditi 2 vrste - ova s uljem je kao plastelin, može se premijesiti više puta.

Druga (koju smo mi češće rabili) je klasično slano tijesto bez ulja, kao glinamol - kad se osuši, stvrdne se i bude trajno, a može se i naknadno obojati. Baš sam jučer rovala po kuhinji i našla snjegoviće od nekog prošlog Božića.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 30.09.2011. at 12:45

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

da li netko zna gdje je recept za sličnu masu koja se radi sa sodom, i kasnije se stvrdne - ne znam više da li pečenjem ili sušenjem.
    Nisam sigurna je li to netko ovdje zalijepio, ili sam vidjela negdje drugdje, i sad je više ne mogu naći.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam stavljala slano tijesto (to se kasnije stvrdne - može se sušiti u pećnici ako ti se žuri, inače se suši na zraku). Za sodu ne znam, jer soda otpušta CO2 i nisam baš sigurna kako bi se s tim napravilo tijesto. Sol je drugo. Evo kako je išlo (iz nekog starog posta od prije 100 godina):

Ovaj recept našli smo prije nekoliko godina u knjizi "365 dana bez televizije" (Steve & Ruth Bennett), isprobali na veliko zadovoljstvo naše djece:

Za slano tijesto koje koristite kao plastelin (a kasnije možete napraviti i božićne ukrase, po želji) trebate...
    2 šalice ostrog brasna
    1 šalica sitne kuhinjske soli (najbolje kamene)
    1-1,5 šalice mlake vode

Veličinu šalice odaberite prema željenoj količini ukrasa. Možete za probu uzeti šalicu za crnu kavu, a kasnije mjeriti većom posudom. (Ako želite tijesto u boji - poslužite se ekstraktima za kolače - malina za ružičasto, banana za žuto itd. - ili jestivim bojama za hranu.) Pustite mašti na volju!

Brašno i sol promijesati na suho u većoj zdjeli. Dodati vodu, te umijesiti u glatko tijesto. Po potrebi dodati još malo vode, ali ne previše da se masa ne bi lijepila. Dobro ga je ostaviti 15-20 minuta da odstoji, kako bi škrob u brašnu nabubrio. Smjesa mora biti malo mekša od plastelina i pogodna za oblikovanje. Ako je premekana, bit će gnjecava, ljepljiva i neće držati oblik.

Napomena: Ovo je smjesa pogodna ZA SUŠENJE, tj. nije ju kasnije moguće premijesiti, ali bolje drži oblik. Ako želite smjesu samo za gnječenje i igranje koju ćete moći premijesiti, u nju se dodaje ulje - jedna do dvije jušne žlice na navedenu količinu! Takva se čuva u posudi s poklopcem i može se koristiti mjesec dana, ali kod nas NIKADA nije toliko trajala...

Kad se smjesa izjednači, od nje se mogu raditi razni oblici - kuglice koje onda spojite čačkalicama, snjegovići, svašta... Može se ukrašavati suhom tjesteninom i zabavi nikad kraja.

Neka djeca vole kalupe - ja sam svojima dala kalupe za kolače ili namjenske od plastelina, pa udri - do mile volje... Tako mogu ODMAH nešto suvislo oblikovati iako još nisu vješti...
    Druge kombinacije nisam isprobavala, ali imaš nešto na engleskom ovdje: http://babyparenting.about.com/cs/activities/a/playdough.htm

I
    nače, zna tih recepata biti na forumu odgajatelja, ali nisam dugo njuškala tamo pa ne znam.

Trina, hvala na podsjećanju!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo još i recepta s web stranice Udruge odgajatelja: http://www.udruga-odgajatelja.hr/ideje/show/146/

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ima i ovde kod moje Škrabalice dobrih recepata, i za plastelin i za uljano testu http://www.skrabalica.com/2008/01/21...drugo-izdanje/

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Super mi je ovaj recept za play doh baš kao plastelin jedino kad se suši ostaje malo porozno pa je vjerojatno bolje raditi sa kamenom soli nego morskom (a jedino sam ove imala)

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sam stavljala boju odmah u vodu prije dodavanja brasna - na taj nacin treba za svaku boju iznova raditi tijesto ali je puno brze gotovo.

Sto se susenja tice, nama je i taj "plastelin" (tj. uljno tijesto) bilo isto dobro za ukrase - samo ga treba dulje susiti (jedno 2 dana na nekoj plastificiranoj povrsini - ali za plosnate oblike, ne znam kako bi bilo s debljim oblicima) i nakon susenja i ukrasavanja sam ga posprejala onim prozirnim lakom za metal - za sada se ukrasi super drze...

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tražila sam recept za play doh i Google mi je našao ovu temu
    Super je, Sunčica i ja smo se baš zabavile s kuhanjem i modeliranjem.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

jel ide glatko ili oštro brašno? Ili je svejedno?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj twins mama prvotno napisa Vidi poruku
    jel ide glatko ili oštro brašno? Ili je svejedno?
    Mi radimo s običnim, full je jednostavno. Evo mog recepta, trajalo je preko mjesec dana.
    http://doliclivadabb.blogspot.com/20...o-za-igru.html

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Napravila po Trininu receptu. Jednostavno, brzo, moja L evo uživa u svojim rukotvorinama.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ova domaća tijesta idu u onu Play doh slastičarnu?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Ova domaća tijesta idu u onu Play doh slastičarnu?
    Hitno mi je...
    U planu je za popodne ako funkcionira u Play Doh slastičarni.
    Thx.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nisam probala ali mislim da da, smjesa je jako slična originalu. Samo da još dodam, umjesto morske, bolje je staviti kamenu sol (ima u Lidlu, ona u žutoj kutijici).

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Hvala.
    Imam kamene soli, baš za tu namjenu.
    Link na tvoje tijesto više ne radi, ali ovaj od Petrlin radi, to je to?

lovely___love avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

U ovakvu presu može provereno,verovatno može i za druge kalupe & džidžabidže

ps. ova tri recepta su meni najbolja za igranje(imala na mailu,pa da podelima):

• belo testo

2 čašice sode bikarbone, 1 čašica gustina, i nešto više od 1 čašice vode staviti u šerpicu na vatru. Mešati sve dok se masa ne zgusne taman toliko da varjača može uspravno da stoji u njoj. Kada se prohladi, umesiti je i oblikovati. Figurice se mogu osušiti pa bojiti, ili bojiti pa sušiti.

• plastelin

• 400g brašna
    • 130g soli
    • 40g limunske kiseline
    • 200 ml vode
    • 5 kašika ulja
    • prehrambena boja po želji

Pomešajte sve sastojke osim vode koju ćete pomalo dodavati sve dok ne dobijete glatko testo.

• čokoladno (mnogo lepo miriše)

250gr brašna
    200gr soli
    30gr kakao praha
    1 1/2 šolja vode
    1 kesica limuntusa (limunska kiselina)
    1 kašika ulja

U šerpi samešajte sve sastojke i kuvajte na tihoj vatri sve dok se ne formira čvrsto testo. Skinuti sa vatre, ostaviti da se ohladi, pa dobro izgnječiti. Čuvati u zatvorenoj posudi u frižideru. Ukoliko vam se učini da je testo previše tvrdo, prosto dodajte malo vode, ili, obrnuto, ako je previše lepljivo, dodajte brašna. Ovaj savet važi za izradu svih vrsta testa za igru.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Hvala ti draga!
    Ovaj drugi se ne kuha?

lovely___love avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ne,to je onaj koji je već linkan i koji može da stoji nedeljama (ne lepi se po stolu i rukama)

Belo testo je belo,ne mož belje,i fino je za bojenje . Jes da se kuva ali to traje par minuta i kad je onako mlako i mekano mnogo je lepo u rukama da se oblikuje

Čokoladno je mirisno,da pojedeš ali brzo deca odustaju kad ga liznu

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Već sam se ponadala da ima neki recept bez kuhanja.

lovely___love avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Već sam se ponadala da ima neki recept bez kuhanja.
    Ček malo,loše formulisala - ovaj se ne kuva:

• 400g brašna
    • 130g soli
    • 40g limunske kiseline
    • 200 ml vode
    • 5 kašika ulja
    • prehrambena boja po želji

Pomešajte sve sastojke osim vode koju ćete pomalo dodavati sve dok ne dobijete glatko testo.

A druga dva nije to kuvanje od pola sata,već pet min.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

E super!

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Evo još i recepta s web stranice Udruge odgajatelja: http://www.udruga-odgajatelja.hr/ideje/show/146/
    Ja godinama radim upravo ovakvo tijesto, no uvijek s glatkim brašnom i prezadovoljna sam,a i klinci.

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

i mi radimo ovaj plastelin iz prvog posta i bude odlican, cak ga i za vrtic radimo.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Taj link više ne radi.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Napravili danas po ovom receptu i jako smo zadovoljni.
    Lako, gotovo za čas... istina, uključila sam stroj za mijesiti tijesto, nije mi se dalo na ruke. :mrgeen:

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •