Samo da kazem da HELLP sindrom nije naivna stvar!Ja sam ga imala.Pre toga trudnoca je bila normalna , svi rezultati i pritisak OK.I u 37 nedelji 2 dana nakon mog redovitog pregleda kod ginekologa desilo se:Nocu me je probudio jak bol u predelu jetre,teralo me na povracanje i pri tome je bol bio jak kao da metalni obruc steze izmedju rebara i stomaka.Pritisak je bio 170/100.Ujutru odem kod ginekologa,proteini su skocili u urinu pa sam upucena u porodiliste.Rezultati krvi su bili losi,vreme koagulacije dugo,trombociti niski!Celu noc sam primala Magnezijum sulfat i krvnu plazmu.Non stop je meren pritisak,na sat vremena su mi uzimali krv,CTG je takodje stampan non stop.Tek ujutru,kad je stanje malo normalizovano je radjen carski rez pod punom anestezijom,tako da sam ostala uskracena osecaja kad se moja beba rodila i kada je prvi put zaplakala.Nakon toga sam 2-3 dana bila na intenzivnoj nezi,bebu su mi donosili da bude tu pored mene.Ostala sam 10-tak dana u bolnici jer se nakon 4-5 dana desilo da su trobmociti opet pali.Tek nakon normalizacije su mi dali injekciju protiv tromboze.Sreca je sto sam imala mlijeka i sto je beba pocela da doji.
Dva meseca nakon toga sam kontrolirala svoj pritisak i desavalo se da je povisen.Sada je normalizovan ali jos uvek imam u urinu proteina pa sada moram na svakih 6 nedelja da kontroliram bubrege,jer je moguce da su osteceni.
Za HELLP nema nekih indikacija,jednostavno se desi i ma kako vi sve isplanirale i citale sve o trudnoci kao i ja,eto da kazem da mi se desilo nesto sto nisam ni znala da postoji.
Ovo mi je prva beba i sa ovakvom historijom ima sanse da mi se HELLP opet desi.Procenat verovatnoce je mali,ali ja ne znam da li cu se usuditi da imam drugo dete....mada bih to zelela.