-
Uvijek se budi 'na lijevu nogu'
N. je jutarnji zlovoljko. Oduvijek. Zapravo, kad se god probudi, i iz popodnevnog spavanja, gotovo je uvijek nervozna i loše volje. Pomaže kad je se pusti da sama dođe k sebi i uključi se u dnevne tokove, ali taj luksuz si možemo priuštiti vikendom.
Preko tjedna, kad svi jurimo kojekuda, ne možemo baš čekati sat vremena da se odobrovolji.
Pritom se katastrofično ponaša prema nama, kao neki neurozni tinejdžer, a ako je zlovolja ne prođe na putu prema vrtiću, zna biti neugodna i prema djeci.
Međutim, ona kao da je toga svjesna pa svojim najboljim frendicama u vrtiću, koje obožava, zna reći vrlo odraslo 'pusti me malo, nisam dobre volje, uskoro ću biti pa ćemo se igrati'.
Inače je oduvijek bila zeznuti spavač, prošli smo agoniju s (ne)spavanjem, imali i 'pavor nocturnus' i svašta. Kao da joj taj prijelaz iz sna na javu predstavlja pravi organski problem, čini mi se da to nije stvar nekakve njene svjesne odluke već nešto na što ne može baš utjecati, ali svejedno nekako moramo stati tome na kraj, i zbog nje, i zbog nas.
Ima tko kakav savjet?
-
Baš i nemam savjet samo suosjećam, moj je bio katastrofa nakon popodnevnog spavanja i to je bio preporod kad smo ukinuli to spavanje.
Prvo sat vremena uspavljivanje, pa spava, pa sat ili sat i pol nakon spavanja ne može govoriti, jesti, hodati, samo cendra. Užas, ne želim se sjećati.
-
Dodatak: ustvari imam mali savjet, mi smo znali nečim "prekinuti" taj prijelaz, npr. znala sam mu samo tiho upaliti BabyTv, ništa ga ne bih pitala, ni govorila, samo upalila. Onda bi on cca 10 minuta gledao i sam progovorio.
Ili sam mu samo znala ostaviti neku njemu zanimljivu igračku pored glave, kad je bilo vrijeme za buđenje,...
-
Sandee prvotno napisa
Ima tko kakav savjet?
Moj E. je takav od malena - večernji tip... Navečer bi radio ovo i ono, čitao-gledao tv-svirao-igrao se... a ujutro koma!
Rješenje je jednostavno: mora ići rano spat, jer je ujutro ok ako se naspava kako treba. I kod nas se to zna. Sad je u 12. godini i nema teorije da ostane na nogama dulje od 21:30! To je sve! U protivnom jednostavno nema dovoljan fond spavanja, pa je mrzovoljan. Ako se ovog pridržavamo, podnošljivo je. Nije leptirić kao stariji, koji je izrazit jutarnji tip, ali se može s njim i svjestan je da mora ustati.
Ont. nema nikakvih problema da ustane ako ga očekuje nešto zabavno (npr. izlet) pa smo se u vrtićkoj dobi dovijali tako da mu za jutro ponudimo nešto zanimljivo.
Gledanje tv-a je bilo izirazito loše - dok je bio mali, nije se bio u stanju ni obući sam ako bi tv bio uključen, a sada bi zakasnio u školu. TV=0 bodova, pogotovo ujutro. Razori koncentraciju, pogotovo prije nastave.
-
Jednom sam pročitala da takvoj djeci treba brzinski uvaliti neki šećer usta (npr. čašu soka od naranče) i to čim otvore oči, još u krevetu. Jer razlog mrzovolje može biti nizak šećer u krvi.
-
Moj se znao tako buditi! Preporod od kad nije vise cendrvav! A uvela sam bas kao sto kaze jurana, topli napitak,crtic,pokrijem ga,i mir
! Nakon toga,sve super!
-
Anemona, Peterlin, hvala na savjetima, i meni se cini da bi (još) raniji odlazak na spavanje i nekakav lakši prijelaz iz sna u javu (ok, ne mora biti telka, ali barem neki pozadinski zvukovi, radio ili nesto) pomogli.
Jurana: ovo mi se čini vrlo korisnim, a uopće mi nije palo na pamet - kad se ja probudim, kad god to bilo (nekad i tijekom noći), odmah moram nesto jesti/piti.
Probat ćemo i to...
-
Ovakav je i moj sin...
Nitko mu jutro ne paše, to već znaju i tete u vrtiću pa ga uvijek ostave na miru neko vrijeme dok se ne smiri malo.
Isto mi je koma kad ujutro jurim na posao a on već u krevetu počne negodovati...onda dođemo u vrtić, prijatelji dotrče do njega a on maltene reži na sve oko sebe 
probat ću i ja ovo sa čašom soka.
-
Moji idu ranije spavati,i po 10-12h u komadu! Kod nas nije bio problem sa spavanjem,al nam je upalilo ovo sa napitkom! Evo i sad dok pisem,on je zavaljan u fotelju,pije,gleda crtic,jedino sto mi je rekao ujutro poplun,poplun jer ga nisam odmah uzela iz spavace!
Eeh da,ako odlucis sa sokom i sl.,daj mu malo vremena da se privikne na taj ritual,i vjerujem da ces uspjeti
-
Nije ni kod nas problem dužina spavanja, stvarno puno spava, vikendom do kad hoće, al opet je mrzovoljan. Jednostavno mu treba duže da se razbudi u miru.
Od sutra pijemo sok
-
suosjecam sa tobom za mrzovoljnog kad se probudi nesmijes mu prici vec rezi cendra ja sam probala ovo sa sokom i sa crticem ali kod nas to dovede da se on ponovo pokrije i zaspe njega bas treba izbacit iz kreveta i na aktera obavit jutarnij higijenski ritual inace nista.
Ali viked+ndom kad moze spavat do kad hoce kad se probudi jos se bar sat vremena izlezava u krevet prije nego progovori , popodnevno spavanje sam izbacila jer oduzima previse vremena jer dok on zaspe oko 13 i probudi se poslje 15 pa jos sat izlezavanja vise nista ne stignem. A poslje popodnevnog spavanje se budi gori nego je bio a ne fali mu pa to nije bilo strasno
-
Iskustveno sam došla do ovog o čemu priča Jurana, kockica čokolade je često bila dovoljna.
Srećom, odavno više nemamo takvih problema.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma