Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: nova grupa- molim pomoc

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno nova grupa- molim pomoc

L je prosli tjedan bila bolesna i nije isla u vrtic. Dans dodjemo u vrtic i na panou sa slicinca na koje mejnjaju cvjetice od papira nema njenog imena. Njena vjesalica je jos tu. Oblacim je i dolazi teta iz jaslica i kaze "L je od danas kod nas" kao imali su prosli tjedan roditeljski (L nije isla tasj tjedan i nismo znali za roditeljski ali nas niko nije ni obavijetio) i odluceno je da posto su ukinut jalsince podjele djecu u 2 gurpe...kao jednu od 3-4 godine
    i od 4 do 6. I L je u toj manjoj gurpi. ona 22. 10 puni 4. Ja sam bila na ivici suza jer mijenja tet i super se jedva navikal na ove tete koje su i meni divne. (Sad ima nove tete koje se cine dobre ali je ona navikla na tete od prosle godine.)
    Ja pitam zasto neka djeca za koju znam da su lucijinom godiste ide u u vecu gurpu kao zbog godista ona je namljadja od ovij iz 2007 odvedem je gore to su sve djeca od 3 -3,5 godine, djeca koja su prosle godine bila u jaslicama
    ona se cinila sretna jer u toj grupi je curica s kojom se sprijateljila ovo ljeto kad su pocetkom ljeta spojili jaslicku i vrticku grupu jer je manji br jdece isao u vrtic. ali ja sam prepadnuta. To su mala djeca strah me je da ne dodje do regresije kod nje, kako ce joj to utjcati na rzvoj govora, igracke se drugacije soba je manja...

Ali s druge strane ih i ima ih 19 u grupi ( u vrtickoj ih je 27) na 2 tete, ona se nije cinila nesretna ...ja sam jako potresena danas izaci cu ranije s posla i idem po nju ( umjesto bake).

Trebaju mi misljenja- kako da se postavim da li da vidim kako ce se L adapatirati pa ako ne ide da trazim da je "vrate" u veliku grupu - u tom slucaju me je strah precestih promjena u malom vremnskom periodu. ili da na tome insistiram odmah.
    molim misljenja/savijete/iskustva

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ne znam, moj M. je najstariji u grupi i nikada mi to nije bio neki problem.
    Govor, igru, navike, ... sve je normalno napredovalo, čak je on bio ponosan kako on može bolje od drugih.
    Tete su vjerojatno dobro procjenile situaciju i napravile najbolje što mogu u datoj situaciji.
    A to što će ona za mjesec dana 4 godine... gle, granica se negdje iz nekog razloga povukla.
    Ako njoj ne smeta i ako se ne buni ... sve OK.
    Ako smeta, neka se tete pobrinu da se ne osjeća kao da je nešto propustila, već da će ona biti "šefica" ostalima.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

potraži vrtićku psihologinju i traži da ti objasni zašto je tvoja curica dospjela baš u tu grupu. promjena grupe ne mora nužno biti loša, možda ispadne i bolje tako. ali način je svakako šokantan i za tebe i za dijete.

call me mommy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

i moj je ostao najstariji u jaslickoj grupi, i sada je sav ponosan jer ujutro daje "bebama" dorucak,pomaze tetama i jedini ide na wc.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

i moj je sin dva puta u 3,5 godine mijenjao grupu
    1. put sa 3 god. - bio je najstariji u jasličkoj grupi, zapravo trebao je već biti u mlađoj vrtićkoj al iz nekog razloga je granica povučena baš na njih 2-3
    i 2. put u predškolskoj godini kada su ih slagali po školskoj generaciji (tad sam stvarno bila ljuta iz razloga što sam mislila da su ih po školskom godištu mogli složiti i 2-3 godine ranije a ne ih razbucati zadnju godinu)
    Medjutim, kod nas je ispalo po onoj "nije svako zlo za zlo" - u 1. slučaju smo dobili izvrsne tete kakve nije imao u ranijoj grupi i bez obzira što je njih par bilo najstarijih, nikakvih "nazadovanja" nisam primjetila, tete su bile divne i ukopio se vrlo brzo. Sve što je naučio u vrtiću, naučio je s njima.
    U 2. slučaju (prebacivanje pred školu) se zbližio sa dva dečka za koje mogu doista reći da su mu bili prvi pravi prijatelji.
    U oba slučaja nisam reagirala iako sam na početku kiptila u sebi. Odlučila sam bila pričekati i vidjeti kako će teći njegova prilagodba. I ispalo je dobro. Da nije, možda bih otišla tražiti povratak u staru grupu, al u ovom slučaju se pokazalo da je dijete prilagodljivije od mame .

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

možda je bolje dati si vremena i vidjeti kako će se razvijati situacija jer ne mora nužno biti loše
    mi roditelji uvijek nekako više strepimo od lošeg, nego što to obično tako i bude
    nije dobro niti čekati predugo, ali dovoljno bi bilo par tjedana
    ako tebi ili njoj ni tada to nikako ne sjeda dobro, bar ćeš prikupiti argumente za razgovor s nekim tko može prebaciti dijete u drugu grupu
    jer nekako je nezgodno tražiti preseljenje bez nekakvog valjanog razloga

imam friško iskustvo preseljenja trogodišnjaka i isto sam jako strepila kako će on to prihvatiti, i za sad je jako dobro

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Za vrtićke grupe je sasvim dobro (iskustvo prije upisa u školu) da povremeno mijenjaju odgajatelje.

To je veliki problem za jasličku djecu, ali kod vrtićke djece ja ne bih radila drame.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

cure hvala vam puno.

objasnjenje je da su sva djeca koja su do 9 mjeseca napunila 4 godine u "velikoj" grupi dok oni koji ce do kraja ove godine napuniti 4 su u maloj grupi. Tako je djecak koji sad puni 4 u velikoh grupi a L koja za mjesec dana puni 4 godine u @#maloj@ grupi. To mi je onako cudno.

Ja se i dalje jako lose osjecam po pitanju ovakve odluke i kakao ms. ivy nacin na koje je ovo uradjeno je sokantan.

Ali s 2 strane L kaze da vise voli biti u toj grupi. Jutros kad smo ulazile u vrtic ona je rekla da ne zeli dole ( u prizemlju je velika grupa) vec na kat ( u svoju malu grupu). Trudim se da mi njene zelje/vidjenje situcije bude na provm mjestu ali sam duboko u sbei zabrinuta. Mislim da tome doprinosi cinjenica da je ona fizicki dosta velika za dijete svoje dobi pa kad je vidim sa malom djecom to mi izgelda nekako neprirodno. Vidjet cemo ovaj tjedan....imam jos neki pro and contras napisem nakon posla ako stignem a i okolina ima svoje misljenje pa sam bas rastrzna. U svakom slucaju hvala vam puno.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Kao što rekoh, granica se negdje morala napraviti, kao i dobna granica za upis u školu.
    Moj M. je mjesec dana izvan roka. Ali ne smatram to tragično.
    Dapače, dulje će se igrati i biti zreliji kad bude išao u školu.
    Bitno da L. to ne smeta. Vjerojatno je ona pronašla smisao toga da bude "velika" u maloj grupi.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Momo kod mene je situacija skoro pa indentična kao i kod bube klare. 1. godinu je bio u starijoj jasličkoj i kako je jedna grupa u vrtiću ukinuta zbog manjka djece mog su sina stavili u stariju grupu. dakle vrtić se sveo na jaslicve, mlađu, stariju i predškolsku, a on je smješten u stariju grupu i ta su sva djeca godinu dana starija od njega. Ove godine sam skužila (jer prošle nisam bila upućena u godišta nego mi je rpezentirano da su starija i mlađa zapravo jednake mješovite grupe) da je njegova grupa predškolska i da će nagodinu opet s njih par promijeniti grupu. Prvo sam bila ljuta jer nisam prošle godine dobro reagirala, trebala sam inzistirati odmah na mlađoj skupini, a osim toga ove godine njegova grupa više ne spava, a mom sinu popodnevni san još uvijek treba. Sada ćemo ostati u ovoj grupi, a ići će u mlađu na spavanje, tako da će se postepeno navikavati na grupu koja ga nagodinu čeka, a s ovim velikima će zapravo puno toga korisnog proći što će nagodinu ponoviti i utvrditi. Zapravo je sve dobro ispalo i sve se dobro posložilo, a bilo bi isto tako dobro i da je ispalo drugačijeSad sam ga iskomplicirala. moj point je da se ne opterećuješ previše. Izračunaj samo hoće li ti dijete pred školu zaista biti sa predškolskom djecom nespavačima i ako želiš reagirati reagiraj odmah, a ne za dva tjedna jer ćeš tek onda napraviti kupus.
    Što god da odlučiš mislim da ne može ispasti loše! Sretno!

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

cure samo da se javim- havla vam puno za vasa misljenja - stvarno su mi pomogla prosle sedmice dok sam bila uzrujana citavim dogadjajem.
    Na kraju je sve ispalo dobro - ja sam punooo teze podnijela novonastalu situacije od Lucije. Njoj je cini mi se ova promjena godila - sva sretan ide ujutro u vrtic plakanja skoro da i nema a i sretan dolazi kuci. I trete je odlicno prihvatila sve u svemu za sad smo zadovoljni. Snasla se u svojoj novoj maloj grupi- curice sa kojima se sprijateljila ovo ljeto ( kad su jaslicka i vrticka grupa bile spojene i kad joj je vrticka najbolja proijeteljica promjenila vrtic) su joj sad kao najbolje prijateljice ali se druzi i sa strijom grupom kad idu na igraliste ( 2x dnevno) i ima kontakt sa djecom za koju se "vezala" prosle godine. Tako da za sada imam osjecaj da na neki nacin dobija najbolje od obje grupe

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •