Oooo, kuži se i te kako i prije tri godine... Moj mlađi nije u životu uzeo žlicu desnom rukom, na primjer... Nije zakoračio desnom nogom ni jednom u životu. Naravno, nije kod svakog djeteta tako jednostavno. Ima ih puno i koji dugo "biraju stranu", pogotovo ako su kombinirani (lijevom rukom jedu, a desnom nogom npr. udaraju loptu).

Evo jednostavnih testova kako možete sa prilično velikom vjerojatnošću otkriti da li je dijete ljevoruko ili desnoruko, tj. koja mu je dominantna strana.

Uzmite tuljac od papirnatih ručnika (prazan) i držite ga s obje ruke. Dijete nek vam stoji oči u oči. Pružite mu tuljac s obje ruke. Dijete će posegnuti dominantnom rukom. Sad ga zatražite da pogleda kroz tuljac kao kroz dalekozor - dijete će obično staviti tuljac na dominantno oko. Zatim nek primi tuljac s obje ruke, pa ga zamolite da zamahne tuljcem kao toljagom. Zamahnut će dominantnom rukom. (Dobro pazite koja će to strana biti jer najbolji su rezultati od prve, dok još ne zna što od njega očekujete).

Zamolite dijete da ispreplete prste. Palac dominantne ruke bit će gornji.

Stavite na tanjur grickalice ravno ispred djeteta (ne lijevo i ne desno). Posegnut će dominantnom rukom.

Dajte mu bojice/krede/pastele - posegnut će dominantnom rukom.

Dajte djetetu slagalicu s oblicima (npr. kolutiće koje treba nataknuti na štapić ili slično, neku igračku koja traži spretnost)- posegnut će dominantnom rukom.

Dijete će također zamahnuti na loptu dominantnom nogom, zakoračit na stepenice dominantnom nogom, pogledajte kako vozi romobil ili slično...

Nismo svi notorni ljevaci ili dešnjaci. Ja pišem desnom, jedem s obje (što mi je bliže, he he he) ali navodim iglu lijevom rukom, krećem biciklom uglavnom lijevom nogom, loptu bacam podjednako (ne)spretno s obje ruke i tako dalje...

Dijete treba pustiti na miru da samo odabere dominantnu stranu bez puno uplitanja, jer svaka prisila izaziva frustracije i rezultati obično nisu baš sjajni.