Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Kako nahraniti malog gladuša

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Kako nahraniti malog gladuša

Jan ima 11 mjeseci i strašno voli jesti. Počeli smo s dohranom sa 6 i pol mjeseci, dva-tri tjedna je brljao, a zatim mu se svidjelo i od onda ne zatvara usta. Trudila sam se ići polako, ali već s devet mjeseci sam mu uvela treći obrok jer je mi se jednostavno čini gladan. Sad ima tri glavna obroka dohrane, doručak oko 9:30, ručak oko 16:30 i večeru oko 19:30, s tim da između doručka i ručka obično pojede još komad voća i doji 4-5 puta dnevno i oko 140 puta tijekom noći. Jasno mi je da su ovaj ručak i večera pregusto posloženi, ali bitno mi je da ručamo svi skupa. Uskoro počinjem raditi i uvela bih mu još jedan ručak oko 13, ali me brine i hoće li mu to biti dovoljno, a i jesu li bebi od godine dana dva ručka previše. Uz sve to što jede, on se stalno ponaša gladan, nitko ne smije ništa jesti jer se odmah uzruja i urla, kad ga hranim moram biti vrlo koncentrirana jer ako predugo čeka novi zalogaj dobije histeričan napad . Inače je divna, divna beba, ali hranu mu ne dirajte. Jede kvalitetne namirnice i nije debelo dijete (dokaz i prilika da se pravim važna ), s 9 mjeseci je imao 8600 grama (rođen s 4000 g) i 76 cm, a sad se još izdužio, jako je živahan i znatiželjan, uvijek negdje jurca. Bojim da ga ne napravim debelim, a teško mi je ograničavati mu hranu. Kako da mu posložim te obroke, koliko mu smijem dati između glavnih obroka i brinem li zapravo bezveze?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Imaš se i s čime praviti važna, predivan je, ni mršav, ni debel, ma savršen. Meni se čini da ne trebaš brinuti ( ali kakva bi to mama bila da ne brine, zar ne?)

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

presladak je
    i ja mislim da ne moraš brinuti
    Korina isto stalno nešto jede, a otkad je krenula u jaslice (sa 13 mjeseci) uvijek ima 2 ručka (u vrtiću i doma)
    al, ona je specifično i mršava (sa 13 mjeseci je imala 8600g)
    uglavnom tete u novom vrtiću ne mogu doći k sebi od količine koju ona pojede - uvijek pojede 2 tanjura, nekad i 3
    al zato i kaka sve u 16

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Ja cu samo reci da je presladak, a toga si svjesna i sama
    Moja curka, vasa vrsnjakinja je do prije koji tjedan bas super jela, a sad bi samo kruh zvakala, tako da bio ja na tvom mjestu iskoristila priliku kad voli jesti i nije izbirljiv i dala mu 2 rucka.
    Ne znam koje su to kolicine po obroku, a ako je u nekoj fazi prohodavanja i istrazivanja, ne mogu se kilice ni nakupiti

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja ću samo reči da je presladak!

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

budi sretna sto tako fino jede, i uzivaj, nece biti debeljko, kad nije sad, a kad se dohvati nogu i trcanja, jos ce manje imati sansu za to.
    moj jede super, od pocetka dohrane, isto je sa 9 mj imao 3 obroka, 2 uzine, doji, ali danas sa 15 mj mozda ima 10 kg, nisam bas sigurna ali tu je (rodjen sa 4150). isto je zivahan, veseo, istrazivac, uvijek u poslu itd...uglavnom, zdrav i zilav. super je tvoj mali ljepotan

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hvala na komentarima ( i komplimentima :zaljubljena mama: )

Ovaj vikend mi je svekrva pričala kako je MM kao mali jeo s dvije žlice, a dok su ga hranili morali su to raditi u paru I on i ja vodimo borbu s kilogramima i voljela bih napraviti što mogu da klinci to izbjegnu pa sam vjerojatno malo previše opterećena. Meni se čini da Jan pojede dosta velike količine, bilo bi sigurno više nego što stane u veliku staklenku dječje hrane, ali već sat vremena iza ručka on žica hranu i tu ne pomaže ni voda ni zabavljanje već ili dojenje ili neko voće. Probat ću razlomiti ručak u dva dijela i dodati još malo voća između.

Sad ću prestati podizati temu da ne nerviram ove s odbijača dohrane

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

malac je stvarno presladak

a što se tiče količine hrane, evo moj malac ima 10 mj (rođen u 35 tt sa 2.620; sa 9,5 mjeseci je imao točno 9 kg)...sa dohranom smo počeli sa 4,5 mjeseci (nije dojen)
    trenutno hranjenje izgleda ovako(btw, isto obožava jesti):
    7.00 bočica
    10.00 neke pahuljice (čokolino, kombinacija žitarica ili što već)
    14.00 ručak (kuhano povrće+meso)
    18.00 voćna kašica (ili kakav jogurtić)
    21.00 bočica

tu i tamo mu između obroka znam dati baby keks, ali to je više zbog zubića koji su taman počeli izlaziti

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

balarosa stvarno je

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Boxica prvotno napisa Vidi poruku
    tu i tamo mu između obroka znam dati baby keks, ali to je više zbog zubića koji su taman počeli izlaziti
    ne volim ovakva objašnjenja.
    dijete zbog zubića može "žuljati" i igračku i jabuku
    prefiks "baby" ispred riječi "keks" je samo mamilica i izvlakuša novca od roditelja/baka/susjeda... a zapravo je jednako loš proizvod kao i svaki drugi keks

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

nije mi samo jasno o kakvom gladušu govoriš... ili sam ja nemajka stoljeća ?!

bruna ima 6 i pol mjeseci, počeli smo s dohranom prije 3 tjedna (do tada isključivo dojena beba) i već smo tu i tamo na tri obroka.

ujutro dobije malo voćne kašice (kupovne, biram one bez šećera) sa žitaricama, za ručak jede povrće, a navečer, prije dojenja, uglavnom rižine pahuljice na vodi .
    Između toga bezbroj puta doji.

ako ćemo o gladušima... trese se o uzbuđenja i otvara usta čim žlicu vidi, ima 6 i pol mj. i 10 100 gr.

i što da radim? da joj ne dam jesti?

čak razmišljam o tome da kupim adaptirano i rižine prije spavanja radim na njemu (naime, donedavno je spavala goovo cijelu noć, a sad se budi svaka 2-3 sata i doji...)

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Miha, meni se čini prepretjerano da dijete samo 3 tjedna nakon početka dohrane već ima tri kruta obroka dnevno... Pa koliko znam, razlika između uvođenja slijedećeg obroka je okvirno mjesec i pol, dva... Dakle, sa 6 mjeseci prvi kruti obrok, sa cca 8 drugi, itd. No dobro...

Balarosa, moja curica je isto kao i tvoja obožavala jesti i jela je obroke skoro iste količine kao i mi odrasli. Dakle, pun tanjur variva sa nekih 8 mjeseci i sl. Puno dojenja, mlijeka, jogurta, svega. I uvijek je bila mršavica.
    Sada, sa 2 god i 2 mj je se to stabiliziralo i sada već smije netko nešto pojesti, a da ga ona ne zaskoči... Samo mu daji zdravu hranu bez šećera, praznih kalorija, nezdravih masti i ne brini za debljanje!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
    Miha, meni se čini prepretjerano da dijete samo 3 tjedna nakon početka dohrane već ima tri kruta obroka dnevno...
    o pobogu, pa ne glođe pileći batak!
    i nisam rekla da je na 3 obroka stalno nego ponekad! pritom mislim na to da joj za večeru prije dojenja tu i tamo dam malo rižinih pahuljica na vodi, da bude malo zasitnije...

uglavnom ručak je konstanta, a doručak i 'pojačana' večer kako uleti (s obzirom na dojenje)

uostalom, ako već propagiramo da treba slušati dijete, kako da joj oduzmem od usta kada traži? pa ne dajem joj slatkiše

i još jedna stvar!

u rodilištu su nam stalno govorili "velika beba, veća potreba za hranom" pa ti sad reci koliko bi bila objektivna potreba djeteta od 10 i pol kila koje izvrsno prima dohranu?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj miha prvotno napisa Vidi poruku
    u rodilištu su nam stalno govorili "velika beba, veća potreba za hranom" pa ti sad reci koliko bi bila objektivna potreba djeteta od 10 i pol kila koje izvrsno prima dohranu?
    ne znam što ovdje pitaš.

(ali znam da u rodilištu govore svašta. pa nisi ti rodila moje dijete od 2750, nego svoje, očito veće. i mislim da to tvoje tijelo/organizam znaju puno bolje od sestara na babinbjačama. tako da se to tvoje tijelo itekako pripremilo na veliku bebu koja ima i velike potrebe. ne trebaju sestre da ti to kažu, priroda se za to pobrinula.)

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

komentar (iliti pitanje, kako hoćeš) je išao na račun primjedbe na drugi i ponekad treći obrok (nazovimo ga tako).

konkretno pitanje:

u "rodinom kljunu" stoji kako dijete između 6. i 8. mjeseca za svoje daljne potrebe zahtjevnoga rasta i razvoja iz majčinoga mlijeka namiruje 70% svojih energetskih potreba. razlikuje li se taj postotak kod različite djece ili je jednak za sve bebe, pasivne i aktivne, one koji sa 6 mjeseci imaju 7kg ili 10kg?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

isto je (manje više u postotak - dva) za svako dijete upravo iz razloga koje sam navela:
    majčino mlijeko je živa tvar; raste i mijenja se kako se mijenja i raste dijete kojemu je namijenjeno.

tvoje mlijeko je kaloričnije no što je bilo moje jer sam ja imala manje dijete, sa manjim energetskim potrebama.
    i sve se to nekako iznivelira.

kako rekoh, moje dijete je imalo 2750 g kad smo došli kući.
    pa je moj organizam znao da sam rodila majušno stvorenje i nabildao je mlijeko toliko da je u prvih mjesec dana dobio 1800 grama. da preživi, da raste, da se razvija.

ti svakako napravi kako misliš i osjećaš datreba, ali i moje je mišljenje kako su tri obroka (bez obzira što nije svakodnevno) previše za dijete koje tek ulazi u svijet dohrane.
    posebno zato što mislim da mnoge majke posežu za time iz pogrešnog razloga, odnosno, misleći da će time pojačati djetetov dnevni unos kalorija.

i sama si rekla da ne jede batak.
    pretpostavljam ni kruh i mast ili pečene kobase...
    sve ovo ostalo što joj daješ (jabuka, tikvica, kruška...) sve je to manje kalorično od tvojega mlijeka, tako da o nekom nadopunjavanju energije baš i ne možemo govoriti.

naravno, djeca i dohrana nisu čista matematika, ali ja ponekad volim zbrojiti 2 i 2.
    zna pomoći kad je čovjek neodlučan i kada se preispituje.
    ne kažem da je to kod tebe slučaj...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    pa je moj organizam znao da sam rodila majušno stvorenje i nabildao je mlijeko toliko da je u prvih mjesec dana dobio 1800 grama. da preživi, da raste, da se razvija.
    uf, onda je moj organizam u velikim problemima jer je imoja u prvom mjesecu dobila 1800gr (da preživi, da raste itd.) a rođena je s 4kg

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    sve ovo ostalo što joj daješ (jabuka, tikvica, kruška...) sve je to manje kalorično od tvojega mlijeka, tako da o nekom nadopunjavanju energije baš i ne možemo govoriti.
    sad jesam zbunjena... dakle, s dohranom treba početi nakon 6mj. jer samo majčino mlijeko više ne zadovoljava energetske potrebe djeteta, a s druge strane ono što im prvih nekoliko mjeseci dohranom dajemo je energetski slabije od mlijeka doazimodotoga da ih stavljamo na dijetu? (ok, kužim da mrkvicama, jabukama i sl.dobivaju vitamine i minerale kojih im je u mlijeku premalo...) ali što je s energijom?

je li to razlog učestalijim buđenjima i češćim podojima djece starije od 6mj? (referiram se uglavnom na svoja i iskustva svojih kolgica i prijateljica koje trenutno imaju bebe te dobi...)

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

PS. da ne ispadne da sad želim polemizirat... nije to nego me zbilja zanima!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nije tvoj organizam u velikim problemima, dapače.
    rodila si veliko dijete sa velikim potrebama.
    i zato je mlijeko kalorično da dijete zadovolji svoje enrgetke potrebe.
    a moj organizam je to odradio zato da mi dijete ne ostane - malecko.

nije organizam stroj, ali najčešće radi i savršenije od stroja.

drugi dio...
    ne ide se na dohranu (samo) zato što majčino mlijeko nije dovoljno.
    u prvih godinu dana mlijeko jest osnovna hrana (bilo majčino, bilo umjetno), ostalo je DO - hrana.
    puno je djece koja dohranu nisu prihvaćala i dulje od navršene godine, a imala su odličan prirast i lijepo napredovala.
    i mogla bi i bez dohrane, zapravo (bez obzira na tih 70%)
    sve opet ovisi o kućnim navikama i vrstama namirnica na koje se majka odlučuje: neka djeca se nakon uvođenja dohrane izduže, neka postanu okruglija... ovisno o tome čime su hranjeni.
    ako je temelj dohrane ugljikohidrat, pa još uz dodatke masnoće, onda će se dogoditi isto kao da ti ili ja prijeđemo na takvu vrstu dijete.

nisam sigurna da ću ti moći dati neki tebi prihvatljiv odgovor na ovo pitanje s buđenjima...
    postoje djeca spavači i nespavači.
    od prvoga dana.
    postoje djeca koja svoje spavačke navike mijenjaju, bez obzira na vrstu hrane.
    sa 6 mjeseci se dešavaju velike motoričke promjene, pa veliki broj djece i uslijed toga mijenja svoj ritam u spavanju.
    a postoje ona i kojima je doista malo kalorija, pa su gladna i bude se.
    e, ali onda ima majki koje će ustrajati i davati djetetu da doji svakih sat, pola sata, sat i pol... već kako dijete traži, ali i onih koje procijene da to nije dobro ni za njih ni za dijete, pa navečer daju djetetu formulu koja je puno teže probavljiva, koja svu krv slije u želudac i dijete - spava,

kao i mi kad se najedemo krumpira i mesa.
    a nakon iste količine lešo brokule, ustanemo od stola k`o ptičice...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ok. sad mi je malo jasnije... hvala!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •