[QUOTE=petit;2342241]poslala pp[/QUOTE
Ispričavam se ne mogu usmjeriti ovu poruku na jelena.0 pa se nadam da vas neće zbuniti
[QUOTE=petit;2342241]poslala pp[/QUOTE
Ispričavam se ne mogu usmjeriti ovu poruku na jelena.0 pa se nadam da vas neće zbuniti
Uh vidim da se razvila polemika u koju se ja , nažalost, ne mogu uključiti čisto zbog NEZNANJA. Nemam pojma da li je "drijenak" = drenjula" i ne znam kako izgleda krčki drijenak, mislim da Tomislav, ispričavam se gdin Davor ima puno više informacija.
Uostalom nema veze, ja sam počela skupljati te skoro zaboravljene biljkice pa ako imaš koju sadnicu preporučam se.
I unaprijed zhvaljujem
inače jako je fino za jest, mi skužili kad smo šetali Konzumom na črkansu i veli mi klinac gle ovo mi imamo tam....
davore, gdi je viksa?
hajde svrati na http://forum.roda.hr/threads/72646-d...58#post2112558
Posljednje uređivanje od jelena.O : 19.04.2012. at 13:42
Davore, kako to misliš da je morska sva zgužvana, prepuna bodlji? Nije.
Evo me pored mora i ovakvo je stablo kao ovo na linku što sam stavila. Lijepo i nebodljikavo. Idem vidjeti da li je procvala pa ću staviti sliku moje.
Ili mi pričamo o sasvim drugoj biljci?
Ovoj su plod drenjule, crvene duguljaste bobice oko 1 cm koje "vežu usta" kad se pojedu. U proljeće cvate žutim cvjetovima u obliku cvata.
Drenjula je već ocvala, listovi su skoro skroz veliki, a tu i tamo ima zametke plodova.
Ovo ružno vrijeme mi je učinilo da nisam vidjela cvatnju drenjula.
Možda je zbog bure, a možda i zbog suše, ali krčki drijenak je upravo takav, zgužvan i divlji.
Viksa je blizu Zagreba, na istočnu stranu, na prisojnoj strani brijega, laporasto tlo. Lijeska raste k'o blesava.
Preporučam se za sadnicu.
dren nema nikakvo trnje, to će biti da na nešto drugo mislimo, http://hr.wikipedia.org/wiki/Drijenak
Vezano uz morske drijenke ... Pokušao sam naći fotke, ali mi nije upalilo. Ne sjećam se jesam li ga slikao. Doživljaj branja je bio pikav, ali zbog mnoštva suhih grančica, ima ih. Jako su izloženi buri i valjda su od toga tako razbarušeni. Pitao sam stručnog vrtlara zna li što o razlici i čovjek je odmah skužio i potvrdio da postoje različiti kultivari. Ne znam latinske nazive.
On topic: zna li netko kako se klijaju koštice žižule? Vjerojatno kasnim![]()
Posljednje uređivanje od Davor : 20.04.2012. at 21:43
Pozdrav,
Nova sam ovdje i veselim se ugodnom tipkanju sa vama..
Zanima me kako mogu nabaviti sadnicu žižule?
Nemam još novih, jer su me namučile ovo ljeto, pa ih je muž uredno potrovao, na proljeće, kad niknu nove, javim
mogu stati u red za sadnicu?
mi te "žižule" zovemo ćićindule ili ćićindre![]()
placam postarinu, prijevoz i ostale naknade do zg![]()
I jaaaaaa, prošli put nismo uspjele, ali sad će biti bolje, sigurna sam![]()
ne znam, ali nadam se![]()
ako ih netko iskorjenjuje, nista nas ne kosta probati. neka netko iskusniji kaze bi li prezivjele zg zimu? mogu li uopce rasti u velikoj tegli, pa da ih unosimo unutra ili ne?
Baš sam ja htjela pitati da li bi to raslo na mom prigorskom brdu... Budemo mi to probali, pa kak ispadne. Moja djeca obožavaju žižule (mm ih nabavlja na utrinskom placu kad im je sezona).
mm pozna stričeka od kojeg kupuje žižule, moram mu reći da užica koju sadnicu. Vjerujem da će biti ok jer kupovat ćemo ih još dugo dok(ako) je se dočepamo, pa još ako se primi, pa dok dođe u rod....
Offt. moram posaditi i drijen - to sigurno raste i rodi na mom prigorskom brdu, a ako kupujem drijenak na placu (za najbolji pekmez i fini liker) obavezno bankrotiram.
Skupe su i ode, di ih ima. Počnu sa 50 kn/kg, pa pri kraju bude oko 25. Puno, puno. Ali svejedno ih kupujem dok god ih ima, baš ih volim. Sreća u nesreći što kratko traju.![]()
poslala pp.
petit uspjela si usmjeriti
Posljednje uređivanje od jelena.O : 13.02.2013. at 18:30
nisam ih još probala, ali čula sam da nisu tako dobre kao obične-naravno, tek nakon što sam ju posadila.
kolko zizulama treba da dobiju prve plodove? nisam nikad probala a vidim svi pisete da si fine pa sam zantizeljna, a sveki je ove godine posadila u vrt ...
Šaljite adrese, sutra se bavim vrtom, ako ne bude kiše, pa šaljem
Jelena.O, Centar, pošiljke su na putu, poštom, u pitanju je korijenje čičimka (žižule) tvrdoglavo se nije dalo izvuči sa izdancima, nadam se da će krenuti iznova iz korijenaka, u mom vrtu kreću uvijek iznova
ja sam posadila žižulu na balkon u teglu da imam pod nadzorom, pa ako izrodi u nešto veće onda u jesen seli na više krajeve, hvala.
Petit, Lotta, pošiljke su na putu, nadam se da prežive našu poštu, ubacila sam vam i malo mente i lovora, valjda neće na carini biti sumnjivo.
Nadam se da vam uspiju, moje velike u vrtu ove godine kasne, nisu još prolistale.![]()
curke, moja zizulica je bacila tri izdanka ( to se tako zove?) ugl. male grancice. posadila sam ju u obican pitar s kupovnom zemljom. tu i tamo ju zalijem : )))
bas sam sretna. mozda ce moji unuci imati zizula u zagrebu!!!![]()
Draga Isvetica , ja sam nažalost svoju žižulicu izgubila![]()
Kodpreuzimanja stajala je preko vikenda u pošti i nije se mogla oporaviti. Jako mi je žao, ali hvala isvetici na dobroj volji i namjeri. Nadamse da uživate u svojim biljkama i baš me zanima kako su vaše žižule, da li su u dobrom stanju,?
Veeliki pozdrav
moja se osusila i svi su joj listovi odavno otpali. cini mi se da je korjenje jos uvijek aktivno, pa sam ju prebacila u vrt, ali jos nista od nje.
Nadam se da će se expertica isvetica javiti da znamo šta nam je za činiti
Baš sam expertica, moja odrasla se posušila i jedna strana nje je sigurno gotova. Samo što je meni drago, jer me uništavaju izdanci u vrtu, muž ih je čak otrovom zalijevao. Neznam što im je, baš ta odrasla je normalno krenula i onda se počela sušiti. Mogu vam poslati nove, ali tek kad im prođe vrijeme ploda i otpadnu listovi.
ja od svoje ne zelim odustati. posadila sam ju u novu zemlju. korijenje mi se cinilo ok, ali s njom se gore nista ne događa. ostavit cu ju, pa mozda nakon grozne zagrebacke zime, pusti koji izdanak.
Moja je suuper!!( Morat ću nekako sliku stavit, nisam baš stručnjak.)
Baš bi voljela ponovo pokušati. Možda bi je mi oko Zagreba trebali staviti pod kakvu PVC flašu ili što slično.
Jel jedete žižule, moji klinci ži aju suseda svaki dan