Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Testiranje za downov sindrom

fiumanka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno Testiranje za downov sindrom

U 8-om sam tjednu trudnoće i predstoji mi odluka da li želim napraviti testiranje za downov sindrom. Molim vas informacije ako netko zna više o tom testu, koliko je pouzdan, što se sve saznaje iz njega i kakva je procedura u slučaju loših vijesti?! Ovo mi je druga trudnoća i kod prve bebe sam bez dvoumljenja odlučila da taj test neću raditi jer bez obzira na sve bebicu ću donijeti na svijet. Sada sam u većoj panici jer sam prošla 30-tu a i veći sam paničar nego kod prve trudnoće pa molim za savjet.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Radi se double ili tripple test preko krvi, ginekolog jos na uzv gleda nuhalni nabor, bedrenu i nosnu kost, to isto mogu bili neki pokazatelji. Moze se raditi i amniocinteza koja je dosta invazivna i ja nebi preporucila da ju radis ukoliko nemas vise od 35 god i nke osnove za sumnju na Down. Koliko ja znam, ako se i utvrdi da beba ima Down odluka je na tebi, ili prekinut trudnocu ili se nadat da je nalaz lazan sto je cesto ili rodit bebu s Downom.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mislila sam da se takva dijagnostika preporuča tek iznad 35-te godine života. Bez obzira što odlučila, savjetujem ti da ne dopustiš da te doktori, u kombinaciji s trudničkim hormonima, izlude.
    Znam kako je to.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ne razumijem baš ovaj dio da je često da je nalaz amniocenteze lažan? Znaš li koji primjer za to? Često znači da je to gotovo pa normalno, a ne bih se složila s tim. Amniocenteza je invanzivan postupak ali su rezultati nedvojbeni. Za razliku od kombiniranog probira koji daje statističku vjerojatnost i nikako nije dijagnostički postupak, što na njemu i piše.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ispricavam se, krivo sam se izrazila, double i tripple cu cesto lazni. Pisala sam sa prikacenim sisavcem pa mi se pobrkao slijed misli.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

A to, da, double i triple mislim da i nema više smisla raditi ako se napravi kombinirani probir. Dakle, sugestija svakako kombinirani probir (UZV i krv) i na osnovu toga vidjeti s doktorom koji su rizici, da li su veći ili manji. I naravno imati na umu da je sve to ipak čista-statistika.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

double i triple test su testovi probira koji se odrađuju u drugom trimestru trudnoće i njihova pouzdanost je ~65-75% uz 5% lažno pozitivnih rezultata
    Mislila sam da se takva dijagnostika preporuča tek iznad 35-te godine života.
    ovo je zabluda koja se prenosi - na double i triple itekako utječe starost trudnice, te ih nema prevelikog smisla raditi iznad 35.te godine. isti se u svijetu napištaju, upravo zbog njihove slabije pouzdanosti i manjkavosti obzirom na kasni termin analiza, kad ostaje premalo vremena za odluku amnio - da ili ne te eventualni prekid trudnoće po lošem nalazu

ono što je danas dostupno i kvalitetnije jest kombinirani probir koji uz biokemijske parametre uključuje i podatke dobivene ultrazvukom (nuhalni nabor, prisutnost/odsutnost nosne kosti) i definitivno je prvi izbor kod testova probira, gdje pouzdanost iznosi i do 90% uz 5% lažno pozitivnih rezultata

bitno je napomenuti da ništa od ovog NIJE dijagnostički test, već samo statistička vjerojatnost koja može pomoći u donošenju daljnjih odluka (pr. za amniocentezu)

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    Radi se double ili tripple test preko krvi, ginekolog jos na uzv gleda nuhalni nabor, bedrenu i nosnu kost, to isto mogu bili neki pokazatelji. Moze se raditi i amniocinteza koja je dosta invazivna i ja nebi preporucila da ju radis ukoliko nemas vise od 35 god i nke osnove za sumnju na Down. Koliko ja znam, ako se i utvrdi da beba ima Down odluka je na tebi, ili prekinut trudnocu ili se nadat da je nalaz lazan sto je cesto ili rodit bebu s Downom.
    duljina bedrene kosti mjeri se u drugom trimestru i koristi se za otvrđivanje starosti ploda
    u prvom trimestru mjeri se nuhalni nabor, duljina ploda (tjeme-trtica) koja isto služi samo i jedino za utvrđivanje starosti ploda

amnio jest invazivna pretraga koja nosi određene rizike, i upravo stoga postoje probiri kako bi se broj bespotrebnih amniocenteza smanjio

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    double i triple test su testovi probira koji se odrađuju u drugom trimestru trudnoće i njihova pouzdanost je ~65-75% uz 5% lažno pozitivnih rezultata

ovo je zabluda koja se prenosi - na double i triple itekako utječe starost trudnice, te ih nema prevelikog smisla raditi iznad 35.te godine. isti se u svijetu napištaju, upravo zbog njihove slabije pouzdanosti i manjkavosti obzirom na kasni termin analiza, kad ostaje premalo vremena za odluku amnio - da ili ne te eventualni prekid trudnoće po lošem nalazu

ono što je danas dostupno i kvalitetnije jest kombinirani probir koji uz biokemijske parametre uključuje i podatke dobivene ultrazvukom (nuhalni nabor, prisutnost/odsutnost nosne kosti) i definitivno je prvi izbor kod testova probira, gdje pouzdanost iznosi i do 90% uz 5% lažno pozitivnih rezultata

bitno je napomenuti da ništa od ovog NIJE dijagnostički test, već samo statistička vjerojatnost koja može pomoći u donošenju daljnjih odluka (pr. za amniocentezu)
    Potpis od riječi do riječi. Ne razumijem zašto se kod nas još uvijek u tolikoj količini vrte doubleovi i tripleovi, osim "navike" radi - tipa doktori vjeruju Petrovoj ili tom nekom labu, a ne nekom drugom labu itd. I vani cijela populacija ide na komb. probir, upravo zato jer više žena rađa u mladoj dobi pa je i višie rođenih beba s trisomijama u mlađoj dobi.

Amniocenteza je, do na užasno rijetki harlekin sindrom, koji je pak opisan na Rodinom siteu, di ni onda nije jednoznačna, najčešće 0 ili 1 - ili dijete ima Down ili nema. Ali, unatoč tome što je to baš izdvojeno na Rodinom siteu, to je užasno rijetko. Češće je da žena pobaci uslijed komplikacija amnioa (1:200), ako dobro razumijem. Zato se, kod preporuke slati na amnio ili ne, gleda kakvi su rizici za ženu veći - da li da će roditi bolesno dijete ili da će pobaciti uslijed amnio.

I prvenstveno se žena/par moraju zapitati, sami za sebe, žele li amnio ili ne - a ne reći "šalju me, a ja ne znam zašto" itd. Ma kako god je teško treba za sebe, koliko se god može, unaprijed, izvagati s čim bismo mirnije živjeli - rađanjem bolesnog djeteta, mogućnošću da se pobaci plod za koji će se na kraju ustanoviti da je bio zdrav. I primarno shvatiti koliki je rizik za konkretni par.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

osoba treba znati sto će nakon nalaza i jedino ga tada raditi: ako ćeš roditi dijete bez obzira na "statistiku" 1:270 onda test nema smisla (nijedan)
    kod nas je dosta granica pomaknuta za nadimak "stara" rodilja: moje prijateljice u Norveskoj radjaju sa 35 (jedna s 39) i nisu smatrane rizicnom grupom pa osim nuhalnog nabora nisu radile nista... a i to samo u okviru redovne UZV kontrole (dva puta tijekom trudnoce)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, naravno, to je ključ.

Vani je cijela populacija zahvaćena tim kombiniranim probirom (u sklopu kojega ide mjerenje nuhalnog, ako dobro shvaćam), pa nisu indikacija (samo) godine.

Iako, s porastom dobi stvarno raste broj ženinih js koje nisu pravilne i raste broj krom. nepravilnih embrija, doduše, to najčešće završava i tako da ili se taj embrij niti ne nakači (pa žene skupine 35+ ili 37+ budu "neplodne", tj. za trudnoću im treba IVF više nego ovima iz mlađe skupine), ili time da žena izgubi trudnoću do 10.-12. tjedna (postotak spontanih kod žena u 40+ dobi je da će pobacit 1 od čak 4).

Znači, nisu četrdesete, medicinski i objektivno, "nove tridesete", iako broj trudnica u skupini 37+ raste zbog socioloških i medicinskih razloga (sad je moguće "potpomoći" želju žene u dobi 37+).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •