Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Ideje za Dane zahvalnosti za plodove zemlje

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #3
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Ja svake godine pečem Amaltheine klipiće. Zamijesim tijesto navečer, frknem u frižider, dignem se pol sata ranije i pečem ujutro da bude friško i toplo. Evo podsjetnik: http://forum.roda.hr/archive/index.php/t-25051.html

    Od drugih jednostavnih stvari - evo kopiram iz svoje hitre kuharice:



    Kukuruzne pogačice
    Treba:
    10 dag kukuruznog brašna
    15 dag pšeničnog brašna
    ½ vrećice praška za pecivo
    5 dag maslaca
    10 dag sira gaude
    1 dl mlijeka
    sol – 1 čajna žlica ravna

    Pomiješamo obje vrste brašna, sa soli i praškom za pecivo. Dodamo maslac (na sobnoj temperaturi) te umijesimo s mlijekom glatko tijesto, istresemo na dasku i izvaljamo oko 2 cm debelo.
    Kalupom izrezujemo pogačice, svaku posipamo sa malo naribanog sira i pečemo oko 15 minuta u zagrijanoj pećnici.
    Poslužimo tople kao prilog jelima od mesa ili kao samostalno jelo.

    Lička pogača (kolegica s posla je lička snaha )

    Treba:
    300 g sira naribanog (bilo kakav osim Paškog- on je perutav)
    3 jaja
    čašica kiselog mlijeka
    čašica ulja (od kiselog mlijeka)
    prašak za pecivo (žličica)
    18 žlica brašna
    sol

    U posudu staviti jaja i istući ih, dodati čašicu kiselog mlijeka, čašicu od kiselog mlijeka ulja. Posoliti dodati naribani sir, brašno, prašak za pecivo. Sve izmiješati kompaktno i staviti u nauljeni i brašnom posuti pleh za pečenje. Peći pola sata na 200 0C. Kada lijepo porumeni izvaditi iz pećnice, izrezati na veće kvadrate ili rombove, poslužiti uz špek, kraški vrat, pršut, crno vino ili samo (bez prigradnji) ako je blizu kraj mjeseca.

    U smjesu se može dodati i naribanu prešanu šunku za pizzu. Tada treba manje posoliti, jer je ta šunka slana.
    Gostima u tom slučaju ne dajete kraški vrat, pršut, špek i sl. nego samo pogačice i crno vino. Još je bolje ako si ga donesu sami…

    Jelini pivski slanci
    Treba:
    250 g oštrog brašna
    1/2 praška za pecivo (ili malo manje)
    1 mala žlica soli
    1 jaje
    200-250 g posnog sira (ili najjeftinijeg)
    1 margarin (250 g)

    Još malo brašna za posipanje daske ili zdjele...

    Umijesiti glatko tijesto i ostaviti da odstoji (barem jedan sat, a može i preko noći, pa čak i 2-3 dana na hladnom, samo mora biti zamotano u foliju).

    Razvaljati na 3-4 mm debljine, izrezati (nožem, kotačićem ili kalupima),
    poslagati u pleh, premazati žumanjkom i peći na cca 200 stupnjeva dok ne porumene (to je oko 15 min, ovisi o muhama pećnice).
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 28.09.2011. at 09:21

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •