-
Ideje za Dane zahvalnosti za plodove zemlje
Molim Vas ideje, recepte, savjete za kruh ili peciva ili kolačiće za dane zahvalnosti. Obilježavamo ih u školi, a ja bih iznenadile svoje kikiče
-
evo ti jedan super jednostavan recept za pogačice,a ispadne ih puno...
http://forum.roda.hr/threads/29140-p...=poga%C4%8Dice
-
Ja svake godine pečem Amaltheine klipiće. Zamijesim tijesto navečer, frknem u frižider, dignem se pol sata ranije i pečem ujutro da bude friško i toplo. Evo podsjetnik: http://forum.roda.hr/archive/index.php/t-25051.html
Od drugih jednostavnih stvari - evo kopiram iz svoje hitre kuharice:
Kukuruzne pogačice
Treba:
10 dag kukuruznog brašna
15 dag pšeničnog brašna
½ vrećice praška za pecivo
5 dag maslaca
10 dag sira gaude
1 dl mlijeka
sol – 1 čajna žlica ravna
Pomiješamo obje vrste brašna, sa soli i praškom za pecivo. Dodamo maslac (na sobnoj temperaturi) te umijesimo s mlijekom glatko tijesto, istresemo na dasku i izvaljamo oko 2 cm debelo.
Kalupom izrezujemo pogačice, svaku posipamo sa malo naribanog sira i pečemo oko 15 minuta u zagrijanoj pećnici.
Poslužimo tople kao prilog jelima od mesa ili kao samostalno jelo.
Lička pogača (kolegica s posla je lička snaha
)
Treba:
300 g sira naribanog (bilo kakav osim Paškog- on je perutav)
3 jaja
čašica kiselog mlijeka
čašica ulja (od kiselog mlijeka)
prašak za pecivo (žličica)
18 žlica brašna
sol
U posudu staviti jaja i istući ih, dodati čašicu kiselog mlijeka, čašicu od kiselog mlijeka ulja. Posoliti dodati naribani sir, brašno, prašak za pecivo. Sve izmiješati kompaktno i staviti u nauljeni i brašnom posuti pleh za pečenje. Peći pola sata na 200 0C. Kada lijepo porumeni izvaditi iz pećnice, izrezati na veće kvadrate ili rombove, poslužiti uz špek, kraški vrat, pršut, crno vino ili samo (bez prigradnji) ako je blizu kraj mjeseca.
U smjesu se može dodati i naribanu prešanu šunku za pizzu. Tada treba manje posoliti, jer je ta šunka slana.
Gostima u tom slučaju ne dajete kraški vrat, pršut, špek i sl. nego samo pogačice i crno vino. Još je bolje ako si ga donesu sami…
Jelini pivski slanci
Treba:
250 g oštrog brašna
1/2 praška za pecivo (ili malo manje)
1 mala žlica soli
1 jaje
200-250 g posnog sira (ili najjeftinijeg)
1 margarin (250 g)
Još malo brašna za posipanje daske ili zdjele...
Umijesiti glatko tijesto i ostaviti da odstoji (barem jedan sat, a može i preko noći, pa čak i 2-3 dana na hladnom, samo mora biti zamotano u foliju).
Razvaljati na 3-4 mm debljine, izrezati (nožem, kotačićem ili kalupima),
poslagati u pleh, premazati žumanjkom i peći na cca 200 stupnjeva dok ne porumene (to je oko 15 min, ovisi o muhama pećnice).
Posljednje uređivanje od Peterlin : 28.09.2011. at 09:21
-
-
-
Ja im ispečem kiflice fino&friško, to uvijek prolazi.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma