-
Iz kojih država moguće posvajanje?
Čitala sam malo na ovom forumu postove u vezi posvajanja iz inozemstva...
Neki su, vidim, napisali da im je netko od prijatelja posvajao iz Rusije, Poljske i sl.
prvo pitanje: zna li tko provjereno s kojim državama Hrvatska ima potpisane te međudržavne ugovore po kojem Hrvatski državljanin može posvojiti dijete iz njihove zemlje?
I drugo, znate li koga iz Hrvatske i da je baš Hr. državljanin(!) tko je posvojio dijete iz inozemstva tipa Rusija i sl.
Svaka informacija bi mi dobro došla.
Puno hvala...
-
I još da dodam- ovo pitanje sam postavila i na forumu Mame i bebe-pa sam tamo napisala i zašto mi je ta tema zanimljiva. Evo da kopiram tekst i ovdje:
Pa eto zašto me ovo zanima- u Hrvatskoj ima mnogo parova koji bi voljeli posvojiti, a djece za posvajanje je puno manje nego zainteresiranih i vjerujem da mnogi ostanu bez te mogućnosti. Drugo, postoje i single žene koje bi isto voljele biti majke, ali bez obzira na priču o emancipaciji na neki način žalosno ispada da ako nemaš muža nisi podobna za majčinstvo iako sam već čula da i singlice uspijevaju posvojiti kod nas bez obzira na sve. Budući da je za djecu idealno da imaju oba roditelja (ukoliko su oba "normalni" ljudi) onda recimo da je u Hrvatskoj OK da se djeca daju na posvajanje parovima kad već ima dovoljno kandidata. Iako mislim da bi i dalje bilo u redu uzeti u obzir i single žene koje su zbilja OK i imaju dobre uvjete da se brinu za dijete.
No u svijetu su brojke drukčije- Rusija, Ukrajina i još mnogo zemalja ima puno veći broj siročadi nego potencijalnih roditelja koji bi ih posvojili. Mnoga zato na žalost nikad ne budu posvojena, a sa 16 moraju van iz sirotišta i prepušteni su sami sebi. Tada ih većina završi na ulici, kao kriminalci, u prostituciji, jako velik broj počini samoubojstvo i sl. Kako i ne bi kad ih izbace van dok su još djeca, bez poštene naobrazbe i ičega.
Zato bi bilo sjajno da se i našim ljudima omogući da usvoje dijete iz takve zemlje-i parovima i single ženama(Rusija i još mnoge zemlje dopuštaju obje varijante). Uvjerena sam da je toj djeci u situaciji u kojoj žive malo bitno jel imaju dva roditelja-mislim da je puno bitnije omogućiti im da osjetite bezuvjetnu ljubav, iskrenost i sigurnost od koga god da dolazi. Brojka je manje važna.
U svakom slučaju kod nas ne postoji agencija koja bi olakšavala našim ljudima komplicirani proces posvajanja iz druge zemlje kao što to imaju SAD i mnoge Europske zemlje, a vjerujem da i kod nas ima ljudi koje bi to i te kako interesiralo.
Naravno pitanje je Imaju li Hrvatska i neka od tih zemalja uopće taj neki sporazum kojim se takvo posvajanje dopušta!??
To bi bilo dobro saznati za početak!
Jednog dana bi voljela i sama posvojiti dijete, imala muža ili ne, rodila biološko dijete ili ne. Svejedno, želja mi je dati drugu šansu nekom djetetu bez roditelja od kud god da dolazi.
Čini mi se da bi usvajanje djeteta iz Kine ili Afrike moglo tom istom djetetu dodatno otežati život budući da Hrvatska nije poput SAD-a gdje zbilja ima ljudi svih "boja". Znam da su nam mali crnčići i kineskinjice mnogima preslatki, ali nisam sigurna da im treba dodatno komplicirati život u zemlji koja na takvu različitost još nije navikla. Ali možda griješim, ne znam. Možda bi bilo bolje da tu djecu posvoje ljudi iz zemalja u kojima su prisutne sve rase i gdje će se osijećati "kao doma".
Eto, tako to otprilike stoji kod mene. Voljela bi čuti što drugi misle o ovome, ali najviše bi ipak voljela čuti ima li tko konkretnih informacija o posvajanju iz drugih država
-
Za posvojenje iz strane države moraš ići preko Ministarstva, ne preko centara. U stranoj zemlji u koju podnosiš zahtjev priznaju obradu tvog matičnog centra ali nisi na listi prioriteta, odnosno ako u toj zemlji nikako ne mogu dati na posvojenje dijete svojim državljanima, tada ga mogu dati tebi. Isto tako rade i u Hrvatskoj kada zaprime molbe stranih državljana. Tako mi je ukratko jutros rekla naša pravnica u centru.
A ti se detaljnije raspitaj!
-
Jelenkić hvala ti na ovoj informaciji, baš si me razveselila. 
Budem se raspitivala dalje....ako još tko ima nekih informacija samo pišite tu. Osobito oni koji iz prve ruke znaju nešto više i sl.
-
Mene isto zanimaju bebači iz inozemstva - i baš bi htjela jednog ili čak 2 afrikanca, samo se bojim da je put do njih pretežak, ili ??
Može malo više detalja - koje Ministarstvo ??
-
Malo podižem!
Ima li novosti o posvojenjima iz Rusije?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma